|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Igra je otrokov svet

Tina Trček, 14.4.2010
Vsak otrok čuti potrebo po igri in zabavi, kar je bistvena prvina njegovega razvoja, zato moramo odrasli ustvarjati takšne okoliščine, v katerih se bodo te otroške težnje kar najbolje razvile.

image
/11


Na trgovinskih policah je dandanes mogoče najti množico pisanih igrač za male nadobudneže, v kateri se zlahka izgubimo in se znajdemo pred vprašanjem, katera igrača je sploh kvalitetna, neškodljiva, naravna, predvsem pa koristna za našega malčka. Od njegove starosti oziroma razvojne faze pa je odvisno, kakšno igračo bomo izbrali, da bo zanj najbolj primerna.


Profesor razvojne psihologije z univerze Yale dr. Singer pravi, da je igra način, s katerim naši malčki raziskujejo okolje, v katerem živijo in se skozi igro učijo. Če je torej določena igrača za otroka v določenem obdobju nadvse koristna, v drugem obdobju zanj ni primerna ali pa mu lahko celo škoduje.


Zakaj morajo biti igrače skrbno izbrane?

Ker je učenje za malčke ali pa tudi tiste malo večje otroke pogosto naporno, je še toliko bolj pomembno, da izbirate igrače, ki vzbujajo njihovo radovednost in jih hkrati pritegnejo. Utrjevanje z didaktičnimi igrami sloni na tem, da otroci spoznajo različna področja ter se ob tem zanje navdušujejo, razvijajo logično mišljenje, predvsem pa ugotovijo, da se da učenja lotiti tudi na drugačen način ter so zanj tudi bolj motivirani. Učenje v obliki igre predstavlja za otroke sprostitev, učne vsebine utrjujejo brez prisile in bolj sproščeno.


Prednosti didaktičnih iger

S pomočjo didaktičnih iger, med katere sodijo pravzaprav vse igre, iz katerih se otroci nekaj naučijo in se ob tem zabavajo, otroci razvijajo svoje sposobnosti. Skrbno izbrani izdelki tako podpirajo razvoj grobe in fine motorike, ravnotežja, tipa, okusa, vonja, sluha, vida, spoznavanja črk, številk, učenja angleškega jezika, logičnega razmišljanja, pripomorejo k boljšemu prostorskemu in emocionalnemu dojemanju, razvijajo otrokove ročne spretnosti, ga soočajo z različnimi problemi, učijo spoznavati geometrijo, geografijo, ga popeljejo v živalski svet in še bi lahko naštevali. 


Slabosti didaktične igre pravzaprav nimajo, če le izbiramo takšne, ki so primerne otrokovi starosti. Če so za malčke izredno zanimive plišaste igračke, ki s pritiskom na gumb poimenujejo posamezne sestavne dele telesa, so zanje neprimerne igre za starejše, med katere sodijo različne družabne igre in podobno.


Kaj ponuditi otrokom?

Za najmlajše otroke so najbolj primerne mehke igrače, kartonaste slikanice ter številni drugi predmeti, kjer lahko opazujejo oblike, spoznavajo različne zvoke, otipavajo materiale,…


Za malce starejše so koristne igre, kot so na primer lego kocke ali »puzzle«, pri katerih se naučijo spoznavati odvisnost posameznih elementov, pri tem pa se razvija njihova motorika, vizualno dojemanje, natančnost in vztrajnost.


Pozabiti ne smemo tudi na različne družabne igre, pri katerih se razvija otrokov socialni odnos, način komunikacije, predvsem pa igre otroka naučijo soočanja s težavami in sprejemanja porazov.


Za osvojitev geometrijskih likov, prostorskih predstav, logičnega razmišljanja so nadvse priporočljive različne matematične uganke, katerih se otroci običajno lotevajo z vsem zanimanjem in predanostjo.


Ob vsem tem pa je pomembno, da otroka nikoli ne silimo, da se igra z določeno igračo oziroma rešuje določeno didaktično nalogo, saj bomo s tem dosegli ravno nasprotno od želenega. Bistvo didaktičnih iger je namreč prav v tem, da otrok ob njih uživa, hkrati pa v svoji podzavesti razvija veselje do učenja.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

BLOG: Prvo leto nič čokolade in smokijev!
V svojih povsem dobronamernih vzgojnih odločitvah starši pogosto pozabimo na najpomembnejše - otroka. Tudi, ko gre za uv...
35
Malčkov tek letos praznuje skupaj z Modrim...
Udeležba na Malčkovem teku bo za vse mlade športnike brezplačna, kar omogočajo številni zvesti partnerji dogodka. Zaradi...
11
"Otrokov dolgčas predstavlja tretjino ...
Psihologi trdijo, da je dolgčas največji vir vseh težav tudi pri odraslih, še posebej pa pri otrocih.
6
Kako pomagati družini otroka z rakom?
Vsake tri minute, nekje na svetu, ena družina prejme grozno novico – vaš otrok ima raka. Medtem ko se družina sooča z no...
5



Kdaj se vaš otrok začne spominjati?
Noben otrok nikoli ne pozabi materinega glasu. "Eden najzgodnejših spominov je spomin na materin glas."
DR RAJOVIĆ: Kako otrokom postavim meje
Kaj je danes naloga staršev in učiteljev, kako se otrokom postavljajo meje in kako naj poskrbimo za ravnovesje med časom...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?