|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kako lahko zaščitim otroka pred koronavirusom?

Helena Primic, 12.3.2020
Jemljite varnostna opozorila tako v službi, kot v trgovinah in drugih javnih prostorih ter doma resno ter otroku z zgledom pokažite pravo družbeno odgovornost. In ne pozabite pomiriti otroka, ki je morda tudi prestrašen.

image
Redno umivanje rok je eden od ključnih preventivnih ukrepov.
/11


Z 11. marcem 2020 je Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) v Evropi (EU/EEA in Velika Britanija) zabeležil skupaj 17.430 okuženih s koronavirusom SARS-CoV-2.

Od tega 10.149 v Italiji, 1.784 v Franciji, 1.639 v Španiji, 1.296 v Nemčiji, 382 na Nizozemskem, 373 v Veliki Britaniji, 326 na Švedskem, 277 na Norveškem, 267 v Belgiji, 264 na Danskem, 182 v Avstriji, 90 v Grčiji, 70 na Islandiji, 63 v Češki republiki, 41 na Portugalskem, 40 na Finskem, 35 na Irskem, 31 v Sloveniji (slovenska statistika sicer kaže, da je v Sloveniji okuženih že 57 Slovencev), 25 v Romuniji, 22 na Poljskem, 13 na Hrvaškem, 13 tudi v Estoniji, 12 na Madžarskem, 8 v Latviji, 7 v Luksemburgu in prav tako na Slovaškem, 4 v Bolgariji in tudi na Malti, 3 v Litvaniji, 2 na Cipru in zaenkrat le še 1 v Lihtenštajnu.

Po uradnih podatkih ECDC jih je od vseh okuženih umrlo vse skupaj 711 oseb - 631 v Italiji, 35 v Španiji, 33 v Franciji, 6 v Veliki Britaniji, 4 na Nizozemskem in 2 v Nemčiji.

Po teh podatkih je smrtnost zaradi koronavirusa SARS-CoV-2 torej kar 4%, pri čemer moramo upoštevati, da so k zdravniku odšli le tisti, ki so imeli simptome prehlada in/ali bili v stiku s potrjeno okuženimi, zato v to statistiko niso zajeti vsi tisti, ki so koronavirus preboleli brez kakršnegakoli bolezenskega simptoma ali ga preboleli doma, ker so mislili, da je navaden virus.

V Sloveniji smrtnega primera zaradi koronavirusa še ni bilo, zato je seveda treba narediti vse, da bo tako tudi ostalo!

In kako lahko starši zaščitimo svoje otroke pred tem še vedno neznanim virusom, ki je potencialno nevaren predvsem za tiste otroke (in odrasle), ki imajo šibak imunski sistem in občutljiva pljuča?

 

PREBERITE TUDI: Kaj najbolj škodi otrokovemu imunskemu sistemu?

 

1. Dosledno upoštevajte varnostna navodila!

Čeprav je res, da za zdravega človeka koronavirus ni nevaren, še manj pa življenjsko ogrožujoč, to še ne pomeni, da lahko ignoriramo varnostna navodila.

Živimo namreč v družbi, ki jo sestavljajo tudi kronični bolniki, ostareli, nosečnice in druga imunsko občutljivejša populacija, ki ji zdravstvene ustanove ne bodo mogle pomagati, če bo zbolelo preveč posameznikov naenkrat.

Težava torej ni v tem, da morebitnih zapletov pri okužbi s koronavirusom (predvsem gre za pljučnice in različne težave, povezane s pljuči in dihanjem) sodobna medicina ne bi znala reševati, toda v kapaciteti, ki je nezadostna, če se virus razširi prehitro in je nenadoma pacientov, ki potrebujejo medicinsko pomoč, enostavno preveč.

Zato jemljite varnostna opozorila tako v službi, kot v trgovinah in drugih javnih prostorih ter doma resno ter otroku z zgledom pokažite pravo družbeno odgovornost. 

 

2. Če kdaj, potem sedaj odlično skrbite za otrokov imunski sistem. 

Bolj, ko bo otrok zdrav, lažje se bo boril s koronavirusom, če bi slučajno tudi on zbolel. Zato zares odlično skrbite za otrokov imunski sistem z zdravo prehrano (naj bo čim bolj ekološka in nepredelana), pitjem večje količine čiste vode, čim manj preživetega časa pred ekrančki in nevarnimi sevanji, ki šibijo otrokov imunski sistem, ter veliko časa na svežem zraku v naravi.

Ter seveda ne pozabite na pomemben del otrokovega imunskega sistema - njegovo dobro počutje in občutek ljubljenosti, ki odlično negujeta otrokov imunski sistem.


PREBERITE TUDI: Kako iz kuhinjskih ostankov ustvariti rastline?

 

3. Odlična priložnost za uvajanje čim večje družinske samooskrbe

Če bi koronavirus povzročil svetovno gospodarsko krizo, jo bodo najbolje odnesle družine, ki so samooskrbne - ki si torej znajo same vzgojiti hrano, poiskati čisto pitno vodo tudi izven javnega vodovoda, poskrbeti za varnost družine brez elektrike in drugih javnih storitev ... ki so torej čim bolj samozadostne in čim manj odvisne od drugih.

Pa vendar nas sodoben čas dela vse bolj odvisne od drugih, zato to krizno situacijo vzemite kot povabilo k razvoju večje družinske samooskrbe.

Rastline lahko gojite tudi na balkonu in na kuhinjskem pultu, povežete se lahko z bližnjimi kmetijami in se tako izognete trgovinam, se pozanimate, kje v vaši bližini je kakšen izvir čiste pitne vode, pa tudi poskrbite za zaloge hrane, ki ni pokvarljiva. 

 

4. Ne bodite panični in ne pozabite, da otrok čuti vse, kar vi čutite!

Seveda je razumljivo, da ste tudi prestrašeni in vas morda kdaj zajame tudi panika češ, kaj pa če bo tudi v Sloveniji takšna situacija kot v Italiji in kaj pa, če je to res začetek svetovne vojne?

Starši smo mojstri dramatizacije, saj smo odgovorni ne le zase, temveč tudi za otroke, ki se sami ne zmorejo zaščititi, zato smo veliko bolj ranljivi in zato tudi bolj prestrašeni. 

Toda, če se boste predajali strahovom in paničnim občutkom, boste v svoji okolici opažali vse več potrditev za svoj strah in se tako ujeli v začaran krog, ki je zares nevaren. Kot v primerih, ko v večjih množicah (tudi na koncertih) nastane panika in ljudje dobesedno pohodijo in zadušijo kakšnega človeka, ki pade, saj so tako panični, da izgubijo glavo in v tistem trenutku vidijo le sebe in svojo varnost.

Zato se zavestno umirjajte in se vsakič, ko vas zagrabi strah, spomnite, da počnete vse, kar je potrebno za optimalno preventivo, zato se lahko povsem sprostite in razmišljate tudi o čem drugem kot o koronavirusu.

In ne pozabite: otrok točno ve, kaj čutite, saj čuti vaše občutke. Zato tudi, če svojih strahov morda ne poveste pred njim, bo tudi otrok vse bolj prestrašen, če se sami ne boste uspeli otresti strahov.

 

PREBERITE TUDI: BLOG - Ko pridejo težki trenutki ...

 

5. Otroku bodite za zgled in ga ne pozabite pomiriti!

Otroci nas opazujejo tudi v kriznih situacijah. Zato jim bodite za zgled - ostanite umirjeni, bodite previdni in spoštljivi do vseh varnostnih ukrepov, ki pomagajo, da se virus ne razširi prehitro, ter ne pozabite tudi na človeški odnos do ljudi, ki so že okuženi. Ko se ljudje počutimo ogroženi, namreč hitro postanemo diskriminatorni in celo nečloveški.

In ne pozabite otroka tudi pomiriti. Pogosto namreč spregledamo otrokove strahove, ki lahko gredo zaradi bujne domišljije in neznanja v še bolj dramatične vode kot pri starših. Zato otroku - pa čeprav je še majhen - razložite, kaj se zares dogaja:

"Veš, gotovo si že slišal, da po svetu in tudi v Sloveniji razhaja nek nov virus koronavirus, ki je lahko smrtno nevaren za bolnike, starejše in druge občutljive ljudi. Zato se sedaj vsi skupaj s skupnimi močmi trudimo, da se virus ne bi prehitro razširil, da bodo zdravniki lahko dobro poskrbeli za vse, ki jim bo ta virus povzročal zdravstvene težave. Tudi tako, da si še bolj redno umivamo roke in ne hodimo več tako pogosto v trgovine. Pa tudi tako, da boste otroci najverjetneje nekaj časa ostali doma ter ne boste hodili v šolo in vrtec.

Pa naj te ne bo strah, mi zdravi se koronavirusa ne rabimo bati, toda moramo pa sedaj še toliko bolj dobro skrbeti za svoje zdravje - pojesti tisto zelenjavo, četudi ti ni najbolj okusna, piti veliko vode, biti manj časa pred tablico in hoditi na redne sprehode v gozd. Zato ne skrbi - doma si varen in se ti ni treba ničesar bati. Midva z očijem/mamo bova poskrbela, da boš vedno na varnem."

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Neverjetne porodne fotografije
Porodne fotografije, ki vas bodo pustile odprtih ust.
46
Otroška imena povezana z naravo
Preverite 30 čudovitih fantovskih in dekliških imen, ki izvirajo iz ljubezni do narave.
21
Zgodbe malih junakov: Nac in Edi
Svet se mi je porušil, padla sem v nezavest. Zdravnik je možu še pojasnil, da za mene bo to sicer porod, ampak za njih s...
16
Najlepša pomladna otroška imena
Prihaja pomlad in če ste v veselem pričakovanju, smo prav za vas pripravili seznam najlepših pomladnih imen za dekleta i...
8



Reakcija po cepljenju otroka
Včasih se lahko po cepljenju otroka pojavijo neželeni učinki. Ti so običajno blagi in hitro minejo. Prav tako lahko prid...
Cepljenje proti noricam
Norice ali vodene koze je bolezen, ki je razširjena po vsem svetu. Bolezen je običajno mila in mine brez posledic. Če o...