|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Ali veste, zakaj kravje mleko ni primerna prehrana za dojenčke, kdaj preidemo iz začetne mlečne formule (1) na nadaljevalno mlečno formulo (2) ter kakšne so dnevne potrebne količine materinega mleka ali mlečne formule glede na starost dojenčka?

image
/11


1. Zakaj kravje mleko ni primerna prehrana za dojenčke?

- Ker kravje mleko ne vsebuje zadostnih količin železa, zato so v drugem in tretjem letu starosti pri otrocih zelo pogoste anemije.
- Vsebuje preveliko količino neprilagojenih beljakovin, ki premočno obremenijo ledvica dojenčka in močno povečajo možnost alergije.
- Ker ne vsebuje zadosti cinka, selena, joda, vitaminov A, C, D in esencialnih maščobnih kislin, potrebnih za zdravo rast in razvoj.
- Ker vsebuje preveč natrija, kalija in kloridov.

Torej, slabosti kravjega mleka so zlasti velika možnost anemij in alergij, poleg pomanjkanja nekaterih nujno potrebnih elementov. Ugotovili so 25–40 % anemij med 6. in 24. mesecem starosti otrok, še posebno pri otrocih, ki imajo povečano tveganje za nastanek alergij. Izogibanje kravjega mleka do 18. meseca starosti v veliki meri eliminira anemije med 18. in 24. mesecem starosti.

2. Je vse prilagojeno mleko narejeno na osnovi kravjega mleka?

Kravje mleko je daleč najbolj razširjeno in dostopno, tako da praktično skoraj vsi proizvajalci uporabljajo le kravje mleko za osnovo pri pripravi vseh vrst mlečnih formul. Nekateri uporabljajo tudi kozje mleko.

 

3. Do katere starosti priporočamo uživanje mlečne formule in zakaj? 

Aptamil 3 po 1. letu je narejen s posebnim namenom, kot dopolnilo h gosti hrani in vsebuje več "rizičnih" hranil, ki jih morda v malčkovi prehrani primanjkuje  in ki jih z navadnim kravjim mlekom ne dobi.

V obdobju 1-3 let s 350 ml Aptamila 3 dnevno pokrije 50 % potreb po železu, vitaminu D in jodu ter 70 % potreb po cinku.

Poleg tega Aptamil 3 zagotovi mnogo več esencialnih maščobnih kislin ter manj beljakovin, nasičenih maščob in natrija kot kravje mleko. Nadomeščanje kravjega mleka z Aptamilom 3 zagotovi vnos hranilnih snovi, ki jih otroku potencialno primanjkuje, močno zmanjšan pa je vnos tistih hranil, ki  jih je v kravjem mleku preveč.

Aptamil 3 lahko ponudite kot samostojno pijačo, ali pa kot dodatek k žitaricam za pripravo okusnega in hranljivega obroka.



4. V čem je razlika med mlekoma 1 in 2 in zakaj se začetno mleko lahko uporablja do dopolnjenega 6. meseca starosti?


Bistvena razlika je v prilagojenosti materinemu mleku in od tega izhajajo tudi razlike v vsebnosti posameznih sestavin. Torej, začetna mleka, označena z številko 1, so najbolj prilagojena, tako da je njihova sestava najbližja materinemu mleku. Po novi direktivi (Direktiva 2006/141/EC) se lahko uporabljajo od rojstva naprej vse dokler je dojenček zadovoljen oziroma sit in dokler z njimi lepo napreduje. Gre za podaljšano dajanje bolj prilagojenega mleka še v petem in šestem mesecu starosti, da se s tem izognemo potencialnim težavam.

Po dopolnjenem 6. mesecu lahko začnemo hraniti dojenčka z drugo stopnjo ali pa nadaljujemo še vedno z začetnim. Mlečno formulo s številko 2 uporabljamo od dopolnjenega 6. meseca naprej.

Obstajajo pa tudi mlečne formule z oznako 3, ki so namenjene hranjenju otrok po 1 letu.

Uporaba teh mlečnih formul se svetuje zlasti zaradi pogostih slabokrvnosti pri otrocih med prvim in tretjim letom starosti, ko večina otrok ne uživa dovolj rdečega mesa, ki je najboljši vir železa.

Kravje mleko v primerjavi z mlečnimi formulami vsebuje namreč več kot 23-krat manj železa. Dojenček se rodi z zalogo železa v svojem organizmu, ki zadostuje za približno 6 mesecev, kasneje pa je nivo železa v njegovi krvi odvisna le še od zadostnega vnosa z hrano.

5. Kdaj dojenčku ponudimo ob materinem mleku ali mlečni formuli še vodo?

Zdravi dojenčki, ki jih pretežno dojijo ali hranijo z mlečnimi formulami, ne potrebujejo dodatnih tekočin. Vendar dojenček potrebuje dodatne količine vode pri povišani telesni temperaturi, povišani temperaturi bivalnega okolja in zaradi suhih podnebnih razmer. Če dojenček bruha in/ali ima drisko, mu je treba dodajati tekočino in elektrolite. 

Pri starosti do štirih mesecev dnevni okvirni vnos vode le s pijačami znaša 620 ml, pri starosti  4-12 mesecev pa 400 ml. S prehodom na družinsko hrano od desetega meseca naprej otrok redno potrebuje dodatno tekočino v obliki pijač. Otrok naj bi se pri tej starosti navadil piti pri vsakem obroku.

6. Do katere dojenčkove starosti vodo prekuhavamo?

Prekuhavanje vode je pri majhnih dojenčkih potrebno v prvi polovici leta, da se izognemo bakterijskim okužbam. V obdobju po rojstvu je dojenček še posebej občutljiv,  njegov presnovni in imunski sistem  se razvijata počasi, zato smo še posebej previdni, da so dodane tekočine neoporečne. Na tržišču najdete že ustekleničeno vodo za dojenčke, ki je primerna za takojšnjo uporabo.

 

7. Kdaj preidemo iz začetne mlečne formule (1) na nadaljevalno mlečno formulo (2)?

Načeloma po dopolnjenem 6. mesecu starosti. Če pa se začne čas med obroki skrajševati in povečevati količina obrokov, je čas, da začnemo z uporabo nadaljevalne mlečne formule, kar pomeni, da lahko tudi pred.6. mesecem starosti.


8. Način prehoda iz začetne na nadaljevalno mlečno formulo?

Ko se odločite, da zamenjate  začetno mlečno formulo za nadaljevalno, svetujemo, da v vsaj nekaj zadnjih obrokih polovico žličk začetne formule zamenjate z nadaljevalno mlečno formulo, na primer (120 ml obroka= 2 žlički Aptamil 1 + 2 žlički Aptamil 2) Ko porabite začetno formulo, nadaljujete z uporabo nadaljevalne mlečne formule.

9. Do koliko stopinj lahko segrejemo prilagojeno mleko?


Prilagojeno mleko pripravljamo po navodilu proizvajalca in sicer tako, da prevremo vodo in jo običajno ohladimo na nekje med 40–50 °C in nato zmešamo z mlečnim prahom.

Seveda pa mlečnih formul ne kuhamo, saj bi se s tem uničila vsebina mnogih sestavin. Tudi materino mleko ni dovoljeno prekuhavati.

Kadar pa se dojenčku želi ponuditi mlečni zdrob ali polento, ju je najbolje skuhati na vodi in kasneje primešati materino mleko ali mlečno formulo.

Odsvetuje se tudi pogrevanje mlečnih formul v mikrovalovnih pečicah, zaradi velike možnosti pregretja in s tem uničenja nekaterih beljakovin.

10. Ali pripravljamo vedno svežo mlečno formulo?


Da, mlečno formula mora biti vedno sveže pripravljena, po navodilih proizvajalca in ne sme stati več kot dve uri. Višek preostalega mleka zavržemo zaradi nevarnosti bakterijske okužbe.

11. Ali je prilagojeno mleko dovoljeno zamrzniti?

Mamice npr. poleti spasirajo sadje in zelenjavo ter zamrznejo za kasnejše obroke, sadju pa mnogokrat dodajo tudi adaptirano mleko.

Načeloma se ga lahko zamrzne, vendar se v praksi raje priporoča sprotna priprava, saj zaradi enostavne priprave mlečnih formul časovno ne prihranimo skoraj nič.

Zaradi dolgotrajnosti postopka priprave večje količine mlečnih formul pa jih v naprej pripravljajo le v bolnišnicah, kjer jih tudi hranijo pri nižji temperaturi (običajno 4 stopinje Celzija) in se izognejo nevarnosti bakterijske okužbe.

12. Dnevne potrebne količine materinega mleka ali mlečne formule glede na starost dojenčka!

Starost dojenčka

Število vseh obrokov

Število mlečnih obrokov in količina

1 mesec

6 – 8

6-8 x 70-100 ml

2 meseca

6

6 x 100-130 ml

3 meseci

5 – 6

5-6 x 130-160 ml

4 meseci

5

5 x 160-200 ml

5 mesecev

4 – 5

4-5 x 200-250 ml

6 mesecev

4 – 5

4-5 x 200-250 ml

7-12 mesecev

5

2 x 250 ml

Količine so okvirne, mamica jih prilagodi glede na potrebe dojenčka.

13. Obstaja tudi »nočno« mleko. V čem je njegova posebnost?

»Nočno« mleko je zadnja moda s področja prehrane, vendar ne gre za nič drugega kot za mleko, ki mu je delno dodan škrob, ki nadomesti del mlečnega sladkorja, laktozo, in povzroči pri dojenčku občutek sitosti. Poleg tega je to mleko energetsko malo bogatejše od mlečnih formul, ki ne vsebujejo škroba.
Praviloma naj bo dojenček hranjen le z eno vrsto mleka, ne pa z enim preko dneva in drugim preko noči.
Dojenčkom, ki nimajo občutka sitosti, oziroma, ki potrebujejo energetsko bogatejše prehrane, pač preko celega dneva, lahko ponudimo mlečne formule, ki vsebujejo škrob, ki delno nadomešča laktozo (Milumil 1, 2 ali 3). Če pa že želimo energetsko bogatejši obrok, ga lahko pripravimo tako, da uporabljanemu mleku zvečer dodamo nesladkane žitarice (Milupa BIO žitne kašice), primerne starosti dojenčka.

14. Zakaj se v mlečne formule dodaja škrob?

Proizvajalci ga dodajajo iz dveh razlogov, in sicer:
- kadar je potrebno dojenčka nasititi ali kadar dojenček ne napreduje na teži,
- kadar del ogljikovih hidratov zaradi težje prebavljivosti (laktoza) nadomestijo s škrobom, ki je v mlečnih formulah pripravljen tako, da je lažje prebavljiv.

15. Kako je videti škrob v mlečni formuli in zakaj se ne raztopi?

Ob pripravi mlečne formule škrob prepoznamo po drobnih zrncih, ki rada ostanejo na steni steklenice. S tem ni nič narobe, saj se škrob topi le pri visokih temperaturah, medtem ko mlečno formulo lahko pripravljamo z vodo, ki ima temperaturo do 50 C. Pomembno je, da za hranjenje z mlečno formulo, ki vsebuje škrob, izberemo pravi cucelj.

16. Kako iz navadnega mleka nastane mleko proti zaprtju, proti krčem – kaj se mu odvzame oziroma doda?


To so dolgotrajni in precej zahtevni postopki, ki so vezani na večletne raziskave, klinična testiranja, izkušnje, poznavanje mehanizmov delovanja sestavin in presnove dojenčka. Vse omenjene težave so zelo pogoste pri dojenčkih.

Največkrat se pojavljajo zaradi nerazvitega encimskega sistema dojenčka težave (krči, kolike, napenjanje, zaprtost) hkrati.

Posebna vrsta hrane Aptamil Comfort, ki vse te težave pomaga tudi odpraviti hkrati, ima vrsto prednosti pred drugimi proizvajalci mlečnih formul, saj vsebuje
:

- Del beljakovin nadomeščenih z manjšimi enotami beljakovin – delni hidrolizat mlečnih beljakovin, ki močno izboljša prebavljivost hrane in s tem dodatno zmanjša možnost zaprtja,
- IMMUNOFORTIS (prebiotični oligosaharidi= prebiotiki= vlaknine), ki z vsebnostjo prebiotikov pomaga pri prebavi hrane in pomaga krepiti imunski sistem. Rezultat je dojenčkova črevesna flora podobna črevesni flori dojenih dojenčkov,
- Betapol (strukturirana rastlinska maščoba, podobna maščobi v materinem mleku); Omogoča enako trdoto blata kot pri dojenih otrocih, zato odpravlja zaprtje,
- Zmanjšana količina mlečnega sladkorja laktoze pripomore k odpravljanju krčev. Ker je laktoza je pogost vzrok za nastanek krčev, proizvajalec zmanjša količino le-te in jo nadomesti  s škrobom, ki daje občutek sitosti.

17. Kdaj se težave s kolikami ali zaprtjem izboljšajo po uporabi Aptamil Comforta?

Pri uporabi Aptamil Comforta svetujemo potrpežljivost, saj se težave s kolikami in zaprtjem v nekaj dnevih postopno rešijo, dojenček se postopno privadi spremenjeni sestavi mlečne formule, ki je po sestavinah podobna materinemu mleku. Vse sestavine v Aptamil Comfortu, ki predstavljajo največji napredek v »deželi mlečnih formul, namenjenih odpravljanju kolik in zaprtja«, se v takšni obliki nahajajo tudi v materinem mleku.

Prehitro pričakovane spremembe (izboljšanja) za tako majhno bitjece, ki uživa samo mlečno formulo, nikoli niso dobre. Zato le počasi in potrpežljivo.

18. Zakaj se pri nekaterih dojenčkih barva blata ob uporabi Aptamil Comfort spremeni?


Zato, ker je Aptamil Comfort delni hidrolizat.

Barva blata se ob uporabi Aptamil Comforta lahko spremeni od svetlo rjave do zelenkaste – podobno kot pri dojenih dojenčkih . Sprememba barve blata je različna od dojenčka do dojenčka in nastane zaradi prisotnosti aminokislin v izdelku. Del beljakovin  po postopku razgradijio  v manjše enote – aminokisline, ki so lažje prebavljive. Temu postopku pravimo hidroliziranje beljakovin in ker je hidroliziranih samo del beljakovin, ima izdelek lastnost  delnega  hidrolizata. Namen postopka je doseči lažjo prebavljivost mlečne formule.

 

19. Dojenček poliva in ima prebavne težave (krči in/ali zaprtje)? 

Ker polivanje in močni krči spadajo tudi med simptome alergij na beljakovine kravjega mleka,  se glede prehrane najprej posvetujte z zdravnikom pediatrom, ki bo ob pregledu vašega dojenčka lažje določil njegovo zdravstveno stanje. Če je izključena možnost alergije,  rešujemo tovrstne težave s kombinacijo Aptamila AR in Aptamila Comfort.

Aptamil AR je mlečna formula, ki pomaga proti polivanju, Aptamil Comfort pa deluje proti krčem in rešuje zaprtje. Kadar ima dojenček vse naštete težave, svetujemo uporabo mešanice teh dveh formul. Vsak obrok pripravimo iz obeh mlečnih formul hkrati. Razmerje oziroma število meric posamezne mlečne formule je odvisno od intenzivnosti težave.To pomeni, da mu pri pripravi obroka ponudimo tiste formule več, ki rešuje izrazitejšo težavo.

Tako bi dojenčku, ki spije 120 ml obroka in ga pestijo vse navedene težave, pripravili obrok iz 2 meric Aptamila AR in 2 meric Comforta. Vsak naslednji obrok pripravimo v istem razmerju. Če je težava s krči izrazitejša, potem v vsak obrok damo 3 merice Comforta in 1 merico AR-ja. Če je težava s polivanjem izrazitejša, potem mešamo 3 merice AR-ja in 1 merico Comforta.

Seveda pa moramo upoštevati, da manjše število meric 1 mlečne formule pomeni tudi manjšo učinkovitost le-te. Mešanico formul lahko uporabljamo dlje časa, in sicer tako dolgo, dokler se težave ne izboljšajo.

Za vsa dodatna vprašanja nas lahko pokličete na brezplačno svetovalno linijo 080 15 36.

 

20. Ali Aptamil IMMUNOFORTIS res povzroča zaprtje pri dojenčkih? 

V poglavju o IMMUNOFORTIS-u smo obrazložili, da so prebiotični oligosaharidi  hrana za probiotike, ki v črevesju skrbijo za uravnoteženo črevesno floro in s tem za močan imunski sistem.  Dodatek mešanice prebiotičnih oligosaharidov, galakto-oligosaharidov (GOS) in frukto-oligosaharidov (FOS) v Aptamilu zagotavlja dodatne, enkratne koristi. 

Dokazano je, da Aptamil  z dodatkom mešanice GOS/FOS rezultira k večji prisotnosti bifidobakterij v črevesni mikroflori zdravih malčkov v primerjavi s kontrolno skupino, ki ne vsebuje prebiotične mešanice. Še več, konsistenca blata je bila med skupinama  primerljiva, opaziti pa je bilo veliko bolj pogosto izločanje blata v skupini scGOS/IcFOS v primerjavi s kontrolno skupino. To lahko koristi malčkom, ki trpijo zaradi zaprtosti, saj je primeren vnos prehranskih vlaknin pri majhnih otrocih zelo pomemben, ker zmanjša tveganje za kronično zaprtost.


21. Katero mlečno formulo lahko ponudimo dojenčku, malčku ali odraslemu z laktozno intoleranco?

Kadar govorimo o laktozni intoleranci, mislimo na preobčutljivost na laktozo, oziroma težko prenašanje ali celo neprenašanje laktoze - mlečnega sladkorja. Vzrok za laktozno intoleranco je v pomanjkanju encima laktaze, ki razgrajuje laktozo. Simptomi pomanjkanja laktaze se kažejo v trebušnih bolečinah, napenjanju, vetrovih, driski, slabosti, siljenju k bruhanju in kislemu refluksu oziroma vračanju kisle želodčne vsebine v požiralnik.

Večina sesalcev postane intolerantnih na laktozo že v mladosti. Nekatere populacije so sicer razvile vztrajno, trmasto, prisiljeno aktivnost encima laktaze, vendar ocenjujejo, da 75 % svetovne populacije kaže zmanjšanje aktivnosti laktaze v odraslem obdobju.

Zmanjšanje aktivnosti laktaze se kaže od 5 % v severni Evropi do 71 % na Siciliji in 90 % v nekaterih Afriških in Azijskih državah.

Zato se ne smemo čuditi, da vedno več ljudi vedno težje presnavlja laktozo.

Laktozna intoleranca ni enako kot alergija na mleko. Pri laktozni intoleranci govorimo o preobčutljivosti na laktozo, pri alergiji na mleko pa govorimo o posledici spremenjenega odziva imunskega sistema na mlečne beljakovine.

Dojenčku, ki je preobčutljiv na laktozo (laktozna intoleranca), ponudimo mleko brez laktoze Aptamil LF (Aptamil lactose free), ki vsebuje vse potrebne sestavine, da ga lahko uporabljamo kot edini vir prehrane za dojenčke od rojstva naprej in tudi kasneje, ko dojenček ali malček uživa gosto hrano. Lahko ga uživajo tudi odrasli z laktozno intoleranco.

 

22 . Zakaj dajemo železu tak pomen?

Železo je sestavni del hemoglobina, mioglobina in številnih encimov in ima poleg prenašanja kisika veliko vlogo tudi v presnovi. Dojenčki in malčki imajo zaradi hitre rasti veliko potrebo po železu (3x večjo kot odrasli).

Zdrav dojenček do približno 4. meseca starosti ne potrebuje dodatnega železa. Zaradi visoke vsebnosti hemoglobina v fetalni krvi in sprejemanja železa preko placente, prinese s seboj zaloge železa. Čeprav človeško mleko ne vsebuje velikih količin železa, ga dojenčkovo telo zelo uspešno vsrka. Temu drugače rečemo, da je železo dobro biorazpoložljivo. Tako za dojene dojenčke, ki dobro napredujejo, niso potrebni umetni dodatki železa.

Po 4.mesecu starosti pa dojenčki potrebujejo še dodatne količine železa, saj so zaloge izčrpali. Tega ponavadi dobijo z gosto hrano. Med dobre prehranske vire železa uvrščamo rdeče meso, drobovino, jajca in z železom obogatene mlečne formule.

Pomanjkanje železa je ena od najpogostejših prehranskih motenj, ki prizadane med 500 in 600 milijonov ljudi po vsem svetu. Majhni otroci so zaradi večjih potreb po železu bolj izpostavljeni takemu tveganju kot večji otroci ali odrasli. Raziskave kažejo globalno razširjenost pomanjkanja železa pri dojenčkih in majhnih otrocih in povedo, da je pomanjkanje železa prisotno tako v državah v razvoju kot v razvitih državah. 

Pojavnost pomanjkanja železa pri starejših  dojenčkih in malčkih z ali brez anemije zaradi pomanjaknja železa je dobro dokumentirana. Zdi se, da sta zgodnje dodajanje neprilagojenega kravjega mleka dojenčkom in prevelika uporaba neprilagojenega kravjega mleka pri malčkih (1-3 let) v kombinaciji hranjenja z živili z majhno vsebnostjo biorazpoložljivega železa, tj. hem železa, glavna dejavnika za nizko raven železa v telesu.

Analiza krvi otrok, ki so bili udeleženi v raziskavi v Veliki Britaniji, je razkrila, da je vsak osmi otrok anemičen (Hb<11.0 g/l) in da ima 20 % otrok nizek (<10 g/l), oz.  5 % otrok  zelo nizek (<5 g/l) nivo feritina. Druge študije so potrdile visoko  pojavnost pomanjkanja železa in anemije zaradi pomanjkanja železa na Irskem. Rezultati prehranskih študij v Nemčiji in na Nizozemskem kažejo, da je podobno stanje tudi v teh deželah, kar nakazuje, da je pomanjkanje železa pri starejših dojenčkih in malčkih zelo razširjen problem v mnogih evropskih državah.

Pomanjkanje železa na koncu privede do anemije, ki lahko negativno vpliva na intelektualno zmogljivost ter povzroči motnje v psihomotoričnem in kognitivnem razvoju , vedenju in telesni zmogljivosti. Do takih posledic lahko pride pred pojavom kliničnih znakov anemije, posledice pa so lahko lažje ali pa resne in dolgotrajne. Obstajajo dokazi, ki nakazujejo, da posledic, ki jih ima anemija zaradi pomanjkanje železa na psihomotorični razvoj, kljub zdravljenju morda ni mogoče povsem odpraviti.


23. Kaj pomeni izraz delni hidrolizat?

Del beljakovin  kravjega mleka v mlečni formuli po tehnološkem postopku razgradijo  v manjše beljakovinske enote (aminokisline), ki so lažje prebavljive. Temu tehnološkemu postopku pravimo hidroliziranje beljakovin in ker je hidroliziranih samo del beljakovin, ima izdelek lastnost  delnega  hidrolizata. Namen postopka je lažja prebavljivost mlečne formule. Isti učinek izkoriščamo tudi za lajšanje težav pri alergijah na beljakovine kravjega mleka, vendar je hidroliziranje beljakovin ekstenzivno

24. Kaj pomeni ekstenzivni hidrolizat beljakovin kravjega mleka?

Podobno kot pri delnem hidrolizatu, gre za razgradnjo beljakovin kravjega mleka, vendar v večjem obsegu in še na manjše delce (aminokisline različnih velikosti). Pomeni razgraditev večinskega dela beljakovin  kravjega mleka s pomočjo posebnih tehnoloških procesov in je predstopnja čistih aminokislin. Tako pripravljeni izdelki imajo lastnost ekstenzivnega hidrolizata in se uporabljajo pri dojenčkih in otrocih, ki imajo alergijo na beljakovine kravjega mleka. S pretvorbo beljakovin  v aminokisline izdelek izgubi alergenost, z drugimi besedami, aminokisline zaradi oblike manjših delcev  ne povzročajo več alergijske reakcije. Dojenček pa tako dobi pomembna hranila za zdravo rast in razvoj.

25. Kakšna hrana za dojenčke je Aptamil Allergy Digestive Care?

Je ekstenzivni hidrolizat beljakovin kravjega mleka in se uporablja za dojenčke s sumom ali potrjeno alergijo na beljakovine kravjega mleka.

26. Če mamica ne doji, katero vrsto mlečne formule priporočamo kadar gre za alergijo na beljakovine kravjega mleka?

Če mamica ne doji, otrok pa kaže znake alergije ali ima potrjeno alergijo na beljakovine kravjega mleka, svetujemo uporabo Aptamil Allergy Digestive Care z novejšim imenom Aptamil Pregomin Allergy Digestive Care (ekstenzivni hidrolizat beljakovin kravjega mleka).

27. Dojenček noče piti mlečne formule, kadar preidete z Aptamil 1 na Aptamil Comfort. Zakaj?


Za lažje razumevanje vam svetujemo, da najprej preberete odgovor na vprašanje: kakšna je razlika med tema dvema mlečnima formulama.

Aptamil Comfort je delni hidrolizat, ki je bolj grenkega okusa kot Aptamil 1, zato je možno, da ga dojenček na začetku ne bo z veseljem sprejel. Tudi, če dojenček drugo vrsto mlečne formule istega  proizvajalca odkloni, vztrajajte nekaj časa. Ponavadi ga sprejme.

Možen odgovor na dojenčkovo nesprejemanje Aptamil Comforta je tudi  neustrezna velikost luknjice na cuclju, saj ta mlečna formula vsebuje manjšo količino škroba, ki lahko zamaši luknjico cuclja. Svetujemo izbiro cuclja, kjer lahko prilagajamo velikost odprtine v cuclju z različno obliko luknjice. Cucelj z večjim številom luknjic ni prava izbira, saj velikost luknjice še vedno ostaja enaka.

28. Katero mlečno formulo priporočamo za nedonošenčke, če mamica ne doji?


Aptamil Premature je posebej pripravljena formula, z večjo vsebnostjo beljakovin, večjo in drugačno vsebnostjo maščob (vsebuje srednjeveriže trigliceride, ki so lažje prebavljivi) ter večjo vsebnost določenih vitaminov in mineralov.

Mlečne formule s predpono ali končnico Pre, kot so PreHipp, Beba Pre, Aptamil Pre, itd., niso primerna izbira za hranjenje nedonošenčkov.

29. Kdaj preidemo z Aptamil Premature na Aptamil 1?

Ko nedonošenček doseže telesno težo 3 – 3,5 kg.

30. Katero mlečno formulo priporočamo za nedonošenčke, kadar mamica doji?

Če mamica doji, za nedonošenčke priporočamo uporabo Aptamil FMS.

Aptamil FMS je posebej pripravljena formula, z večjo vsebnostjo beljakovin ter vitaminov in mineralov. Aptamil FMS dodamo materinemu mleku, ko le tega izčrpamo iz prsi. Tako mleko je obogateno in pripravljeno za hranjenje nedonošenčkov.


31. Definicija nedonošenčka?

Nedonošenček, prezgodaj rojeni otrok, prematurus je vsak novorojenček, ki se rodi pred 37.tednom nosečnosti.

Imenovanje

Teden rojstva

Izgled dojenčka

Česa še ne zmore

Nedonošenček

34 < ♥ < 37

1600 g – 3400 g, dolg 38 – 45 cm

Nekateri rabijo še pomoč pri hranjenju (hranilna cevka). Občasno dodatek kisika ali pa namestitev v ogrevalne posteljice

Zelo nedonošen

29 < ♥ < 33

Cca 1 kg – 2500 g, dolg 30 -35 cm

vzdrževati telesne temperature, sprejemati zadostne količine hrane, nekateri še potrebujejo dodatek kisika

Ekstremno nedonošen

♥ < 29

600 – 1400 g, dolg 25 – 33 cm

Samostojno dihati, vzdrževati telesne temperature, sprejemati zadostne količine hrane


Imenovanje

Porodna teža

Nizka porodna teža

< 2500 g

Zelo nizka PT

< 1500 g

Ekstremno nizka PT

< 1000 g

 

Nedonošenček je tisti, ki se je rodil pred 37.tednom nosečnosti.

Donošen novorojenček je tisti, ki se je rodil po 37. in pred 42. tednom nosečnosti.

Porodna teža ni merilo otrokove zrelosti. Manj težav v prvih urah in dneh imajo otroci, ki so prelahki za gestacijsko starost, kot tisti, ki so enako težki, vendar so manj časa preživeli v maternici. Pogosto imajo težave pri prilagajanju na izvenmaternično življenje tudi novorojenčki, ki so se rodili pretežki za trajanje nosečnosti.

Prezgodaj rojeni otroci so drobceni in suhceni. Maščevje se prične nabirati med 32. in 34. tednom nosečnosti.

Mnogi nedonošenčki okrog 34.tedna gestacijske starosti že popijejo del obroka po steklenički, nekaterim se uspe celo dojiti.

 

32. Kaj je gestacijska starost?

Pogosto slišimo izraz gestacijska starost, ki predstavlja trajanje nosečnosti, torej čas, ki ga je dojenček preživel v maternici. Večinoma otrok se rodi po 40 tednih nosečnosti, normalen razpone je med 37 in 42 tedni. Otrok, rojen z gestacijsko starostjo 30 tednov, se je tako rodil 10 tednov prezgodaj.

 

33. Koliko je priporočljiva količina mlečne formule za nedonošenčka? 

Količino posameznega obroka in dnevno število obrokov predpiše zdravnik glede na težo nedonošenčka. Praviloma potrebuje 150 – 170 ml hrane/kg/dan. Odvisno od njegove starosti in od tega, kako otrok hrano prenaša, se dnevna količina hrane porazdeli na 6 -12 obrokov. 


34. Kako ukrepati, ko nedonošenček poliva?
Po končanem hranjenju nedonošenčku dvignemo vzglavje za 30 stopinj in vztrajamo v tem položaju dokler ne podre kupčka. Temu načinu rečemo položajno zdravljenje.
Za prehransko zdravljenje (sprememba v mlečni prehrani) ali zdravljenje z zdravili se seveda posvetujte z zdravnikom pediatrom.


35. Kako iz navadnega mleka nastane mleko proti polivanju – kaj se mu doda?

Proizvajalci za osnovo uporabijo kazeinski del beljakovin kravjega mleka in dodajo zgoščevalce.

ESPGAN (evropsko združenje za pediatrično gastroenterologijo in prehrano) priporoča, da se mleko gosti. Ob taki prehrani otroci z regurgitacijo manj bljuvajo in manj jokajo.

V Evropi je znano zgoščevanje mleka z rožičevo ali koruzno moko. Take mlečne formule imajo oznako AR, kar pomeni »anti-regurgitacijsko«, (ne pa antirefluksno!).

Učinek AR formul z rožičevo moko pri otrocih z regurgitacijo je proučevalo več študij. Večina je prišla do zaključka, da je uporaba rožičeve moke za zgoščevanje mleka varna in učinkovita za zmanjšanje regurgitacije in je primerna v terapiji regurgitacije in refluksa brez zapletov.

Opisovali so nižjo pogostnost in stopnjo regurgitacije pri vseh preiskovanih dojenčkih, hranjenih z Aptamil AR, ki je zgoščen z rožičevo moko, v primerjavi z drugimi mlečnimi formulami.

Poleg tega te formule vsebujejo več kazeina (mleko je sestavljeno iz beljakovin sirotke in kazeina), ki se v trebuščku zgosti in tako dodatno prepreči vračanje vsebine nazaj po prebavni poti.

36. Na slovenskem tržišču najdemo Aptamile v različnih embalažah in različnih receptur. Kakšna je razlika?

Osnovna Milupina linija, Aptamil 1,2,3 obstaja v različnih recepturah. Osnovna razlika med recepturami Aptamila 1,2,3 je v vsebnosti škroba. Ena receptura ga vsebuje, druga ne in običajno je vsebnost škroba na embalaži označena. Če smo natančnejši, najdemo na policah še Aptamil 1 z LCP, brez LCP, z nukleotidi, brez nukleotidov, tako, da se kupec prav težko odloči med vso ponudbo mlečnih formul istega proizvajalca. Takrat vam svetujemo, da pokličete brezplačno modro številko 080 15 36.

Po slovenski doktrini se uporaba škroba priporoča v prehrani dojenčkov le takrat, kadar le-ti ne napredujejo na teži ali pa nimajo občutka  sitosti. Za zdravega dojenčka, ki lepo napreduje na teži, ni potrebe po dodatni obremenitvi dojenčkovega presnovnega sistema. Škrob se počasneje prebavlja, zato ima dojenček daljši občutek sitosti. Uporaba mlečne formule z dodatkom škroba ima poseben namen, zato vam svetujemo, da se o predhodni uporabi posvetujete z zdravnikom pediatrom.

Nekateri proizvajalci pa tako mlečno formulo, ki vsebuje škrob, imenujejo tudi » nočna formula«.

37. Ali en obrok mlečne kašice nadomesti obrok mlečne formule?


Da, cel obrok Milupa mlečne kašice nadomesti obrok mlečne formule

Na primer: pripravljen obrok mlečne žitne kašice z banano (cca 195 g) ima:
- približno energetsko vrednost 805kJ/191 kcal,
- 5,7g beljakovin,
- 4,8g maščob,
- 31g ogljikovih hidratov in
- približno 25 % dnevno potrebnih esencialnih mikrohranil.

Na osnovi izračuna je tak obrok ekvivalenten približno 300 ml Aptamila 1, kar ustreza 1–2 obroka. V praksi se pokaže, da dojenček, ki poje poln obrok Milupa kašice, običajno zmanjša potrebo po količini mlečne formule za 1–2 obroka.

Vsak dojenček ima individualne potrebe in uvajanje mešane prehrane v različnih starostnih obdobjih, zato je težko narediti splošen izračun za vse. Najboljši nasvet glede prehranske primerljivosti različne hrane in uvajanja mešane prehrane pa dobite pri zdravniku pediatru.

38. Ali lahko Milupa BIO kašice mešamo samo z mlekom ali mlečno formulo?

Ne, Milupa BIO kašice lahko uporabljamo tudi pri pripravi zelenjavnih in sadnih kašic.

Bio kašice Milupa vsebujejo riž ali žitarice, ki so bogate z beljakovinami, ogljikovimi hidrati, vlakninami, maščobnimi kislinami, vitaminom B1 ter minerali. BIO kašice Milupa so tudi brez sladkorja. Lahko jih dodajamo k sadju in k zelenjavi.

39. Kaj pomeni oznaka BIO?

Natančne podatke najdete v Uradnem listu Evropske unije (uredba 834/2007 in 889/2008), na spletnem naslovu: http://eur-lex.europa.eu/sl/index.htm, v uredbah, ki opredeljujeta ekološko pridelavo.

V rubriki »preprosto iskanje« kliknete »lastna številka«, v praznih poljih pa vtipkate letnico in številko uredbe. Ne glede na to, ali je bila hrana za dojenčke proizvedena v ekološki pridelavi, ali ne, po uredbah 125/2006, 1881/2006 in 466/2001 veljajo iste  mejne vrednosti za onesnaževala in kontaminante.

40. Kdaj uvajamo mlečne izdelke kot so skuta, maslo, jogurt, kisla in sladka smetana? 

Časovno uvajanje mlečnih izdelkov v mešano prehrano dojenčkov je različno od države do države. Evropska priporočila iz 2008 navajajo, da se mlečni izdelki, kot so jogurt, skuta, maslo, kisla in sladka smetana, lahko uvajajo v mešano prehrano zdravih dojenčkov med dopolnjenim 6. in 9. mesecem starosti, vendar v majhnih količinah. Ko govorimo o majhnih količinah, mislimo na nekaj žličk, ki jih postopoma lahko povečujemo do približno 100 g.

V tej starosti ima dojenček še zmeraj 2-3 mlečne obroke dnevno, bodisi materino mleko, bodisi mlečno formulo, zato z uvajanjem mlečnih izdelkov nikar ne hitite. Mlečne izdelke iz kravjega mleka lahko dojenčku ponudimo pred 1. letom, saj so zaradi fermentacije (encimske obdelave) lažje prebavljivi kot samo kravje mleko, za katerega pa svetujemo, da se ne ponudi pred 1. letom starosti. Za malčke po 1 .letu starosti svetujemo uporabo (Aptamil 3, Milumil 3).

 

41. Kdaj začnemo z uvajanjem goste hrane pri nedonošenčkih? 

Vzemimo primer, da se je vaš nedonošenček rodil s 33 tedni gestacijske starosti, kar pomeni, da se je rodil 7 tednov prezgodaj. Če se držite pravila  uvajanja goste hrane med dopolnjenim 4. in 6. mesecem starosti to pomeni, da bi morali teh 7 tednov prišteti k spodnji ali zgornji starostni meji uvajanja goste hrane. Po izračunu bi bila spodnja meja skoraj 6 dopolnjenih mesecev, kar je v priporočenem okvirju, zgornja meja pa bi bila skoraj 8 dopolnjenih mesecev, kar pa je nad zgornjo priporočeno starostjo. To pomeni, da se tega pravila ravno ne moremo držati, ga pa seveda upoštevamo.

Zato je čas uvajanja goste hrane dojenčka-nedonošenčka treba obravnavati individualno in je odvisen od gestacijske starosti, njegovih razvojnih sposobnosti in potreb.

To boste pravilno in najlažje storili skupaj z vašim pediatrom, saj spremlja razvoj dojenčka-nedonošenčka. 


Več informacij na modri številki: 080 15 36.

Vsi opisi izdelkov in primerjave so vezani na produkte, ki jih distribuira Merit-International.d.o.o.

Preberi še o prednostih mlečnih formul Milupa in o tem, kako izbrati ustrezno mlečno formulo Milupa za vašega dojenčka.

 

*Pomembno obvestilo: materino mleko je najboljša hrana za vašega dojenčka. Preden se odločite za dopolnilno prehrano se posvetujete s pediatrom.

Promocijsko sporočilo

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako pomagati dojenčku ob premiku ure?
Spet se bo premaknila ura, kar pomeni zopet "nekaj zabave" za nas, starše, saj otroci premik močno občutijo.
83
Rast zob
Kdaj začnejo rasti prvi zobki in kdaj mlečne zobke zamenjajo stalni? Za vas smo pripravili članek s slikovno galerijo. P...
5
Igriva vaja jahanja, ki spodbuja dojenčkov...
Ulovite dve muhi na en mah - naredite vajo jahanja za dojenčkovo bolj stabilno sedenje in nato skupaj z dojenčkom poskrb...
4
Downov sindrom
Downov sindrom je stanje, ki ga povzroča dodaten 21. kromosom v vsaki telesni celici. Naključno prizadene enega okoli 80...
4



Zeleno blato: kdaj je čas za zaskrbljenost?
Otroško blato je visoko na seznamu skrbi novopečenih staršev. Kaj pomenita barva in konsistenca? Kdaj je treba biti zask...
Ali lahko materino mleko pogrevamo?
Ali lahko presežek mleka, ki si ga ob dojenju iztisnemo in shranimo v hladilniku ali zamrznemo, pogrejemo? Preverite, ka...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?