|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Spremljanje ovulacije: Izcedek iz nožnice (cervikalna sluz)

Uredništvo Ringaraja.net, 17.4.2023
Kako spremljati ženski naravni ciklus in na podlagi izcedka iz nožnice (tako imenovane cervikalne sluzi) določiti svoje plodne dneve?

image
Zadnji dan bolj lepljivega izcedka iz nožnice je ženska najbolj plodna – takrat pride do ovulacije in možnosti za zanositev so velike. (Freepik.com)
/11


Spremembe v količini in strukturi sluzi materničnega vratu so eden od pomembnih pokazateljev ovulacije oziroma faze vašega menstruacijskega cikla, ugodne za spočetje otroka. Te spremembe sluzi nastanejo kot posledica sprememb v ravni estrogena v telesu.


Naravna metoda spoznavanja svojega telesa

Metoda spremljanja strukture in količine sluzi je neinvazivna. Vse, kar zahteva od vas, je, da sluz, ki je prišla iz nožnice, obrišete s toaletnim papirjem, ga primete med dva prsta (na primer kazalec in palec) in ga poskusite raztegniti kot lepljiv žvečilni gumi. Nekaterim ženskam je to nepredstavljivo, saj niso bile vzgojene, da bi kadarkoli "dotikale tam spodaj", vendar je to povsem naravna in odlična metoda, da ženska spozna svoje telo in njegovo delovanje.

 

PREBERITE ŠE: 5 vzrokov za bolečino pri ovulaciji


Plodni dnevi: spremljanje količine in strukture sluzi 

Na začetku ciklusa (menstruacija in takoj po njej) je sluz materničnega vratu suha, motna, gosta, lepljiva in je je malo.

 

Ko se ovulacija približuje, postane sluz materničnega vratu vlažna, bolj bela in bolj raztegljiva med prsti. Pred ovulacijo se količina cervikalne sluzi znatno poveča, postane bistra, gladka in zelo raztegljiva (pogosto jo primerjajo z videzom svežega jajčnega beljaka). Ena najpomembnejših nalog te sluzi v tem obdobju je olajšanje prehoda semenčic v maternico.

Zadnji dan takšnega izcedka je ženska najbolj plodna – takrat pride do ovulacije in možnosti za zanositev so velike. V tem obdobju lahko semenčice v sluzi materničnega vratu preživijo do 72 ur, kar je najdaljša doba njihovega življenja.

 

Po koncu ovulacije se količina izcedka spet zmanjša, postane gost in lepljiv.

 

PREBERITE TUDI: Manj znani znaki ovulacije

 

DEL CIKLAKOLIČINA SLUZISTRUKTURA SLUZI

začetek cikla

(med in takoj po menstruaciji)

malosuha, gosta, motna, lepljiva, se ne razteguje

okoli ovulacije

(bližajo se plodni dnevi)

velikoprozorna, gladka, raztegljiva, kot svež beljak

po ovulaciji

(po plodnih dneh)

malo

debela, lepljiva, se ne razteguje

 

Najboljši način za spremljanje sprememb v količini in strukturi sluzi materničnega vratu je, da jih spremljate in beležite dan za dnem v več ciklih. Tako boste dobili najboljši vpogled v svoje plodne dni.

 

VIR: Ringeraja.rs


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

To je najboljša starostna razlika med otroki
Strokovnjaki so ugotavljali, kako manjša, srednja in večja starostna razlika med otroki vpliva na mamo, otroke oziroma v...
74
Čaj, ki pomaga pri neplodnosti
Če se ženska sreča s težavo, da ne more zanositi, bo poizkusila vse, da bi zanosila. V prispevku boste našli ljudsko zdr...
4
Miomi in pomen ginekoloških pregledov
Zdrava ženska vsak mesec dobi menstruacijo, mnoge med njimi pa se soočajo z izredno močnimi krvavitvami in neprijetnimi ...
3
Za boljši seks - Povsem naravni afrodiziaki
Znanstveniki so dokazali, da šetraj pomaga odpraviti prezgodnji izliv sperme - težava, ki se je moški največkrat zelo sr...
3



7 nenavadnih dejstev o spermi
Poleg tega, da sperma preprečuje depresijo pri ženskah in bi si z njo partnerka lahko tudi negovala kožo, smo našli celo...
Motnje menstrualnega ciklusa so precej pog...
Vsaka ženska obdobje pred menstruacijo in med njo doživlja drugače. Motnje menstrualnega ciklusa so različne in pogoste....




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?