|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Začenja se nacionalni mesec skupnega branja

NMSB, 8.9.2023
Odvili se bodo številni dogodki in dejavnosti, ki prispevajo k boljšemu prepoznavanju pomena bralne pismenosti in bralne kulture na nacionalni ravni pa tudi v zamejstvu in po svetu.

image
Začenja se mesec skupnega branja. (Foto: Freepik.com)
/11


Med 8. septembrom (mednarodni dan pismenosti) in 8. oktobrom 2023 bomo v okviru Nacionalnega meseca skupnega branja ponovno brali skupaj.

Odvili se bodo številni dogodki in dejavnosti, ki prispevajo k boljšemu prepoznavanju pomena bralne pismenosti in bralne kulture na nacionalni ravni pa tudi v zamejstvu in po svetu.

 

NMSB 2023 posebno pozornost namenja:

1. Promociji nacionalnih projektov za spodbujanje branja in bralne pismenosti v domačem in mednarodnem prostoru: v luči Slovenije kot častne gostje na letošnjem frankfurtskem knjižnem sejmu in prihodnje leto na knjižnem sejmu otroške in mladinske literature v Bologni bo temu namenjena vrsta aktivnosti, tudi plakatno komunikacijska nacionalna akcija Beremo skupaj.

2. Branju strokovne in stvarne literature: z nacionalnim strokovnim posvetom Branje za znanje.

3. Medgeneracijskemu branju: projekt Medgeneracijsko branje se kot novost pridružuje vseslovenska akcija Pokloni čas, polepšaj dan.

Dogodek poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednice Republike Slovenije dr. Nataše Pirc Musar.

 

PREBERITE TUDI: Da bodo otroci radi brali

 

Nekaj večjih nacionalnih projektov, ki se bodo odvili v tem času:

Na mednarodni dan pismenosti, 8. septembra bomo s posvetom Bralnega društva Slovenije Branje za znanje, tradicionalno začeli NMSB 2023. Posvet bo odpiral teme, povezane z branjem stvarne literature za vse starostne skupine.

17. septembra, na dan zlatih knjig, bodo Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS ter društva in zveze prijateljev mladine obeležili začetek bralne sezone v vrtcih, šolah, knjižnicah z bralnim maratonom. V Tednu otroka® bodo potekale tradicionalne razdelitve darilnih slikanic prvošolcem v Sloveniji, zamejstvu in slovenskem zdomskem/izseljenskem prostoru, ki so dragoceno povabilo k družinskemu branju. Do 30. septembra se lahko pridružite projektu Medgeneracijsko branje, ki bo v letošnjem šolskem letu potekal že desetič.

Javna agencija za knjigo RS (JAK) s partnerji tudi v šolskem letu 2023/2024 pripravlja nacionalni projekt spodbujanja bralne kulture Rastem s knjigo (RSK). Začel se bo 8. oktobra 2023. Eden od ciljev projekta RSK je motivirati mlade za branje mladinskega leposlovja slovenskih avtorjev ter jih spodbuditi k obiskovanju splošnih knjižnic. Podarjeni knjigi slovenskih avtorjev bodo sedmošolci oz. dijaki prvih letnikov srednjih šol prejeli v splošnih knjižnicah.

 

PREBERITE TUDI: RINGARAJIN KLEPET: Skupno branje pomembno krepi družinske odnose

 

Splošne knjižnice po vsej Sloveniji vse leto pripravljajo številne dogodke, ki sledijo letošnjim poudarkom NMSB. Center za spodbujanje bralne pismenosti v Mariborski knjižnici bo med 2. in 5. oktobrom izvedel e-strokovno srečanje ABC Bralne pismenosti V, na katerem bomo spoznali različne vidike družinske pismenosti in medgeneracijskega sodelovanja.

V letu 2023 poteka tudi nacionalni medresorski program #športajmoinberimo, ki s pogovori z znanimi športniki spodbuja branje med mladimi športniki in športnicami. Program, ki ga vodi Mariborska knjižnica, poteka v sodelovanju z desetimi slovenskimi splošnimi knjižnicami, sofinancirata ga Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez in JAK.

 

Več o dogodkih in programu pa si preberite >>TUKAJ<<

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Še zadnjič: besede, ki jih mora prebrati v...
Ko ženska postane mama, se življenje obrne na glavo. Nič ni več tako kot prej. Vsaki mamici se kdaj zgodi, da hrepeni po...
5
Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
3
Natečaj za študentske družine
Ujemite vašega malčka med njo in si prisvojite 12-urni skupinski plavalni tečaj za otroka, ki ga podarja Aquamania, poll...
3
KOLUMNA: Ne, Anže!
Bolj kot nas skrbi za naše otroke, manj bo zanje poskrbel njihov notranji sistem samovarovanja, mi pa ne moremo biti ob ...
3



Motnja pametnega otroka, za katero še nist...
Hiperleksija je zapletena, a na splošno gledano gre za zgodnjo sposobnost branja in navdušenje nad črkami in številkami,...
Prešeren »na otroški način«
Prešernova poezija je resna, težka za šolarja, kaj pa šele za predšolskega otroka. Kljub temu pa je Prešeren napisal nek...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?