|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Ustvarjanje je v predšolskem obdobju izrednega pomena

Polona Kovačič Bebler, akad. rest., lik. ped., 11.1.2024
Otrokovo skrbno načrtovanje umetniških del in sama izdelava v mejah svojih zalog, lahko postavita njegove zgodnje temelje za poznejše življenje, delo v šoli, službi.

image
Odrasli si niti ne predstavljamo, kako pomemben je proces, ko predšolski otroci tiho »čačkajo« za mizo. (Foto: Freepik.com)
/11


Umetnost je izredno pomembna dejavnost za otroke, saj nudi številne koristi, ki prispevajo k njihovemu splošnemu razvoju. Vzpodbuja ustvarjalnost in razvoj kritičnega mišljenja, lastne domišljije, izostrijo se tudi veščine opazovanja in kognitivnih sposobnosti. Ko otroci rišejo, slikajo, oblikujejo in izdelujejo kolaže, se učijo o svetu, ki jih obdaja (spoznavajo barve, oblike in velikosti predmetov,…). Skozi umetnost se otroci izražajo, upodobijo svoja čustva ter nadomestijo besede, razmišljanja in njihovo doživljanje lastnega življenja. Še posebej je ustvarjanje lahko v pomoč otrokom, ki imajo težave z verbalnim in čustvenim izražanjem.

Umetnost krepi tudi fine motorične sposobnosti, otrokom pomaga razviti boljšo koordinacijo oči-roke, ročne spretnost in prostorsko predstavo. Urjenje vizualno-prostorskih zasnov vodi do boljšega spomina in vpliva na izboljšanje otrokove samokontrole. Umetnost izboljšuje življenjske in socialne veščine, otrokom pomaga sprejeti kritiko in jo konstruktivno uporabiti, posledično tudi lažje sprejmejo drugačna gledišča, oziroma stališča.

 

Ustvarjanje v predšolskem obdobju je izredno pomembno

Odrasli si niti ne predstavljamo, kako pomemben je proces, ko predšolski otroci tiho »čačkajo« za mizo, se učijo več kot le risati, recimo hišo. Proces ustvarjanja ima nešteto koristi za majhne otroke. V pomoč jim je od razvoja pozornosti in vse do postavljanja temeljev pomembnih življenjskih veščin.

Veliko staršev se sooča z otroškimi tantrumi (metanjem po tleh, trma), vendar je to le posledica nemoči izražanja čustev. V kolikor otrok veliko ustvarja je to čudovita priložnost, da se lahko čustveno izrazi, komunicira oz. usmeri energijo skozi umetnost ven. Na izdelek je navadno zelo ponosen in se s tem tako tudi potrjuje.

Pomembno področje je tudi področje fine motorike, ki se zelo razvija, ko otrok preizkuša različne medije, kot so voščenka, flumaster, kreda, barvice, glina,… uporablja tehnike kot so striženje, lepljenje, gnetenje,… Vse to zagotavlja dobro osnovo za nadaljnje učenje pisanja, tipkanja ali celo igranja na glasbila. Razvoj finomotoričnih spretnosti prispeva tudi k večji samostojnosti, ko se otrok sam obuva , oblači, hrani...

Z umetnostjo otroci spoznavajo barve, oblike, materiale, orodja in načine, kako z besedami izraziti, kar so naredili. S svojim podpisom na sliki vadijo in spoznavajo črke, tako je risanje in čečkanje prvi korak k razvoju pisanja.

Ustvarjanje je tudi pomemben dejavnik pri razvoju kritičnega mišljenja. Otrokovo skrbno načrtovanje umetniških del in sama izdelava v mejah svojih zalog, lahko postavita njegove zgodnje temelje za poznejše življenje, delo v šoli, službi. Pri risanju, slikanju, otroku samo sedenje in osredotočanje pomaga razviti potrpežljivost, daljši razpon pozornosti in splošno osredotočenost. Umetnost je odlična za razvoj kreativnosti, kar je v življenju izrednega pomena, recimo na delovnem mestu, kjer so inovativne ideje še kako zaželene. Na koncu bi še omenila, da je za otroka v predšolskem obdobju razumevanje oblik in vzorcev, ki jih ustvarja, odlično »ogrevanje« za učenje matematike.

 

Otrokovo ustvarjalnost je treba spodbujati

Likovni pedagogi, vzgojitelji in tudi starši lahko igrajo pomembno vlogo pri podpiranju in razvoju likovnosti pri otrocih, ter spodbujanju njihove ustvarjalnosti in umetniškega razvoja.

V otroku je potrebno iskati, videti in podpreti potencial in prav s tem mu omogočimo razvoj svoje, edinstveni poti. Zunanjim likovnem izvajalcem je to narediti malce lažje, ker na srečo nismo obremenjeni z ocenjevalnim sistemom in imamo na razpolago več časa in manj otrok. Tako si lahko dovolimo popolnoma drugačen, individualen pristop do vsakega posameznika posebej. Doma lahko veliko naredijo tudi starši, ki si vzamejo čas, se ustrezno podučijo in predvsem, da imajo voljo in veselje ustvarjati s svojimi otroki.


Razlogi za dodaten likovni tečaj 

Vsekakor pa bi se priporočilo posameznikom, ki bi si svoje znanje želeli kakorkoli likovno nadgraditi ali več ustvarjati, obisk dodatnih strokovnih likovni tečajev iz več razlogov:

 

- Dodatni razvoj likovnih spretnosti pod strokovnim vodstvom, lahko otrokom ponudi bolj poglobljena navodila in prakso pri razvijanju njihovih umetniških sposobnosti.

 

- Spoznavajo in preizkušajo različne tehnike in medije, kar jim omogoča raziskovanje in eksperimentiranje na svoj edinstven način.

 

- Individualni pristop, profesionalni likovni tečaji lahko otrokom zagotovijo večjo pozornost in lažje dobijo povratne informacije, kar jim pomaga hitreje izboljšati svoje spretnosti.

 

- Tovrstno izobraževanje omogoča druženje in povezovanje podobno mislečih, s podobnimi interesi, kdaj pa tudi možnost za sodelovanje, velikokrat se ustvari občutek neke skupnosti.

 

- Pomaga pri učinkovitejšem razvoju otrokovih umetniških spretnosti in tehnik, saj prejmejo bolj osredotočena navodila in zaradi manjšega števila udeležencev, dobijo več pozornosti, kot recimo pri rednem pouku.

 

- Na likovnih tečajih otroke vzpodbujamo, da razmišljajo izven okvirjev, da razvijajo svoje lastne ideje in so suvereni, samostojni, kar posledično zelo dobro vpliva na reševanje problemov in razvoj kritičnega mišljenja.

 

- Pri urah likovne umetnosti so otroci izpostavljeni različnim kulturam, perspektivam, kjer se zelo vzpodbuja občutek empatije in na splošno dojemanje sveta okoli nas.

 

Likovni center Lice

Tečaji, ki jih izvajamo v likovnem centru Lice, so zasnovani na poseben način, kjer svoje znanje prepletava dve likovnici, ena je s področja arhitekture, druga s področja likovne pedagogike, vse skupaj pa je podprto tudi z elementi likovne terapije. Preplet različnih znanj pridejo zelo prav tudi pri specifičnih primerih, npr. pri določeni blokadi otroka. Skozi redno ustvarjanje, spodbujanje in tudi s pogovorom, lahko otrok ponovno zažari v novi luči. Da se starši izognejo nepotrebnim popoldanskim vožnjam po mestu, izvajamo tečaje kar na Osnovnih šolah (Kolezija,…) v Ljubljani in na Brezovici. Z jesenjo bomo malce razširili program, med drugim tudi v vrtce (Ljubljana), kjer bomo združili likovno ustvarjanje z gibom.

 

www.lice.si

Facebook: Lice, likovni center

Insta: lice_likovni_center

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zakaj starši poljubljajo svoje otroke na u...
Odgovornost staršev je, da otroku pokažejo pomembnost poljuba. Poljub je dejanje, s katerim pokažemo, da nekoga ljubimo,...
13
Mame mislimo, da moramo vse same: pa je to...
Bil sem sama. Vse sem počela sama, ker sem LAHKO. A ni bilo tako zabavno, kot sem mislila, da bo. Vsega nisem storila do...
10
BLOG: Ko ti gredo otroci vse bolj na živce...
Ne morem več, je kričalo vse v meni. Nimam vam več kaj dati, je odzvanjalo v meni. Pa sem se še kar gnala. Nisem hotela ...
8
Vnetje črevesja - Gastroenteritis
Gastroenteritis je izraz, ki se uporablja za označevanja vnetja sluznice želodca in črevesja.
5



Premiera filma Robotove sanje
Animirani film, ki brez besed naslika barvito in toplo pripoved o pomenu prijateljstva in njegovi krhkosti.
Kdaj se odločiti za poslikavo obraza?
Starši v iskanju popestritve zabave za otroka raziskujejo različne ideje. Poleg animacije otrok, je poslikava obraza pri...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?