|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Zabavne velikonočne igrice

Pavla Kliner, 26.3.2024
Velika noč je tudi zaradi simpatičnih velikonočnih opravil in iger, eden najbolj razburljivih praznikov za otroke. Zelo priljubljena je igra velikonočnega zajčka. Nagajivi zajček nekje na vrtu ali pa kar v stanovanju skrije pisanice ...

image
Velika noč je lahko priložnost za zabavne igrice z otroki. (Freepik.com)
/11


Kaj se skriva v velikonočni košarici?

Preden se lotimo iger v pravem pomenu,  se posvetimo nalogi za utrjevanje spomina. Starši veste, da z velikonočnimi dobrotami napolnjena košarica ni sama sebi namen, pač pa nosi bogato simboliko. Z njo na nezahteven način seznanite tudi svoje potomstvo. Če vam je kakšna sestavina ušla iz spomina, na hitro obnovimo. Začnimo zgoraj pri prtiču, s katerim je pokrita košarica. Ta predstavlja tančico, v katero so zavili Jezusovo mrtvo telo, ko so ga odstranili s križa. Košara kaže na Jezusov grob. Velikonočna šunka in kruh nas spominjata na Jezusovo telo. Potica oz. kolač nakazuje na trnovo krono, ki so jo vojaki položili Jezusu na glavo. Tri korenine hrena kažejo na tri žeblje, s katerimi je bil Jezus pribit na križ. Belo in rdeče pobarvana jajca pomenijo vodo in kri, ki je pritekla iz Jezusovega telesa, ko so ga prebodli s sulico, počeno jajce pa naznanja, da je Jezus vstal iz groba. Ko ste otroke poučili o simboliki, naj tekmujejo, kateri si je več zapomnil. Najboljši dobi pirh, čokoladni jajček ali pa kakšno drugo skromno nagrado. 


PREBERITE TUDI: Velikonočna dekoracija iz domačega plastelina


Le kam je zajček skril velikonočna jajčka?

Zajček je priljubljen okras velikonočnih praznikov. To poskočno, mlado in veselo živo bitje dopolnjuje sliko živahne velikonočne pomladi. Zajca, ki izvira iz germanskega poganskega sveta, so k nam zanesli Nemci. V nekem tevtonskem mitu je zajec tisti, ki znese velikonočno (pomladno) jajce. Iz Zahoda je pred letu tudi k nam prišla šega, da otroci iščejo velikonočna jajca, ki jih je skril zajček. Velikonočni zajček na nedeljsko jutro, ponekod pa že v soboto po žegnu, skrivaj obišče otroke in jim prinese majhno darilo – pirh, čokoladna jajčka ali čokoladnega zajčka – težkih stvari mali zajček pač ne more nositi. S tem darilom zajček zelo razveseli otroke, sploh, ker ga morajo poiskati v stanovanju ali kje okrog hiše, kar je zelo zabavno. Torej, če je zunaj suho in prijetno, skrijmo pirhe in čokoladna jajčka na različna mesta na vrtu ali v okolici hiše, otroci pa naj jih iščejo vsak s svojo košarico.

 

PREBERITE TUDI: 5 pravil za popolne velikonočne praznike


Naučimo otroke tradicionalnih iger s pirhi

Svoj čas so otroci in odrasli na velikonočni ponedeljek igrali številne zabavne igre s pirhi - sekali so jih kovanci, jih tolkli, valjali in še in še. Uvedimo tudi naše malčke v čudoviti svet velikonočnih iger.


Sekanje

Sekanje pirhov s kovanci je tradicionalna velikonočna igra, ki ima še danes veliko privržencev. Pravila dorečejo igralci pred začetkom igre, navadno pa sekanje pirhov poteka nekako takole: če igrajo odrasli, s kovanci ciljajo v pirh (najbolje, da je pirh postavljen v peharju) z razdalje 1,40 metra. (pri otrocih in mladini do 1,5 metra telesne višine je oddaljenost 1,10 metra). Vsak tekmovalec ima tri poskuse, ki se točkujejo, točke pa seštejejo. Pri polnem zadetku, ko kovanec ostane v pirhu, tudi če pirh obrnemo, tekmovalcu pripada pirh in dobi tri točke. Pri zadetku, da kovanec izpade, če pirh obrnemo, pripadata tekmovalcu dve točki. Pri zadetku, kjer kovanec poškoduje samo lupino in se odbije, pripada tekmovalcu zgolj ena točka. Zgrešen met ne prinaša točk. Tekmovalci, ki si delijo prvo, drugo ali tretje mesto, gredo v finale in mečejo vsak po tri mete toliko časa, da se izkaže, kdo je najboljši.


Štrucanje

Dva tekmovalca s svojima pirhoma tolčeta drug ob drugega. Tisti, ki se mu jajce prej razbije, izgubi in mora izročiti razbito jajce zmagovalcu. Pomembno je dobro poznavanje jajčne lupine. Jajca so najbolj ranljiva na peti, kjer ima jajce lunico. Sicer pa je treba z jajcem udarjati na lahko, drugače se razbije lupina tistega, ki udarja premočno.


Valjanje

Tudi valjanje ali trkljanje pirhov je bila zelo priljubljena velikonočna igra – na čok ali klado naslonijo desko, pod njo pa nastavijo jajce. Nato po strmini spustijo pirhe. Če spuščeni pirh zadene nastavljeni pirh, vzame lastnik pirha obe jajci.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Mesec rojstva lahko vpliva na poklic tvoje...
Si vedela, da mesec rojstva, v katerem je rojen tvoj otrok, lahko vpliva na njegov poklic?
69
Kdaj je pravi čas za otrokove počitnice zd...
Je moj otrok že zrel za počitnice pri babici in dedku? Bo zdržal več noči brez domače postelje in maminega poljubčka za ...
23
13 slik, ki bodo nasmejale vsakega starša
Spodaj je 13 slik, ki vas bodo zagotovo nasmejale - sploh, če imate slab dan.
11
Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
9



3 preprosti "čarovniški" triki za ...
Ta vikend se z otroki poigrajte s papirjem, svinčnikom in matematiko ter malce čarajte.
DR RAJOVIĆ: Kako otrokom postavim meje
Kaj je danes naloga staršev in učiteljev, kako se otrokom postavljajo meje in kako naj poskrbimo za ravnovesje med časom...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?