|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Povijanje v štručko (swaddling)

Metka Troha, 20.7.2018
Če je vaš dojenček nemiren, pogosto joka in ne more spati, potem ga lahko poskusite umiriti tako, da ga povijete v štručko. Vse o »štručkanju« najdete v članku.

image
Povijanje v štručko pomaga zaspati. (F: freepik)
/11


Tako imenovano povijanje swaddling je tehnika povijanja, pri katerem je dojenček tesno ovit v odejo, brisačo ali pleničko. S tem sicer dojenčku omejimo svobodo gibanja, v resnici pa nanj to deluje zelo pomirjujoče, saj mu daje podoben občutek varnosti, kot ga je občutil v maternici. Novorojenček je namreč navajen, da ga nekaj obdaja, po rojstvu pa tega kar naenkrat ni več. Ko je povit, se dojenček počuti bolj varnega, saj čuti svoje telo.

 

Dojenčki, ki se velikokrat zbujajo in se potem ne morejo umiriti in nazaj zaspati, imajo težave s sprožanjem, tako imenovanega Morojevega refleksa. To je refleks, ko da dojenček roke in noge naenkrat narazen in potem skupaj. S povijanjem mu lahko pomagamo, da manjkrat pride do tega refleksa, če pa že pride, dojenček začuti nekaj okrog sebe in se lažje pomiri.

 

Kdaj je povijanje primerno?

Mogoče vam bodo v štručko novorojenčka povili že v porodnišnici, saj mu s tem omogočijo lažji, nežnejši prehod na svet. Povijanje v štručko je primerno v prvih tednih, mesecu po rojstvu, in sicer predvsem za nemirne in jokajoče dojenčke, saj se poviti običajno hitreje pomirijo in lažje zaspijo. 

Če se dojenček velikokrat zbuja, sploh čez dan, je priporočljivo, da ga pred spanjem povijemo in položimo v posteljico. Tako poviti dojenčki običajno dlje časa spijo in tako se lahko bolje spočije tudi mamica oziroma oba z očkom.

Dojenčka, ki s tem nima težav, ni potrebno povijati v štručko. 

 

Kako povijamo?

Povijanja v štručko se je potrebno naučiti, saj boste sicer dosegli nasproten učinek – slabo povit dojenček bo še bolj nemiren.

Za »štručkanje« potrebujete juho ali odejo, ki je malce bolj elastična, da bo imel vaš dojenček še vedno dovolj možnosti za gibanje. V toplejših mesecih je priporočljivo uporabiti tanjšo odejo, brisačo oziroma posebno odejo, ki je namenjena prav povijanju v štručko.


štručkaPOSTOPEK

Odejo razprostite in otroka položite na hrbet tako, da njegova glava gleda čez zgornji rob odejice oziroma rob odejice spodvijte pod njegovo glavico.

Obstajata dva načina povijanja:

- Način 1: Otroka povijete tako, da ima roke iztegnjene ob telesu. Slabost tega načina je, da ko boste otroka polegli na bok, bo ležal na svojih rokah, kar ni najbolje.

- Način 2: Dojenčkove roke prekrižajte na sprednjem delu telesa. Najprej nežno potisnite eno dojenčkovo ramo navzdol, vzemite nasprotni krak odeje, ga povlecite čez otrokovo telo in ga otroku spodvijete pod telo. Tako boste fiksirali eno roko. Potem spodnji krak zavihajte navzgor. Nato sledi še druga roka – ramo pritisnite navzdol in nasprotni krak povlecite čez telo, zavihajte pod njega in ga pripnite.

Za pripenjanje lahko uporabite ježka, sponko oziroma karkoli, kar ni nevarno za otroka. Če je otrok manjše rasti, lahko rob spodnjega kraka preprosto zavihate za zgornji rob.

 

7 pravil povijanja v štručko

1. Pomembno je, da so roke in rame dokaj čvrsto povite, saj je za umiranje dojenčka bistveno, da učvrstim zgornji del telesa in stabiliziramo glavico.

2. Pri nogah naj bo dovolj prostora, da otrok še vedno lahko dvigne medenico ali pobrca.

3. Pazite, da dojenčka ne boste povili pretesno, saj lahko to poveča tveganje za okužbo. Paziti morate na kolke in na to, da mu ne boste pretisnili živcev in prekinili krvnega pretoka.

4. Ko je vroče, povijanje ni priporočljivo, saj v štručko povit otrok veliko težje odvaja telesno toploto in lahko pride do dehidracije, v hujših primerih celo do vročinske kapi. Če se boste »štručkanja« vseeno posluževali tudi v toplejših mesecih, naj bo odeja za povijanje tanka in zračna.

5. V nobenem primeru ne smete poviti glave!

6. Otroka je sicer potrebno zaviti dovolj tesno, da se umiri, ampak vseeno mu pustite dovolj prostora, da lahko normalno diha in joka. To pomeni, da morata imeti prsni koš in trebuh dovolj prostora.

7. Povitega dojenčka nikoli ne smete odložiti na trebuh. S tem lahko blokirate njegove dihalne poti, zaradi česa se poveča tveganje za nenadno smrt dojenčka. Če se otrok zna že sam obrniti na trebuh, ga nikar ne povijajte v štručko.

 

Opozorilo!

Ponoči povijanje ni priporočljivo! Zaradi varnosti je namreč potrebno povitega otroka preverjati vsake pol ure ali še pogosteje, kar je ponoči za starše praktično neizvedljivo, saj se potem sami ne bi naspali. Če je dojenček tudi ponoči nemiren in ne morem spati, potem ga lahko vseeno poskusite poviti tudi ponoči in ga, ko zaspi, odvijete. 

 

Za konec

Dojenčki so si različni in kar deluje pri enem, mogoče ne bo uspešno pri drugem. To velja tudi za povijanje swaddling, ki ne odgovarja vsakemu dojenčku. Mogoče je, da se bo dojenček sprva upiral povijanju, kar pa še ne pomeni, da kar takoj obupate nad to tehniko. Lahko se bo potem, ko boste dokončali postopek, povsem umiril, kar pomeni, da mu to pomaga.

 

VIR: Različni spletni viri; Špela Gorenc Jazbec, dipl. fiziot. (Babybook video)

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Priraščen jezik lahko pripelje do zdravstv...
Kako lahko priraščen jezik pri dojenčkih pripelje do različnih zdravstvenih težav ter kako to rešuje kranio-sakralna ter...
6
Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
6
Kakšna je prava postelja za dojenčka in ot...
Ko se odpravite v trgovino z otroško opremo, osupli obstanete: koliko različnih posteljic in zibelk! Le katera bi bila n...
5
Več kot boste dojenčka objemali, pametnejš...
Če sodite med starše, ki neprestano objemajo, ljubkujejo in crkljajo svojega otroka, boste nad rezultati najnovejše razi...
5



Več kot boste dojenčka objemali, pametnejš...
Če sodite med starše, ki neprestano objemajo, ljubkujejo in crkljajo svojega otroka, boste nad rezultati najnovejše razi...
Pomladna potepanja z dojenčki in malčki
Lepi pomladni dnevi kličejo po dolgih sprehodih z dojenčki in kavico s prijateljico, kajne? Da bodo daljši sprehodi udob...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?