|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kako dvigniti otrokovo odpornost?

Helena Primic, 28.8.2019
Preverite, kako na naraven način poskrbeti za okrepitev otrokovega imunskega sistema, da se bo lažje boril z jesenskimi virusi in bakterijami.

image
Poskrbite, da bo otrokova hrana čim bolj ekološka in živa.
/11


Jesenski prehladi so tik pred vrati, zato je zdaj skrajni čas za en hiter "bust" otrokovega imunskega sistema.  

Kako na naraven način poskrbeti, da bo otrokov imunski sistem krepkejši in močnejši ter se bo lažje zoperstavil vsem virusom in bakterijam, ki nas v resnici obkrožajo ves čas?

 

1. Zares zdrava prehrana!

Če je otrok "na meji" - slaboten, nahoden in ne čisto pravi, je še toliko bolj pomembno, da poskrbite, da v svoje telo vnese zares zdravo hrano - ekološko in čim bolj živo ter čim manj predelanih živil. Otrokovemu imunskemu sistemu nikakor ne denejo dobro ne sladkarije, ne vsi otroški izdelki, polni sladkorja, konzervansov in drugih zdravju škodljivih aditivov.

Otrok noče jesti oziroma je še bolj izbirčen kot po navadi? Nič hudega. Bolje, da zaužije manj hrane in je tista zdrava, kot da poje "dovolj" ter je jedilnik sestavljen predvsem iz sladkarij in nezdravih prigrizkov.

Otroku ponudite čim več različnih zdravih jedi - od sadnih solat in sadne čežane, zelenjavnih juh in zelenjavnih nabodal, zdravih žit in semen, ki ga bodo oskrbela s pomembnimi maščobami, pa tudi domače zdrave sladice, s katerimi bo lažje pregnal željo po nezdravih sladkarijah.

V prehrano otroka je zelo priporočljivo vpeljati kokosovo maščobo, če še ni del vašega rednega družinskega jedilnika. Lavrinska kislina (ki je je v kokosovi maščobi približno 50 %) namreč spodbuja imunski sistem ter direktno deluje tako proti virusom in patogenim bakterijam kot preveč razbohotenim kvasovkam in zajedavcem.

 

2. Pomagajte črevesni mikrobioti

Vir krepkega imunskega sistema in zdravja je v zdravem črevesju oziroma uravnovešeni črevesni mikrobioti. Zato je vedno, ko želimo okrepiti otrokov imunski sistem, treba pozornost usmeriti tudi na njegovo črevesje. Tako, da otrok naredi eno kuro s kakovostnimi probiotiki, na jedilnik pa umestimo čim več naravnih probiotičnih živil, kot so kefir, kislo zelje, sirotka in druga mlečno kislinsko obdelana kakovostna hrana, ki bo poskrbela za podporo zdravi črevesni mikroflori.

K zdravju črevesne mikroflore zelo pomembno vpliva tudi dovoljšna hidriranost, na katero moramo biti starši v hladnem delu leta še posebej pozorni, saj smo jeseni in pozimi manj žejni ter zato tudi pogosto veliko manj pijemo. Otroka zato spodbubajte, da zares popije dovolj vode, ki jo tako črevesje kot vsi ostali telesni organi nujno potrebujejo za zdravo delovanje.

 

PREBERITE TUDI:  Domači sirup za močnejši imunski sistem


3. Poskrbite za dovolj kakovostnega spanca

Včasih je za to, da otrok zboli, dovolj le to, da premalo spi. Ko namreč otrok spi, njegovo telo ne le počiva in raste, temveč se tudi regenerira. Če mu torej vsak dan odtegnemo nekaj te dragocene samoozdravitvene terapije, ima njegov imunski sistem še toliko več dela ter se zato težje bori proti virusem in bakterijam iz okolice.

Zato poskrbite, da bo otrok dobil zares dovolj spanca, mu zvečer ponudite lahko hrano, ki bo podprla nočno razstrupljanje, ne pa da še dodatno obtežila. Ter poskrbite, da bo v spanec zdrsnil v umirjenem in nežnem okolju, ne pa za računalnikom ali mobilnikom v roki. Ne pozabite tudi na naravne materiale v postelji, ki bodo še dodatno poskrbeli za dobro nočno regeneracijo.

 

4. Prehranski dodatki za otroke

Pri krepitvi otrokovega imunskega sistema si seveda lahko pomagate tudi s prehranskimi dodatki za otroke - probiotiki in prebiotiki, vitamini in minerali, omega 3 maščobnimi kislinami in drugimi pomembnimi maščobami, algami ter drugimi superživili, ki skrbijo za močnejši imunski sistem.

Pri izbiri izbirajte izdelke, ki so čim bolj ekološki in s primernimi certifikati, vsekakor pa dajte prednost naravi pred kemijo. Pripravki, kot so sok aloe vere, zelena magma (ječmenova trava), kakovostne klamatske alge ali klorela, pivski kvas ali melasa se mogoče res ne morejo kosati s kakšnimi farmacevtskimi izdelki, ki zadostujejo RDA odmerkom, vendar v praksi (in tudi v kliničnih študijah) potrjujejo, da na otrokovo zdravje zares delujejo blagodejno - razkisajo, razstrupljajo, zapolnijo primanjkljaj potrebnih hranil ter pomagajo pri brezhibni obnovi celic in ohranjanju dednega zapisa.


PREBERITE TUDI: Ali otrok res potrebuje dodatke z omega-3?


5. Manj stresa ter več smeha in ljubezni

Eden izmed najmočnejših "bustov" otrokovega imunskega sistema pa je tudi ljubezen. Zato poskrbite, da bo v otrokovem življenju čim manj stresa in nepotrebnega hitenja ter več smeha in ljubezni. Pozitivni učinki skupnega žgečkanja, smejanja in objemanja se bodo poznali tako na otrokovem kot vašem imunskem sistemu ter zdravju.

Za to, da lahko prisluhnemo otrokovim potrebam in njegovemu imunskemu sistemu priskočimo na pomoč, še preden otrok zboli, se moramo starši znati ustaviti. Otroka kakšen dan obdržati doma, četudi ni "zares bolan", mu posvetiti nekaj več časa in mu podariti več ljubezni. Ljubezni, ki pogosto dela čisto prave čudeže!

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
16
Pisanka za Karolino
Kot vsi drugi otroci tudi deklica Karolina v teh dneh že veselo pričakuje darilo velikonočnega zajčka. Največje in najle...
6
10 zanimivih idej za velikonočne aktivnost...
Za vas smo pripravili 10. idej za praznične aktivnosti, ki jih lahko organizirate z otroki za veliko noč. Otroci bodo ta...
6
Velikonočne ustvarjalne ideje
Pomlad se prebuja in izza grma že kuka – velikonočni zajček! Krasno, še ena priložnost za tematsko ustvarjanje! Idej je ...
5



Kožica na lulčku: kaj morajo vedeti starši...
Skoraj vsi dečki se rodijo z ozko kožico, ki je pritrjena na glavico penisa. Nekatere starše po nepotrebnem skrbi, da od...
Mamino pismo ginekologu, ki ji ni povedal ...
Preberite čustveno pismo mame svojemu ginekologu, ki si je želela slišati resnico pred rojstvom otroka.




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?