|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Stroški s katerimi se srečujemo pri varčevanju v vzajemnih skladih

www.vzajemci.com, 24.1.2010
Zaradi velikega števila vzajemnih skladov se posameznik zelo težko odloči kateri vzajemni sklad izbrati. Pri varčevanju v vzajemnih skladih obstajata načeloma dve vrsti stroškov, ki bremenijo vlagatelja in sicer neposredni in posredni stroški.

image
/11


 
Pri izbiri primernega vzajemnega sklada se mora osredotočiti predvsem na cilje, ki jih z naložbo želi doseči, na tveganje in na časovni horizont. Pomembno pozornost pa mora posvetiti tudi stroškom in provizijam, ki imajo na dolgi rok velik vpliv na končno donosnost naložbe.
 
Stroški, ki bremenijo vlagatelja
 
Pri varčevanju v vzajemnih skladih obstajata načeloma dve vrsti stroškov, ki bremenijo vlagatelja in sicer neposredni stroški (vstopni in izstopni stroški) ter posredni stroški (upravljavska provizija, provizija za skrbniške storitve in drugi stroški). Višina posameznega stroška se med skladi razlikuje in je določena v prospektu z vključenimi pravili upravljanja.
 
Vstopni in izstopni stroški se vlagatelju zaračunajo ob nakupu oziroma prodaji točk vzajemnega sklada. Vstopne provizije se med podskladi razlikujejo. Najvišje so ponavadi pri najbolj tveganih delniških skladih, najnižje pa pri obvezniških, medtem ko skladi denarnega trga vstopnih in izstopnih provizij ne zaračunavajo.
 
Če znaša vložek v vzajemni sklad 100 denarnih enot, ob predpostavki, da so vstopni stroški 3%, bo znašala investicija v vzajemni sklad 97,08739 denarnih enot (100/1,03).
 
Posredni stroški sklada
 
Celotni stroški poslovanja vzajemnega sklada bremenijo premoženje vzajemnega sklada in ne neposredno imetnikov investicijskih kuponov, ter zajemajo vse stroške poslovanja vzajemnega sklada, vključno s provizijo za upravljanje in provizijo za skrbniške storitve.
 
Celotni stroški poslovanja so izraženi v odstotku od povprečne dvanajstmesečne čiste vrednosti sredstev vzajemnega sklada in so običajno označeni s kratico TER (iz angleške besede Total Expense Ratio).
 
Upravljavska provizija predstavlja nadomestilo družbi za upravljanje za opravljanje njene storitve upravljanja s portfeljem vzajemnega sklada in je v največji meri odvisna od vrste vzajemnega sklada. Upravljavske provizije so tako v povprečju najvišje za bolj tvegane, delniške vzajemne sklade, nižje so za mešane vzajemne sklade ter najnižje za najmanj tvegane, obvezniške vzajemne sklade in sklade denarnega trga. Upravljavska provizija je že upoštevana pri objavi vrednosti enote premoženja (VEP).
 
Če znaša upravljalska provizija sklada 1,5% in ima leto 365 dni, DZU vsak dan zaračuna vzajemnemu skladu 1,5%/365 (0,0041095%) od celotne vrednosti vzajemnega sklada, kot nadomestilo za upravljanje.
 
Poleg upravljavske provizije pa vlagatelj plačuje še skrbniško provizijo za opravljanje skrbniških storitev, ki jo zaračunava skrbnik premoženja investicijskega sklada.
 
Stroški prehoda med (pod)skladi
 
V primeru prehoda med podskladi krovnega sklada nekatere družbe za upravljanje zaračunavajo tudi vstopne in izstopne stroške v višini določenega % od vrednosti investicijskega kupona. V skladu s pogoji, določenimi v lestvicah (objavljenih v prospektu) vstopnih in izstopnih stroškov ter stroškov prehoda med posameznimi (pod)skladi oziroma v skladu z morebitno trženjsko akcijo pa družbe za upravljanje, lahko vlagatelju omogočijo vstop, izstop in prehod med podskladi tudi po nižjih ali brez stroškov.
 
Seznam vseh vzajemnih skladov, ki izpolnjujejo pogoje za trženje in prodajo na območju Republike Slovenije najdete na tej povezavi.
 
Kam po nasvet
 
Prispevke na temo družinskih financ pripravljamo skupaj s spletnim portalom www.vzajemci.com, na katerem lahko najdete še več finančnih nasvetov. Če imate konkretno vprašanje, ki zadeva družinske finance, pa nam pošljite svoje vprašanje na info@ringaraja.net ali ga objavite na forumu (Forum – Partnerstvo – Finančne dileme starševstva) z oznako 'Vprašanje za strokovnjaka' in finančni svetovalci iz Vzajemcev vam bodo nanj z veseljem odgovorili, mi pa bomo odgovor objavili v rubriki Družinske finance in na forumu.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

So tudi vašo telefonsko naročnino povišali?
VZMD je vložilo tožbo proti štirim velikim slovenskim operaterjem, ker so v zadnjih 5 letih enostransko višali pakete na...
4
Bomo oproščeni plačila prispevka za RTV?
Čeprav predlog Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije Covid-19 in omilitev njenih posledic za državljane i...
3
VIDEO: Ogrevanje le za nekaj centov na dan
Bi radi privarčevali pri ogrevanju? Potem si poglejte zanimiv video o tem, kako si lahko doma naredite izjemno preprosto...
3
Varstvo osebnih podatkov pri plačilnih in ...
Ali zakon predvideva varstvo osebnih podatkov v zvezi s plačevanjem s kreditnimi karticami? Ali lahko upravljalec osebni...
3



Za znižano plačilo vrtca ni potrebno oddaj...
Na ministrstvu za delo pred začetkom šolskega oziroma študijskega leta in vpisi v vrtec poudarjajo, da za določene letne...
Ali paket ob rojstvu novorojenčka ostaja?
Državni zbor je maja letos sprejel Zakon o uravnoteženju javnih financ. Ta pa se dotika tudi družin. Nekaj sprememb je p...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?