|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

V boj proti mrčesu in drugim nadlogam brez kemije

www.pesticidi.net, 18.7.2011
Vsak dan se srečujemo z najrazličnejšim nezaželenimi gosti naših stanovanj, od mravelj, moljev, muh, os, pajkov, komarjev… pa vse do miši.

image
/11



Le-ti so zelo nadležni in nas pogosto spravljajo v slabo voljo, zato jih moramo ustaviti že na začetku in preprečiti, da bi se naselili v naših bivalnih prostorih. Če pa so v naših prostorih že prisotni, jim moramo onemogočiti razširjanje iz prostora v prostor.

 

Škodljiv mrčes lahko zatiramo neposredno, če se žuželke močno namnožijo, ali pa ukrepamo preventivno, preden se pojavijo, če pričakujemo njihov razmah. Na žalost so v mnogih sredstvih, ki jih uporabljamo v stanovanjih za zatiranje teh nadlog, prisotni tudi pesticidi. Tako so strupom izpostavljeni tudi otroci, ki so zelo občutljivi in se še razvijajo, ter še nerojeni otroci v maternici. Otroško telo se v maternici šele razvija, zaradi česar je izpostavljenost pesticidom v tem obdobju še toliko bolj nevarna.

 

Marsikaj lahko naredimo tudi sami, da se izognemo nevarnim pesticidom, s preventivnim delovanjem z namenom, da mrčesu preprečimo vstop v stanovanjske prostore ali prekinemo njihov razmnoževalni in razvojni cikel ali naravnimi sredstvi:

 

  • vzdrževanje ustrezne ravni higiene,
  • pravilno shranjevanje hrane,
  • redno čiščenje kuhinje, v kateri ni ostankov hrane in drobtinic,
  • uporaba različnih zastorov na vratih oziroma oknih,
  • zaprtje vstopnih točk nadlog,
  • zaprtje odprtin, skozi katere bi lahko nadloge prišle v stanovanje,
  • redno pospravljanje z namenom preprečiti ustrezen prostor za gnezdo nadlog,
  • ustrezni sistemi kanalizacije in izsuševanja,
  • ustrezno odlaganje odpadkov,
  • sredstva, ki jih uporabljamo, naj bodo naravna.

 

Vir: http://es.epa.gov/ncer/

 

Kako pa se lahko spopademo s posameznimi nadlogami, je predstavljeno v nadaljevanju.

 

Miši

 

Jeseni in pozimi se miši rade selijo na toplo v stanovanjske prostore, zato moramo biti v tem obdobju še posebej pozorni, da kakšna miš ne zaide k nam.

 

Kaj lahko naredimo v boju proti mišim?

 

  • Preprečimo, da bi miši lahko vstopile v stanovanjske prostore.
  • Zapirajmo vrata in okna, še posebej jeseni in pozimi.
  • Zamašimo luknje okoli cevi.
  • Zelo učinkoviti pri plašenju miši so hišni mački.

Če je miš v prostoru, jo moramo čim prej ujeti. Zamašimo vse odprtine, ki bi omogočale miši prehod v drug prostor. Pomagamo si lahko z raznimi pastmi:

Doma narejene pasti je treba redno nadzirati in miš odstraniti čim prej po tem, ko se je ujela v past. Doma lahko naredimo past tako, da uporabimo steklenico za mleko, najbolje takšno, ki ima zelo ukrivljene robove. Steklenico postavimo vzporedno s steno pod kotom 45 stopinj. Za podporo uporabimo kartonasto škatlo ali kaj podobnega. Nato naredimo s kartonom, lesom ali čem drugim klančino, pot navzgor, do vratu steklenice. V steklenico nastavimo vabo s koščki nadrobljenega čokoladnega keksa. Pustimo čez noč. Past deluje dokaj enostavno. Ko miška odkrije hrano v steklenici, bo šla po klančini gor in nato v steklenico. Ko je enkrat v steklenici, ji bodo strmi robovi preprečili, da bi prišla ven. Zaradi tega je pomembno, da takšno past redno spremljamo in miško čim prej spustimo na prosto, ko se ujame.

Kupimo lahko tudi razne pasti, ki miš ubijejo, vendar te metode ne priporočamo. Pri teh pasteh je potrebno poskusiti z različnimi vabami, npr. sadje, čokolada z lešniki, tuna..., saj miši različno reagirajo na vabe.

Vir: http://www.pan-uk.org/

 

Mravlje

 

Kljub temu da mravlje redko predstavljajo nevarnost za ljudi, znajo biti prava nadloga, ko pridejo v stanovanje. Pri nas so v vrtovih in na travnikih najpogostejše črne mravlje, ki so velike približno 5 mm. To so aktivne žuželke, ki svoja gnezda gradijo v travi, ob zidovih ali pod kamenjem, pri iskanju hrane pa potujejo delavke tudi v naša stanovanja, kjer si občasno ustvarijo tudi gnezdo.

 

Pogosto »gojijo« tudi listne uši, ki so rastlinski škodljivci, zaradi njihovih sladkih izločkov, s katerimi se hranijo. Črne mravlje množično odlagajo jajčeca aprila, do julija pa se razvijejo bube, ki se začno izlegati v drugi polovici julija, tako da lahko v tem času pričakujemo povečanje številčnosti teh mravelj.

 

Kaj lahko naredimo v boju proti mravljam?

 

  • Čim prej odstranimo ostanke hrane.
  • Hrano shranjujmo v dobro zaprtih posodah.
  • Zaprimo vse odprtine, luknje, ki bi omogočale vstop v kuhinjo ali v drugi prostor od zunaj.
  • Kjer je le mogoče, polijmo vrelo vodo po predelih, kjer imajo mravlje gnezda.
  • Pobrišimo mravlje z milnato gobico ali mokro krpo (to je le začasen ukrep).
  • Naredimo jarke z milnato vodo okoli loncev s prizadetimi rastlinami ali posod za hrano hišnih ljubljenčkov.
  • Okoli drevesnih debel namažimo oviro iz lepljive želatine, saj mravlje ne morejo mimo lepljive ovire.

Pomagamo si lahko tudi z raznimi naravnimi snovmi, vendar so te metode učinkovite kratkoročno, zato morajo biti pri zagotavljanju dolgoročne rešitve pred mravljami povezane z zgoraj opisanimi metodami, ki zagotavljajo fizični nadzor nad mravljami:

  • Stezice, po katerih hodijo mravlje, potrosimo z zdrobljenimi list lovorja ali s cimetom.
  • Po gnezdu in po stezicah mravelj poškropimo kis ali limonin sok.
  • Izvleček poprove mete pomešan z vodo poškropite po poti in gnezdu.
  • Z orehovimi listi, ki jih nastavimo okoli vhoda, bomo odgnali mravlje in ostale insekte.

Vir: http://www.pan-uk.org/

 

Tekstilni molji

 

Molji so pravzaprav metulji, med katere spada tudi tekstilni molj. Uspevajo v okolju, kjer je temperatura višja kot 18°C. Številčno so vsako leto vse bolj prisotni tudi v naših stanovanjih. Odlično so se prilagodili na nove razmere, saj poleg volne uživajo njihove ličinke tudi sintetiko in stiropor, s katerimi so izolirane hiše. Poleg tega ličinke nekaterih moljev jedo tudi preproge, suhe rastlinske in živalske ostanke. Škodo na tekstilnih izdelkih (garderoba, preproge…) delajo ličinke, medtem ko se odrasli molji hranijo predvsem s tekočo hrano ali vodo. Z molji se moramo spopasti še preden nam začnejo ličinke delati škodo, ker se je le-teh veliko težje znebiti.

 

Molji se ponavadi odganjajo s pripravki, ki vsebujejo naftalin. Vendar ima le-ta zelo neprijeten vonj po starih omarah, je strupen in rad poškoduje barvo oblačil.

 

Kaj lahko naredimo v boju proti tekstilnim moljem?

 

  • Preden oblačila in druge tekstilne izdelke shranimo, jih operimo, saj molji ne marajo čistoče.
  • Tekstilije operimo pri visoki temperaturi.
  • Oblačila izpostavljajmo izmenično nenadnemu mrazu in vročini (dajmo jih noter in nato ven iz zamrzovalnika).
  • Oblačila iz naravnih tkanin shranjujmo v neprepustnih vrečah.
  • Tudi pri odganjanju moljev si lahko pomagamo z raznimi naravnimi snovmi:
  • Eterična olja (sivka, cedra, kadulja, limona, lovor, pačulija) ali odišavljeni kosi mila lahko odvrnejo molje, da bi šli v omaro.
  • Navadna sivka je znana kot dobro sredstvo za odvračanje moljev, uši in drugih insektov. Uporabna je sveža ali suha, podobno pa deluje tudi eterično olje.
  • Tudi kamilice v omari z volnenimi oblačili so učinkovito sredstvo za odganjanje moljev. Platneno vrečko napolnimo s kamiličnimi cvetovi in jo damo v omaro.
  • Omare ali predali iz cedrovine lahko odvrnejo molje.

Olje cedre vtremo v notranjo površino omar, predalov oziroma lesenega pohištva, ki je zaščiteno z oljem ali voskom. in sicer tako, da površina ne ostane mastna, sicer tvegamo madeže. Priporočamo uporabo krpice, ki se ne mucka. Postopek ponovimo, ko ugotovimo, da v omari vonj po cedri ni več prisoten (2- do 4-krat letno). Eterično olje cedre se v aromaterapiji uporablja predvsem za pomirjanje oziroma sproščanje, njegov specifičen vonj pa lahko odžene tako neželene žuželke iz našega doma (molji, živalske bolhe) kot dodatek sredstvom za nego kože (5-10 kapljic na 1 dcl olja jojobe) pa tudi klope in komarje.

Če so se škodljivci v omari že naselili, potem pomaga samo, da jih uničimo, poškodovane tekstilije pa odstranimo skupaj z njimi.

Vir: http://www.pan-uk.org in www.naravno.net

 

Naglavne uši

 

Naglavne uši so drobni, približno 3 mm veliki zajedavci brez kril, ki se naselijo na lasišču. Ne skačejo in ne letijo. Večkrat dnevno sesajo kri, pri čemer na koži nastanejo drobne rane. Njihova slina povzroča močno srbenje. Naglavne uši se prenašajo s človeka na človeka samo ob neposrednem stiku glave z glavo. Prenos je možen tudi z uporabo skupnih glavnikov, krtač, brisač, posteljnine in pokrival, selijo se lahko tudi z obleke na obleko, ostajajo na odejah in plišastih igračah. Brez človeka lahko preživijo nekaj dni.

 

Najbolj pogosto dobijo uši otroci v starosti od 4 – 16 let, vendar se lahko hitro razširijo tudi na druge družinske člane. Uši se pogosteje pojavljajo jeseni, ki gredo otroci v šole in vrtce.

 

Pri odpravljanju naglavnih uši je pomembno, da ne uporabljamo šamponov ali drugih pripravkov, ki vsebujejo pesticide, saj so le-ti še posebej nevarni za otroke, katerih telo se še razvija. Obstajajo tudi učinkovite naravne metode.

 

Kaj lahko naredimo v boju proti naglavnim ušem?

 

Vsi družinski člani, pri katerih ugotovimo okuženost, naj si čim prej umijejo lase s šamponom (ki ne vsebuje pesticidov ali drugih škodljivih kemikalij) proti ušem.

 

Splošni postopek je naslednji. Če je potrebno, lase navlažimo. Enakomerno po celem lasišču nanesemo oziroma vtremo izbrani pripravek. Pripravek pustimo delovati predpisan čas, ki je pri vsakem izdelku drugačen. Lase in lasišče dobro speremo z vodo in umijemo še z običajnim šamponom. Lase skrbno prečešemo z gostim glavnikom. Preostale gnide z las odstranimo ročno.

Odstranjevanje uši in česanje lahko olajšamo tako, da po umivanju lase še speremo z mešanico kisa in vode ali pa uporabimo še balzam za lase, ki lase naredi bolj gladke in se tako gnide težje oprimejo lasu. V naslednjih dneh preverjajmo lase in lasišče vsem družinskim članom.

Pomembno je, da uši in gnide izčesavamo z gostim glavnikom. Glavnike in krtače za lase moramo oprati v zelo vroči milnici, da ubijemo gnide na njih.

Na voljo sta dve vrsti pripravkov:

Novejši pripravki vsebujejo naravne učinkovine, ki mehansko učinkujejo na uši in gnide. Kokosovo olje obda uši s filmskim ovojem, uši se zadušijo in poginejo. Gnidam, ki so pritrjene na lase, pa stopi vezivo, s katerim so gnide pritrjene na lase. Gnide propadejo in se odlepijo z las. Ti pripravki so primerni tudi za majhne otroke in nosečnice ter doječe matere. Aesculo gel vsebuje naravne sestavine (kokosovo olje, jojobin vosek) in Parasidose losjon prav tako vsebuje naravne učinkovine (kokosovo olje).

Pripravki, ki so že dalj časa na tržišču, vsebujejo kemične učinkovine in zato niso primerni za majhne otroke.

Nix šampon vsebuje permetrin.

Emulzija proti ušem, ki vsebuje benzilni benzoat.

Eurax emulzija, ki vsebuje krotamiton.

Pred kratkim so prišli na trgu tudi elektronski glavniki, ki so nestrupeni. Zaradi vibracij zob glavnika v nasprotnih smereh se tudi najmanjše uši in gnide ne morejo več oprijemati las in jih na ta način hitro, lahko, varno in trajno odstranimo.

Ljudsko zdravilstvo priporoča tudi vtiranje peteršiljevega soka na lasišče ob naglavnih ušeh.

Obleko, posteljnino in brisače, operemo pri najmanj 60°C. Tudi otrokove plišaste igrače temeljito očistimo. Oblazinjeno pohištvo, talne obloge, avtomobilske sedeže, vzglavnike in ostalo temeljito očistimo s sesalnikom in čistilnimi sredstvi. Po sesanju staro vrečko iz sesalnika takoj odvržemo v zabojnik za smeti in jo zamenjamo z novo.

Predmete in oblačila, ki jih ne moremo oprati, za najmanj dva tedna shranimo v dobro zaprto plastično vrečko ali za 48 ur položimo v zamrzovalnik.

Vir: Ah, te nadležne uši! (mag. Miroslava Abazović, mag. farm., spec.) september 2007, http://www.dolenjske-lekarne.si

http://www.pan-uk.org

 

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Nekaj preprostih nasvetov v prid varovanja...
Če imate pri nakupovanju torbo, ne potrebujete plastične vrečke.Kupujte izdelke v embalaži, ki je primerna za recikliran...
3
Stanje favne in flore v Sloveniji
Namen rdečih seznamov je prikazati realno stanje favne in flore v Sloveniji glede na stopnjo njene ogroženosti ter s tem...
3
Označevanje ekoloških živil
Ekološke kmetijske pridelke je potrebno označevati z enotno oznako "ekološki".
3
Avokadova čokoladna pena
Pripravite si odlično, zdravo sladico iz avokada.
3



Išče se živ - rogač, bukov ali alpski kozl...
photo
Letos ponovno vzpodbujamo bralce, da nam posredujejo podatek o pojavljanju katerega odnaslednjih vrst hroščev: rogača, b...
Aditivi v kruhu
Žito je bilo včasih simbol rodnosti. Imelo je svoje mesto v grbih držav, setev in žetev sta bila pomembna praznika. Kral...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?