|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Z otrokom na vrtu

Marjana Žekar, 3.4.2017
Če bomo otroku že v rani mladosti približali naravo in ga vzgajali v odgovornosti do nje, bo tudi kasneje kot odrasel znal ceniti vse, kar nam narava daje, in se zavedal, kako zelo smo odvisni od nje.

image
Skupaj z otroki lahko ustvarimo urejen vrt. (F: Pixabay.com)
/11


»Kakršna setev, takšna žetev«pravi star slovenski pregovor. Pa to ne velja samo za rastline. Če bomo otroku že v rani mladosti približali naravo in ga vzgajali v odgovornosti do nje, bo tudi kasneje kot odrasel znal ceniti vse, kar nam narava daje, in se zavedal, kako zelo smo odvisni od nje.

 

Pomladno prebujanje

Končno. Topli vetrovi bodo odgnali zimo in zopet bo prišla pomlad, odeta v plašč zelenja in neštetih cvetov. Iz zemlje bodo pokukali novi brsti, vzklilo bo seme in ptice bodo oznanile svoj novi rod. Ljubitelji vrtov in cvetličnih lončkov na balkonih bomo roke zopet zakopali v prst in začelo se bo presajanje, sejanje, obrezovanje, zalivanje in še množica ostalih vrtnih opravil, brez katerih ni pravega vrtnarjenja. Ob tem poskrbimo, da na vrtu ne bomo sami. Če se le da, poprosimo naše najmlajše, da nam pri vrtnih opravilih pomagajo. Prevečkrat namreč slišim izgovor staršev, da vrt ni urejen samo zato, ker so otroci še majhni in bi ga bilo zato nesmiselno urejati. Vrt ni namenjen samo igri.

 

Ustvarimo vrt skupaj z otroki

Res je, da so malčki igrivi in da jim čas teče drugače kot nam. Da so neprestano v gibanju, da so radovedni in da jih privlačijo neznane reči, da nas opazujejo in nas posnemajo. To ni zadosten vzrok, da bi se odpovedali urejenemu vrtu. Še več. Skupaj z otroki lahko ustvarimo lep in urejen vrt. Če jih bomo ob tem večkrat pohvalili pred ostalimi družinskimi člani ali pred obiskovalci, bodo na svoje delo ponosni in jim tudi v bodoče ne bo odveč.

 

Kako začeti?

Postopoma. Najprej jih zaposlimo z lažjimi deli. Ker so otroci neučakani, je najbolje, da jih zaposlimo z opravili, pri katerih bo učinek kmalu viden. Ker je pomlad pravi čas za vzgojo lastnih sadik, začnimo s skupnim sejanjem. Otroku na vrtu dodelimo gredo, ki jo bo sam urejal in na kateri bo sam vzgajal svoje rastline, mi pa bomo skrbeli za ostale gredice. Če vrta nimamo, mu v oskrbo dodelimo nekaj cvetličnih lončkov na balkonu ali okenski polici. Pomembno je le, da vztrajamo pri dogovorjenem in da otroku ne dovolimo, da svojo dejavnost prenese še na vse vrtne gredice ali vse cvetlične lončke, razpostavljene po balkonu. Priskrbimo mu semena, nekaj čebulic ter kakšno rastlino. Ne pozabimo jih opremiti tudi z ustrezno majhnim orodjem, prilagojenim njihovi velikosti in velikosti njihovih rok. Pred začetkom vrtnarjenja se primerno oblecimo in obujmo, pripravimo ustrezno vrtno orodje in se nato posvetimo vrtnim opravilom.


Kaj pa, če postane dolgčas?

Kakšna poučna zgodbica med vrtnarjenjem bo hitro pregnala dolgčas. Učimo jih spoznavati imena cvetic in razlikovati posamezne rastline. Ob malici jim pojasnimo, da tudi rastline potrebujejo hrano in da so žejne prav tako kot mi. Pokažimo jim zanimive rastline in če jim bo kakšna posebno všeč, jim jo lahko priskrbimo. Opozorimo jih na živali na vrtu in jim povejmo, kako živijo. Dovolimo jim, da so z nami, ko obešamo ptičje valilnice in nameščamo napajališča, kasneje pa skupaj opazujmo mladi ptičji rod. Tudi o pticah lahko otroku povemo marsikatero poučno zgodbico, ki si jo bo otrok lažje zapomnil, če bomo živalim nadeli imena. Druženje otrok in živali bo tako zanje kot tudi za nas nova življenjska izkušnja, polna strpnosti, razumevanja in ljubezni.

Vodni motivi otroke zelo vabijo, vendar pa jih zaradi lastne varnosti lahko uživajo in občudujejo le v spremstvu odraslih. Če imamo doma vodni bajer, je dobro, če je prekrit z gosto mrežo. Najboljša izbira je armirana mreža, skozi katero lahko skačejo vodne živali in se razraščajo rastline, obenem pa je dovolj močna, da vzdrži težo otroka v primeru nezgode.


Toliko informacij …

Otroka naučimo, da sam skrbi za svoj vrt in da postane odgovoren do vseh živih bitij. Otroku bodimo pri teh poučnih aktivnostih mentor. Naučimo ga sprejemati tudi poraze in pravilno usmerjajmo njegova hotenja. Ko se posuši njegova najljubša vrtnica, ko ne vzklije vse, kar bi moralo, ko polži pojedo solato, ... Ob najdbi mrtve živali naj spoznavajo smrt in ob pogledu na puhaste ptičje mladičke novo življenje.

 

Varna igra

Ker je vrtnarjenje delo in ne brezskrbna igra, otroku na vrtu določimo še poseben kotiček oziroma prostor za igranje. Prostor naj bo umeščen tako, da bo dobro viden in ga bomo lahko imeli neprestano na očeh. Če so otroci še zelo majhni, brez peskovnika skoraj ne gre. Otroci neznansko uživajo v igri s peskom in izdelovanju najrazličnejših peščenih umetnin. Peskovnik naj bo velik vsaj 1 x 1 m. Napolnimo ga z mivko, ki ji dodamo tudi nekaj večjih kamnov ter kose lesa, ki jih bo otrok domišljijsko uporabil. Poskrbimo, da domače živali ne bodo imele dostopa, zato pesek po koncu igre prekrijemo z gosto mrežo, nepremočljivo ponjavo ali plastično folijo. Malo večjim otrokom lahko v kotu vrta postavimo vrtno hišico ali šotor in nekaj igral, kjer se bodo radi zadrževali, nas pa ne bo skrbelo, kje so.

 

V otroštvu posajeno seme, bo vzklilo ob pravem času

Izkoristimo lep pomladni dan in odprimo vrata nove učilnice – domačega vrta. Tudi če se vam bo včasih zdelo, da je bil vaš trud zaman, ne obupajte. Pridejo leta, ko je vrt zadnja skrb odraščajočih otrok in seme, ki ste ga posejali v otroštvu, bo nekaj časa počivalo, kot včasih počiva seme marsikatere rastline, potem pa nenadoma vzklije in nas razveseli s svojo lepoto. Tudi otroci bodo z leti začeli ceniti vašo skrb ter se spomnili začetkov svojega vrtnarjenja. Ponovno si bodo zaželeli dela na vrtu, stika z zemljo in svoje znanje bodo posredovali svojim otrokom. Mar ni to največ, kar si sploh lahko želimo? Ta neprestano ponavljajoči se krog življenja z vsem, kar nam prinaša.

 

Članek je bil objavljen v reviji Ringarajine iskrice.

 

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ko otroku jezik uhaja med zobe
V predšolskem obdobju se otrok najbolj intenzivno celostno razvija in takrat lahko otrok določene glasove izgovarja na n...
15
Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
4
Kaj reči otroku namesto PAZI in PREVIDNO?
Preverite izjave, s katerimi boste krepili razvoj otrokove pozornosti in sposobnosti reševanja težav. Namesto, da ga ves...
4
Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...
4



5 razlogov ZA počitniški dolgčas
Sodobni otroci zaradi vsakodnevnih intenzivnih stimulacij iz okolja še toliko bolj potrebujejo počitniški dolgčas. Preve...
100 družin v ZOO
photo
Kaj imata skupnega sibirski tiger v ljubljanskem živalskem vrtu in nov mlečni izdelek Milk Tiger? Oba se bosta to soboto...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?