|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Tveganja ob uporabi kombinirane hormonske kontracepcije (KOK)

Darija Strah, dr.med., specialistka ginekologije in porodništva, 24.1.2010
V Sloveniji je javnost zadnje tedne močno vznemirila zgodba nepričakovane smrti mladega 22-letnega dekleta iz Splita.
Ključne besede:

image
/21


Smrt naj bi nastopila zaradi pljučnega strdka-embolije.Nepopolni podatki o njenem zdravstvenem stanju povedo, da je jemala kontracepcijsko tabletko Yasmin, v Sloveniji znano pod imenom Yarina. Uradnega, zdravniškega mnenja glede resničnega vzroka smrti z veliko verjetnostjo ne bomo nikoli izvedeli oziroma potrdili, saj starši niso pristali na izvedbo sodne obdukcije mladenke. Poleg nje so mediji v zadnjem času objavili tudi zgodbo avstralske ženske, ki je zaradi bolečin v prsih in nenehnega kašljanja kmalu umrla zaradi pljučnega strdka, tudi ona je jemala kontracepcijske tabletke iste vrste.


Vzrok za skrb?

V Sloveniji je po zadnjih podatkih kar veliko uporabnic omenjene kontracepcijske tabletke Yarina. Predpisujejo jo v 80 državah po svetu. Lansko leto je bilo pri nas porabljenih približno 45.000 pakiranj te tabletke. Z Agencije RS za zdravila in medicinske pripomočke poročajo, da do danes niso prejeli nobenega poročila o resnih neželenih učinkih.V letu 2007 sta bili o tej tabletki objavljeni 2 največji raziskavi ( Euras in Ingenix), v kateri je sodelovalo več kot 125.000 žensk. Raziskavi sta potrdili, da tveganje za srčnožilne zaplete pri uporabnicah Yarine ni večje od tveganja pri jemanju drugih nizkodoznih tabletk.


O predstavitvi tabletke sem pisala že leta 2004, ko smo jo uvedli v ginekološko stroko.Vsebuje nov hormon drospirenon in estrogen ter spada med nizkodozno sodobno kontracepcijo. Leta 2006 smo predstavili različico istega hormona v tabletki Yasminelle, ki spada med ultranizkodozno zaščito, saj vsebuje še manj dodanega estrogena in je enako varna ter dobro prenosljiva.( zelo podrobno o obeh tabletkah si lahko preberete na spletni strani www.moja-ginekologinja.net v poglavju kontracepcija).


Padec števila umetnih prekinitev nosečnosti

Zaradi vseh novih tabletk, boljše prenosljivosti, visoke zanesljivosti in večjega števila uporabnic v Sloveniji beležimo znaten padec števila nezaželenih nosečnosti: po zadnjih podatkih septembra 2008 je umetnih prekinitev nosečnosti 11 na 1000 žensk, število živorojenih otrok znaša 38 na 1000 žensk. S tako statistiko se trenutno s ponosom uvrščamo med evropske države z najnižjimi kazalci stanja umetne prekinitve nosečnosti ženske v rodni dobi.


Tveganja za zaplete

Kombinirane kontracepcijske tabletke-KOK (estrogen in progestagen) naj bi bile na splošno varna zaščita, vendar vsi poznamo zaplete. Ob pravilni izbiri posameznega sredstva in zdravem načinu ženske so zelo redki.

Tveganje za razvoj globoke venske tromboze, ki redko lahko pripelje do pljučne embolije in smrtnega zapleta, znaša po strokovnih podatkih do 30 na 100.000 žensk na leto. Stanje se kaže bodisi kot nenadno boleča, otekla meča noge ali kot težje in hitro dihanje, dražeč kašelj ob blagem tiščanju v prsih, pospešen utrip srca. Večinoma se strdki spontano raztopijo, umrljivost po statiki znaša 15 odstotkov, s pravočasno postavljeno diagnozo in zdravljenjem je smrtnost 5 odstotna.


Tveganje za pojav zapletov je povezano z znanimi dejavniki tveganja in takrat KOK ginekologi ne smemo predpisati.


Dejavniki tveganja so:

* neurejen visok krvni pritisk,

* pretirana debelost ( ITM več kot 30),

* kajenje manj kot 15 cigaret pri starejših od 35. leta in več kot 15 cigaret dnevno pri vseh mlajših ženskah,

* migrenski glavoboli z avro ali brez,

* ledvična obolenja,

* že prebolela globoka venska tromboza, izrazite krčne žile, žilne nepravilnosti,

* napake strjevanja trombocitov ali mutacije določenih faktorjev, znanih kot trombofilija,

* srčne bolezni ali preboleli srčni infarkt.


Seveda je povečano strjevanje krvi možno, a redko tudi pri povsem zdravih ženskah zaradi dolgotrajne neaktivnosti, npr. po operacijah ali pri dolgih letalskih poletih.


Progestagenska tabletka - nova hormonska oblika kontracepcije (POK)

Vsi našteti dejavniki tveganja so stanja, ob katerih ginekolog z individualnim pristopom do vsake uporabnice hormonske zaščite in strokovnim svetovanjem opozori žensko, da mora predvsem spremeniti življenjske navade. Predpiše ji lahko novo vrsto hormonske zaščite, ki je v takih primerih varna, predvsem imam v mislih hormonsko zaščito z le eno vrsto hormona-progestagensko tabletko, ki smo jo v Sloveniji uvedli v zadnjih tednih.( novo predstavitev progestagenske tabletke si lahko preberete na spletni strani www.moja-ginekologinja.net v poglavju kontracepcija).


Dobrobiti jemanja hormonske zaščite

Ne pozabimo na dobrobiti jemanja hormonske zaščite:

* zmanjša se delež neželene zanositve,

* zmanjša se tveganje za razvoj raka jajčnika in sluznice maternice,

* izginejo boleče menstruacije, močne, neredne menstruacije se omilijo in postanejo blažje, tako ni več možne slabokrvnosti.


Po vseh dosedanjih z dokazi podprtimi podatki ni večjega tveganja za razvoj raka na prsih.


Popotnici za nadaljnjo uporabo sodobnih kombiniranih hormonskih tabletk (KOK)

Spoštovane drage bralke!

Upam, da sem vam v današnjem prispevku osvetlila marsikatero nejasnost, odgnala nepotrebno skrb, poskušala razložiti redka stanja zapletov, ponovno opredelila dobrobiti hormonske zaščite in pohvalila vse nas: tako vas, drage Slovenke in ginekologe, ki z nenehnim izobraževanjem, individualnim pristopom, dostopnostjo do kontracepcije brez doplačil ustvarjamo zdravo, varno okolje za naše zdravje. 30.9.2008 sem v prijetnem klepetu z babico porodnega bloka z radostjo v srcu poklepetala o malem rojstnem dnevu vseh Slovencev: zabeležili so že 5000 porod v Ljubljanski porodnišnici, kar pomeni, da se bo do konca leta rodilo precej več otrok kot v zadnjih letih. Ljudje se odločamo sami: za načrtovane nosečnosti in za varno, zanesljivo, dobro prenosljivo zaščito. Do vsega tega imamo pravico. A tudi dolžnosti. Ne pozabimo, da moramo tako za otroke kot za svoje telo in zdrav način življenja skrbeti odgovorno, resno in nenehno.


Naj zaključim z izjavo prof. dr. Helene Meden Vrtovec, vodilne strokovnjakinje na področju ginekologije in porodništva v Sloveniji: » Proizvajalci zagotavljajo, da so vse tabletke enako varne, pa tudi sicer ne morem reči, da smo v klinični praksi kadarkoli ugotovili razlike med njimi.« ( Ona, 30.9.2008).

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ponovna zanositev: Idealen premor med nose...
Načrtujeta drugega oziroma naslednjega otroka, pa se sprašujeta, kakšen je idealen in najbolj zdrav premor med nosečnost...
28
Je za neplodnost lahko kriv tudi gluten?
Čeprav še nimamo dovolj znanstvenih raziskav za zanesljiv pritrdilni odgovor, je vse več študij, ki kažejo, da gluten la...
4
Koliko časa traja, da si telo po nosečnost...
Viša se povprečna starost žensk pri prvem otroku, zato je bolj pogosto, da mame hitreje še drugič zanosijo. Kakšna je op...
3
Kako čim prej zanositi?
Za zanositev se mora ujeti veliko stvari, v vsakem primeru pa je izbira ustreznega časa resnično najbolj pomembna. Kako ...
3



Novo zdravilo za kontinuirano nadomestno h...
Novo zdravilo je sestavljeno in naravnega estrogena in novega progestagena drospirenona, ki učinkovito in hitro blažita ...
Kaj pa seks v zrelejših letih?
Ko govorimo o varni, odgovorni in prijetni spolnosti, večinoma mislimo na mlajšo populacijo žensk in moških, ki naj bi b...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?