|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Zakaj zgled ne deluje? (nasvet vzgojiteljice)

Miriam Kalan, 25.9.2023
Če bi že vaši starši z veseljem poplesavali po stanovanju z metlo, bi zares znali uživati v skrbno pospravljenem stanovanju, ne bi čutili nobene prisile in bi to umirjenost in srečo iskali prav v pospravljanju.
Ključne besede:

image
Zakaj zgled ne deluje? (Foto: Freepik.com)
/11


Se vam je slučajno kdaj zgodilo, da bi slišali »učite z zgledom« in bolj kot se trudite, bolj se vam zdi, da zgled enostavno ne deluje. Morda se vam je celo zgodilo, da ste v enem momentu vaše odraslosti v izgovorjenih beseda slišali vašega starša in vam je iz ust priletelo nekaj, kar bi stavili, da ne boste nikoli rekli?

Na zgled upamo predvsem takrat, ko bi radi otrokom dali/privzgojili navade, ki bi nam olajšale vsakodnevno bivanje in izboljšale kvaliteto življenja. Govorim o pospravljanju, skrbi za igrače, poslušnosti in zdravi prehrani … Ali zakaj se morate vedno »skregati« preden se lahko nekaj premakne? Ker zgled deluje … ampak kako???

 

PREBERITE TUDI: Zakaj smo starši jezni, ko otroci ne poslušajo?

 

Ves dan pospravljate in skoraj se ne naredi, da bi se lahko pohvalili s praznim košem za perilo, zmanjkalo vam je volje in radi bi, da vam otroci pri tem začnejo pomagati vsaj z njihovimi igračami – pa saj vsak ljubi dan pospravljate, perete in zlagate oblačila … vsi ostali pa se obnašajo, kot da se jih to ne tiče. Kje je zdaj ta zgled, ki deluje? Medtem si na skrivaj privoščite majhen košček, skrbno pospravljene, čokolade, za vami stoji četica, ki točno ve kaj se dogaja in bi tudi. Govorimo o popolnoma istih otrocih, ki v vrtcu veljajo za skrbne, ki pridno predvsem pa z veseljem pospravljajo.

Zalomilo se je pri načinu podajanja zgleda in zalomilo se je verjetno že, ko so vzgajali vas. Če bi že vaši starši z veseljem poplesavali po stanovanju z metlo, bi zares znali uživati v skrbno pospravljenem stanovanju in bi vam kdaj rekli, da kaj pa lahko pustite za jutri, ne bi čutili nobene prisile in bi to umirjenost in srečo iskali prav v pospravljanju. V resnici pa nas je veliko več takih, ki se »pocrkljamo« s sladkarijami in se nam v odraslosti ravno pri nepriljubljenih opravilih dogaja, da se znajdemo v situaciji, ko so se nam zdeli naši starši strašno tečni (morda smo si celo obljubili, da ne bomo taki …).

 

PREBERITE TUDI: So srednji otroci res najbolj problematični?

 

Zakaj je v vrtcu popolnoma drugače? V vrtcu imamo čas točno za učenje/vadenje stvari, ki so doma v stresnih trenutkih in predvsem z omejenim časom ali voljo. Primer obuvanje in oblačenje. Celo dopoldne lahko vadimo obuvanje in sezuvanje copat in če se po 10 minutni akrobaciji zgodi, da je v copatu po čudnem naključju narobna noga, imamo še 25 minut časa, da zamenjamo in smo na koncu vsi iskreno veseli. Dvomim, da si ta čas in voljo lahko privoščite, ko že skoraj zamujate v službo.

Podobno si lahko predstavljate, da je s pospravljanjem in s prehranjevanjem. Medtem ko isti otrok v vrtcu vzame še en prazen kruh za domov, doma ne je kruha ampak samo salamo …

 

PREBERITE TUDI: Kaj narediti, ko otrok noče v vrtec? (nasvet vzgojiteljice)

 

Dragi starši vse je v redu in ko boste naslednjič obupani in mislili, da zgled ne deluje, poskusite zavestno občutiti, kako se v danem trenutku počutite …

Vzgojiteljica Miriam

 



miriam kalan

Miriam Kalan navdušuje delo z ljudmi, še posebej z najmlajšimi. Po duši naravoslovka, ki je matematiko in fiziko zamenjala za predšolsko vzgojo. Učiteljica plavanja, animatorka in strastna potapljačica, z veseljem barva platna in obraze. Radovednost jo vodi do različnih formalnih in neformalnih znanj, ki jih z veseljem tudi deli.

Z vami diplomirana vzgojiteljica, ki poleg vseh ostalih izkušenj in interakcij, že vrsto let "hodi v vrtec" in temu pravi poslanstvo. Hkrati pa ohranja jezikavo trmoglavko, ki jo žene, da bi vsak zakaj imel svoj zato.

 



 

Mnenja blogerke ne izražajo nujno mnenja uredništva Ringaraja.net.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

HPV povzroča tudi raka anusa. Sranje!
Poznamo nizko rizične HPV, ki lahko povzročijo nastanek anogenitalnih bradavic (kondilomov), in visoko rizične HPV, ki l...
23
BLOG: Kaj je zdravje?
Nacionalna agencija za javno zdravje poroča, da število izdanih receptov skozi leta ves čas narašča. Živimo torej dlje, ...
6
15 situacij, na katere nas ni nihče pripravil
To je 15 slik, ki so jih objavili starši in prikazujejo, kako "težko" je lahko včasih življenje otroka.
4
Izvirni velikonočni pirhi
Obstaja veliko načinov, kako izvirno pobarvati pirhe. V prispevku vam predstavljamo prav posebno idejo. Ne toliko zaradi...
4



Zakaj starši poljubljajo svoje otroke na u...
Odgovornost staršev je, da otroku pokažejo pomembnost poljuba. Poljub je dejanje, s katerim pokažemo, da nekoga ljubimo,...
Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
photo
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?