|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kako lahko otroku pokažem ljubezen?

Helena Primic, 7.2.2024
Najlažje je čutiti ljubezen do nasmejanega dojenčka, ki nas prvič objame. Toda, da se bo otrok zares počutil ljubljenega kot celostno bitje z vsem, kar nosi v sebi, potrebuje starševsko ljubezen tudi takrat, ko je najbolj "poreden".

image
Ko ste z otrokom, bodite zares prisotni z vsem svojim bitjem. (Arhiv Ringaraja.net)
/11


Ko pomislimo na načine izkazovanja ljubezni otroku, po navadi najprej pomislimo na objeme in vse tiste sladke poljubčke, ki jih starši podarimo svojim dojenčkom in otrokom.

Pa vendar obstaja veliko več načinov, da se z otrokom globlje povežemo ter mu pokažemo, kako zelo ga imamo radi in kako silna je naša ljubezen do njega.

 

Skupaj preživet čas

Otroka se ne rabimo niti dotakniti, pa se bo gotovo počutil zelo ljubljenega vsakič, ko bomo z veseljem preživeli čas z njim. In to tako, da bomo takrat zares (tudi v mislih) z njim in pri skupni igri, opravilu ali izletu, ki se ga bomo skupaj z njim lotili.

S takšnim popolnim predajanjem otroku namreč sporočamo: "Tako zelo mi je lepo v tvoji družbi in tako zelo te imam rad, da sem se ti ves predal."


PREBERITE TUDI: Prisluhnimo družinskemu pripovedovalcu

 

Nežna in sočutna nega otrokovega telesa

Ko gre za nego dojenčka in otroka, je prav tako - če ne celo bolj - kot dotik pomembna energija, ki jo oddajamo. Počnemo to na hitro in kot le še eno obvezno opravilo? Ali se otrokovega telesa medtem, ko ga tuširamo, mu umivamo ali češemo lase, dotikamo s spoštovanjem, nežno in z ljubeznijo?

Staršem je pogosto pri ljubečem dotikanju otroka nekako nerodno, kot bi se bali morebitnih seksualnih občutkov, toda če se otroka dotikate zares empatično, bo otrok čutil vašo ljubezen, vi boste pa tudi trenirali senzibilnost za otrokove meje. 

 

Poslušam te z vsem srcem!

Saj poznate tisto, ko nam otrok ves navdušen nekaj razlaga, mi starši pa samo kimamo, govorimo Ja, ja ...!, z mislimi pa smo daleč proč. Če starši to počnemo dovolj vztrajno, nam otrok vse manj zaupa in si nas vse redkeje izbere za sogovornika.

Zato ne pozabite, da je izraz ljubezni tudi to, da otroka poslušate ne le z odprtimi ušesi in razumom, temveč tudi z vsem srcem.

 

Vedno ti stojim ob strani, tudi v najtežjih trenutkih

Najlažje je čutiti ljubezen do nasmejanega dojenčka, ki nas prvič objame. Toda, da se bo otrok zares počutil ljubljenega kot celostno bitje z vsem, kar nosi v sebi, potrebuje starševsko ljubezen tudi takrat, ko je najbolj "poreden". Ko kriči, se meče po tleh, nas tepe, nagaja in nas ne posluša.

Za večino staršev je zelo težko v takšnih trenutkih se povezati s svojo ljubeznijo do otroka. Naslednjič, ko bo vaš otrok sredi napada trme, se poskusite spomniti, da to ni "žleht" otrok, temveč zafrustriran otrok v stiski, ki potrebuje vašo pomoč. Pa četudi ga samo objamete in mu poveste, da ga imate radi.

 

PREBERITE TUDI: BLOG: Ko me hčerka brcne, udari ...

 

Dopuščam ti, da slediš svoji poti

Čeprav je prav ljubezen in posledična skrb tista, ki nas žene, da bi otroku radi odvzeli vse boleče življenjske izkušnje, prava starševska ljubezen otroku dopusti, da sledi svoji poti. Da dela napake. Da se potika po poteh, ki nam staršem niso všeč, za katere morda celo vemo, da bodo otroka prizadele, razočarale, morda celo poškodovale. Od tega, da si sam izbira oblačila do tega, da mu damo dovolj prostora in časa, da sam reši težavo s sorojencem.

Takšni zares zaupljivi ljubezni lahko sledimo le, če se že v osnovi poslovimo od ideje, da bo otrok sledil poti, ki smo mu jo mi začrtali. Ter otroku pustimo, da ob nas in našem ljubečem vodenju sam poišče svojo pot.

 

Uživam, ko te gledam, kako rasteš in se razvijaš ob meni

Občutki, ki prevevajo starša, ko opazuje svojega spečega otroka in v sebi čuti neizmerno ljubezen, so neopisljivi. Takrat ljubimo, smo hvaležni in vemo, da bi za to čudovito bitje pred nami bili pripravljeni umreti. Večkrat. In vedno znova.

Četudi vas otrok morda ne vidi, kako ga opazujete, ko spi, se igra, pogovarja s prijatelji, njegovo srce čuti tudi to skrito ljubezen. Ljubezen, ki drugemu bitju zares pusti, da je. Samo je.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
28
Nižanje imunskega sistema
Naše telo se obnaša VEDNO zelo racionalno. Ob pomanjkanju energije racionalno izloči vse tiste funkcije, ki v tistem tre...
15
S temi dejavnostmi si otroci bogatijo bese...
Med čakanjem na najljubše kosilo lahko najmlajši otroci spoznavajo črke, starejši otroci in starši pa črke sestavljajo v...
7
10 zanimivih idej za velikonočne aktivnost...
Za vas smo pripravili 10. idej za praznične aktivnosti, ki jih lahko organizirate z otroki za veliko noč. Otroci bodo ta...
7



Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...
BLOG: Nakupovanje ni "čas za mamo"
Tuširanje ne bi smel biti odmor, nakupovanje in pregled pri zdravniku prav tako ne. To so osnovne potrebe, ampak izgleda...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?