|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Revma in nosečnost: potek bolezni in zdravljenje je pri vsaki nosečnici drugačno

M. T., 20.10.2022
Danes ženske z vnetnimi revmatizmi lahko zanosijo in rodijo zdrave otroke. Vendar vnetni proces, ki je pri revmatizmih prisoten neprestano, že sam po sebi zmanjšuje možnost zanositve, sama nosečnost pa zahteva drugačen pristop k zdravljenju bolezni.

image
V Sloveniji je na voljo širok izbor zdravil za zdravljenje revme, ki se lahko uporabljajo tudi med nosečnostjo in dojenjem. (Freepik.com)
/11


Vnetni revmatizmi so kompleksne bolezni in poslabšajo domala vse vidike življenja bolnikov. Vpliv bolezni se ne konča zgolj pri fizičnih težavah, ampak poseže tudi na psihosocialno in ekonomsko področje – ovira lahko medosebne odnose in načrtovanje družine, bolečine in drugi simptomi lahko omejujejo delovne sposobnosti, preprečujejo druženje s prijatelji, sodelovanje pri skupnih športnih aktivnostih in podobno.


»Za dosego cilja zdravljenja vnetnih revmatskih bolezni – to je remisija ali vsaj nizka aktivnost bolezni – je poleg zgodnje diagnoze in zgodnjega intenzivnega zdravljenja, rednega spremljanja aktivnosti bolezni in prilagajanja zdravljenja, zelo pomembno tudi aktivno sodelovanje opolnomočenega bolnika,« poudarja Petra Zajc, strokovna sodelavka Društva revmatikov Slovenije.

Ustrezna informiranost je nadvse pomembna tudi, ko gre za načrtovanje družine, saj je potrebno že zanositev kot tudi nosečnost prilagoditi bolezni in prilagoditi svoje, pa tudi partnersko življenje.


O bolezni je pomembno seznaniti partnerja

Danes ženske z vnetnimi revmatizmi lahko zanosijo in imajo povsem zdrave otroke. Vendar vnetni proces, ki je pri revmatizmih prisoten neprestano, že sam po sebi zmanjšuje možnost zanositve in ženske z aktivno boleznijo težje zanosijo. Prav zato je pomembno, da je o naravi in možnim potekom bolezni seznanjen tudi partner, saj bo tako obema lažje, ko se bosta odločila za družino.


Nosečnost mora biti načrtovana 

Primarij docent dr. Iztok Holc, predstojnik Oddelka za revmatologijo UKC Maribor, pravi, da je poleg načrtovanja same nosečnosti, potrebno bolezen umiriti.

Situacija je sicer pri vsakem paru drugačna in se je zato o načrtovanju družine treba odkrito pogovoriti: »Glede na to, za kakšno bolezen gre in kakšno je zdravljenje, se z bolniki pogovorimo. Večinoma z bolnico ali bolnikom, včasih pa potrebujemo tudi prisotnost partnerja, ker je potem odločitev lažja,« pojasnjuje dr. Holc.


Potek bolezni in zdravljenje je pri vsaki nosečnici drugačen

Potek bolezni in tudi odziv na zdravljenje je pri vsaki posameznici različen. Med nosečnostjo se lahko spremeni potek bolezni; denimo revmatoidni artritis se praviloma izboljša, sistemski eritematozni lupus pa poslabša. 

V Sloveniji je na voljo širok izbor zdravil, ki se lahko uporabljajo tudi med nosečnostjo in dojenjem - taka so denimo nekatera biološka zdravila (npr. zaviralci TNF-alfa). Vsa zdravila pa niso primerna za to obdobje, zato se jih je treba izogibati. Tak primer je denimo leflunomid, ki naj ga bodoče mame ne prejemajo vsaj dve leti, bodoči očetje pa vsaj pol leta pred načrtovano zanositvijo.

Z bodočimi starši se je zato treba pogovoriti o tem, kako lahko bolezen poteka skozi celotno nosečnost in kako bo treba prilagoditi zdravljenje, ki v času nosečnosti poteka v sodelovanju z izbranim ginekologom nosečnice.


Prisluhnite pogovoru s strokovnjakom

O tem, kako revmatično obolenje vpliva na partnerski odnos, zakaj je pomembno načrtovanje zanositve, kakšen je potek nosečnosti pri tej bolezni, kako poteka zdravljenje v času nosečnosti in dojenja ter ostali pomembni vidiki nosečnosti z revmo boste izvedeli več v pogovoru s strokovnjakom, prim. doc. dr. Iztokom Holcem. Pogovor je sicer del serije podcastov Skočimo na lepše, ki so jih pripravili v Društvu revmatikov Slovenije. 

Celotnemu pogovoru lahko brezplačno prisluhnete TUKAJ >>

 

Izobraževalni pogovori s strokovnjaki - podkasti

V Društvu revmatikov Slovenije so ob podpori podjetja Medis pripravili s serijo izobraževalnih podkastov, v katerih se pogovarjajo s priznanimi strokovnjaki s področja revmatologije in drugih zdravstvenih strok. Gre za izobraževalne vsebine, ki so namenjene ljudem, ki živijo z vnetnim revmatizmom, vendar so nasveti koritni tudi za vse ostale. Pogovori bodo namreč tekli o zdravju hrbtenice in sklepov, kako se je treba pripraviti na pregled pri zdravniku, o izzivih pri komunikaciji med bolnikom in zdravnikom, vlogi prehrane in zdravega življenjskega sloga pri ohranjanju zdravja, o načrtovanju in poteku nosečnosti pri revmatikih in drugih pomembnih zdravstvenih temah.

Vse vsebine so brezplačno dostopne na spletni strani na tej povezavi >>

 

VIR: Naša lekarna

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

7 presenetljivih dejstev o nosečniškem tre...
Pogled na rast nosečniškega trebuha je nekaj posebnega in občutek res prekrasen, ko veš, da tam raste ljubezen tvojega ž...
6
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
5
Koliko se lahko zredim med nosečnostjo?
Telesna teža med nosečnostjo ne narašča enkomerno. Koliko kilogramov je ravno prav, koliko preveč in koliko premalo?
5
10 najpogostejših prvih znakov nosečnosti
Vsaka ženska drugače občuti prve znake nosečnosti, mi vam predstavljamo najpogostejše.
5



Zatekanje nog v nosečnosti
Pogosta nosečniška težava, še posebej v drugi polovici nosečnosti so otekli gležnji in noge. Ali lahko otekanje prepreči...
Sončenje v nosečnosti - da ali ne?
Ne glede na to, ali ste noseči ali ne, pretiravanje s sončenjem škoduje vaši koži. V nosečnosti pa obstajajo še dodatna ...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?