|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Stopnjujte božično vzdušje in ustvarjajte z otroki

Barbara Špacapan, 14.12.2023
Vse več je otrok, ki prosti čas preživijo za računalnikom, pred televizijo ali drugimi digitalnimi igricami. Na srečo se večina staršev vseeno zaveda, kako pomembna je tudi igra in skupni družinski trenutki za pravilen razvoj otroka.

image
Čestitka: Otrokov prstni odtis, ki ga spremenimo v Rudolfa
/41


In kaj bi si lahko še bolj želeli kot to, da z otroki najdete skupne hobije, ki so koristni in zabavni hkrati? Govorimo namreč o ustvarjanju. Ustvarjanje z različnimi materiali namreč ni rezervirano le za vrtce, kjer umetnine naših otrok ponosno visijo s stropa in sten vrtca. Otroci bodo presrečni, če boste na mizo položili kolaž papir, škarje, lepilo, ravnilo in druge pripomočke, da boste skupaj ustvarjali. Pri tem se boste med seboj pogovarjali in neizmerno zabavali.

 

Ustvarjanje - družinski hobi in izobraževanje 

Ustvarjanje je eden izmed zelo zanimivih in koristnih družinskih hobijev. Otroci lahko skozi ustvarjanje zelo veliko pridobijo, saj se jim s tem krepi domišljija, ki je zelo pomembna za njihov razvoj. Poleg tega, da ob tem neizmerno uživajo, se lahko skozi ustvarjanje tudi kreativno izražajo in razvijejo občutek za nek dosežek. Ustvarjanje ima tudi izobraževalne vrednote, saj otroci dobijo občutek za matematiko skozi določanje in merjenje oblik in velikosti. Skozi ustvarjanje otroci spoznavajo barve in oblike, se učijo uporabljati ravnilo ter vadijo risanje in barvanje. Otroci, ki radi ustvarjajo, imajo tudi boljšo koordinacijo med očmi in rokami ter imajo boljše motorične sposobnosti. Poleg vsega tega otroci, ki ustvarjajo, tudi hitreje mislijo ter posledično hitreje sprejemajo odločitve.

 

Spodbujanje radovednosti, vedoželjnosti in ustvarjalnosti od zgodnjega otroštva je ključno za polno in zadovoljno življenje v kasnejših letih. Zavedati se moramo, da imamo starši izjemen vpliv na razvoj otrokove ustvarjalnosti, še posebej na ohranjanje njihovega svežega pogleda na svet, ki jim bo v starejših letih pomagal ohranjati željo po učenju in spoznavanju novega, reševati težave in ohranjati voljo do življenja.

 

Kaj vse lahko ustvarjate?

Skoraj vsak čas v letu vam nudi svoje priložnosti: prihajajoči božični prazniki, velika noč, materinski dan in dan žena, noč čarovnic, barvita jesen itd.. Malo domišlije in nekoliko nasvetov, pa boste s svojim otrokom ustvarili prekrasen izdelek. In vedite - ni pomembno, kakšen izdelek nastane, važno je, da je rezultat skupnega ustvarjanja.

 

Ustvarjalei predpraznične ideje

Ker se približujejo božični prazniki in je potrebno okrasiti dom, poslati čestitke, zaviti darila, smo vam pripravili nekaj kreativnih idej, kjer lahko s svojimi malčki ustvarite čudovite izdelke in tako stopnjujete božično vzdušje do prihoda najbolj pričakovanega možiclja med otroki.


  • NOVOLETNA ČESTITKA: Jelenček Rudolf

Novoletne čestitke za prijatelje ter babice in dedke bodo imele toliko večjo vrednost, če bodo pri njihovem izdelovanju sodelovali tudi otroci. Še več, uporabimo lahko celo ideje, ki nam bodo še dolga leta predstavljale spomin na otroka in njegovo starost. Tako lahko naredimo čestitko, kjer izrežemo odtis otrokove rokice in iz nje naredimo jelenčka ali božička. Uporabimo kolaž papir (za jelenčka) ali prstne barve (za božička) ter z nekoliko ostalimi dodatki (perlice, trakovi, oči) naredimo čudovit spomin.

 

  • OKRASITEV: Snežinke

Enostavna ideja, ki bo pričarala decembersko vzdušje v stanovanje, so fantastične snežinke, ki so res fantastične. A4 list papirja po dolgem zložimo v harmoniko (po dober centimeter) in na sredini spnemo s sponko. Obrežemo vogale, z luknjačem poljubno naredimo luknjice, nato pa razpremo (pri tem si pomagamo z lepilnim trakom), in dobimo prekrasno snežinko, ki jo lahko prilepimo na sukanec in obesimo s stropa.

 

  • OKRASEK: Doma izdelana veriga

Predstavljamo vam še zelo enostavno idejo za okrasitev smreke, kjer lahko pomagajo še tako majhni ustvarjalci. Iz srebrne folije izrežemo čim več kvadratov 10x10 cm, nato pa naj otroci kvadratke zmečkajo v kroglice. Nato starši skozi kroglice (eno za drugo) potisnemo iglo z sukancem in oblikujemo girlando za na smreko.

  

  • ZA LEPŠO MIZO: Sani in zborček

Pa še dve ideji za lepšo mizo: iz škatlice izrežite obliko sank in skoznjo potisnete lizike v obliki zavitih palčk. Sanke nato napolnite s sladkimi bonbončki in smrekovo vejico. Iz toaletnih tulcev, kolaž papirja ter otroških nogavičk pa lahko naredite prikupen zborček, ki bo ob skupnih večerjah razveseljeval celotno družino.

 

Več kretivnih idej za ustvarjanje za ustvarjanje z vašimi otroki ob različnih priložnostih najdete na ustvarjalnem portalu za otroke www.ustvarjajmo.si. Kvalitetno preživljanje družinskega časa ni bilo še nikdar tako zabavno!

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Mesec rojstva lahko vpliva na poklic tvoje...
Si vedela, da mesec rojstva, v katerem je rojen tvoj otrok, lahko vpliva na njegov poklic?
39
Je bilo našim staršem lažje kot nam?
Po nedavnih raziskavah je bilo starševstvo v osemdesetih in devetdesetih letih za naše starše veliko lažje kot za nas - ...
29
Kdaj je pravi čas za otrokove počitnice zd...
Je moj otrok že zrel za počitnice pri babici in dedku? Bo zdržal več noči brez domače postelje in maminega poljubčka za ...
11
Kako otroka spraviti iz hiše?
Karkoli boste otroku govorili (kako zelo je čas, preživet v naravi, zdrav ali koliko zanimivih reči se skriva na vrtu), ...
6



Naredite sami: Recepti za najlepše milne m...
Le kateri otrok ne obožuje milnih mehurčkov!? Več kot jih je in večji kot so, večje je veselje. Če se želite izogniti ku...
10 idej za zabavo s kartonskimi škatlami
photo
Ne glede na to koliko igrač ima otrok, z eno od idej, ki vam jih predstavljamo v nadaljevanju, boste poskrbeli za najbol...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?