|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

VIDEO: Kako vidi novorojenček?

Uredništvo Ringaraja.net, 23.1.2024
Ali dojenček vidi že v maternici? Pri kateri starosti ima dojenček jasno sliko obrazov? Preverite, kako se razvoja vid od prvih dni dalje.

/11


Svet, kot ga vidijo majhna drobcena bitja, ki komaj pridejo na svet je drugačen od tega kar vidimo odrasli in se skozi razvoj spreminja. Vid je v bistvu pogojen z razvojem očesa, ki se začne razvijati šele po rojstvu. V maternici otrok torej še ne vidi. 


Spodnja in zgornja veka sta do 28. tedna razvoja v trebuhu sprijeti skupaj.


Koliko dejansko vidi novorojenček?

Ob rojstvu novorojenček vidi zelo nejasno sliko, dejansko zazna samo spremembe svetlobe. Ostrina vida je izjemno majhna. Do dveh mesecev dojenček ne bo videl vašega nasmeha ali grimase, tudi če boste oddaljeni od njegovih oči samo pol metra, bo pa ločil gib roke. Pozornost lahko dojenček nameni le predmetom, oddaljenim do 25 centimetrov od oči. Če bi radi, da vam dojenček nameni pozornost, ko se pogovarjate z njim, potem se mu morate približati na razdaljo 25 centimetrov.

Nekje pri starosti dveh mesecev, dojenček razloči obraz svoje mamice in osebe, ki je od njegovega pogleda oddaljena pol metra. Pri treh mesecih v grobem zazna poteze obraza, oddaljenega za en meter, pri šestih mesecih prepozna poteze na obrazu iz razdalje nekaj metrov, pri enem letu pa je njegov vid že toliko razvit, da lahko že razlikuje med osebami po njihovih podrobnostih na obrazu.


Prepoznavanje barv

Ker je prepoznavanje barv odvisno od celostnega razvoja vidnega sistema, ki se intenzivno razvija po rojstvu, novorojenček le delno zaznava barve in jih vidi precej blede. Do dopolnjenega prvega meseca začne zaznavati rdečo in zeleno barvo, do četrtega pa že zaznava tudi vse druge, tudi rumeno in modro. Vse do šestega meseca dojenček barve vidi manj intenzivne kot so v resnici, kasneje pa vse bolj razločuje tudi intenzivnost barv. Bolj kot se razvija ostrina vida, bolj dojenček razločuje kontrast in intenzivnost posamezne barve.


Novorojenček pri joku ne toči solz do tretjega meseca.


Ločevanje med blizu in daleč

Dojenček začne nekje do petega meseca starosti globinsko zaznavati predmete in osebe, ki so oddaljeni do enega metra - njegov vid dobiva globinsko percepcijo. Z obdobjem plazenja, ki se pri večini otrok začne nekje pri osmih mesecih, začne otrok hitreje razvijati tudi sposobnost koordinacije svojega vida in telesa. Pri desetih mesecih je dojenček že sposoben globinsko videti ter hkrati koordinirati gibe rok, zato lahko zgrabi predmet z roko. 


Starejši kot je otrok, boljši je njegov vid

Celoten vidni sistem se pri otroku razvija do šestega leta starosti in dejansko otrok v različnih starostnih obdobjih različno dobro vidi. Vid in njegova ostrina se najbolj razvijata v prvih letih po rojstvu, zato je dobro nekje do tretjega leta starosti ugotoviti, kakšna je ostrina vida pri otroku in ustrezno ukrepati, če ta ni takšna kot bi morala biti.


Za lažjo predstavo, kako dejansko svet okoli sebe vidi vaš novorojenček si poglejte video zgoraj.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Pomen imena Zala
Prvo dekliško ime, ki se je prebilo v polfinale EPSKE bitke imen, je Mia. Nasproti ji je stalo ime Zala.
6
Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
6
Najlepša voščila za mamo
Ravno takrat, ko potrebujemo navdih za čestitko, ki bi jo radi namenili mami, se nam rado pripeti, da ostanemo z izprazn...
5
10 smešnih situacij utrujenih mamic
Vsaka mamica vam lahko pove, da je materinstvo najlepše, pa tudi najtežje hkrati. Preberite resnične in zelo smešne situ...
4



Kakšna je prava postelja za dojenčka in ot...
Ko se odpravite v trgovino z otroško opremo, osupli obstanete: koliko različnih posteljic in zibelk! Le katera bi bila n...
10 nenavadnih značilnosti novorojenčkov
Preverite seznam desetih najbolj čudnih značilnosti novorojenčka, zaradi katerih pa vam kljub njihovi čudnosti ni treba ...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?