|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Ponedeljkov recept tedna: Riževi cmočki s stopljenim sirom

Uredništvo Ringaraja.net, 19.3.2018
Za te riževe cmočke potrebujete nekaj več časa, saj se mora riž tri ure hladiti v hladilniku, toda pripravo lahko prepustite malo večjim otrokom, ki bodo uživali kot pri igri s plastelinom.

image
Postrezite jih z baziliko in paradižnikovo omako.
/21


Ti riževi cmočki s stopljenim sirom so odlična ideja za hitro in lahko kosilo, ki ga lahko pripravijo tudi malo večji otroci. Pri ustvarjanju cmočkov se bodo počutili kot pri igri s plastelinom, zato jim dajte dovolj časa, da jih lahko oblikujejo brez hitenja in negodovanja, kako bodo vse popackali.

Navaden riž lahko zamenjate tudi z basmatijem ali rjavim rižem, če želite še bolj zdrav obrok. Tisti, ki ne prenašate oz. ne uživate mlečnih izdelkov, pa lahko sir zamenjate s kakšnim drugim okusnim "presenečenjem" v sredini cmočka.

 

Potrebujete:

  • 60 g riža
  • 250 ml kokošje ali zelenjavne jušne osnove
  • 150 g mocarele (narezane na 5x1,5 cm velike kvadre oz. kroglice)
  • 3 žlice naribanega parmezana
  • 1 jajce
  • 2 žlici krušnih drobtin
  • sol in poper (po želji)
  • olje za cvrenje

 

Priprava:

1) Najprej skuhajte riž v jušni osnovi, pri čemer ni nujno, da ga pripravite na praženi čebuli ali poru. Ko je riž kuhan, ogenj ugasnite, dodajte dve žlici parmezana, sol in poper ter riž dobro premešajte. 

2) Riž zagrnite na krožnik, da se ohladi, nato ga tri ure ohlajajte v hladilniku, dokler se povsem ne strdi. Strjen riž nadrobite in ga razdelite na pet delov, ki jih oblikujte v cmočke.

3) V vsak cmoček na sredini naredite luknjico (pazite, da pri tem cmočka povsem ne preluknjate) in vanjo potisnite košček mocarele. S stiskanjem riža okoli sira luknjico zaprite.

4) Vsak cmoček najprej pomočite v razžvrkljano jajce (ki ste mu dodali ščepec soli), nato pa jih povaljajte v drobtinah, ki ste jim dodali preostali parmezan.

5) Cmočke cvrite v olju približno pet minut oziroma dokler ne pozlatijo.

 

Ideja za domačo paradižnikovo omako:

K riževim cmočkom postrezite svežo baziliko in paradižnikovo omako, ki jo lahko pripravite kar doma. Na žlici segretega olivnega olja na hitro spražite en strok česna in eno na kockice narezano šalotko. Dodajte domač ali kupljen spasiran paradižnik, žličko rjavega sladkorja in žličko kečapa. Kuhajte približno 15 minut in okusna paradižnikova omaka je pripravljena.

 

Recept za riževe cmočke s stopljenim sirom smo si sposodili v kuharici za otroke Moji najljubši recepti Annabel Karmel, ki je izšla pri Mladinski knjigi in vsebuje več kot 50 preprostih, okusnih in ustvarjalnih receptov za jedi, ki jih lahko skuhajo in spečejo tudi otroci.

 

Vse ponedeljkove recepte tedna najdete tudi v naši rubriki Recepti, kjer lahko z nami podelite tudi svoje kuharske specialitete in tako pomagate staršem, ki so ostali brez kuharskih idej.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ameriški krofi z mlečno čokolado
Če bi za letošnjega pusta pripravili kaj drugačnega, je tukaj recept za Ameriške krofe z mlečno čokolado.
4
Kravje mleko za dojenčka: da ali ne?
Čeprav je bilo že veliko povedanega in zapisanega, a še vedno tema o kravjem mleku za dojenčke odpira marsikatere polemi...
4
3 odlične jedi za doječo mamico
Za mamice, ki dojijo velja, da to kar same pojedo, poje tudi njihov dojenček. V želji, da dojenček ne bi imel težav s pr...
4
Triki za peko brezglutenskega kruha
Za to, da kruh ni narastel dovolj, so lahko krive različne reči - testo za kruh je stalo na hladnem ali ni bilo pokrito,...
3



Zdrav zajtrk za šolarja – teden 3
Za zdravje, počutje in učno sposobnost je zelo pomembno, da otrok vsako jutro zajtrkuje. Tukaj najdete nove ideje za zdr...
Kako pripraviti popolno pokovko?
photo
Se tudi vi sprašujete, zakaj so 'kokice' v kinu vedno tako okusne, doma pripravljena pokovka pa se kar nekako ne more pr...