|      
Želiš odstopiti?
Preden se dokončno odločiš, se seznani s posledicami te odločitve.
V kolikor potrdiš svojo odločitev, da odstopiš, bomo v tvoj spletni brskalnik namestili piškotek, ki nam bo omogočil, da te ob vsakem obisku do vključno 13. novembra 2014 prepoznamo in ti zagotovimo nemoteno uporabo portala, brez prikazovanja Ringarajinih dreves in igralne kontrole ob desnem robu ekrana.

Hkrati ti bodo odštete vse do sedaj zbrane točke in žal izgubiš tudi pravico do morebitnih prisluženih nagrad.

Želiš še vedno odstopiti?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Že zelo majhne otroke je treba učiti, da obstaja ura; naprava, ki nam meri čas. Tako jo bodo opazili in lažje sprejeli. Kdaj in kako začnemo otroka seznanjati z uro in časom?

image
/11


Nam, odraslim, vlada čas. Za otroke je drugače. Ne pogledujejo neprestano na uro na zapestju, ampak jim vlada notranja, biološka ura. Poteka časa se sprva res še ne zavedajo in ne znajo niti oceniti, ali je minila ena ura ali le deset minut, vedo pa prav dobro, da je čas za kosilo. Toda v času, ko otroci postanejo vrtičkarji, se pričnejo vedno bolj zavedati redne dnevne rutine oziroma poteka časa: po zajtrku se igramo, po kosilu spimo in nato pridejo pome starši. Naslednja faza zavedanja časa pa je, ko jih vse bolj zanima ura.


Ura - samo zelo zanimiva igračka

Najmanjši otroci nimajo občutka za čas. Če gre mamica na stranišče, so pripravljeni neusmiljeno jokati, ker je že tako dolgo ni. Po drugi strani pa se kdaj pa kdaj zaigrajo in povsem pozabijo, da je minilo že veliko časa, odkar smo jih poklicali, recimo, da gremo domov z otroškega igrišča.

Pride pa čas, ko skoraj vsi malčki opazijo ure, naprave za merjenje časa. Nenadoma se navdušijo nad zvonjenjem budilke. Kar naprej si ogledujejo kazalce, ki se neprestano vrtijo v krogu. Če uro lahko dosežejo, si jo najprej z velikim zanimanjem ogledajo, takoj nato pa jo skušajo odpreti in razstaviti. Otrokovo zanimanje, ki sicer bolj velja gibajočim se kazalcem kot pa poteku časa, ki ga ura kaže, pa lahko kljub temu izkoristite za prve ure učenja o času, čeprav se vam morda zdi, da je otrok še premajhen. Kdaj pa pravzaprav otrok lahko razume in se nauči pogledati, koliko je ura?


Ura - naprava, ki meri čas

Že zelo majhne otroke je treba učiti, da obstaja ura; naprava, ki nam meri čas. Tako jo bodo opazili in lažje sprejeli. Prvo uro - igračko iz plastike, odporne na grizenje in udarce, lahko ima že štirimesečen otrok. Toda to je zanj le igračka, ki oponaša zunanjo formo in morda predmet, zaradi katerega se počuti tako velikega, kot so odrasli.

Do četrtega leta otroci pri opisovanju ali risanju nekega dogodka le redko zmorejo zajeti pravo kronološko zaporedje dogodkov. Pomembno se jim zdi le to, kar se dogaja v sedanjem trenutku. Pogosto tudi vse dogodke, ki so zanje pomembni v daljšem časovnem razdobju, uvrstijo v isti kontekst, narišejo na isto sliko. O dogodku, ki se je zgodil včeraj, rečejo, da se bo zgodil jutri, ne znajo opisati, ali se je dogodek odvil pred kosilom ali po ali po njem, niti kako dolgo je trajal. Skratka, dogodkov ne zmorejo uvrstiti niti na časovno premico niti ne zmorejo povedati, kako dolgo so trajali.


Prvo zavedanje časa

Prvo zavedanje časa se zgodi v obdobju od četrtega do petega leta. Tedaj pričnejo otroci meriti čas s pomočjo dogodkov, ki so stalna rutina v njihovem vsakdanjiku. Na primer: ko se bom zbudil, bo že jutri in takrat bom imel rojstni dan. Pri tej starosti že vedo, da mora pred začetkom določenega dogodka preteči določena količina časa. V grobem že razumejo, kako teče časovna premica, še vedno pa imajo težave pri določanju, kako dolgo nek dogodek traja. Njihova časovna premica seveda ni razdeljena po urah in dnevih, kot pri odraslih, pač pa merilno skalo določajo spanje in hranjenje.

Naslednji korak pri razumevanju pojma časa je povezovanje določenih dogodkov s časovno oznako. Zapomnijo si, da gre starejša sestrica v šolo ob pol osmih ali pa, da je risanka petnajst do sedmih. V obdobju od petega do šestega leta lahko časovni interval določijo s primerjavo. Recimo, pravljica za lahko noč traja tako dolgo, kot vsakodnevna pot do vrtca. Otroci razumejo tudi takšnole primerjavo: na začetek predstave bova čakala tako dolgo, kot je potrebno, da poješ sladoled. Ne zmorejo pa razumeti odraslih meril: 10 minut, 5 minut …


Tik pred vstopom v šolo: spoznavajte pomen kazalcev

Otroci, ki bodo v kratkem vstopili v prvi razred devetletke, si že lahko zapomnijo položaj kazalcev na uri. V tem obdobju jih lahko naučimo, da določen položaj kazalcev pomeni začetek risanke, pravljice za lahko noč ali čas za nedeljsko kosilo. Če že razlikujejo in poznajo številke, se predšolski otroci lahko naučijo odčitavati čas na digitalni uri, kar pa še ne pomeni, da že znajo gledati na uro oziroma določati čas s pomočjo ure. Je pa odčitavanje številk na digitalni uri dobra vaja za predšolskega otroka.


Vstop v šolo: prvo pravo učenje o uri in času

Ko začnejo hoditi v šolo, postanejo številke otrokom zelo pomembne. V splošnem postanejo bolj zainteresirani za določanje časa, saj vedo, da ne smejo zamuditi začetka pouka in da šolske ure trajajo določeno količino časa. Istočasno jim postajajo bolj jasne relacije med števili. Otroci vedo, da je tri ure manj kot šest ur in tudi že razumejo pojem polovice. Vedo tudi, da ob pol desetih še ni ura deset, bo pa, ko bomo dodali še pol ure. V času, ko vsa ta vprašanja in problemi v zvezi s časom postanejo sestavni del njihovega življenja, se otroci radi in z veseljem učijo gledati na uro. To je čas, ki ga izkoristite za učenje odčitavanja ure. Odčitavanje ure in časovna razmerja so tudi tema učnih ur, vendar šele v drugem in tretjem razredu devetletke. Do tedaj je prav, da otroka brez naglice in v igri naučite odčitati uro; v šoli za učenje ni časa, saj se predpostavlja, da bo to otrok znal že od doma.


Kako naučiti otroka gledati na uro?

  • Nikar ga ne učite na silo. Preden pričnete z učenjem, ocenite njegovo motiviranost. Če ga boste prezgodaj začeli silili z določanjem časa, bo otrok sebe začel doživljati kot neuspešnega pri pomembni nalogi. Zato lahko tudi pozneje, ko bo že zrel za učenje, učenje odčitavanja ure pogosto zavrača, ker ima pač neprijetne izkušnje.
  • Učenje ure naj bo del prijetne priprave na šolo. Gledanje na uro kombinirajte s prepoznavanjem številk. Na začetku ga vzpodbujajte, da bo odčitoval čas z digitalne ure, ker mu je to lažje in je dobra vaja za šolo.
  • Ko otrok že zna šteti do dvanajst in ko osvoji pojem številk ter njihove medsebojne odnose (kaj je večje in kaj manjše), ga lahko učite prepoznavati, kdaj je ura polna in kdaj kaže pol ure. Otrok bo ponosen in zadovoljen, ko bo lahko vsaj približno odgovoril na vprašanje, koliko je ura.
  • In če učenje ure ne gre in ne gre? Opustite učenje za nekaj časa in poskusite spet čez dva meseca. Morda se je otrok medtem že razvil in mu bo laže. Če ne prej, se bo vaš otrok naučil gledati na uro v tretjem razredu osnovne šole, ko se bo naučil računati s številkami od 30 do 60.

Članek objavljen v Moj malček, julij 2006

Ko otroška soba postane otrokov lasten planet
Kateri so tisti elementi, ki morajo biti obvezno v otroški sobi, da bo zadovoljila vse otrokove potrebe in zares postala...
9
6 obveznih pripomočkov pri odvajanju od pl...
Vsak otrok je edinstven in mora prehoditi lastno pot od pleničke do kahlice. Največ, kar starši lahko storimo, je, da se...
5
Vnetje oči (konjunktivitis) pri otroku
Vnetje oči je pri otroku lahko dokaj pogost pojav. Kadar se pojavi v vrtcu ali šoli, se ponavadi prenaša iz otroka na ot...
5
Lupinico uporabljajte le v avtomobilu
K obvezni opremi novorojenčka sodi tudi lupinica. Pri nakupu bodite izbirčni, na prvem mestu sta varnost in udobje. Lupi...
5


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:


Mi pa že beremo
V drugem razredu devetletne osnovne šole učenci pričnejo osvajati tehniko branja. Nekateri učenci radi berejo in jih k b...
Za mlade, ki mislijo s svojo glavo
Ta vikend bosta potekala zaključna dneva Mladinskega festivala angažiranega pisanja, na katerih bodo mladi postregli s š...
Ime za punčko?
JAPE

Katero ime vam je všeč za punčko?

Tanita (22%)

Karin (72%)

Terezija (6%)


Število vseh glasov: 297

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!