|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Petkova ideja za vikend: Prisluhnimo družinskemu pripovedovalcu

Helena Primic, 24.8.2018
Družinsko branje knjig je odlična priložnost za družinske pogovore o svetu, življenju in družinskih vrednotah. Zato med branjem zgodbe dobrodošlo sprejmite vsa otroška vprašanja, pa četudi boste zato potrebovali več časa, da pridete do konca.

image
Bolj, ko se vživijo starši, bolj se bodo vživeli tudi otroci.
/11


Pred nami je deževen in hladnejši vikend, ki ga lahko izkoristimo za družinsko branje knjig oziroma pripovedovanje pravljic in zgodb.

Pa brez skrbi, to lahko stori prav vsaka družina - tako tista z majhnimi otroki kot tista, kjer starši niso najbolj vešči branja in pripovedovanja.

 

En ali več pripovedovalcev

Kdo bo bral knjigo, ki ste jo izbrali za družinsko branje, oziroma kdo bo pripovedoval pravljico (zapisano ali izmišljeno), je povsem odločitev vaše družine. Izberete lahko samo enega pripovedovalca ali se družinski člani izmenjujejo; če so v družini tudi šolarji, ki so pripravljeni brati.

Pravljico lahko "bere" tudi vrtčevski otrok - gleda fotografije in si zgodbico sproti izmišlja. Ali pa se dogovorite, da vsak družinski član prevzame eno stran ali stavek v zgodbi. Možnosti je toliko kot je družin!

 

Vživite se v zgodbo

Če starši želimo, da bo otrok v družinskem branju zares užival, je nujno, da se tudi sami povsem vživimo v zgodbo. Da znamo za nekaj časa odložiti vse svoje skrbi, pa tudi predstave in predsodke. Da si zares poskušamo predstavljati, kako bi se počutili, če bi nenadoma zagledali vilo ali zmaja, ki bruha ogenj.

Uspeh dobrih pripovedovalcev zgodb je predvsem v tem, da se znajo povsem predati domišljijskemu svetu in mu dopustijo, da jih povsem posrka vase. Morda pa ugotovite, da vam je svet pravljic podaril nove ideje za rešitev težav v resničnem svetu.

 

Naj vam bo udobno

Ko se lotite družinskega branja, poskrbite, da bo vsem družinskim članom kar se da udobno. Namestite se lahko na blazine na terasi, v mrežo pod zvezde, na kavč z mehkimi odejami ali kar na tla na blazine. Priporočljivo je, da za prehrano in prigrizke poskrbite že pred branjem, saj lahko grizljanje, žvečenje in pitje pijač povzroči preveč nezaželenih prekinitev.

Če pa imate dovolj časa in potrpežljivosti, pa tudi s prigrizki na dan. Morda pa ravno takrat, ko ugriznete v jabolko, kosmata pošast poskuša ugrizniti dečka, ki se je izgubil v gozdu. Otroško kričanje zagotovljeno!

 

Dragocena priložnost za pogovore

Družinsko branje pravljic in zgodb je odlična priložnost za družinske pogovore o svetu, življenju in družinskih vrednotah. Zato med branjem zgodbe dobrodošlo sprejmite vsa otroška vprašanja, pa četudi boste zato potrebovali več časa, da pridete do konca pravljice.

Četudi otroci nič ne sprašujejo, si pri tematikah, ki jih odpira zgodba in se vam zdijo pomembne, vzemite dovolj časa, da otrokom razložite, kaj menite recimo o ljubezni, smrti, prijateljstvu ... Pri tem pazite, da preveč ne dolgovezite, sicer bodo otrokom vaši vložki vse bolj odveč in vas ne bodo hoteli poslušati: "Ja ja, mami, beri že zgodbo naprej!"

Zato je pogosto veliko bolje kot pojasnjevati otroke spraševati: "Kaj pa ti misliš, kaj se zgodi po smrti?" Tako otroke spodbudimo k razmišljanju, hkrati pa lahko pričakujemo, da bodo otroci želeli slišati še naše mnenje. 

Želimo vam prijetno družinsko branje in povezovanje!

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

13 slik, ki bodo nasmejale vsakega starša
Spodaj je 13 slik, ki vas bodo zagotovo nasmejale - sploh, če imate slab dan.
15
Mesec rojstva lahko vpliva na poklic tvoje...
Si vedela, da mesec rojstva, v katerem je rojen tvoj otrok, lahko vpliva na njegov poklic?
7
Ko učenje pisanja postane čisto zares zabavno
Pot od črte do prvih črk je lahko lahkotna in zabavna, le pravilno se je moramo lotiti. S pomočjo delovnih zvezkov vzgoj...
4
BLOG: Kaj pa, če nočem biti "samo"...
Sem slaba mama? Prevec delam? Premalo dam sebe otrokom? Sem sebična, ker uživam še v toliko drugih stvareh in ne samo v ...
4



Mesec rojstva lahko vpliva na poklic tvoje...
Si vedela, da mesec rojstva, v katerem je rojen tvoj otrok, lahko vpliva na njegov poklic?
5 glavnih nalog vsake družine
Katere so tiste glavne naloge, ki jih mora opraviti zdrava družina? Pa ni važno, ali gre za tradicionalno družino, samoh...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?