|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Sečoveljske soline

Katarina Vinšek, 30.7.2010
»Mami, zakaj je morje slano?« me vpraša naša petletnica. »Zato, ker čudežni mlinček na morskem dnu nenehno melje sol.«, ji odgovorim. »Kaj pa, če se lepega dne ustavi?«, nadaljuje ...

image
/121


»To se ne more zgoditi, ker ga nihče ne zna zakleniti.«

»Kako pa se je mlinček znašel v morju?«, je radovedna še naprej.

»Neki kapitan ga je vrgel vanj, sicer bi se ladja, na kateri je plul, potopila: mlinček, ki mu ga je prodal neki nabritež, je bruhal iz sebe sol in ladja se je pod njeno težo začela nevarno pogrezati.«


Tako se nekega dne odpravimo proti morju, natančneje do Krajinskega parka Sečoveljske soline. Na območju izjemnega krajinskega pomena, kjer se med ostanki solinarskih hiš sprehajajo bele čaplje in nad njimi spreletavajo galebi, vodi makadamska pot ob reki Dragonji. Do tega vhoda v park pridete tako, da prečkate slovensko kontrolno točko na mejnem prehodu Sečovlje, tik pred mostom čez Dragonjo pa zavijete na desno, na makadamsko pot. Dolga je dobre 4 km in vodi do izliva Dragonje v morje.

Sečoveljske soline so bile nekdaj med največjimi na tem območju. Danes so soline opuščene in so postale naravni rezervat za ptice. Leta 1989 so bile razglašene za krajinski park. Soline predstavljajo dom mnogim vrstam ptic in rib ter mnogim slanoljubnim rastlinam.

 

Ogledate si lahko tudi solinarski muzej, ki prikazuje tradicionalni, srednjeveški način pridelave soli , v zgornjem delu pa notranjost solinarske hiše: kuhinja in dnevni prostor, spalnica s posteljo in koškom za dojenčka, ter ostalo zanimivo pohištvo.


Danes je gospodarska vloga solin podrejena naravovarstveni in kulturni: pridelana sol je poslastica za sladokusce; ohranjanje solinarskih navad podpira zavest o kulturni dediščini; območje solin pa daje zavetje redkim ali posebnim rastlinskim in živalskim vrstam. Hkrati pa so soline spomin na nekoč bogato sredozemsko kulturno dediščino in krajino, ki izginja.


Če se na izlet odpravite z otroki, lahko dan popestrite z uvodno pravljico Zakaj je morje slano ali pa z Martinom Krpanom, ki je tovoril sol na svoji muli. Obe se tematsko lepo prepletata s solinami.


Krajinski park Sečoveljske soline vas vabi vsak dan. med 1.aprilom in 31.oktobrom. Zjutraj lahko vstopite vanj približno eno uro po sončnem vzhodu, zvečer pa ga zapustite eno uro pred sončnim zahodom. V mraku in ponoči pa je park znova namenjen le svojim stalnim prebivalcem, da se oddahnejo od dnevnih obiskovalcev.


Na solinah ponavadi piha, zato ne bodo odveč primerna oblačila. Izlet je primeren tudi za družine z manjšimi otroki in vozičke.

 

Preberi še:

Piran, malo drugače




Odkrivajte čudovito Slovenijo z Ringaraja.net!


"Čudovita Slovenija" je sklop prispevkov o svetovno znanih, o še neodkritih in o drugih zanimivih delih naše čudovite deželice - prispevki so namenjeni spoznavanju najlepših delov domovine in hkrati izvrsten seznam izletniških točk.


 



Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Prvomajske počitnice so najlepše ob morju
Odkrijte popolno spomladansko harmonijo v Adrii Ankaran, zeleni mediteranski oazi. Napolnite se z energijo daleč stran o...
22
Čudovita Slovenija: Zasavje
Tematski sklop "Čudovita Slovenija" vam prinaša prispevke o svetovno znanih, o še neodkritih in o drugih zanimivih...
4
5 idej za zimski družinski izlet
Čudovite zimske dneve lahko izkoristite tudi za kakšen zanimiv potep z mularijo na prostem. Za vas smo našli pet predlog...
4
Čigave so stopinje v snegu?
Prepoznavanje stopinj v snegu je zanimiva in poučna igra, o stopinjah se lahko pogovarjamo kar na sprehodu.
4



18 učno – doživljajskih poti po posameznih...
18 učno – doživljajskih poti po posameznih regijah v Sloveniji, na katerih boste uživali s svojimi otroci.
Hrastnik
photo
Hrastnik leži v eni izmed prečnih dolin v Posavskem hribovju, 63 kilometrov vzhodneje od Ljubljane. Ozemlje občine meri ...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?