|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Zaobljube, zaobljube, zaobljube

Dr. Petja Kovačevič, Zavod Igrivi svet, 11.1.2016
Novo leto prinese nove priložnosti, nove ideje, nove obljube, nove odločitve in nove začetke. To je čas, ko se najpogosteje odločamo za spremembe v življenju. Kaj bomo naredili drugače? Kaj bomo spremenili? Česa ne želimo več početi? In kaj še bolj?

image
Pri zaobljubah bodimo do sebe prijazni in strpni.
/11


Kako začeti?

Običajno nam je težko nekaj spremeniti, narediti nekaj zase. Na splošno v družbi velja, da je boljše, če naredimo nekaj za druge, če pa naredimo nekaj zase, pa to pomeni, da smo egoistični in sebični. Vendar lahko za druge naredimo nekaj šele takrat, ko smo že naredili nekaj zase. Tudi za otroke lahko dobro poskrbimo takrat, ko smo sami zadovoljni.

Ko ugotovimo, kaj bi želeli spremeniti, nam pogosto manjka način, kako to storiti. Ne vemo, kako se lotiti zadev, da bomo uspešni. Ali pa smo celo enkrat že poskusili, pa nam ni uspelo in imamo pred sabo le osebni neuspeh, ki ga ne želimo ponoviti.

Če želimo nekaj tako pomembnega spremeniti, da smo si to vzeli kot zaobljubo, potem bodimo do sebe prijazni in strpni. Vzemimo si čas, ne prehitevajmo in ne pričakujmo takojšnjih rezultatov. Sprejemajmo odločitev za spremembo vsak dan posebej in naj bo tudi vsak dan posebej za nas zmaga.


Sprejeti odločitev!

Prvi korak je nadvse ključen. Izbrati moramo sebe in si dati priložnost za spremembo. Odločiti se, da bomo danes naredili nekaj drugače. In jutri spet. Bodimo realni v svojih pričakovanjih. Tudi težke dneve ali trenutke sprejmimo kot pot do naše osebne zmage.

 

Vztrajati …

Najtežji del celotnega procesa k spremembi pa je doslednost in vztrajanje. Kot pri vzgoji, ko malčkom postavljamo mejo, je za nas največji izziv to mejo dosledno upoštevati in se je držati. Zato je lahko vztrajati na poti vsak dan posebej težko. Pa vendar smo le mi sami v polnosti odgovorni zase in za svoje življenje.

Nihče se ne more odločiti namesto nas in za nas slediti novi priložnosti. Tudi če včasih od koga to pričakujemo. To je najtežji korak. Se ustaviti, prisluhniti sebi, svojim občutkom, se odločiti zase – za svoje počutje, in narediti korak v svojo smer …

Vztrajanje si lahko olajšamo s poznavanjem sebe. Kako sem? Kaj počnem? Sem s svojim življenjem zadovoljen/na? Biti v stiku s sabo nam pomaga vedeti, kaj si želimo in zakaj prav to. Če se sprašujemo, kako se ob tem počutimo, potem lažje vztrajamo tudi takrat, ko nam je težje.

 

Negativni pogledi in razmišljanja, ki nam otežujejo pot k spremembi lahko zamenjamo z osredotočenostjo na vse spremembe, ki pa smo jih v življenju že dosegli. Lahko so dnevne odločitve, ob katerih se dobro počutimo in vse tiste, zaradi katerih smo zadovoljni. Vse polno je takšnih »majhnih« sprotnih odločitev, ki jih mimogrede sprejmemo in jih ne gre zanemariti. So naše dnevne zmage, ki nas osrečujejo.

 

Dr. Petja Kovačevič je doktorica zakonske in družinske terapije ter univerzitetna diplomirana komunikologinja. V zavodu Igrivi svet se ukvarja z vprašanji o vzgoji in starševstvu. Več informacij o njihovih programih dobite na www.igrivisvet.siinfo@igrivisvet.si in 040 818 122.

Dr. Petja Kovačevič na portalu Ringaraja.net odgovarja na vprašanja o vzgoji in starševskih stiskah ter zakonskih in družinskih težavah. Svoje vprašanje ji lahko zastavite TUKAJ.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ponovna zanositev: Idealen premor med nose...
Načrtujeta drugega oziroma naslednjega otroka, pa se sprašujeta, kakšen je idealen in najbolj zdrav premor med nosečnost...
50
5 vzrokov za bolečino pri ovulaciji
Ne glede na to, kako zelo močna je ovulacijska bolečina, ginekologi opozarjajo, da to ni bolečina, ki bi bila normalna, ...
4
Želita zanositi? NE počnita tega!
Preverili smo, katere so najpogostejše napake, ki jih počnejo pari, ki želijo zanositi.
3
Vzrok za ponavljajoče splave?
Raven naravnih celic ubijalk, ki krožijo po krvnem sistemu in lahko povzročijo splav, se poveča ob stresu, kakršnemukoli...
3



7 lastnosti odličnega partnerstva
Preverite, ali ima vajino partnerstvo teh sedem ključnih lastnosti, ki vama bodo pomagale, da bo vajina sreča v dvoje tr...
5 najboljših spolnih položajev za zanositev
Nekateri trdijo, da lahko s določenimi položaji pri seksu povečamo možnosti za zanositev. Preverite in poskusite, škodit...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?