|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Zakaj starši poljubljajo svoje otroke na usta?

Uredništvo Ringaraja.net, 26.4.2024
Odgovornost staršev je, da otroku pokažejo pomembnost poljuba. Poljub je dejanje, s katerim pokažemo, da nekoga ljubimo, da smo ga pripravljeni sprejeti zelo blizu.

image
Zakaj starši poljubljajo svoje otroke na ustnice? (Foto: Freepik.com)
/11


Poljubljanje otrok na usta je ena izmed pogostih tem, ko gre za starševstvo. Nekateri so proti temu, drugi so za.

In prva asociacija s poljubom mora biti ljubezen, širok izraz, kot je poljub, pa se nanaša tudi na širok spekter ljubezni, ki jo lahko čutimo. Ljubimo svoje sorodnike in jih poljubimo na lice, lase, včasih celo na roko.

Ljubimo dojenčke in jih poljubimo na glavo, pa tudi na rokice in nogice.

Partnerja imamo radi in ga poljubimo na usta, kajti čeprav lahko vsi poljubi na drugih delih telesa pomenijo veliko stvari, je poljub na ustih v naši kulturi rezerviran samo za partnerja. Zato vsak pogled na starše, ki poljubljajo otroka na usta, izzove viharno reakcijo okolja.

Zagovorniki tega načina izražanja bližine otroku pravijo, da pri poljubljanju otrok na usta ni nič čudnega ali spolnega.

 

Ali poljubi res škodujejo otrokovemu razvoju? To pravi psihologinja.

"Obstajajo kulture, kjer je poljub na usta med otrokom in staršem sprejemljiv in nima negativnega pomena. Takšna je med drugim ameriška kultura. Ta trend, ki prihaja z zahoda, še posebej sprejemajo javne osebnosti.

S tem želijo poudariti simbiozo med staršem in otrokom ter javnosti zagotoviti nedvoumen dokaz ljubezni, ki obstaja med slavnim staršem in njegovim otrokom – pravi psihologinja Tatjana Daničić.

 

PREBERITE TUDI: Besede, ki jih morate kot starši uporabiti pogosto 

 

Čeprav bodo nekateri rekli, da je tak poljub neškodljiv, obstajajo dobri razlogi, da otroka raje poljubite na lice.

Poljub na usta med staršem in otrokom je lahko škodljiv za otroka. Prvič, zaradi zdravstvenih in higienskih razlogov. Odrasli lahko na ta način otroku prenašajo različne okužbe in resno ogrožajo otrokovo zdravje. Prav tako ali še pomembneje so psihološke posledice za otrokov razvoj.

Otrok lahko ustvari slabo predstavo o sebi in drugih ljudeh in ni sposoben ustrezno razvijati področja spolnosti skozi vse življenje - dodaja. 

Kot nadalje pojasnjuje dr. Tatjana Daničić, razvoj spolnosti pomeni tudi prehod skozi določene stopnje psihoseksualnega razvoja, za katere je značilno določeno vedenje. Tako je otrok med tremi in petimi leti v fazi razvoja, ko ima v bistvu željo, da bi imel starša nasprotnega spola, zato je spolna želja usmerjena k staršu nasprotnega spola. Otrok se želi znebiti starša istega spola in prevzeti primat. Ta stopnja razvoja se rešuje z identifikacijo otroka s staršem istega spola in sprejemanjem vedenja, značilnega za naravni spol, ki mu pripada. Težava se lahko pojavi, ko imajo starši slab odnos med seboj.

 

Ali je normalno, da otroka poljubite na usta ali ne?

V primerih, ko starši zaradi slabega medsebojnega odnosa ali zaradi osebnih težav pri sprejemanju lastne spolnosti otroku ne dovolijo, da bi odnos ustrezno rešil, otrok ostane ujet in razvije celo vrsto psiholoških manevrov, ki ga ščitijo pred napetostjo.

Na primer, ko imajo starši težave na področju spolnosti ali imajo odpor do partnerja, se lahko zgodi, da zavestno ali nezavedno erotizirajo odnos med seboj in otrokom. Poljub med staršem in otrokom lahko otroka seksualizira in kasneje, namesto da bi se osredotočil na iskanje primernega partnerja, še naprej usmerja svojo spolnost k staršem. Otrok s to izkušnjo lahko obtiči v razvojni fazi in ima resne težave pri doseganju zrele spolnosti skozi vse življenje, opozarja Tatjana.

 

PREBERITE TUDI: DR RAJOVIĆ: Kako otrokom postavim meje

 

Ali torej poljubljati otroka na usta? Končni odgovor bi bil ne.

Odgovornost staršev je, da otroku pokažejo pomembnost poljuba. Poljub je dejanje, s katerim pokažemo, da nekoga ljubimo, da smo ga pripravljeni sprejeti zelo blizu. Pomembno je tudi omeniti, da ne poljubljamo vseh na usta. Otrok se mora tega naučiti. Poljubimo svoje spolne partnerje na usta in takšen poljub je vir velikega užitka.

Druge ljudi, odvisno od stopnje bližine, poljubljamo na lice, glavo, čelo, roko. V tem smislu je pomembno, da se otrok od staršev nauči, da obstajajo različne vrste poljubov, kakšen je njihov pomen in kdaj se uporabljajo – na koncu zaključuje Tatjana Daničić.

 

Vir: blic.zena

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kdaj je čas za kahlico?
Tako kot na skoraj vseh področjih otrokove vzgoje se tudi pri navajanju na kahlico teorija in praksa skozi čas spreminja...
5
40 otroških laži, ki jim starši vedno nase...
So laži, ki so skupne vsem otrokom, ne glede na njihovo starost in tem lažem starši tudi največkrat nasedemo. Preverite,...
4
Imate doma strupene rastline?
če imate doma malčka, ki veselo raziskuje stanovanje, morate nekatere lončnice umakniti iz njegovega dosega.
4
Preproste ideje za praznično okrasitev doma
V predprazničnem času radi poživimo in okrasimo prostore, v katerih preživimo največ časa, da vanje vnesemo praznično v...
4



Ko otroku jezik uhaja med zobe
V predšolskem obdobju se otrok najbolj intenzivno celostno razvija in takrat lahko otrok določene glasove izgovarja na n...
Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
photo
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?