|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Še zadnjič bomo (o)čistili Slovenijo!

Uredništvo Ringaraja.net, 11.9.2018
To soboto, 15. septembra 2018, si obvezno rezervirajte za družinsko čiščenje Slovenije. Z otroki lahko pobirate smeti le v vaši ulici oziroma bližnji okolici.

image
Pobiranje smeti je lahko tudi zabavno!
/11


V soboto, 15. septembra 2018, bodo Ekologi brez meja še zadnjič organizirali največjo slovensko prostovoljsko okoljevarstveno akcijo Očistimo Slovenijo

Naslov letošnje akcije je Še zadnjič, saj bo to zadnja tovrstna akcija s ciljem, da Slovenija ostane čista za vedno.

Tokrat se ne bodo čistila le divja odlagališča, ampak tudi območja razpršenih odpadkov in obvodni predeli, lokalne skupnosti pa bodo organizirale številne ozaveščevalne akcije in poskrbele za polepšanje okolja na sploh.

 

Bodite dober vzgled!

Kot so povedali v društvu Ekologi brez meja, je k sodelovanju letošnje akcije Še zadnjič pristopilo več kot 70 % slovenskih občin, posamezniki pa se lahko aciji na to soboto, ko bo čiščenje narave potekalo tudi v 160 drugih državah, pridružijo tudi, če v njihovi občini ni organiziranega dogajanja. Smetka na smetko, vreča smeti. Vreča na vrečo smeti, cel kamion smeti. Kamion na kamion smeti, onesnažen in umirajoč planet.

Zato si obvezno rezervirajte to soboto za družinsko čistilno akcijo vašega kraja in okolice. Otrokom bodite za vzgled in jim z dejanji pokažite, kako zelo je pomembna ekološka osveščenost. Če v vašem kraju ni nobene organizirane akcije, pa jo v vaši ulici organizirajte sami! Včasih je za to, da nam drugi sledijo, dovolj le to, da sami začnemo delovati. 

 

Kako se opremiti?

Za pobiranje odpadkov v resnici ne potrebujete drugega kot dovolj praznih vreč, kamor boste odpadke odlagali. Pa vendar je pri otrocih, ki jim prsti pogosto romajo v usta, potrebna posebna previdnost. Za družinsko čiščenje je zato smiselno, da vsem članom priskrbite plastične ali gumijaste rokavice. Če jih nimate, lahko uporabite tudi stare zimske rokavice, ki jih več ne potrebujete in jih boste po uporabi lahko odvrgli v smeti. V zabojnik, kamor odlagamo tekstil seveda.

Otroka tudi opozorite, da se z rokami, s katerimi pobira smeti, ne dotika obraza. Pozorni bodite tudi, da v času malice sname rokavice in se hrane ter pijače dotika le s čistimi rokami. Če je otrok bolj občutljive sorte in ima na splošno odpor do smeti, mu zaščitite tudi oblačila, da se bo čistilne akcije lotil manj obremenjen.

 

Čiščenje je lahko tudi zabavno!

Če boste otroke prisilili, da se pridružijo akciji Očistimo Slovenijo, z rezultatom verjetno ne boste najbolj zadovoljni - otroci bodo nejevoljni in nergavi, vse jim bo šlo na živce in smeti bodo pobirali strašno počasi.

Zato se družinskega čiščenja lotite nekoliko drugače. Lahko organizirate tekmovanje - tisti, ki pobere največ smeti, dobi nagrado! Ali se med pobiranjem greste kviz V kateri zabojnik je treba dati to smet? Otroci z bujno domišljijo bodo veseli igrice ugibanja, le kakšna je izgledala ta smet, ko je bila še v uporabi, in kdo jo je uporabljal.

Če se boste čistilne akcije vi veselili in smeti pobirali prešerni, vam bodo otroci sledili. In ne pozabite - tašne akcije so tudi odlična priložnost za pogovore in trenutke bližine, ki jih med pobiranjem smeti morda ne bi pričakovali.

 

Več o akciji Očistimo Slovenijo najdete tukaj.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako razvijati otrokov čut za ekologijo?
Če želimo, da bo otrok skrbel za naš planet Zemlja zares "iz srca", mu moramo pomagati "začutiti" Mater Zemljo. Mu j...
6
Kam z odpadnimi zdravili?
Odpadna zdravila ne sodijo med običajne gospodinjske odpadke, saj so nevarna tako za ljudi kot okolje. Poleg lekarne lah...
3
Svetlobno onesnaženje
Svetlobno onesnaževanje opazimo kot, žarenje neba v smeri mest, ki ga lahko opazimo na desetine kilometrov daleč. Najbol...
3
Aditivi v kruhu
Žito je bilo včasih simbol rodnosti. Imelo je svoje mesto v grbih držav, setev in žetev sta bila pomembna praznika. Kral...
3



Dren – zdravilen za ljudi,tudi ptice ga im...
Ljudski rek ¨Zdrav kot dren¨ je še kako resničen, ko spoznamo zdravilne učinke, ki nam jih nudi ta rastlina.
Pravljica: Čarobna voda
photo
Junaka v pravljici Čarobna voda s pomočjo čebulic, kot pokazateljic čistosti vode in okolja, spoznavata in širita znanje...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?