|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kaj najbolj škodi otrokovemu imunskemu sistemu?

Helena Primic, 10.4.2023
Preverite, kateri so največji sovražniki otrokovega močnega imunskega sistema in s tem njegovega zdravja.

image
Za otrokovo zdravje je treba skrbeti, ko je otrok zdrav.
/11


Tudi, ko gre za otroke, se po navadi vrednosti zdravja polno zavemo šele, ko otrok zboli. Pa ni važno, ali gre za angino ali kronično bolezen - takrat bi starši naredili vse, samo da bi otrok čim prej ozdravel.

Če želimo, da se bo otrokov imunski sistem lahko čim bolj nemoteno razvijal in krepil, moramo za otrokovo zdravje skrbeti, ko je otrok zdrav.

In to tudi tako, da se izogibamo glavnim "sovražnikom" otrokovega močnega imunskega sistema.

 

1. Prazna in škodljiva hrana

Za to, da se otrok in njegov imunski sistem lahko dobro razvija, potrebuje seveda prava in kakovostna hranila. Če bomo v avtomobil na dizelski pogon dolili bencin, ne bomo prišli daleč, pa še okvaro motorja tvegamo.

In enako velja za otrokovo telo - če vanj vnašamo prazno hrano, polno sintetičnih dodatkov, ki motijo zdrave telesne procese, ne moremo pričakovati odličnega otrokovega zdravja. 

Zato si vzemite čas in energijo ter se dobro posvetite otrokovemu jedilniku. Iz katerega odstranite procesirano hrano in vse tiste otroške prehranske izdelke v privlačni embalaži, toda z nekakovostno vsebino. Poskrbite, da bo otrok užival čim bolj svežo in živo hrano, ekološkega izvora. 

Otroški kosmiči in žitne kašice, sadni jogurti in skute, čokoladni namazi in paštete, piškoti in prigrizki - vse to lahko pripravite sami doma iz zdravih in preverjenih sestavin.

 

PREVERITE TUDI TA RECEPT: Mandotela za polizat vse prste!

 

2. Sladkor je za telo enako toksičen kot alkohol!

Čeprav starši vemo, da otroci (in odrasli) ne bi smeli jesti sladkorja, je sladkor še vedno vsakodnevno prisoten na jedilniku večine otrok. Toda, ali ste vedeli, da sladkor zavira optimalno delovanje prebavil, je toksičen (prečiščeni sladkorji se v presnovi vedejo enako destruktivno kot alkohol!) in prizadene imunski sistem?

Gre za živilo, ki ima toliko negativnih učinkov na zdravje, da je v resnici popolno nasprotje temu, kar lahko razumemo pod pojmom »prehransko vredno«. Pa vendar ga vsebuje večina izdelkov na trgovinskih policah in ga starši še vedno vsakodnevno ponujamo svojim otrokom. Tukaj preverite, zakaj je škodljiva čokolada.

Če želite dobro poskrbeti za otrokovo črevesje, imunski sistem in zdravje, zato sladkor čim prej zamenjajte z drugimi naravnimi sladili, s katerimi lahko pripravite zelo okusne, pa tudi zelo sladke in hkrati zdrave otroške jedi. 

 

3. Pitje sokov namesto vode in kronična dehidracija

Čeprav tudi uradna medicina poudarja zadostno količino pitja tekočin, za telesne celice sok, čaj in juha nikakor niso isto kot čista in kakovostna voda. Otroka zato čim prej navadite na pitje vode.

Tudi otrok, ki sprva vodo zavrača, se bo po določenem času, ko bo imel na voljo namesto sokov in sladkih napitkov le vodo, nanjo navadil in jo tudi vse raje pil. 

Zelo pogosto vode ne marajo otroci staršev, ki tudi sami raje spijejo kaj drugega kot le "navadno" vodo. Zato ne pozabite, da tudi tukaj najbolj vleče zgled, in se tudi sami navadite na redno pitje vode.

 

4. Preveč zdravil in drugih škodljivih kemikalij

Vsako zdravilo, pa naj gre za antibiotik ali zdravilo proti vročini, cepivo in druge kemične snovi, ki jih vnesemo v otrokovo telo, močno vplivajo na telo in zmotijo delovanje otrokovega imunskega sistema. Zato dobro premislite pred vsakim takšnim posegom v otrokovo telo, ali je zares nujen in kakšne so morebitne posledice.

Smiselno je, da se pri otroških zdravstvenih tegobah in boleznih pred vnosom kemičnih snovi najprej obrnete na naravo, ki je polna naravnih zdravil in pomočnikov.

Seveda je lažje otroku dati žlico sirupa ali "čudežno" tabletko, ki odstrani točno določen bolezenski simptom (in nas največkrat še bolj oddalji od pravega vzroka bolezni!) kot pa preverjati različne naravne metode, slediti otrokovim odzivom in se bolezni lotiti pri korenini.

Toda, če želite zares zdravega otroka, je najboljša pot vedno v skladu z naravnimi procesi in zakonitostmi, ki jih najbolje pozna le narava. 

 

PREBERITE TUDI: BLOG - Kaj mi sporoča otrokova bolezen?

 

5. Električni motilci naravnega zdravja

Vsaka celica nosi določen električni naboj, kar velja tudi za telesne celice. Ko je otrok preveč v stiku z mobilnim telefonom, wi-fi omrežjem, televizijo, pa tudi vsemi drugimi sodobnimi tehničnimi napravami, je zdrava električna napetost njegovih celic vse bolj motena. S tem pa moteni tudi zdravi telesni procesi, zaradi česar je imunski sistem vse bolj preobremenjen in oviran.

Najboljša protiutež sodobnemu življenju in zgoraj omenjenim vplivom, ki se jim ne moremo povsem izogniti (če se z družino ne nameravamo preseliti v pragozd), je narava s svojimi zdravilnimi pozitivnimi elektroni.

Zato naj bo otrok čim več v naravi in to bos. Zemljenje je namreč znanstveno dokazana metoda krepitve imunskega sistema, ki jo v sodobnem času še toliko bolj potrebujemo. Zemljimo se tudi tako, da sedimo na štoru, se valjamo po travi ali ležimo na snegu. Zato se ne bojte, da se bo otrok umazal ali prehladil, temveč se skupaj z njim ulezite na tla in občudujte zvezde na nebu.

 

6. Preveč stresa, stimulacij in slabega počutja v srcu

Ko se ne počutimo dobro, se slabo "počuti" tudi naš imunski sistem. Zato lahko otroku ponudimo najboljšo hrano na svetu in najbolj zdravo okolje, pa bo njegov imunski sistem še vedno šibak, če ne bomo poskrbeli, da se bo otrok dobro počutil tudi v srcu.

Zato iz otrokovega življenja odstranite vse odvečne stimulacije in stresne situacije, ki nam jih vsiljuje sodoben način življenja. Predvsem pa svojega otroka imejte čim bolj radi in mu to tudi povejte.

Bi vas otrokove nogavice sredi otroške sobe še vedno tako zelo motile, če bi otrok smrtno zbolel? Bi ga še vedno kregali, ker se ni dovolj potrudil pri preizkusu znanja, če bi vedeli, da ga čez tri mesece več ne bo na svetu?

Včasih starši potrebujemo takšne dramatične miselne preizkuse, da se spomnimo, kaj je v odnosu z otrokom najpomembnejše: ljubezen in razumevanje, da se otrok šele razvija in uči. Tako kot njegov imunski sistem. Zato jima obema dajte dovolj časa in ljubeče podpore, da se bosta lahko čim bolj sproščeno razvijala.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Stike lahko omejuje izključno sodišče!
Varuh človekovih pravic starše opozarja, da lahko stike med starši in otroki omejuje izključno sodišče, četudi jih je ce...
10
Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
9
Tabela spanja: koliko spanca potrebuje doj...
Strokovnjaki so pripravili tabelo spanja, ki prikazuje, koliko spanca potrebuje povprečen dojenček. Vendar brez skrbi, t...
5
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
5



10 nenavadnih značilnosti novorojenčkov
Preverite seznam desetih najbolj čudnih značilnosti novorojenčka, zaradi katerih pa vam kljub njihovi čudnosti ni treba ...
Kaj določa otrokovo krvno skupino?
Starše pogosto zanima, kakšno krvno skupino bo imel njihov otrok, še posebej, če je eden od staršev Rh negativen. Poglej...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?