|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Varnost na kolesu

Iztok Juvan, 1.2.2010
Kolesarji so poleg pešcev najbolj med najbolj ogroženimi udeleženci v prometu.

image
/11


Kolesarji so poleg pešcev najbolj med najbolj ogroženimi udeleženci v prometu. Med posledicami prometnih nesreč, v katerih so udeleženi kolesarji, so podobno kot pri pešcih, najbolj pogoste poškodbe glave in vratu, ki spadajo med najtežje poškodbe oz. poškodbe, ki puščajo največ trajnih posledic.

 

Z zakonom je določeno, da morajo otroci do 14. leta starosti, kadar vozijo ali jih pelje odrasla oseba na kolesu nositi zaščitno kolesarsko čelado, ki lahko obvaruje ali vsaj ublaži posledice prometne nesreče, nerodnosti ali morebitnega neznanja.

Zaradi specifičnih zahtev, so za kolesarje razvili posebne čelade, ki so mnogo lažje in bolj zračne.

 

Kolesarska čelada

Zaščitna lupina čelade je običajno iz močnejšega stiropora, ki deluje kot blazina in v primeru udarca ublaži silo, ki bi sicer delovala na glavo.

Trak za pritrditev čelade s sponko omogoča, da čelada trdno stoji na glavi in na njej obstane tudi v primeru padca ali udarca.

Blazinice ali trak za prilagoditev velikosti s katerim prilagodimo čelado, da na glavi trdno stoji in ne opleta.

Zaščitna obloga zaščiti stiroporsko lupino čelade pred poškodbami med uporabo in daje čeladi lepši izgled.

Reže za prezračevanje omogočajo spredaj dostop svežega hladnega zraka v notranjost, zadaj pa izstop ogretega zraka iz čelade. Reže so na prednji strani pogosto opremljene z mrežico, ki med božnjo preprečuje vstop večjim delcem (insekti, pesek) v čelado.

 

Na kaj moramo biti pozorni pri nakupu čelade

Čelada mora biti izdelana v skladu s standardi. Mednarodno usklajenih standardov ni. Pregledujejo jih nekateri inštituti po posameznih državah. Ti standardi zagotavljajo, da bodo čelade ob pravilni uporabi zaščitile kolesarjevo glavo.

Izbrati je potrebno pravilno velikost ali čelado, v kateri se lahko velikost prilagodi velikosti glave kolesarja. Čelada mora stati na glavi trdno (ne sme opletati, poskakovati, drseti), tudi ko še ni zapeta s trakom. Čelada ne sme biti premajhna, saj je taka neudobna, povzroča prekomerno znojenje, glavobol in neugodje ali pa ne stoji trdno na glavi, pri morebitnem udarcu pa ne bo obstala na glavi.

Izbrati je potrebno čelado, ki nam je všeč tako po modelu kot po barvah, po možnosti pa naj ima tudi svetlobnoodsevne nalepke, ki bodo varnost kolesarja še dodatno povečale tudi v nočnem času.

 

Kolesar mora čelado vedno trdno pripeti, da mu med vožnjo ne bo drsela naprej, nazaj ali na stran in da mu bo pri morebitnem padcu ali udarcu obstala na glavi. Samo tako lahko čelada zaščiti glavo, saj čelada na krmilu, prtljažniku ali ob morebitnem sunku na tleh ali celo za vratom ne varuje, v nekaterih primerih pa lahko celo ogroža.

Posebno pa je priporočljivo, da predvsem otroci uporabljajo čelado tudi pri vožnji z rolkami, rolerji, kotalkami in čedalje modernejšimi skiroji, s katerimi se da doseči precejšnjo hitrost, zato je padec prav tako nevaren.

 

Ko je čelada enkrat opravila svojo nalogo (preprečila udarec), sodi na polico v spomin na preživelo nezgodo, na glavo pa sodi nova čelada.

Pripravljeno v sodelovanju s SPV MOL. Varna pot, Iztok Juvan, strokovni sodelavec SPV RS

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ko otroku jezik uhaja med zobe
V predšolskem obdobju se otrok najbolj intenzivno celostno razvija in takrat lahko otrok določene glasove izgovarja na n...
20
Kaj storiti, ko je otrok agresiven?
Ko je otrok agresiven, samo kreganje in kaznovanje otrokove težave, ki ga je pripeljala do agresivnega vedenja, ne bo re...
9
Še poznate stare igre? Se jih še igrate?
Igre poznajo vse kulture sveta. Skozi igro spoznavamo sebe in druge, pridobivamo dragocene izkušnje, rešujemo konflikte,...
8
Mesec rojstva lahko vpliva na poklic tvoje...
Si vedela, da mesec rojstva, v katerem je rojen tvoj otrok, lahko vpliva na njegov poklic?
6



Naravno in sočutno odvajanje od plenic
Pri odvajanju od plenic ne gre toliko za to, kdaj so otroci razvojno pripravljeni biti brez plenic, ampak bolj za to, kd...
Prehlad, gripa ali angina?
Smrkav nosek, pordele oči, kašelj, kihanje, razbolelo grlo in splošno slabo počutje – vam je znano? Kako prepoznati, ali...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?