|      
Želiš odstopiti?
Preden se dokončno odločiš, se seznani s posledicami te odločitve.
V kolikor potrdiš svojo odločitev, da odstopiš, bomo v tvoj spletni brskalnik namestili piškotek, ki nam bo omogočil, da te ob vsakem obisku do vključno 13. novembra 2014 prepoznamo in ti zagotovimo nemoteno uporabo portala, brez prikazovanja Ringarajinih dreves in igralne kontrole ob desnem robu ekrana.

Hkrati ti bodo odštete vse do sedaj zbrane točke in žal izgubiš tudi pravico do morebitnih prisluženih nagrad.

Želiš še vedno odstopiti?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Stajica: da ali ne?

Maja Črepinšek, 24.1.2010
Se vam zdi, da stajica spominja na majčken zapor za otroke? No da, malček, ki sedi za rešetkami, resnično spominja na malega zapornika - le da v stajici ni nesrečen, ampak celo zadovoljen.
Ključne besede:

image
/11


Stajica, če je ne zlorabljamo, je otroku zelo všeč. Varno omejuje teritorij, ki pripada le njemu samemu. Tam so njegove igrače, blazina in odejica. V stajici se lahko varno igra. Pa bi znali izbrati pravo stajico v poplavi ponudbe?

Stajica je prvi teritorij, ki ga otrok občuti kot svojega. V stajico odrasli ne vstopajo, pa tudi bratci in sestrice ne. V njej bo otrok prvič sam vstal, mnogi otroci pa v stajici naredijo tudi prve korake. Če mu v stajico položite še njegove igrače, bo to povsem njegov svet.

Stajica pa bo zelo prav prišla tudi vam, saj bo v njej otrok najbolj varen, kadar morate na stranišče, če zvoni pri vratih ali kadar kuhate. Nekatere mlade mamice med smehom povedo, da so pred prvim otrokom verjele, da so otroci v stajici, medtem ko mamica v njegovi bližini, udobno nameščena na kavč, prebira knjigo, pa se kasneje to ni uresničilo… Toda kdo ve - morda bo pa vam uspelo prebrati vsaj najkrajše članke v Mojem malčku medtem, ko bo vaš otrok raziskoval igrače v stajici?


Od 5. do 6. meseca

V najrosnejši starosti stajica ni nujno potreben kos otroške opreme. Otroka lahko položite na tla, na odejico, ki mu jo pogrnete na varnem mestu in tam, kjer ni prepiha. Pri petih ali šestih mesecih pa boste opazili, da dojenčka ne morete več puščati kjerkoli na tleh; kaj šele na kavču ali sredi postelje, od koder lahko padejo že zelo majhni dojenčki, saj se lahko odrinejo z nožicami ali pa se prekobalijo na bok. Še zlasti ne smete »za trenutek« samega puščati niti na varnih tleh petmesečnega dojenčka, ki je zelo gibalno razvit, živahen in raziskujoč. Za takšnega otroka ni več varno, če ga pustite ležati na odejici, vi pa mu obrnete hrbet, ker se bo v nekem trenutku prvič pognal na raziskovalni pohod. Čas je za stajico. Kupite jo prej, preden se zgodi nesreča.

Čas za stajico je med petim in šestim mesecem, ko se dojenček dviguje v sedenje. To je lep trenutek otrokovega razvoja. Kot stajice obložite z blazinami, ki podpirajo otrokov hrbet. Otroka obložite z blazinami tudi ob bokih, saj dojenčki sprva še slabo držijo ravnotežje in v sedenju padejo bočno. Potem mu položite na doseg rok v stajico igrače, ki pa naj bodo dovolj mehke, da ne bo nič hudega, če pade nanje. Primerne so kocke iz blaga, mehki plastični obroči, igrače iz pliša in latexa, kocke iz blaga, knjige iz blaga in igrače, ki jih obesite na rob stajice.

Otrok naj v stajici sprva ne ostane dlje kot 10 minut. Postopoma, ko se bo prostoru privadil, lahko čas podaljšujete. Večkrat ko bo v stajici, bolje ko bo poznal prostor, bolje se bo v stajici počutil. Ni pa prav, če je stajica prostor za odlaganje dojenčka, s katerim se nikomur ne ljubi ukvarjati.


Od 7. do 8. meseca

Ko bo dojenček star sedem ali osem mesecev, se bo pričel vzpenjati ob predmetih. Stajica je zanj idealna opora. Hotel bo opazovati sobo in dogajanje v njej še iz novega položaja. Dobro je, če stajica stoji na takem mestu, da vas dojenček vedno vidi iz stajice. To vam bo omogočilo, da boste opravljali drobna gospodinjska opravila, ne da bi kar naprej zahteval, da se vrnete k njegovi stajici, ker ga je strah, da ste izginili. Ko se dojenček prične vzpenjati ob stajici je čas, da stajico preuredite. Odstranite blazine in množico igrač, zaradi katerih bi dojenček lahko padel. Preverite, ali ni odejica na dnu stajice drsna.

Pri tej starosti dojenčki včasih v svoji stajici tudi nekoliko zadremajo, pa tudi popijejo stekleničko čaja. Sedite na tla poleg stajice in se z dojenčkom pogovarjajte ali igrajte. V stajici je sedem mesečni dojenček zmožen ostati že cele pol ure.

Pri petnajstih ali šestnajstih mesecih pa pričnite skrajševati čas, ki ga otrok preživi v stajici. Tedaj otrok že dobro hodi in je prav, da ima možnost čim več vaditi, ne pa, da kroži po stajici in se pri tem opira na njen rob. V stajici naj bo le, kadar ne gre drugače; kadar je tam zaradi varnosti ali ker je za trenutek sam.


Kaj izbrati?

  • Tradicionalna stajica z rešetkami ima veliko prednosti: otrok vidi, kaj se dogaja okoli njega, na ograjo lahko privežete igračke, otrok ima dobro oporo za dvigovanje in hojo ob stajici. Če vaša stajica nima dna, jo položite na tepih, da izolirate hlad, ki seva od tal, pa tudi zmanjšate možnost udarca pri padcu. Je pa res, da tradicionalne stajice zavzemajo precej prostora.
  • Zložljiva stajica je manjša in lažja. Lahko jo prenašate s seboj na vikend, na počitnice… celo v predprostor šotora. Dvignjene so od tal, zato otroku ni hladno. V njej lahko otrok tudi zaspi. Slabosti pa so, da iz nje otrok slabše vidi, da je majhna in da se ob njej otrok teže dvigne.
  • Zložljiva posteljica je uporabna tudi kot stajica, vendar ima slabost: otrok lahko pomeša čas in prostor za spanje in čas in prostor za igro. Zato ni primerna za otroke, ki imajo težave s spanjem.
  • Najprej varnost!
  • V stajici naj ne bo velikih ali trdih igrač, ob katerih bi se otrok poškodoval pri padcu, oziroma bi se spotaknil obnje.
  • Pogosto preverite, ali je stajica še vedno dobro sestavljena in ali so varnostni mehanizmi brezhibni. Stajica se ne sme podreti ali zložiti ob otrokovem vstajanju.
  • Če je vaša stajica zelo lahka, jo otrok, ko pridobi na teži, lahko prevrne, ko se nasloni nanjo. Otrok, ki je star dve leti, naj stajice zato ne uporablja več.
  • Nekatere stajice imajo vratca. Izberite model, ki ga starejši bratec ali sestrica ne more odpreti ali pustiti za seboj slabo zaprta vratca.
  • Če boste izbrali model, ki ima kolesca, kupite takšnega, pri katerem se kolesa lahko tudi blokirajo.
  • Otroci se lahko zataknejo z glavo ali pa celo prerinejo skozi odprtino, ki je večja kot 11 cm. Ima vaša stajica dovolj goste rešetke?

 

PREBERI ŠE:

Hojica in skokec: da ali ne?


Članek objavljen v Moj malček, januar 2006

Bolezen rok, ust in nog
Bolezen rok, ust in nog je virusna infekcijska bolezen. Najpogosteje prizadene dojenčke in otroke. Kako jo prepoznati, k...
4
Mati samohranilka: Pogumna in vztrajna
Vas zanima, zakaj večina mater samohranilk zgleda, kot da teče vse gladko? Zakaj so kos vsaki težavi in zakaj se vztrajn...
3
So otroci vedno bistrejši?
Kaj je čustvena inteligenca in kako jo razvijamo pri otroku?
2
Razvoj in vzgoja otroka z vidika nevroznan...
Da bi imeli otroke radi in jih uspešno vzgajali, ni potrebno razumeti biokemičnih procesov, ki se dogajajo v glavi in te...
2


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:


Novorojenček mora spati skupaj s starši
Kot kaže najnovejša ameriška študija, bi moral novorojenček do šestega meseca obvezno spati v isti sobi kot starši, vend...
Dojenček ponoči ne spi
Je nočno hranjenje res še vedno potrebno? Kako bi si lahko pomagali?
Odvajanje od plenick
maca83 RR

Kaj vam najbolj pride prav?