|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Resnična zgodba: Moj otrok je umrl v mojem naročju

Suzana Trupina, 28.8.2023
Leto 2017, leto, ko sem izvedela, da sem noseča in bom postala mamica, nepopisna sreča, veselje. Ampak, žal, konec leta 2017 največja žalost, ki se je ne da opisati z besedami. To je moja zgodba.

image
Rekli so mi, da poškodbe mojega Alekseja niso združljive z življenjem. (Studio Baltazar)
/11


Konec meseca novembra se nisem počutila najbolje, zato je partner rekel, da greva na urgenco. Zdravnik me je sprejel pregledal in rekel, da je vse v redu. Ker sem hotela biti stoodstotno prerpičana, sem se čez par dni odpravila še na pregled h ginekologinji, ki je naredila UZ in rekla, da ni posebnosti, ter mi predlagala, da naj več preležim.

 

Šestega decembra zjutraj mi odteče plodovna voda v 26. tednu nosečnosti. Partner poklice rešilca, ki me odpelje v Ljubljano. Naredijo mi UZ in me sprejmejo na oddelek. Na viziti mi povedo, da bodo počakali do 32. tedna in mi bodo sprožili porod, saj je vsak dan zelo pomemben za razvoj otroka. Dali so mi še injekciji za razvoj pljuč za otroka, če se bi porod slučajno zgodil že prej. V redu, sem si mislila, tudi če sem v bolnici pet, šest tednov, samo da bo z otrokom vse v redu.


PREBERITE TUDI: Zgodbe mamic, ki so prezgodaj izgubile svoje otroke


Urgentni carski rez v 27. tednu nosečnosti 

V 27. tednu zvečer se začnem tresti. Tako me je zeblo kot še nikoli. Pozvonim na zvonec, medicinska sestra pride in me vpraša, kaj želim. Komaj ji povem, da me zelo zebe. Sestra odhiti, pride nazaj, mi vzame kri in me takoj odpelje v porodni blok. Vprašam jo, če bom rodila. Pravi, da ne, ampak je bolje, da sem v porodnem bloku, če bi prišlo do poroda. Vsa zmedena si nisem mogla predstavljati, kako bom rodila, če nimam popadkov. Zakaj so me pripeljali v porodni blok? Ležim na postelji, pride zdravnica in me vpraša, kako se počutim. Odgovorim ji, da v redu.

Preteče nekaj časa, ko zazvoni telefon. Zdravnica dvigne telefon, pove moje ime in priimek, se obrne proti meni. Njen izraz na obrazu pove, da izvidi niso najboljši. Pride do mene in mi reče, da bodo naredili carski rez. Kaj? Kako, saj sem šele v 27. tednu nosečnosti? Odpeljejo me v operacijsko, kjer me uspavajo in naredijo urgentni carski rez.

Trinajstega decembra, ob 1.43. uri zjutraj rodim fantka Alekseja, velikega 38 centimetrov in težkega 1210 gramov.

 

Zjutraj, okoli sedme ure se počasi prebujam in vidim partnerja na vratih, kako stoji in gleda v sobo. Pride do mene in mi pove, da je videl najinega otroka, da je zelo lep in da sam diha, ampak mu dodajajo 15 % kisika, da se ne utrudi, ker je nedonošenček, in da je na intenzivni negi v inkubatorju.

Prvi dan po operaciji sem želela k otroku, ampak žal sem bila toliko slaba, da se nisem mogla dvigniti iz postelje. Pride čas za vizito in prideta dva zdravnika ter medicinska sestra, berejo izvide, gledajo v karton in me vprašajo, kako se počutim. Odgovorim, da v redu. Vprašam, zakaj imam infuzije in zdravnik mi odgovori, da prejemam antibiotik, ker imam v krvi bakterijo Escherichia coli (E. coli). Pove mi, da je to tudi razlog za urgentni carski rez, in da imam CRP 265, kar je zelo veliko. Takrat sploh nisem vedela, kaj te številke pomenijo.


Moj popoln fantek

Naslednji dan me odpeljejo k mojemu fantku. Bil je popoln, nič ni kazalo, da bi bil bolan. Vsak dan sem hodila na intenzivni oddelek. Dobil je tudi transfuzijo krvi. Sestre na oddelku so res srčne in vsa pohvala za delo, ki ga opravljajo. Vsak dan zame je bil težak: nespečnost, nemir, zaskrbljenost, jok. Vse, kar so mi lahko povedali je bilo, da je stabilen. Povedali so, da ga bodo odpeljali na magnetno resonanco, da vidijo delovanje možgančkov. To je bilo nekaj dni po porodu.


PREBERITE TUDI: Zapleti z novorojenčkom takoj po porodu

 

19. decembra sem prišla na oddelek, povabili so me v sobo in povedali, da je zelo slabo, da je bakterija naredila veliko škode, da so se mu zagnojili možgančki in cela hrbtenjača. Šok. Vprašala sem, če to pomeni, da ga več ne bo. Zdravnica je samo pokimala z glavo. V tistem trenutku se mi je sesul svet. Začela sem jokat. Rekli so mi, da poškodbe niso združljive z življenjem.

 

Pripeljali so ga z inkubatorjem in mi ga položili v roke, kjer je za vedno zaprl svoje prelepe oči. Moj otrok mi je umrl v naročju. Take bolečine in nemoči si nisem nikoli znala predstavljati. Mislila sem, da so samo grozne sanje, da se bom zbudila in bo vse v redu. Z njim je umrl del mene. Svojega otroka imam rada, čeprav ga ni in zame bo vedno moj otrok, do mojega zadnjega diha.

 

V spomin mojemu sinu Alekseju in vsem našim ljubljenim otrokom.


Zgodba mamice Suzane je del kampanje Angelskih mamic, mamic, ki so svojega otroka izgubile v nosečnosti ali kmalu po porodu in so se odločile ozaveščati javnost o tem, da je tudi o takšnih tragičnih zgodbah treba govoriti. Sporočajo nam, da je izjemno pomembno, da žalujoči starši dobijo tudi oporo v okolici in da je staršev, ki se soočajo s takšno izgubo veliko.  

Preberite si njihovo skupno pismo, ki so ga namenile vsem nam ob mednarodnem dnevu otrok, umrlih med nosečnostjo ali kmalu po porodu (15. oktober). KLIKNITE TUKAJ >>>

Ne obračajte se stran, ko slišite za znanko, prijateljico, sosedo, ki se ji je to zgodilo. Bodite ji v oporo. Samo bodite tam. Lahko ste brez besed, že vaša prisotnost bo dovolj.


VIR: Studio Baltazar


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako je biti mama po treh splavih
Spet sem noseča brez znakov - že četrtič - edini znak, da v meni nekaj raste, se bo pojavil na zrnati črno-beli sliki. P...
7
11 dih jemajočih fotografij PORODA DOMA!
Porod doma pomeni absolutno prevzemanje odgovornosti, vračanje k naravi in ??izkazovanje ženske moči – te fotografije to...
5
Punčka ali fantek: trije testi za ugotavlj...
Vas zanima, kaj nosite pod srcem? Ali že veste in bi radi preverili, če deluje? Ugotovite spol otroka v trebuščku so pom...
4
Ne vem, kako je biti mama, ki ni nikoli po...
Ne vem, kako je biti mami, če nisi nikoli pokopal svojega otroka, če to ni tvoja prva izkušnja z materinstvom. Tako dane...
4



10 načinov, kako partnerju razkriti nosečnost
Zbrali smo 10 zabavnih in kreativnih načinov, kako partnerju sporočiti, da bo očka.
9 znakov, ki razkrivajo spol otroka
Nekateri si ne želijo izvedeti, kakšnega spola je otrok v trebuščku, kljub temu je v vsakemu malce radovednosti, da bi š...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?