|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Viševnik 2050m

Primož Auersperger, 24.1.2010
Razgled z vrha je najlepši na odprto stran proti verigi Bohinjskih gora in Pokljuki z gorenjsko ravnino in obdajajočimi jo gorami v ozadju. Na Pokljuki opazimo značilne izkrčene predel s planinami.

image
/61


Vzpon na Viševnik (2050 m)

  • Višinska razlika: 700 m
  • Čas hoje: vzpon 2 h, spust 1,5 h.

 

Primerni letni časi:

Izlet je primeren čez celo leto. Pozimi je neizvedljiv in zelo nevaren v ledenem ali v trdem snegu. Področje Viševnika je znano po tem, da se sneg hitro stabilizira. Kljub temu se ne podajte na izlet v času velike nevarnosti snežnih plazov in brez izkušenj s hojo v zimskih razmerah.

 

Strma, a dobro vzdrževana pot. Premagamo 700 m višinske razlike, kar je še posebej zahtevno v snegu, takrat je ocena fizične zahtevnosti za eno točko višja. Strma pot je dovolj široka, da lahko malčku v kopnem vseskozi pomagamo z držanjem za roko. Pozimi je gaz preozka, da bi mu pomagali z roko, oziroma moramo pri držanju za roko hoditi pred ali za njim.

 

Tehnično zmerno zahtevna pot, nekateri odseki zahtevajo popoln nadzor nad gibanjem otrok in upoštevanje pravil za gibanje v skalnem svetu. Priporočljiva je uporaba vrvi za varovanje na krajšem odseku tik pod vrhom Viševnika.

 

Izhodišče:

Rudno polje, parkirišče v bližini vojaškega objekta. Dostop do Rudnega polja z avtom: z avtom se pripeljemo do Rudnega polja po asfaltni cesti skozi Bled, kjer sledimo smerokazu Pokljuka.

 

Opis poti:

Od parkirišča gremo sprva po ravnem po gozdni poti do smučišča. Tu pozimi poiščemo tisti del, ki je namenjen pešcem in turnim smučarjem, tako da žičničarjem ne uničujemo smučišča. Običajno poteka steptana pot ob levem robu smučišča. Na tem mestu se začnemo strmo vzpenjati. Ko pridemo do vrha smučišča, se vzpenjamo v isti smeri po plitvi dolinici, dokler ne prispemo do uravnave z izvirom Zlata voda. Na tej uravnavi je primerno mesto za počitek in igro. Od tam sledi krajši strm vzpon na sedelce med Viševnikom (desno) in Plesiščem (levo). Tu se nam prvič odpre lep pogled na Bohinjske gore. S sedelca gremo desno skozi ruševje sprva položneje, nato pa bolj strmo dokler ne dosežemo rame v grebenu, kjer se pot obrne levo ter doseže vrh Viševnika čez krajši zahtevnejši del terena. Na tem krajšem odseku poti je dobro malčke navezati, da ne zdrsnejo po skrotju. Spustimo se po poti vzpona.

 

Razgled z Viševnika

Razgled z vrha je najlepši na odprto stran proti verigi Bohinjskih gora in Pokljuki z gorenjsko ravnino in obdajajočimi jo gorami v ozadju. Na Pokljuki opazimo značilne izkrčene predel s planinami. Na grebenu dvignjenem nad Pokljuko je najvišja Debela Peč 2015 m. Nasproti Viševnika proti severozahodu se dviguje Mali Draški vrh. Poleg njega na levi zadaj vidimo Triglav s kočama Planiko in Kredarico. Levo od njega sta bližnja dvatisočaka Veliki Draški vrh in Tosc. Globoko spodaj proti jugozahodu opazimo zeleno planino Konjščico.

 

Namigi:

Če vam spust po poti vzpona ne zadošča se lahko spustite po nekoliko zahtevnejši poti na Srenjski preval mad Viševnikom in Malim Draškim vrhom in naprej do ravnice Jezerce, kjer se priključimo znani poti Triglav - Vodnikov dom - Rudno polje. Po tej poti se levo usmerimo nazaj do Rudnega polja. Naredimo lahko tudi manjši ovinek in obiščemo še planino Konjščico, kjer se dobi kislo mleko.

 

Pozimi se morate ustaviti tudi na Rudnem polju na urejenem terenu za začetnike, kjer se lahko malčki sankajo ali smučajo.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Savnanje v nosečnosti: da ali ne?
Ali lahko nosečnica obiskuje savno? Ali je savnanje nevarno zanjo ali za plod? Odgovoril nam je mag. Stanko Pušenjak, dr...
4
Tromejni kamen v Kuzmi
Občina Kuzma leži na Goričkem, na skrajnem severovzhodnem gričevnatem delu Slovenije ob tromeji Slovenije, Avstrije in M...
3
Dokumenti, ki so potrebni na poti
Pred odhodom preverite veljavnost svojih identifikacijskih dokumentov, ki jih potrebujete za prestop meje.
3
Oglejte si, kako smo se imeli na Brionih
V soboto, 24. aprila, smo se Ringarajevci že drugič odpravili na družinski izlet z ladjo Dora. Tokrat na čarobne otočke ...
2



Z avtodomom po Sardiniji
photo
Piombino je pristanišče na zahodni obali naših gurmanskih sosedov. Na s soncem obsijanem parkirišču smo nestrpno pričako...
Dolina zapuščenih mlinov – Mazurinov mlin
photo
Delo je opravljal mlinar – gospodar, ki je v jesenskih in zimskih dneh, ko je imel največ dela, mlel tudi ponoči. Kmetje...