|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

PODPIRAMO SLOVENSKO: Punčke iz blaga Mimma

Uredništvo Ringaraja.net, 4.2.2021
Samo šivanje ne predstavlja največjega deleža izdelave lutke Mimme, saj je za končni izdelek potrebno še veliko drugega dela - izdelava skice za lutko, krojenje in sestavljanje posameznih delov ter izbira in kombiniranje blaga.

image
V Mimmini šiviljski delavnici nastajajo tudi Mimme po meri - izberete lahko barvo oči in las, oblačila in dodatke, dodate pa tudi očala ali celo obrvi in brado, če gre za moško lutko. (Foto: Arhiv)
/11


Portal Ringaraja.net je slovenski medij, za katerim stoji majhna, a zagnana ekipa ljudi, ki se vsakodnevno trudimo tekmovati z velikimi igralci v slovenskem medijskem prostoru.

Zaradi ekonomske krize, ki jo je povzročila pandemija koronavirusa in državni preventivni ukrepi, se bomo v prihodnjih mesecih morali tudi mi še posebej boriti za preživetje. Hkrati pa se zavedamo, kako so v tem kriznem obdobju še toliko bolj pomembne tiste "prave" informacije in predvsem medsebojna pomoč.

Zato smo z veseljem vzpostavili posebno rubriko PODPIRAMO SLOVENSKO, v okviru katere ponosno predstavljamo slovenske samostojne podjetnike ter njihove storitve in izdelke, povezane z zanositvijo, nosečnostjo, dojenčki in otroki ter družino.

Saj veste, v slogi je moč!

 

Od fantka do punčke Mimme

"Od vedno sem imela rada punčke. Moja otroška spremljevalka je bila punčka iz blaga Mima, ki je bila v resnici bratova igrača - fantek, ki sem si ga pri treh letih nekako prisvojila, preoblekla v obleko in poimenovala Mima. Danes je že precej zdelana ta prva Mima, vendar jo še vedno hranim v svoji delavnici," nam je začetke svojih čudovitih punčk iz blaga Mimma predstavila Tina Renko, ki se je šivanja priučila šele pred šestimi leti.  

Mimma.si

Levo: Tina Renko kot Mimma, Desno: Tinina prva Mima

 

"Nekaj kolegic je organiziralo šiviljsko delavnico in takrat sem se prvič preizkusila na šivalnem stroju. Sicer sem že v otroštvu imela nekaj otroških šiviljskih poskusov, ko sem ročno šivala oblačila za barbiko in druge punčke.

Punčka iz blaga je bila tudi moj prvi šiviljski projekt in tako je še danes v glavnem ostalo pri tem. Rada si sicer tudi predelam kakšno oblačilo in zašijem kakšno torbo, vendar zaenkrat bolj zase in za družinske člane. Mogoče pa se bo tudi to enkrat spremenilo," je skrivnostna Renkova. 

 

Mimma.si

Šivanje ne predstavlja največjega deleža izdelave punčke

Kot nam je zaupala Renkova, so vse Mimme zašite s šivalnim strojem, ročno pa so zašiti le kakšni manjši detajli.

"Dejansko samo šivanje ne predstavlja največjega deleža izdelave lutke, saj je za končni izdelek potrebno še veliko drugega dela - izdelava skice za lutko, krojenje in sestavljanje posameznih delov ter izbira in kombiniranje blaga," pojasnjuje sogovornica.

In kako dolgo v povrečju potrebuje, da zašije eno Mimmo, ki je lahko tudi deček oziroma moškega spola?

"To so me že večkrat vprašali, pa ne znam odgovoriti, ker je zelo odvisno od tega, kakšno lutko šivam. Nekatere imajo več detajlov in so zaradi tega bolj zahtevne za izdelavo, nekaterim denimo naredim lase iz volne, kar tudi podaljša čas izdelave. Včasih imam tudi slab dan, ko gredo stvari rade narobe, tako da se lahko čas izdelave podaljša tudi pri lutki, ki bi jo sicer naredila hitreje.

Ugotavljam pa, da sem bolj učinkovita takrat, ko imam veliko gneče in mi teče voda v grlo," nam je zaupala Renkova, ki opaža, da so ljudje vse bolj naklonjeni unikatnim in ročno izdelanim izdelkom lokalnega porekla.


Mimma.si

 

Personalizirana Mimma je lahko tudi podobna dejanski osebi

V Mimmini šiviljski delavnici nastajajo tudi Mimme po meri. To pomeni, da Renkova izdela lutko po želji stranke, vendar opozarja, da ne karkoli.

"Včasih dobim recimo povpraševanje za izdelavo lutke po sliki, ki mi jo pošljejo. Mimmo seveda lahko prilagodim kar se tiče barve las in oči, oblike pričeske in oblačil, dodam očala, pa tudi obrvi in brado, toda obraz Mimme in telesna konstitucija ostajata vedno enaka, da je to vendarle še vedno Mimma," pojasnjuje sogovornica. 

Kot nam je zaupala Renkova, so med strankami poleg staršev, ki Mimmo naročijo za svojega otroka, tudi takšne, ki si želijo lutko, ki bo podobna določeni osebi - partnerju, otroku, prijatelju ali tudi slavni osebi.  

"Glede na to, da večinoma izdelujem personalizirane lutke, je med njimi tudi veliko fantov. Zanimivo je denimo tudi to, da med glasbenimi zvezdniki, ki sem jih tudi izdelala že kar nekaj, prednjačijo moški. Pravzaprav lahko preštejem na prste ene roke ženske glasbenice, ki so postale lutke Mimme," nam je zaupala Renkova, ki se včasih od kakšne takšne posebne Mimme tudi težje poslovi.

"Čeprav so mi prav vse Mimme, ki jih izdelam, ljube, so mi kakšne še posebej pri srcu; ponavadi take, s katerimi imam na začetku največ težav. Zadnja taka, ki bi jo z veseljem obdržala zase, je bila lutka v podobi pevca sevdaha Boža Vreća. Ta je bila namreč poseben izziv, saj ima Božo po celem telesu tetovaže.

Najprej sem potrebovala kar nekaj časa za razmislek, kako naj se te Mimme sploh lotim. Po premisleku sem se odločila, da bo najbolje, da njegove tetovaže najprej narišem, nato pa jih pošljem v tiskarno, da mi jih natisnejo na blago. Božo sam zase pravi, da ima v sebi enako močno tako moško kot žensko plat, kar tudi njegova lutka Mimma odraža. In to mi je bilo na tej Mimmi najbolj všeč," se posebnega naročila spominja Renkova.

 

Mimma.si

PREDSTAVLJEN PONUDNIK JE IZBRAN S STRANI UREDNIŠTVA.

OBJAVA JE BREZPLAČNA V OKVIRU PROJEKTA PODPIRAMO SLOVENSKO.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

So tudi vašo telefonsko naročnino povišali?
VZMD je vložilo tožbo proti štirim velikim slovenskim operaterjem, ker so v zadnjih 5 letih enostransko višali pakete na...
12
Doplačilo dohodnine je možno poravnati v 3...
A veste, da je znesek doplačila dohodnine mogoče plačati v obrokih? Vsak državljan ima pravico, da izračunan znesek plač...
3
Življenjsko zavarovanje: ga sploh potrebujem?
Preden se odločite za življenjsko zavarovanje si zastavite preprosto vprašanje: ali ga res potrebujem? Življenjsko zavar...
3
Z evrom prihajajo ponaredki
Že v nekaj sekundah lahko vsakdo preveri pristnost tako, da bankovec nagne proti svetlobi. Pravi bankovci v primerjavi s...
2



Zabavni in poučni poskusi za mlade razisko...
Imate otroka, ki rad raziskuje in je nadvse radoveden? Ga zanimajo zakoni fizike, pa čeprav v resnici še ne ve, kaj je t...
PODPIRAMO SLOVENSKO: Potiskani izdelki Mal...
Ker ob drugi nosečnosti na spletu nisem našla majčk z motivom, kot sem ga želela, sem kontaktirala eno izmed tiskarn, da...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?