|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kdaj in kako otroka naučiti pomena denarja?

Gregor Beguš, www.vzajemci.com , 10.11.2015
Starši se pri vzgoji otrok srečujejo z mnogimi vprašanji in dilemami. Med njimi se pojavljajo tudi vprašanja povezana z denarjem. Na vprašanje »Kdaj in kako začeti otroka poučevati o vrednosti in pomenu denarja?« vam bomo predstavili v nadaljevanju.

image
Otroke je priporočljivo učiti o denarju že zelo zgodaj.
/11


Priprava otroka na samostojno življenje se začne že v ranem otroštvu. Vsekakor je priporočljivo otroke učiti o denarju že zelo zgodaj, ker bodo lahko skozi otroška leta do denarja ustvarili odnos, ki jim bo v samostojnem življenju v veliko pomoč. Kakšen odnos bo otrok imel do denarja, kako bo znal z njim ravnati, kako ga bo osrečeval, je odvisno predvsem od staršev in vzgoje.


Otroci se zgledujejo po starših

Otrok se največkrat uči in pridobiva izkušnje o pomenu denarja skozi leta tako, da se zgleduje po starših samih. Starši so zgled in praviloma tisti, ki prvi predstavijo denar otroku ter pokažejo, kako se z njim razpolaga. Z otrokom se je o pomenu in odgovornost, ki jo prevzame z upravljanjem svojega denarja potrebno pogovarjati. Med pogovorom o različnih vrednotah, občutkih in stališčih, povezanih z denarjem, jih moramo naučiti pomena denarja kot materialne vrednosti. Pri pogovarjanju je potrebno upoštevati njihovo starost in stopnjo razumevanja.


Začnite čim bolj zgodaj!

Z učenjem o vrednosti denarja in upravljanja z njim začnite čim bolj zgodaj. Najprej otroka naučite varčevati. Z varčevanjem in kasneje z nakupom stvari, ki si jo želi, bo spoznal, da je potrebno precej potrpljenja in dela, preden si lahko kupi tisto kar si resnično želi. Ob tem mu je potrebno predstaviti tudi razliko med pametnim in nespametnim nakupom. Kasneje mu lahko razložite tudi pomen in način investiranja prihranjenega denarja kot dolgoročni način varčevanja in plemenitenje denarja. Če se sprašujete, kdaj začeti z učenjem ni nikoli prezgodaj. Začnite že tedaj ko vaš otrok prvič izrazi željo po nečem, česar nujno ne potrebuje.


Učenje o denarju prilagodite starosti in razumevanju

Vsako obdobje v otrokovem življenju od staršev zahteva skrbnost in pozornost pri poučevanju o pomenu denarju. Otrok razume pomen denarja šele takrat, ko razume pomen števil.


  • Predšolski otroci

Še preden gre otrok v šolo (do 6 leta) se lahko preko igre nauči, čemu je namenjen denar. Takoj ko bo razumel pomen števil, mu je smiselno dati prvi hranilnik, v katerega vlaga denar. S pomočjo hranilnika otrok opazuje, kako se mu nabira denar in začne postopoma spoznavati smiselnost hranilnika. Ko je otrok dovolj star in sposoben samostojnega odločanja, naj vas čim pogosteje opazuje, kako uporabljate gotovino, spremlja naj vas med nakupovanjem. Zavedati se morate, da se otroci največ naučijo prav z izkušnjami.

 

  • Mlajši šolarji

V starosti med 6 in 11 letom lahko naučite otroka ravnati z denarjem. Predlagam vam, da mu enkrat tedensko na isti dan izročite žepnino in mu dovolite, da si za žepnino kupi, kar si želi. Ob tem je pomembno, da mu pomagate razumeti, da mu privarčevana žepnina omogoča večje nakupe v prihodnje. V tem obdobju naučite otroka primerjave cen in kakovosti izdelkov, seznanite ga z  družinskim proračunom, plačevanjem položnic in drugimi vsakdanjimi izdatki.


  • Starejši šolarji

Otroci se med 12 in 15 letom začnejo pogosteje družiti s svojimi vrstniki, zato takrat potrebujejo več denarja. Zaradi večjih potreb naučite otroka, da je za denar treba tudi delati. Ob povišanju žepnine se dogovorite, katere izdatke bo otrok v celoti ali delno kril iz žepnine (račun za gsm, igrice ...). Omogočite mu dodaten zaslužek pri opravilih, za katera bi sicer morali plačati nekomu drugemu (npr. pranje avtomobila, ...), nikar pa ne plačujte otroku za delo, ki ga opravlja kot član gospodinjstva. Žepnino mu dajte enkrat mesečno. V primeru, da jo porabi, preden dobi novo, mu nikar ne dajajte dodatnega denarja, saj se bo le tako naučil razporejati denar. Pomembno je tudi to, da ga z žepnino ne izsiljujete in ne prikrajšate v primeru kazni.


  • Mladostniki

V mladosti (15 do 18 let) poskrbite, da otrok sprejema čim več finančnih odločitev. Čez poletje ga spodbujajte, da si z delom prek študentskega servisa služi dodaten denar s katerim naj prispeva za nakup večjih ali izrednih stvari. S prvimi zaslužki ga spodbujajte k varčevanju in nalaganju prihrankov. Žepnina, ki mu jo dajete, naj bo redna in naj ne bo pogojena z zadovoljevanjem vaših zahtev. Čim več se pogovarjajte o varčevanju za prihodnje cilje, kot so počitnice, avtomobil, študij.

Ko je otrok enkrat polnoleten, ga pustite naj o financah odloča sam. Pomembno je, da mu še vedno stojite ob strani z vašimi izkušnjami in nasveti.

 

Pripravite otroka na samostojno življenje

Starši se morate zavedati, da je finančna vzgoja zelo pomemben del vzgoje otroka, ki  ji morate dnevno posvetiti zelo veliko pozornosti. Z otroki se o denarju čim več pogovarjajte in jih naučite odgovornega upravljanja z njim. Kakšen odnos bo otrok imel do denarja in kako bo delal z njim bo odvisno od vaše vzgoje in občutka, ki ga bo otrok dobil skozi otroštvo. Poskrbite, da bodo otroci dobro podučeni in pripravljeni na samostojno življenje.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Od 1. marca višji otroški dodatek – za kol...
1. marca se usklajuje višina socialnih transferjev, ki se zvišuje za toliko kot so se v preteklem letu zvišali stroški o...
6
Ali paket ob rojstvu novorojenčka ostaja?
Državni zbor je maja letos sprejel Zakon o uravnoteženju javnih financ. Ta pa se dotika tudi družin. Nekaj sprememb je p...
3
Koristne informacije o potrošniških kreditih
Na novi spletni strani www.vemveč.si lahko najdete številne koristnih informacij o potrošniških kreditih in stvarni napa...
3
To poletje najbolj zaželene varuške
Med najbolj priljubljena dela tega poletja se je uvrstilo delo varuške, ki je premagalo celo tipični sezonski deli anima...
3



Starši, ta dva dokumenta je priporočljivo ...
S sestavo oporoke in dokumenta, ki izraža voljo staršev glede skrbništva za otroke v primeru njihove smrti, lahko skrajš...
Za znižano plačilo vrtca ni potrebno oddaj...
Na ministrstvu za delo pred začetkom šolskega oziroma študijskega leta in vpisi v vrtec poudarjajo, da za določene letne...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?