|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Zastrupitev z ogljikovim monoksidom pri otroku

Petra Logar, 26.11.2023
V času kurilne sezone je večje tveganje tudi za zastrupitev z ogljikovim monoksidom. Vsako leto zaradi zastrupitve z njim umre več deset ljudi, med njimi tudi otrok. Če prepoznate znake, znate nuditi prvo pomoč, lahko otroku rešite življenje.

image
Pozor, če doma kurite v stanovanju! (FOTO: Freepik.com)
/11


Kakšni so znaki zastrupitve z ogljikovim monoksidom, kako nuditi prvo pomoč zastrupljenemu, kaj storiti v primeru, če je oseba, ki se je zastrupila, že nezavestna, smo vprašali dr. Mirana Brvarja iz centra za zastrupitve Interne klinike UKC Ljubljana.

 

Znaki zastrupitve z ogljikovim monoksidom pri dojenčku ali malčku

Pri dojenčkih se zastrupitev z ogljikovim monoksidom pokaže z glavobolom in jokanjem, zaspanostjo, zanašanjem pri hoji, nenatančnimi gibi, neješčnostjo, bruhanjem, bolečino v trebuhu, drisko, hitrim dihanjem, izgubo zavesti in krči.

Blage zastrupitve lahko potekajo tudi daljši čas in se kažejo s poslabšanjem učnega uspeha otrok.

 

PREBERITE TUDI: Ogljikov monoksid - ne pustite se presenetiti!

 

Kako ukrepati?

Če starši sumimo, da je prišlo do zastrupitve, moramo otroka takoj odnesti na svež zrak in poklicati zdravniško pomoč. Reševalcem moramo povedati, da sumimo na zastrupitev z ogljikovim monoksidom, ker mora otrok čim hitreje dobiti 100 % kisik preko maske z rezervoarjem (že med prevozom v bolnišnico).

Tudi če najdemo nezavestnega dojenčka, otroka, zastrupljenega z ogljikovim monoksidom moramo ravnati isto: otroka moramo takoj odnesti na svež zrak in poklicati zdravniško pomoč. Preveriti moramo dihanje in otroka položiti v bočni položaj za nezavestne. 

 

Posledice zastrupitve pri dojenčku, malčku

Pri zastrupitvah z ogljikovim monoksidom lahko pride do trajne okvare možganov. Otroci imajo lahko ponavljajoče glavobole, težave s spominom in mišljenjem, učenjem ...


Kako lahko preprečimo zastrupitev?

Da bi se izognili nesrečam zaradi zastrupitev z ogljikovim monoksidom je potrebno poskrbeti za učinkovito preventivo, pri čemer so najpomembnejši dejavniki pravilna izbira, namestitev, vzdrževanje in redno servisiranje gorilnih naprav, kot so peči, štedilniki in grelci prostora ali vode. Ob tem je pomembno, da poskrbimo za ustrezno prezračevanje in odvajanje strupenih plinov.

Pred kurilno sezono moramo s pomočjo strokovnjaka pregledati, očistiti in uravnati delovanje centralnega gretja oziroma peči ter preveriti dimnik in ventilacijski sistem glede prepustnosti in puščanja. Ob vgradnji in popravilu gorilne naprave mora strokovnjak vedno preveriti morebitno nastajanje in kopičenje ogljikovega monoksida, ki se lahko pojavi šele po določenem času delovanja gorilne naprave.

 

Detektor ogljikovega monoksida

Na morebitno nastajanje in kopičenje ogljikovega monoksida v stanovanju nas lahko opozori alarmna naprava oziroma javljalec (detektor) ogljikovega monoksida v zraku. Alarmne naprave za ogljikov monoksid nas opozorijo na povišano koncentracijo ogljikovega monoksida v zraku in nam s tem lahko rešijo življenje. Alarmne naprave za ogljikov monoksid stanejo le nekaj deset evrov, pomembno pa je, da imajo oznako evropskega standarda EN50291 in glasen zvočni signal.


Pri kupovanju alarmne naprave moramo vedeti, da se alarmni napravi za ogljikov monoksid in požar razlikujeta. Alarmne naprave za požar ne zaznavajo ogljikovega monoksida in alarmne naprave za ogljikov monoksid ne zaznajo požara oziroma dima dovolj zgodaj. Prav tako ogljikovega monoksida ne zaznajo alarmne naprave za plin propan-butan, ki je v plinskih napeljavah in jeklenkah.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako pomagati dojenčku ob premiku ure?
Spet se bo premaknila ura, kar pomeni zopet "nekaj zabave" za nas, starše, saj otroci premik močno občutijo.
8
Moderna imena za fante v letu 2019
Katera imena za fante bodo najbolj popularna v letu 2019? Preverite v članku!
6
Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
6
Je dojenček lahko alergičen na materino ml...
Dojenje je najboljša hrana za dojenčka, še vedno pa se velikokrat omenja materino mleko kot možen vzrok za pojav alergij...
5



Kaj pomeni, če je vaš dojenček hipoton?
Hipotonija pri dojenčku pomeni, da ima nižji mišični tonus, kar se kaže s počasnejšim krčenjem mišic pri dražljaju. Kdaj...
Vodene koze ali norice: kako otroku pomagati
Preverite, kako dojenčku ali otroku pomagati (o)lajšati srbenje in pospešiti celjenje mehurčkov oziroma kože na povsem n...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?