|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Spanje je za dojenčka nujno

Helena Mlakar, 29.12.2023
Nekateri dojenčki spijo veliko in dobro, spet drugi pa se zelo težko umirijo, se zbujajo in so med spanjem na splošno nemirni.

image
Dojenčki potrebujejo spanje. (FreeDigitalPhotos.net)
/11


Vsak dojenček potrebuje veliko spanja in nekateri strokovnjaki so mnenja, da če ne spijo dovolj, so za to v prvi meri krivi starši. Ti naj ne bi znali prepoznati znake, s katerimi dojenčki sporočajo, da so utrujeni.

 

Spanec je za dojenčka življenjskega pomena. V spanju raste telo, v času počitka pa se razvijajo tudi možgani. Tisti dojenčki, ki nemirno spijo in imajo premalo spanca, do čez dan nemirni, jokavi. Zaradi velike utrujenosti nimajo ne volje ne zanimanja, da bi raziskovali svet, da bi se posvetili določeni igri. In bolj ko so utrujeni, težje zaspijo.

 

Faze spanja

Strokovnjaki delijo spanje na dve fazi: spanje ne-REM je globoko spanje in REM spanje je sanjanje. Globoko spanje nastopi takrat, ko je dihanje upočasnjeno, srce utripa enakomerno, umirijo se možgani. Ko je dojenček v globokem spanju, se ne predrami zlahka.

 

Po dveh ali treh urah, pa se faza spanja zamenja in nastopi sanjanje ali REM spanje. Srce začne biti hitreje, dihanje postane bolj nemirno, telo potrebuje več kisika. Sanjanje je aktivna faza spanja in se iz nje zlahka prebudimo

 

Kako spijo dojenčki?

Pri dojenčki se prav tako menjujejo faze spanja, a pri njih potekajo drugače, kot pri odraslih. Novorojenčki najprej zdrsnejo v fazo rahlega spanja, zato se tudi takoj prebudijo, ko jih želimo položiti v posteljico. Po tretjem mesecu starosti pa že padejo najprej v fazo globokega spanja. Ko je dojenček v fazi globokega spanja, ga lahko včasih celo previjemo in se ne bo zbudil.


Spanje REM in ne-REM trajata pri dojenčkih vedno enako dolgo, približno 60 minut. In ko se dojenček iz ene faze pomakne v drugo, se za hip prebudi. Preverja položaj, če je vse tako, kot je bilo, ko je zaspal, če je na svojem mestu, tako kot vedno, bo zaprl oči in mirno utonil nazaj v spanec. Če pa meni, da ni tako, kot mora biti (morda pogreša mamico ali opčka zraven sebe), bo začel jokati in glasno protestirati.

 

Koliko spanja potrebuje dojenček? 

Novorojenček spi približno 17 ur dnevno. Vseeno mu je ali je dan ali noč, prebudi se, ko je lačen in ko je njegov želodček poln, ko je plenica suha in mu je udobno, bo zaspal.

Pri treh mesecih potrebuje približno 16 ur spanja, pri šestih mesecih pa 15. Pri devetih je zanj dovolj okrog 14 ur in pri letu dni prav toliko ali malce manj.


Dojenčki imajo radi red. Če so utrujeni, morajo spati. Nekateri menijo, da bo dojenček bolje spal ponoči, če mu čez dan ne uspe. To ni res. Dojenček bo spal prav toliko in se prebudil zjutraj ob isti uri, kot vedno, četudi čez dan ne bo spal. Razlika bo le ta, da če ne bo imel dovolj spanja, bo jokal, bo razdražljiv, okolica ga ne bo zanimala. Zato je pomembno, da svojemu dojenčku zagotovite dovolj spanca.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako pomagati dojenčku ob premiku ure?
Spet se bo premaknila ura, kar pomeni zopet "nekaj zabave" za nas, starše, saj otroci premik močno občutijo.
7
Povijanje v štručko (swaddling)
Če je vaš dojenček nemiren, pogosto joka in ne more spati, potem ga lahko poskusite umiriti tako, da ga povijete v štruč...
7
Dojenje: "Mozoljčki" na bradavicah...
Neverjetno, za kakšne podrobnosti je poskrbela Narava! Poglejte si video, kako pomembno vlogo imajo tiste drobne pikice,...
5
Poskok v rasti: Dojenček neprestano joče
S t.i. poskoki v rasti se pri dojenčku pojavijo spremembe v ritmu hranjenja, pogosta prebujanja, spremembe v vedenju - o...
4



Kakšna je prava postelja za dojenčka in ot...
Ko se odpravite v trgovino z otroško opremo, osupli obstanete: koliko različnih posteljic in zibelk! Le katera bi bila n...
Kaj določa otrokovo krvno skupino?
Starše pogosto zanima, kakšno krvno skupino bo imel njihov otrok, še posebej, če je eden od staršev Rh negativen. Poglej...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?