|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Ustvarjanje z otroki je pomembno za njihov razvoj

Barbara Špacapan, 3.3.2024
Kot starši pogosto pozabimo, da je spodbujanje radovednosti, vedoželjnosti in ustvarjalnosti od zgodnjega otroštva ključno za polno in zadovoljno življenje v kasnejših letih.

image
Ustvarjanje z otroki je pomembno za njihov razvoj. (Foto: Freepik.com)
/11


Zavedati se moramo, da imamo starši izjemen vpliv na razvoj otrokove ustvarjalnosti, še posebej na ohranjanje njihovega svežega pogleda na svet, ki jim bo v starejših letih pomagal ohranjati željo po učenju in spoznavanju novega, reševati težave in ohranjati voljo do življenja.

 

Prednosti ustvarjanja je veliko

Ustvarjanje je eden izmed zelo zanimivih in koristnih družinskih hobijev. Otroci lahko skozi ustvarjanje zelo veliko pridobijo, saj se jim s tem krepi domišlija, ki je zelo pomembna za njihov razvoj. Poleg tega, da ob tem neizmerno uživajo, se lahko skozi ustvarjanje tudi kreativno izražajo in razvijejo občutek, da so nekaj dosegli. Ustvarjanje ima tudi izobraževalne vrednote, saj otroci dobijo občutek za matematiko skozi določanje in merjenje oblik ter velikosti. Tako otroci spoznavajo barve in oblike, se učijo uporabljati ravnilo ter vadijo risanje in slikanje. Otroci, ki radi ustvarjajo, imajo tudi boljšo koordinacijo med očmi in rokami ter boljše motorične sposobnosti. Poleg vsega tega tudi hitreje mislijo ter sprejemajo odločitve.

 

Kdaj torej ustvarjati? Priložnosti za ustvarjanje je zelo veliko: v deževnem popoldnevu, ob prihajajočih praznikih kot so božič, velika noč, dan žena in materinski dan, ustvarjanje pa je tudi krasna ideja za rojstnodnevne zabave otrok. Enostavne ideje kot so izdelovanje kap, zapestnic prijateljstva ali enostavni origami (npr. papirnata letala ali žabice) lahko zelo poživijo zabavo. Ustvarjanje predstavlja veliko priložnost, da starši preživijo kvaliteten čas s svojimi otroki. Otroci in starši se bodo ob tem družili, spoznavali med seboj ter neizmerno zabavali.

 

Ustvarjalno starševstvo

Otroci se učijo že od rojstva, zato so starši njihovi prvi učitelji. Starši imajo namreč velik vpliv na to, kaj se bodo otroci naučili in kako bodo razmišljali. Zaradi tega je potrebno razvijati otroško ustvarjalnost skozi spodbujanje radovednosti ter uporabo vsakodnevnih situacij za kreiranje novih idej. Nekaj enostavnih nasvetov vam lahko pomaga, da boste svojega otroka naučili ustvarjalnega mišljenja, ki ga bo spremljalo celo življenje.

 

Vključite ustvarjalnost v vsakodnevno življenje, saj je možno ustvarjati vsepovsod. Vključite jo v vsakdanje aktivnosti – v avtu, na sprehodu, med kuhanjem kosila. Če greste ven na kosilo, vzamite s seboj barvice in liste papirja. Spodbudite otroke, naj narišejo restavracijo na Marsu in se o tem pogovarjajte med kosilom.

 

Skozi umetnost otroci izražajo svoje ideje. Otroške risbice so namreč prva pisna komunikacija precej prej preden so sposobni pisati ali brati. Umetnost je okno v otrokovo razmišljanje in občutke. Pogovarjajte se o tem, kaj vidite v otroški risbici. Naj vam otrok pove, kaj je narisal in kakšna zgodbica se skriva za risbico.

 

Če otroke spodbujamo, da na stvari pogledajo z različnih zornih kotov ter verjamejo v svoje ideje, bodo postali bolj samozavestni v izražanju o svojih občutkih in mišljenjih. Spodbujajte jih pri ustvarjanju novih idej. Če vas prosijo, da nekaj naredite namesto njih, jim odgovorite, da bi zelo radi videli, kako bi to naredili sami.

 

Svojemu otroku lahko pomagate, da postane ustvarjalen in samozavesten tako, da v vašem domu ustvarite primerno okolje, torej priskrbite likovne pripomočke in ideje, ustvarite »ustvarjalni kotiček« ter se z otrokom pogovarjate o njegovih risbah in drugih umetnostnih izdelkih. Predstavite otroku osnove umetnosti. Skupaj preglejte črte, oblike, barve, vzorce, materiale itd.

 

Otrok naj razvija svoje ideje, svetove in fantazije. Pustite, da eksperimentira, ne vztrajajte, da mora narisati prepoznavne stvari ali oblikovati točno določen model. Čeprav je pobarvanke prijetno barvati, ne omogočajo domišljiji proste poti tako kot spontane umetniške dejavnosti. Starši pogosto pozabimo, da je za majhne otroke sama aktivnost najpomembnejša in da je končni izdelek ali rezultat aktivnosti skoraj nepomemben. Tega se moramo zavedati, še posebej, kadar komentiramo otrokove kreativne izdelke. Pohvala o zanimivem izdelku je v skladu z otrokovo percepcijo ustvarjalnega procesa, kjer je najpomembnejše ustvarjanje in ne izdelek, ki na koncu nastane. Starši pa se velikokrat v svojih komentarjih oz. ocenah večinoma osredotočamo le na izdelek ali pa npr. pričakujemo, da bo otrok na domišljijski risbi narisal predmete, ki jih lahko prepoznamo.

 

V preteklosti so se v svetu zelo uveljavili vrtci in šole, ki so otroke že zelo zgodaj učili pisanja, branja in osnov matematike. Mnogi starši so se za take šole odločili v upanju, da bodo kasneje sprejeti na najboljše univerze. Vendar pa najnovejše študije kažejo, da so za otrokov razvoj veliko bolj primerni vrtci in šole, kjer se otroci veliko časa prosto igrajo in lahko sami izbirajo med vrsto ustvarjalnih aktivnosti. Že v 70. letih so dokazali, da so se otroci, ki se več igrajo, bolje odrezali tudi pri inteligenčnih testih, ta spoznanja pa vsako leto še nadgradijo sodobnejše raziskave s področja nevrologije in razvojne psihologije.

 

Čeprav se večina raziskav osredotoča na spodbujanje domišljije in ustvarjalnosti pri otrocih, pa ne smemo pozabiti, da tudi odrasli potrebujemo domišljijsko igro ter ustvarjalne aktivnosti. Veliko novih študij opozarja, da je igra pomembna tudi za odrasle. Kot starši imamo vrsto priložnosti za igro in ustvarjanje skupaj s svojimi otroki. Če pa vam zmanjka idej, je na voljo precej knjig in spletnih strani z idejami za ustvarjalno preživljanje prostega časa.

Veliko idej za ustvarjanje z otroki ob različnih priložnostih boste našli tudi na spletni strani www.ustvarjajmo.si.

 

In ne pozabite – pomembno je ustvarjanje in ne to, kako končni ustvarjalni izdelek izgleda.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
15
10 zanimivih idej za velikonočne aktivnost...
Za vas smo pripravili 10. idej za praznične aktivnosti, ki jih lahko organizirate z otroki za veliko noč. Otroci bodo ta...
11
Pisanka za Karolino
Kot vsi drugi otroci tudi deklica Karolina v teh dneh že veselo pričakuje darilo velikonočnega zajčka. Največje in najle...
7
Velikonočni zajček iz kavne embalaže
Otroci radi ustvarjajo, še raje, kadar je to v objemu družine. V času velikonočnih praznikov jim posvetite čas in skupaj...
6



Še zadnjič: besede, ki jih mora prebrati v...
Ko ženska postane mama, se življenje obrne na glavo. Nič ni več tako kot prej. Vsaki mamici se kdaj zgodi, da hrepeni po...
To pravilo je moje fante rešilo pred ugrab...
Mama je odkrila, da je pravilo, ki ga je otrokom postavila nekaj let prej, verjetno rešilo njihova življenja.




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?