|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Zakaj se dojenček še vedno ponoči zbuja (in kako mu pomagati zaspati)?

Uredništvo Ringaraja.net, 15.11.2023
Tako kot dojenčki tudi mnogi malčki ne spijo vso noč in to je povsem normalno. Malčki hrepenijo po povezanosti in dotikih, da bi se počutili varne. V članku boste našli odgovore na nekaj najpogostejših vprašanj glede nočnega spanja malčkov.

image
Ciklusi spanja dojenčkov v povprečju trajajo 90 minut v primerjavi s tremi urami pri odraslih. Otroci začnejo prehajati na daljše cikle spanja okoli tretjega leta starosti. (Freepik.com)
/11


Z nevrološke perspektive otroštvo traja tri leta. Razvoj človeških možganov se odvija zelo počasi, zato so naši malčki še vedno dojenčki, tudi potem ko že samostojno stojijo na svojih nogah. Še vedno nas potrebujejo prav tako, kot so nas kot novorojenčki ... le drugače. Naši otroci se učijo uravnavati svoja čustva s našo pomočjo, s pomočjo svojih skrbniki, in to na tisočekrat, podnevi in ??ponoči.

  

Naša kultura nas spodbuja, da postavljamo meje in skrbimo za telesno varnost naših malčkov, hkrati pa jih potiskamo v globlje, v neznane vode, kjer se čustveno počutijo vse prej kot varne. To se še najbolj vidi pri nočnem spanju. Rečeno nam je, naj ga "navadimo na svojo posteljo". Domneva se, da "zagotovo spi celo noč". Rečeno nam je, da če ne prespi noči, da je to zagotovo naša krivda, zato "ga prestavite in v njegovo sobo postavite uro, ki se prižge in zvoni, ko zjutraj sme zapustiti svojo sobo, niti trenutek prej."

In tako smo kot nežni, spoštljivi starši zaslepljeni pred resničnostjo tega, kar je biološko, psihološko in evolucijsko NORMALNO spanje malčkov.

 

Ker, tako kot dojenčki tudi mnogi malčki ne spijo vso noč in to je povsem normalno. Malčki hrepenijo po povezanosti in dotikih, da bi se počutili varne. Mnogi malčki se dojijo, da zaspijo in za to, da nazaj zaspijo, ko se ponoči prebudijo. In vse to je povsem normalno.

Torej, normalizirajmo spanje malčkov in odgovorimo na nekaj pogostih vprašanj o spanju malčkov.


PREBERITE TUDI: Dojenček ponoči ne spi

 

Zakaj se malčki še naprej zbujajo vso noč?

Ko pridemo iz enega cikla spanja in preden preidemo v naslednjega, pridemo v delno prebujenje. Običajno se naši malčki ponoči zbudijo med tem delnim prebujenjem. Delno prebujenje se lahko spremeni v popolno prebujenje, ko nekja ni v redu. Morda je vaš malček lačen ali mora na stranišče ali potrebuje nežnost, da bi lahko spet zaspal.

 

Ciklusi spanja dojenčkov v povprečju trajajo 90 minut v primerjavi s tremi urami pri odraslih. Otroci začnejo prehajati na daljše cikle spanja okoli tretjega leta starosti.

Ne pozabite, da je spanje vse prej kot linearno. Ravno ko mislimo, da naš otrok končno spi dlje časa ponoči, se spet začne pogosto prebujati. Malčki se lahko pogosteje zbujajo ponoči, ko so doseženi določeni razvojni mejniki, se soočajo z izzivi in ??predelujejo dan.

Potrebe naših otrok moramo spoštovati in jih premostiti s povezanostjo. V redu je, da otrok "napreduje" in "nazaduje". Nelinearna pot je normalna; to ni nekaj, kar bi bilo treba popraviti.


Kako pomembni so dnevni dremeži?

Poskusite ohraniti dnevni spanec čim dlje, tudi če to morda pomeni manj nočnega spanca. Za vašega otroka je ta spanec priložnost, da spočije.

Vendar otroka ne silite k dnevnemu spanju, če ga je očitno prerasel. Cilj je, da se prilagodite otroku, ki je pred vami, ne pa otroku iz knjige ali otroku prijateljice. V redu je, da napredujete in nazadujete – prehod od enega do nič dremeža včasih traja mesece. Naključen dnevni spanec tretji ali četrti dan brez le tega, lahko prav tako pomaga obnoviti otrokov ritem.


PREBERITE TUDI: Dojenje ne povzroča zobne gnilobe! 


Ali moram svojega malčka ponoči odstaviti?

Prvič, če nočno dojenje deluje za vas in vašega malčka, ni treba prenehati. Povsem normalno je, da se malčki dojijo, da spijo (in ne, materino mleko ne povzroča kariesa!). In normalno je, da se naši otroci dojijo tudi po enem letu, dan in noč.

 

Materino mleko nima roka uporabnosti. Sestava materinega mleka se sčasoma spreminja, vendar zato, da ustreza razvijajočim se potrebam otroka. Mnenje, da materino mleko nima hranilne vrednosti ali zaščitne funkcije po določeni starosti, je napačno. Študija, objavljena v reviji Pediatrics, ugotavlja, da sta se vsebnost maščobe in energetska vrednost v mleku mamic, ki so dojile več kot eno leto, "znatno povečala" v primerjavi z mlekom mamic, ki dojijo mlajše dojenčke. Pogosto se poveča tudi koncentracija zaščitnih elementov v mleku v drugem letu dojenja.

Po podatkih KellyMom.com 448 ml materinega mleka malčkom zagotavlja 29 % potreb po energiji, 43 % potreb po beljakovinah, 36 % potreb po kalciju in 94 % potreb po vitaminu B12.

 

Če vseeno razmišljate o nočnem odstavljanju in če se vam zdi to prava izbira, ne pozabite, da ni nujno, greste na vse ali nič. Lahko se odločite, da boste preskočili le nekaj nočnih dojenj in dojili ob drugih urah. Malčka lahko podojite, da zaspi, vendar vam ni treba dojiti pri vsakem nočnem prebujanju.

V prehodnih obdobjih ali v primeru določene stiske lahko svojega malčka dojite več, da ga potolažite in pomirite, da se počuti dovolj varnega za spanje. Ne pozabite, da dojenje ni edini način, da potolažite svojega otroka.


PREBERITE TUDI: Novorojenček mora spati skupaj s starši

 

Kako izgleda spanje zelo občutljivih malčkov?

Ali ste vedeli, da je več kot 20 % otrok zelo občutljivih otrok? Imate tudi vi zelo občutljivega otroka? Če je tako, lahko spanje izgleda nekoliko drugače. Zelo občutljivi otroci namreč:

- Vidijo in občutijo stvari bolj globoko.

- Potrebujejo več časa, da predelajo stvari in se prilagodijo spremembam.

- So dlje časa neuravnoteženi in potrebujejo več časa, da pridejo k sebi. 

- Vsak prehod ali sprememba ima nanje večji vpliv, kot na manj občutljivega otroka. 

Da bi se potopili v spanec, moramo biti v parasimpatičnem živčnem stanju, počutiti se moramo uravnoteženo in umirjeno, kar je za zelo občutljive otroke težko. Če je vaš malček zelo občutljiv, poskusite razumeti, katere stvari pomirjajo vašega otroka in jih vključite v rutino pred spanjem.

 

Zelo občutljivi otroci bodo verjetno potrebovali več časa, da pasejo v ritem pred spanjem, zato začnite s spalno rutino prej, da se izognete pretirani zaspanosti otroka, ki stvari le oteži. Veliko zelo občutljivih otrok potrebuje manj spanja kot njihovi vrstniki iste starosti.


Ali moram svojega malčka "natrenirati" za spanje?

Odločen NE! Noben dojenček, noben malček, noben otrok ne potrebuje treninga spanja. Popoln mit in laž je, da moramo svoje otroke »naučiti« spati. Tako kot nam otrok ni treba »učiti« dihati, hoditi ali govoriti, jih tudi ne rabimo učiti spati.

Naša vloga je zagotoviti pogoje, da se naši otroci predajo spanju. Kakšni so ti pogoji?

Občutek povezanosti in varnosti.

 

Za nas odrasle lahko spanje predstavlja odmor. Čas, da se izklopimo in si zagotovimo nekaj prepotrebnega časa zase. Toda za naše otroke lahko spanje predstavlja ločitev. Strahu pred ločitvijo nikoli ne "rešujemo" z večjo ločitvijo, ampak ga rešujemo z več povezanosti. Ustvarite rituale pred spanjem, zaradi katerih se bo vaš malček počutil povezanega in varnega. Skupno spanje naravno pomaga ohranjati fizično in čustveno povezanost skozi noč, vendar so rituali še vedno v pomoč, da otroka spravimo v umirjeno in sproščeno stanje.

 

PREBERITE TUDI: 5 skrivnosti o spanju dojenčkov


To lahko pomaga pri boljšem spancu, tudi ko vas ni ob otroku

Morda boste presenečeni, ampak grobost in igranje neumnih iger lahko resnično pomagata pred spanjem – smeh namreč sprošča melatonin, hormon, ki spodbuja spanje, zato se smejte in zabavajte. Spanja ne jemljite preveč resno! Tukaj je 5 skrivnosti naravnega starševstva, ki bodo vašemu malčku pomagale zaspati (ni potreben trening spanja!)

 

Obstaja veliko načinov za spodbujanje povezanosti, tudi ko ste z malčkom narazen: osredotočite se na naslednjo priložnost za skupne trenutke - to je takoimenovana premostitev. Recite otroku nekaj takega: »Komaj čakam, da se vidimo zjutraj in bomo jedli bananine palačinke za zajtrk« namesto »Čas je za spanje«. S tem boste otroka spomnili na ponovno povezanost z vami, ljubljeno osebo, ne pa na trenutno ločenost.


Tu je še nekaj idej:

- Ostanite s svojim malčkom, dokler ne zaspi.

- Sporočite mu, da se boste vrnili in ga preverili vsakih pet minut ter pri tem na njihovi nočni omarici pustili srček ali sporočilo. Lahko ste še posebej "radodarni", tako da pustite 50 ljubezenskih srčkov in recite, da ste jih spremljali vso noč.

- Če sta vaša in otrokova spalnica dovolj blizu, postelji povežite s trakom ali vrvico.

- Otroku dajte za spanje kos svojega oblačila, ki diši po vas in ga pomirja.


VIR: Raisedgood.com 

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako naj vem, ali imam dovolj mleka?
Verjetno je to vprašanje eno najpogostejših, ki si jih mamica zastavlja na začetku dojenja, še posebej prvič. Odgovori n...
5
Kdaj in kako prvič ostriči otroka?
Ima vaš otrok dolge laske in se močno poti v glavico? Prvi laski so nežni in po navadi odpadejo, zato ni nič narobe, če ...
4
Datumi izplačil socialnih transferjev za l...
Povezavo na tale članek si shranite med priljubljene, da boste imeli pomembne datume izplačil socialnih transferjev za p...
4
Seks po porodu: Ste vedeli?
Približno šest tednov po porodu, ko se konča čišča, naj bi par spet lahko pričel s spolnimi odnosi. Moški seveda nekolik...
4



Zgodbe malih junakov: 9 dni sem bila v ume...
Sprejeli so me v zelo kritičnem stanju na Infekcijsko kliniko, opravili nujen carski rez, intubirali. Potem sem bila v ...
Hoja z držanjem za roko ni priporočljiva!
Vaš otrok še ne hodi, ima pa veliko željo, da bi ga držali za roko in bi z vašo pomočjo hodil. Fizioterapevtka, Špela Go...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?