|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

PODPIRAMO SLOVENSKO: Škatla eksperimentov za radovedne otroke

Metka Troha, 29.7.2022
Imate otroka, ki rad raziskuje in je nadvse radoveden? Ga zanimajo zakoni fizike, pa čeprav v resnici še ne ve, kaj je to fizika? Odkrili smo slovenski izdelek, didaktičen pripomoček, ki bo zadovoljil še tako vedoželjnega otroka in tudi starša.

image
Za izvedbo poučnih in hkrati za otroka zanimivih poskusov ne potrebujemo dragih pripomočkov. (Freepik.com)
/11


Kakšno darilo kupiti otroku je vedno velik izziv in vsaka ideja je dobrodošla, še posebej, če je za otroka tudi uporabna.


Na Ringaraji smo odkrili darilo, ki si zagotovo zasluži vašo in našo pozornost - Škatlo eksperimentov. Ta didaktičen pripomoček je plod izključno slovenskega znanja, ideja zanj pa se je porodila učitelju fizike Sašu Žigonu, ki dobro ve, kaj je zanimivo otrokom, saj ima dolgoletne izkušnje z delom z njimi.

Povabili smo ga, da nam zaupa, kako je ideja "zrasla" v ta zanimiv pripomoček.


Kaj se skriva v tej čisto posebni škatli?

Škatla eksperimentov je zabaven in poučen pripomoček, ki vsebuje pripomočke, navodila in razlage za 20 zanimivih poskusov. Ker so poskusi preprosti in hkrati izvirni, so otroci navdušeni, za starše pa je pomembno tudi dejstvo, da so nad, v zbirki zbranimi eksperimenti, bedeli učitelji in profesorji fizike in drugih naravoslovnih predmetov.

Raziskovalni set je najbolj primeren za otroke, tako fante kot dekleta, tretje triade osnove šole, ob pomoči staršev pa pritegnejo tudi marsikatero manjšo vedloželjno glavico.


škatla eksperimentov

Škatla eksperimentov vsebuje pripomočke, navodila in razlage za 20 naravoslovnih poskusov. (FOTO: ScienceBox.eu)


Kako se je rodila ideja za "Škatlo eksperimentov"?

Idejo je v realnost spravil Sašo Žigon, učitelj fizike v osnovni šoli: "Osnovna zamisel pri Škatli eksperimentov je, da za izvedbo poučnih in hkrati za otroka zanimivih poskusov ne potrebujemo dragih pripomočkov. Kljub temu je pomembno poudariti, da morajo biti pripomočki skrbno in primerno izbrani, sicer lahko pri otroku navdušenje nad poskusi hitro upade."

Podobne izdelke je vsekakor mogoče najti, vendar je posebnost prav te škatle zaključena zgodba, ki vključuje razlago vsakega poskusa, pravi Žigon in dodaja: "Razlage poskusov in didaktično podporo sem pri podobnih zbirkah pogrešal, zato lahko trdim, da se Škatla eksperimentov razlikuje od konkurenčnih zbirk prav v tem pogledu." 


Poskusi so nadvse primerni za radovedne šolarje

"Priporočljiva starost za uporabo zbirke poskusov je od 8 do 14 let, vendar so ob pomoči staršev ali odrasle osebe poskusi primerni tudi za precej mlajše otroke. Ti lahko pri poskusu sodelujejo ali le opazujejo rezultat poskusa, ki ga izvaja odrasla oseba," nam je povedal Sašo.

Pri ustvarjanju škatle poskusov so imeli v mislih čim bolj široko uporabnost, zato je vsakemu od 20 poskusov priložena razlaga na dveh zahtevnostnih nivojih. "Nižja zahtevnost razlage je primerna za otroke prve in druge triade osnovne šole, kjer fizikalne količine še niso dovolj usvojene, zato moramo poseči po poenostavitvah. Kljub poenostavitvam morajo biti izjave fizikalno pravilne. Nekoliko višja zahtevnost razlage je primerna za otroke tretje triade osnovne šole, ki jim fizikalne količine niso več tako tuje," razloži ustvarjalec škatle.


Pri izvedbi eksperimentov otrok razvija različne spretnosti

Škatla eksperimentov ni igrača temveč učni pripomoček, ki vsebuje vse potrebno za izvedbo posameznih eksperimetov. S pomočjo pripomočkov bo otrok lahko ugotavljal zakaj voda ne izteče, spoznaval kako deluje hidravlično dvigalo, izvedel, kaj je to potapljški zvon in kartuzijski potapljač, kje je težišče slamice, kaj je to trenje, električna sila in še mnogo drugega.

Poskusi so opremljeni tudi s kakovostnimi recenziranimi navodili in razlagami na USB ključu v PDF formatu.


darilo za otroke

V Škatli eksperimentov boste našli vse potrebne pripomočke za izvedbo posameznih eksperimetov. (FOTO: ScienceBox.eu)


Pri izvajanju poskusov bo otrok uril in razvijal različne spretnosti, pravi ustvarjalec: "Ena od teh so ročne spretnosti, ki jih otrokom primanjkuje. To lahko povem iz izkušenj v razredu. Otrok z eksperimentiranjem pridobiva tudi veščino bralnega razumevanja, saj so navodila podana v obliki besedila, ki je podprto s fotografijami korakov poskusa." Hkrati otrok pri izvajanju poskusov na zabaven način spoznava vsebine, s katerimi se bo srečal tudi v šoli pri pouku fizike in naravoslovja.


Kaj pa varnost?

"Čeprav sem varnosti posvetil veliko pozornosti, Škatla eksperimentov žal še ni registrirana kot igrača temveč je učni pripomoček, ki ga lahko otrok uporablja ob prisotnosti odrasle osebe," pojasnjuje Žigon, hkrati pa pove, da je prepričan, da ob eksperimentiranju tudi staršem ne bo dolgčas in bodo tako lahko z otrokom preživeli res kakovostne skupne urice.


"Ko sem sestavljal Škatlo eksperimentov, sem imel v mislih starše, stare starše in osebe, ki bi rade radovednemu otroku za rojstni dan ali drugo priložnost podarile poučno in uporabno darilo," nam za konec zaupa ustvarjalec, ki upa, da boste tudi vi v tem izdelku prepoznali kakovostno darilo za vašega otroka ali otroke, ki jih obdarujete.

Za več informacij o Škatli eksperimentov pokukajte na spletno stran https://www.sciencebox.eu/

OBJAVA JE BREZPLAČNA V OKVIRU PROJEKTA PODPIRAMO SLOVENSKO.


SLIKA

Kdo je učitelj, ki stoji za Škatlo eksperimentov?

Sašo Žigon je izkušnje, ki so prelite v Škatlo eksperimentov pridobival med poučevanjem v razredu in pri pisanju samostojnih delovnih zvezkov in učbenikov za naravoslovje in fiziko. O sebi je povedal tudi tole: "Sem avtor učbenika za fiziko v 8. razredu osnovne šole in učbenika za fiziko v 9. razredu osnovne šole, ter soavtor samostojnih delovnih zvezkov Fizika 8, Fizika 9, Naravoslovje 6 in Naravoslovje 7 pri založbi Mladinska knjiga. Sem tudi član komisije za pripravo tekmovanja iz naravoslovja Kresnička."

 

Portal Ringaraja.net je slovenski medij, za katerim stoji majhna, a zagnana ekipa ljudi, ki se vsakodnevno trudimo tekmovati z velikimi igralci v slovenskem medijskem prostoru.

Zaradi vsesplošne krize se bomo morali tudi mi še posebej boriti za preživetje. Hkrati pa se zavedamo, kako so v tem kriznem obdobju še toliko bolj pomembne tiste "prave" informacije in predvsem medsebojna pomoč. 

Zato z veseljem odpiramo posebno rubriko PODPIRAMO SLOVENSKO, v okviru katere bomo ponosno predstavljali slovenske samostojne podjetnike ter njihove storitve in izdelke, povezane z zanositvijonosečnostjodojenčki in otroki ter družino.

Saj veste, v slogi je moč! 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Krediti v švicarskih frankih so bili golju...
Inštitut za ustavno pravo je ugotovil, da je v primeru posojil v švicarskih frankih šlo za škodljiva posojila, pri kater...
3
Znižano plačilo vrtca
Stroški plačila vrtca so lahko zelo visoki in marsikateri starš si jih ne more privoščiti, zato je še kako dobrodošla po...
3
Draginjski dodatek za otroke: prva izplači...
Danes lahko nekatere družine pričakujete izplačila posebnega, tako imenovanega draginjskega dodatka za otroke, ki ga je ...
3
Otroški dodatek v letu 2024: izplačila in ...
Otroški dodatek je dopolnilni prejemek za preživljanje, vzgojo in izobraževanje otroka. Pravico do dodatka imajo družine...
3



Kje najti uporabna in čudovita darila?
V Friderikovi spletni trgovini lahko najdemo številne okrasne, uporabne in čudovite reči, primerne tudi za darilo. Za ro...
PODPIRAMO SLOVENSKO: Družinska zgodba Mini...
Prvi koraki v družinsko zgodbo MiniBini so se zgodili, ko sem začutila prve brce pod mojim srčkom dobrih šest let nazaj....




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?