|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

To morate doživeti to poletje

Helena Primic, 7.7.2023
Ob načrtovanju popolnega družinskega poletja pogosto pozabimo na najenostavnejša in najpomembnejša poletna družinska doživetja. Preverite, katera!

image
Družinski večer ob ognju bo družino povezal na poseben način. (Freepik.com)
/11


Dopust na morju, otroški poletni kamp, pleskanje in druga opravila poletne prenove doma, pikniki in izleti ... po navadi si starši poletje tako zapolnimo, da hitro pozabimo na poletna doživetja, ki otrokom velikokrat pomenijo največ oz. jim ustvarijo poletne spomine, ki jih s sabo odnesejo tudi v pozno starost.


Skupno opazovanje narave

Poletje je idealen čas za družinsko opazovanje narave. To to tisti trenutki, ko se vsi družinski člani vsedejo na večerno plažo, klopco v hribih ali v travo sredi travnika ter skupaj opazujejo čarobne sile narave - prostranost ali divjost morja, čudovit razgled in zanimive oblike oblakov ali čudežni mikrosvet, ki se odpre, ko sklonimo glave ter prisluhnemo ritmu zemlje in njenih drobcenih prebivalcev. V takšnih trenutkih se ne čudite, če bodo otroci postali pravi mali filozofi in vam postavljali "velika" vprašanja o svetu, vesolju in življenju. Odgovorite jim ne kot učitelji, ki vse vedo, temveč kot ljudje, ki odkrivajo svoja prepričanja, vrednote in srce. Tudi odgovor: "To pa je zelo zanimivo vprašanje, toda ne poznam odgovora." je pravi odgovor. Saj veste, otroci so naši največji učitelji tudi zato, ker nas ves čas nekaj sprašujejo in tako spodbujajo, da najdemo svoj lasten odgovor.

 

PREBERITE TUDI: Najbolj zabavne otroške ideje za poletje

 

Čarobnost noči

Čeprav je večino otrok strah teme in noči, so družinski nočni trenutki za otroke eni izmed najvznemirljivejših. Teme in nočnih zvokov jih je namreč strah, toda ker so skupaj z nami, se vendarle počutijo varne, tako da gre za kombinacijo strahu, vznemirjenja in veselja, ki so glavna čustva najboljših iger.

To poletje organizirajte nočno opazovanje zvezdnega neba, se z otroki podajte na nočni pohod po travniški poti ali bližnjem gozdičku (z baklo ali lučko) ali na vrtu postavite šotor in eno noč prespite na domačem dvorišču. Nekoliko večjim otrokom ne pozabite zvečer povedati kakšne strašne zgodbe, saj bodo kričali tako od strahu kot vznemirjenega veselja. Skupaj lahko tudi opazujete, kako zahaja sonce in zemljo prekriva vse večja tema. Otroku tako pomagate začutiti zemeljske ritme in krepite njegovo povezanost z naravo.

 

Skrivanje in lovljenje

Tako zelo preprosti igri, pa tako zelo zabavni in koristni za otrokov razvoj ter družinske odnose - skrivanje in lovljenje. Kdaj ste se nazadnje lovili z otroki tako zares, da ste tudi sami vzbudili otroka v sebi, ki steče na vso moč, da bi pobegnil pred lovilcem ali ujel soigralca? In kdaj iskali najboljše skrivališče in kot miška tiho stali za grmovjem, da vas ne bi našli? Mlajšim otrokom vendarle dopustite, da tudi oni kdaj zmagajo v igri, pri tem pa ne pozabite, da je tudi to, da izgubiš, pomembna življenjska lekcija. Z vzgledom razigranosti in pozitivne energije, poštenosti in upoštevanja pravil ter občutka, da je sedaj čas za konec igre, boste otroka veliko več naučili kot če ga boste opominjali medtem, ko se igra z drugimi otroki.

 

Pot v neznano

Ste se s svojimi otroki že podali na pot v neznano? Recimo v naravo, na izlet ali le v mesto, ne da bi vedeli, kaj boste počeli, in se prepustili, da vas svet sam popelje do novih doživljajev? Sodobni starši smo zelo obremenjeni z organizacijo otrokovega in družinskega časa, ki mora biti načrtovan, zanimiv in poučen hkrati, pri tem pa pozabljamo, da se pravo življenje dogaja medtem ko načrtujemo popolno življenje. Zato je dobro vsake toliko izpreči pretirano organiziranost in se prepustiti dnevu ali otrokovim navdihom in navodilom. To seveda ne pomeni, da boste pozabili na varnost in odgovornost, toda brez skrbi - ko otrokom ponudimo priložnost, da so odgovorni, nas pogosto zelo presenetijo.

 

PREBERITE TUDI: Poletje doma - 10 top idej

 

Poletni pogovori

Še odraslim nam zmanjkuje časa za osebne pogovore, kaj šele z otroki. V resnici je pomanjkanje časa le izgovor za strah pred čustvi, ki bi jih odkriti pogovori morda privlekli na površje. To seveda ne pomeni, da je treba otroke posaditi na kavč in organizirati družinski pogovor, saj v takšnih načrtovanih pogovornih akcijah otroci (pa tudi odrasli) ne sodelujejo radi.

V poletnem času bodite pozorni na tiste bežne trenutke, ko vam vmes med drugimi opravili uspe z otrokom vzpostaviti dober stik in začutite, da je otrok pripravljen kaj povedati o sebi. Takrat izkoristite trenutek in pustite vse, kar počnete, ter si vzemite čas za pogovor z otrokom. Povejte mu kaj o sebi, postavite mu kakšno vprašanje ter mu z zanimanjem in iskreno prisluhnite. Vzemite ga tako resno kot odraslega človeka in mu pokažite, da vas zanima, kaj se dogaja v njegovi glavi in srcu. Takšni trenutki so tudi prava priložnost, da otroku pokažete svojo ljubezen - ga objamete in mu poveste, kako zelo ga imate radi. 

   

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
15
Spočiti ali utrujeni iz družinskega dopusta?
Dopustovanje z majhnimi otroki je za starše lahko zelo naporno obdobje. Nikakor si ga ne morejo predstavljati kot »oddih...
7
Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
4
Sramežljiv sin
Če starši z nagajivimi otroci sanjarijo o bolj umirjenih otrocih, se starši sramežljivih otrok vsakodnevno sprašujejo, k...
4



Praktične priprave na veliko noč
Pred vrati je velika noč. Kaj je treba postoriti, preden napoči nedelja, ko bomo uživali v dobrotah in iskanju pirhov?
Otroke uspavam zgodaj
Moji otroci so vedno šli zgodaj spat. Zapadli smo v rutino, ko so smo se odrekli dnevnemu spancu, približno tretje ali č...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?