|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Zakaj je pomembno, da si otrok ne vrta po nosu?

Uredništvo Ringaraja.net, 12.12.2018
Ste tudi vi že najmanj tisočkrat ponovili zahtevo, naj si otrok neha vrtati po nosu, pa vas otrok vedno ne posluša? Vztrajajte, saj je to pomembno za njegovo zdravje. Vrtanje po nosu lahko namreč vodi v razvoj pljučnice in drugih okužb dihal.

image
Vrtanje po nosu pripomore k prenosu pnevmokoknih okužb.
/11


Britanski znanstveniki so odkrili še en razlog več, zakaj ni dobro, da si otrok vrta po nosu. Če odštejemo tistega, da se to ne spodobi in je veliko ljudem ogabno samo na pogled.


Pnevmokokne okužbe

Pnevmokoki povzročajo različne okužbe na pljučih, med njimi tudi težje, kot na primer pnevmokokni meningitis, sepso, bakteriemijo in pljučnico.

Pri otrocih se pnevmokokne okužbe najpogosteje izrazijo kot vnetje srednjega ušesa. Težje bolezni, ki jih povzročajo pnevmokoki so lahko zelo nevarne, celo smrtne, če jih ne zdravimo dovolj zgodaj. V svetu zaradi različnih pljučnih bolezni umre okrog 1,3 milijona otrok mlajših od pet let.

 

Prenos tudi prek rok!

Pnevmokoki se prenašajo kapljično, najpogosteje prek kašljanja in kihanja okuženih, torej virusi potujejo po zraku. Britanskim znanstvenikom pa je uspelo dokazati, da se ta bakterija zanesljivo prenaša tudi prek rok.

V raziskavi, ki je bila objavljena v časopisu European Respiratory, so skupini odraslih prostovoljcev bakterijo pnevmokoka nanesli na dlani in jim naročili, da dnevno ponavljajo nekaj najpogostejših gibov, ki jih običajno počnemo z rokami, kot je dotikanje, drgnjenje in vrtanje po nosu.

»Raziskava je pokazala, da se bakterija prenaša prek rok in predmeti, kot je na primer mobilni telefon ali otroške igrače, lahko pripomorejo k hitremu širjenju,« je za AFP povedala Victoria Conor, britanska strokovnjakinja.

Čeprav je bila raziskava izvedena na odraslih osebah, Conorjeva izpostavlja, da rezultati veljajo tudi za populacijo staršev mlajših otrok. »Verjetno je težko preprečiti otroku, da bi si vrtal po nosu oziroma se z rokami dotikal okrog nosu, vendar je z redno in dobro higieno rok, kot tudi s pogostejšim čiščenjem in pranjem otrokovih igrač ter drugih površin, mogoče zmanjšati širjenje bakterije in s tem zmanjšati možnost za razvoj pnevmokokne okužbe,« dodaja Conorjeva.

 

VIR: danas

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
11
Kako ustvariti umetniške pirhe?
Pri pisanih pirhih lahko resnično sprostite svojo domišljijo in dovolite, da pride do izraza vaša umetniška žilica. Pogl...
7
10 zanimivih idej za velikonočne aktivnost...
Za vas smo pripravili 10. idej za praznične aktivnosti, ki jih lahko organizirate z otroki za veliko noč. Otroci bodo ta...
6
Velikonočne ustvarjalne ideje
Pomlad se prebuja in izza grma že kuka – velikonočni zajček! Krasno, še ena priložnost za tematsko ustvarjanje! Idej je ...
6



Norice ali vodene koze
photo
Norice ali vodene koze so najpogostejša nalezljiva bolezen z izpuščaji. Bolezen se pojavlja skozi vse leto, v večjem šte...
RESNIČNA ZGODBA: Moj otrok ima Downov sindrom
Diagnoza: Downov sindrom. Bil je neverjeten šok, popolnoma nepričakovana novica in takoj milijon vprašanj. Zakaj prav na...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?