|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

VIDEO: Kako pravilno zaviti novorojenčka v štručko (štručkanje/swaddling)?

M. T., 23.7.2022
Dojenčki poviti v "štručko" se hitreje umirijo in lažje zaspijo, saj se takole nežno stisnjeni skupaj počutijo bolj varno. Poglejte si, kako pravilno poviti novorojenčka, da ga boste lahko umirili, ko bo to potreboval.

/11


Zavijanje v štručko oziroma tako imenovano povijanje swaddling (štručkanje) je posebna tehnika nežnega zavijanja novorojenčka v odejo, brisačo ali pleničko. Novorojenčku sicer omejimo gibanje, vendar to nanj deluje zelo pomirjujoče, saj mu daje podoben občutek varnosti, kot ga je občutil v maternici. Po rojstvu je novorojenček zaradi preveč prostora lahko razdražen, saj ga je v trebuščku ves čas nekaj obdajalo. Ko je novorojenček takole povit v "štručko", se počuti bolj varnega.


V videu zgoraj si lahko pogledate tri načine pravilnega zavijanja v štručko. Pomembno je, da dojenčka zavijete nežno, ne pretesno in poskrbite, da je plenička, v katero ga zavijete lepo poravnana. Da vam bo še lažje osvojiti to tehniko, smo vam poiskali navodila za dva način takšnega povijanja.

 

Potrebujete:

- lahko, tanjšo odejico, brisačko ali večjo tetra pleničko kvadratne oblike

- novorojenčka (0 do 8 tednov starega)

 

PREBERITE TUDI: Povijanje v štručko (swaddling) - vse kar morate vedeti


#1 "Diamantni" način štručkanja

Zgornji vogal pleničke prepognete navzdol in položite dojenčka nanjo tako, da je spodviti rob pleničke poravnan z njegovimi rameni.

Eno roko nežno položite na njegova prsa, s tem da mu roke rahlo spodvijete pod svojo roko.

Levi konec pleničke preložite čez dojenčkovo telo in desno ramo ter ga potisnite pod otroka. Plenico toliko zatlačite pod otroka, da tesno, vendar nežno "objema" dojenčka.

Spodnji konec plenice prav tako preložite čez isto ramo (desno) in ga potisnite pod njegov hrbet. Pustite dovolj prostora, da lahko dojenček stegne in pokrči noge.

Potem čezenj prenesite še desni konec plenice, da pri dojenčkovem vratu dobite izrez v obliki črke V. Pridržite ga s placem roke, s katero držite otroka.

Konec pleničke zataknite v sloj plenice na prednji strani.


Dojenčka lahko na ta način povijete tudi tako, da bo imel roke proste, zunaj plenice. To naredite tako, da njegove rahlo zvite ročke držite ob njegovi bradi in potem nadaljujete z ostalimi, zgoraj opisanimi koraki.

 

PREBERITE TUDI: Tehnika za pomiritev dojenčka, ki res deluje


#2 Kvadratno štručkanje

Enega od daljših robov pleničke spodvijte navzdol in položite dojenčka nanjo tako, da je spodviti rob pleničke v ravnini njegovih ramen.

Rahlo pokrčene roke dojenčka, s svojo roko nežno pridržite na njegovih prsih.

Levo stran pleničke potegnite čez dojenčka in jo potisnite pod njegov hrbet.

Ponovite podobno še z desno stranjo plenice, s tem da to stran potegnete nekoliko navzdol, da dobite izrez v obliki črke V. Pridržite s palcem in konec pleničke spodvijte pod njegovo ramo oziroma hrbet.

Z obema rokama primite spodnji del pleničke, prepognite ga čez dojenčka in oba konca spodvijte pod njegov hrbet.


Da vam bo zagotovo uspelo, si opisana načina "štručkanja" poglejte v video prikazu na spletni strani Babycenter.com. Kliknite tukaj >>>

 

Odlična tehnika za pomirjanje in uspavanje

Mamice, ki se te tehnike redno poslužujejo pravijo, da je čudežna, saj se novorojenček v hipu pomiri in ga je lažje uspavati. Vse o tej tehniki smo še bolj podrobno zapisali v članku Povijanje v štručko (swaddling) - preverite >>>.

Seveda, tudi novorojenčki so različni in ne bodite razočarani, če tega vaš ne bo maral. Lahko poskusite s tem zanimivim načinom umirjanja >>>. Prepričani smo, da boste tudi vi našli svoj način, da ga pomirite. V vsakem primeru vam želimo, da bodo prvi tedni z novorojenčkom čim bolj umirjeni in polni nežnosti. 

 

VIRI: Babycenter.com, Youtube


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Hoja z držanjem za roko ni priporočljiva!
Vaš otrok še ne hodi, ima pa veliko željo, da bi ga držali za roko in bi z vašo pomočjo hodil. Fizioterapevtka, Špela Go...
4
Kako dojenčku in malčku čistiti ušesa?
Ušesno maslo ali cerumen izločajo žleze, ki obdajajo bobnič. Je mastno in rumeno rjave barve, običajno ga starši vidimo ...
4
Dojenček ponoči ne spi
Je nočno hranjenje res še vedno potrebno? Do kdaj? Kako bi si lahko pomagali, da bi omejili nočne podoje?Kaj storiti, če...
4
VIDEO: Ganljivo slovo od ravnokar rojenega...
Mlada mamica Hannah je ob rojstvu sina spoznala, da zanj ne bo mogla skrbeti tako, kot bi si zaslužil, zato je sprejela ...
4



Kakšna je prava postelja za dojenčka in ot...
Ko se odpravite v trgovino z otroško opremo, osupli obstanete: koliko različnih posteljic in zibelk! Le katera bi bila n...
Hoja z držanjem za roko ni priporočljiva!
Vaš otrok še ne hodi, ima pa veliko željo, da bi ga držali za roko in bi z vašo pomočjo hodil. Fizioterapevtka, Špela Go...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?