|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Varčevanje za otrokovo prihodnost – manj pogosti načini

Urša Šmajdek, 24.1.2010
Za otrokovo prihodnost lahko varčujemo na več namčinov. Predstavljamo vam nekoliko bolj tvegane oblike varčevanja, ki naj ob namenu varčevanja za otrokovo prihodnost predstavljajo kvečjemu le manjši del vlaganja vaših prihrankov.

image
/11


Kot nadaljevanje serije člankov o izbiri prave naložbe za naše nadobudneže, se dotaknimo še tistih najbolj tveganih. To so neposredne naložbe v vrednostne papirje, žlahtne kovine, izvedene finančne instrumente, valute, nepremičnine ...

Vse zgoraj naštete oblike naložb so pogosto uporabljene za namen varčevanja, predvsem z namenom plemenitenja sredstev, niso pa tudi najbolj primerne za varčevanje za otroka, saj si pri le-tem velikih izgub praktično ne moremo, še manj pa želimo privoščiti. Če že, naj predstavljajo le manjši del prihrankov za potomstvo. Poglejmo si značilnosti teh tipov varčevanj, kaj sploh so ter njihove prednosti in slabosti.

Direktni nakupi vrednostnih papirjev na borzi
Gre za nakupe delnic ali obveznic preko borznoposredniških hiš. Ti so precej tvegana naložba, še posebej za ne najbolj premožne, ki niso sposobni kupiti večih različnih delnic in si sestaviti diverzificiranega portfelja. Da bi prihranke za otroka vezali samo na nekaj delnic, je zagotovo preveč tvegano, saj se ob napačni potezi izbranih podjetij lahko zgodi, da naš otrok izgubi velik del sredstev, ki smo jih zanj varčevali v času njegovega odraščanja. Poleg tega ta oblika naložbe zahteva precej znanja ali pa stroškov za najem upravljavca premoženja.

Nakupi žlahtnih kovin
Zlato, srebro, platina, paladij ... so kovine, ki so vse pogosteje prisotne v portfelju varčevalcev. Zlato je kovina, ki je popolnoma neobdavčena, nanjo se ne plača davka ne ob nakupu kot tudi ne ob prodaji. Na ostale žlahtne kovine se plača 20-odstotni davek ob njihovem nakupu.
Vsekakor gre za dobro obliko naložbe, katere glavni problem je njena hramba. Če se zanjo odločimo, jo je najbolje hraniti v sefu, domačem ali še bolje bančnem. Velja pa enako kot pri ostalih vrstah naložb, da ni dobro vsega staviti na enega konja - tako da če se že odločite za tako obliko naložbe, naj ta predstavlja le del privarčevanih sredstev za vašega nadebudneža.

Izvedeni finančni instrumenti in valutni trgi (forex)
To sta dve izmed najbolj tveganih oblik naložb, ki od vlagatelja zahtevata veliko znanja in vsakodnevno trgovanje oziroma spremljanje teh trgov. Prav zaradi tveganja in morebitnih izgub bi ti dve naložbi kot dolgoročno varčevanje za otroka odsvetovala.

Nepremičnine
In že smo pri dobrih starih nepremičninah, ki nam do sedaj še niso zatajile. Če ne drugega je nepremičnina naložba dobra za to, ker jo bo lahko naš otrok koristil, ko bo pripravljen za samostojno življenje. Hkrati pa nam vsak mesec prinaša dohodek od najemnin, ki ga lahko naprej plemenitimo v drugih oblikah naložb.
Pri vlaganju v nepremičnine je težava ta, da je začetni vložek precej visok in si zato le redkokdo lahko privošči to obliko varčevanja za svoje potomce. Poleg tega bo stanovanje ko bo naš otrok odrasel že precej staro in bo po vsej verjetnosti zahtevalo obnovo, kar bo pomenilo dodaten strošek. 

Upamo, da smo vam s tem ko smo v nekaj zaporednih člankih podrobneje obdelali vse najpogostejše oblike naložb, olajšali izbiro najprimernejšega načina varčevanja za vaš največji zaklad. Naj še enkrat ponovim, kar sem zapisala že v prvem članku:

Zavedajte se, da napačnega načina varčevanja ni. Prav tako ni boljšega ali slabšega. So le različni načini, ki posameznikom bolj ali manj ustrezajo. Pomembno je, da izberete tistega, ki najbolj ustreza vam oziroma vaši družini.



Prispevke na temo družinskih financ pripravljamo skupaj s spletnim portalom www.vzajemci.com, na katerem lahko najdete še več finančnih nasvetov. Če imate konkretno vprašanje, ki zadeva družinske finance, pa nam pošljite svoje vprašanje na info@ringaraja.net ali ga objavite na forumu (Forum – Partnerstvo – Finančne dileme starševstva) z oznako "Vprašanje za strokovnjaka" in finančni svetovalci iz Vzajemcev vam bodo nanj z veseljem odgovorili, mi pa bomo odgovor objavili v rubriki Družinske finance in na forumu.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Razbijamo mite o robotskih sesalnikih iRobot
Kljub temu, da si zaslužijo oznako najboljših domačih pomagačev, se robotskih sesalnikov še vedno drži nekaj trdovratnih...
4
Naložba za prihodnost otrok
Starši nenehno razmišljamo, kako zagotoviti otrokom čim lepše otroštvo. Ko ti rastejo in se odločajo za samostojno življ...
3
Z evrom prihajajo ponaredki
Že v nekaj sekundah lahko vsakdo preveri pristnost tako, da bankovec nagne proti svetlobi. Pravi bankovci v primerjavi s...
2
Kaj moram vedeti o vzajemnih skladih?
Preden se odločite za varčevanje za otroka v obliki vlaganja v vzajemne sklade, se poučite o tej obliki investicije.
2



Starši, ta dva dokumenta je priporočljivo ...
S sestavo oporoke in dokumenta, ki izraža voljo staršev glede skrbništva za otroke v primeru njihove smrti, lahko skrajš...
Pravica do krajšega delovnega časa
Veliko staršev ne ve, da lahko izkoristijo pravico do krajšega delovnega časa, pri čemer je plača res manjša, toda polov...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?