|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Ultrazvočna preiskava ne škoduje plodu

P.L., 9.4.2013
Zbrali smo nekaj najpogostejših vprašanj nosečnic o ultrazvoku in poiskali odgovore nanje. Preberite si.

image
/11


Kaj je ultrazvočna preiskava?

Ultrazvočna preiskava je v bistvu prehajanje kratkih snopov zvočnih valov zelo visokih frekvenc skozi maternico. Teh človeško uho ne more zaznati, zato jih tudi plod v maternici ne sliši.

Valovi se odbijejo od ploda, odmeve zazna sonda, jih pretvori v električne impulze, te pa računalnik spremeni v sliko na zaslonu. Na tak način lahko vidimo lego ploda, plod v gibanju. Na ultrazvočnem posnetku so kosti in druga tkiva bele barve, saj valov ne prevajajo in jih dobro odbijajo. Organi in mehka tkiva so siva, tekočine pa so črne barve. To pa zato, ker ultrazvočni valovi skoznje z lahkoto prehajajo, torej odmeva ni. Zdravnik odbere posnetek s pregledovanjem različnih odtenkov bele, sive in črne barve.


Ali obstaja več vrst ultrazvočnih preiskav?

Ultrazvočne preiskave, namenjene plodu, se lahko izvede na dva načina, skozi trebuh in skozi nožnico. Prvi način je najpogostejši v drugem in tretjem trimesečju. Ginekolog nanese na trebuh nosečnica nekaj želeja, ta omogoča boljše prevajanje zvoka, s sondo drsi po koži, tik nad maternico. Sonda oddaja in prestreza zvočne valove, zbira odboje, računalnik pa jih predela v sliko na zaslonu.

Preiskava z nožnično sondo pa se največkrat izvaja v prvem trimesečju. Ta da zelo jasno sliko ploda. Preiskava poteka tako, da ginekolog vstavi v nožnico zelo dolgo tanko sondo, ki je zaradi sterilnosti prekrita s kondomom. To sondo premaže z želejem, v namen, da je prevajanje ultrazvočnih valov boljše.

Nobena od teh dveh preiskav ni boleča.


Ali ultrazvok lahko škoduje plodu?

Ultrazvok se uporablja v porodništvu že od leta 1958. V večini razvitih držav so ultrazvočne preiskave del del predporodnega varstva že več kot 25 let. Nekatere države omogočajo tri, nekatere štiri ultrazvočne preglede na nosečnost. Na tak način je bilo torej preiskanih že na desetine milijonov otrok in do danes ni poročil o morebitnih tveganjih. Večina zakonodajnih teles potrjuje neškodljivost ultrazvoka in celo priporoča njegovo uporabo v medicinske namene. Seveda pa mora biti tehnična oprema v skladu z varnostnimi predpisi.


Kdo lahko izvaja ultrazvočno preiskavo?

Da lahko zdravnik, ginekolog izvaja ultrazvočno preiskavo, mora biti dodatno usposobljen. Če je potrebno narediti poseben ultrazvočni pregled, na primer ultrazvok zaradi morebitne srčne okvare, ga opravi specialist predporodne medicine.


Kateri so zdravstveni razlogi za ultrazvočno preiskavo?

Razlogov je veliko: ugotavljanje roka poroda, uporablja se ga ob krvavitvah ali hudih bolečinah v trebuhu, kadar je plod po klasičnih meritvah premajhen ali prevelik, kadar obstaja tveganje za slabo rast ploda, če mati nosi dvojčke, trojčke, kadar obstaja tveganje za porodne okvare ali razvojne nepravilnosti. Jasen posnetek otroka, posteljice ali materničnega vratu pripomore k ohranjanju zdravja matere in ploda.


 

Vir: Stuart Campbell: Glej, kako rastem! (Založba Učila)

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Pregled nuhalne je priporočljiv za vse nos...
S presejalnim pregledom nuhalne svetline v času od 11. do 14. tedna nosečnosti lahko licenciran ginekolog odkrije veliko...
5
11 dih jemajočih fotografij PORODA DOMA!
Porod doma pomeni absolutno prevzemanje odgovornosti, vračanje k naravi in ??izkazovanje ženske moči – te fotografije to...
5
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
4
VIDEO: Noro brcanje v trebuščku
Poglejte si nenavadno močno brcanje, ki ga je tale mamica doživljala v nosečnosti. Njen trebuh je dobesedno oživel, se p...
4



To se zgodi v možganih nosečnice in mamice
Kadar so nosečnice in mamice po porodu pozabljive, zmedene in občutljive, radi rečemo, da jih dajejo hormoni, ponekod ce...
Koliko se lahko zredim med nosečnostjo?
Telesna teža med nosečnostjo ne narašča enkomerno. Koliko kilogramov je ravno prav, koliko preveč in koliko premalo?




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?