|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Uresničujmo, z energijo varčujmo!

www.uresnicujemo.si, 29.11.2011
Projekt Uresničujmo, z energijo varčujmo! poziva vse odjemalce in uporabnike elektroenergetskega sistema v Sloveniji k varčevanju z električno energijo. Pokrovitelj projekta je dr. Janez Potočnik, Evropski komisar za okolje.
Ključne besede:

image
/11



 

Vsak odjemalec ima možnost prihraniti pri izdatkih za energijo tako doma kot na delovnem mestu. Količino prihranka lahko izračunate s pomočjo aplikacije in nasvetov na našem spletnem mestu. Z nižjo porabo energije prihranimo pri denarju - stroških za električno energijo, posledično varujemo okolje, saj s tem zmanjšamo emisije CO2 in tako pomembno prispevamo k trajnosti okolja za nas in za naše zanamce.

 

Izvajalec projekta SODO tudi sam aktivno izvaja ukrepe varčevanja z energijo na elektroenergetskem področju prenosa in distribucije električne energije v Sloveniji.

 

K sodelovanju v kampanji pa je bila povabljena tudi Ekošola Cerknica, ki bo z zglednim programom varčevanja z električno energijo prispevala pomemben delež k zmanjšanju porabe energije in izpusta emisij toplogrednih plinov.

 

RAZSVETLJAVA

 

* Najbolj varčna je ugasnjena žarnica, zato luči ugašajmo, ko jih ne potrebujemo.

* Pravilna razporeditev svetil pomembno vpliva na porabo električne energije.

* Za osvetlitev delovnih površin uporabljamo usmerjena svetila.

* Gospodarnost svetlobnega vira je odvisna od števila vklopov in izklopov.

* Fluorescenčne cevi in varčne žarnice so boljši in gospodarnejši svetlobni viri kot žarnice z žarilno nitko. V slednji se le majhen del električne energije (5 do 10 %) pretvori v svetlobno energijo. Preostala električna energija pa se izžareva v obliki toplote.

* Fluorescenčno cev gospodarno namestimo samo v prostorih, kjer potrebujemo svetlobo vsaj še 15 minut po vklopu in tam, kjer ne bomo pogosto prižigali in ugašali luči.

* Varčne žarnice porabijo približno 80 % manj električne energije kot žarnice z žarilno nitko in imajo hkrati tudi 8 do 10 krat daljšo življenjsko dobo.

* Priporočljivo je, da v večjih prostorih, ki zahtevajo večje število svetlobnih teles, uporabimo manjše število močnejših žarnic kot pa večje število manjših žarnic, saj so svetlobni viri z večjo močjo bolj gospodarni (primer: svetlobni fluks 100-vatne žarnice je enak fluksu dveh 60-vatnih žarnic).

* Ena varčna 11-vatna žarnica je enakovredna 60-vatni žarnici z žarilno nitko. Pri nakupu žarnice delite število vatov s 5 in dobili boste energetsko varčne žarnice podobne kvalitete.

* Varčne svetilke so v A razredu energijske učinkovitosti, ostale žarnice pa v razredih D do G.

* Halogenske svetilke so res bolj učinkovite od običajnih žarnic, vendar se energija pri njih spreminja v toploto.

* Izklopimo luči, ko jih ne potrebujemo, in se izogibajmo pogostim vklopom in izklopom. Raje namestimo detektorje gibanja.

* Svetloba, ki jo oddajajo svetlobna telesa, je odvisna od njihove oblike, zato raje izbirajmo odprta in prosojna svetila.

* Stikala, ki omogočajo nastavitev intenzivnosti svetlobe v prostoru, so energetsko varčnejša.

* Naravna svetloba je bolj kakovostna od umetne, hkrati pa je tudi cenejša.

* Delovne površine, kot so pisalna miza in kuhinjski pult, naj bodo čim bližje oknu.

* Velike in visoke omare razporedimo čim dlje od oken, da ne zastirajo po nepotrebnem naravno svetlobo.

* Zavese na oknih naj bodo tanke in prosojne. Odvečne dnevne svetlobe se raje znebimo z dodatnimi senčili kot z zavesami.

 

 

PRALNI STROJ


* Časovna koda programskih pralnih strojev povzroča nepotrebno porabo energije v stanju pripravljenosti.

* Izberimo bolj kakovostno pralno sredstvo, ki omogoča pranje perila pri nižji temperaturi.

* Izboljšajmo rezultate pranja z ločevanjem perila glede na tip tkanine, barvo, težo in umazanost perila.

* Razen pri izredno umazanem perilu lahko predpranje izpustimo - porabo energije tako zmanjšamo vsaj za 10 %.

* Pralni stroj vključimo le ko se nam nabere perilo za poln boben, saj napolnjen pralni stroj porabi približno enako količino energije kot na pol prazen stroj. V nasprotnem primeru izberimo program za polovično naložen boben - prihranek energije je tudi do 25 %.

* Perimo pri nižjih temperaturah, ko je to mogoče, saj pralni stroj porabi približno 70 % električne energije samo za ogrevanje vode.

* Redno čistimo filter in predal za pralna sredstva, saj s tem znižujemo porabo električne energije.

* Pralni stroj vklapljajte v času MT tarife.

* Uporabljamo energijsko varčne programe, npr. normalno umazano belo bombažno perilo peremo po posebnem programu pri 60° C (razen tekstila za bolnike in dojenčke). Na tak način lahko prihranimo do 40 % porabljene energije.

* Z uporabo primernih čistilnih sredstev lahko sami preprečimo nastajanje vodnega kamna na grelnikih.

* Če imamo na razpolago alternativni vir energije (sončno energijo), se odločimo za nakup stroja s priključkom na toplo vodo. Tak stroj ima poseben varnostni ventil, ki preprečuje vdor preveč vroče vode v boben - pri tem prihranimo do 50 % stroškov.

 

IZRAČUN PRIHRANKOV si izračunajte na povezavi.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako razvijati otrokov čut za ekologijo?
Če želimo, da bo otrok skrbel za naš planet Zemlja zares "iz srca", mu moramo pomagati "začutiti" Mater Zemljo. Mu j...
9
Gremo v savno
Pred nami so dnevi, ko bo obisk savne omilil nizke zunanje temperature in povečal našo odpornost, splošno počutje.
3
Reciklažni sistem v vašem domu
Preberite si, kako lahko doma na enostaven način sortirate in zlagate vaše gospodinjske odpadke.
3
Pravljica: Čarobna voda
Junaka v pravljici Čarobna voda s pomočjo čebulic, kot pokazateljic čistosti vode in okolja, spoznavata in širita znanje...
3



Vodni odtis
Vsak Evropejec v povprečju porabi od 100 do 200 litrov vode na dan.
Čemaževa omleta
Čemaž (medvedji česen, gozdni česen, kačji lek ali štrkavec; znanstveno ime Allium ursinum) je trajnica z zdravilnimi uč...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?