|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Zveza potrošnikov je ocenjevala slovenski med

Maks Vrečko, 24.1.2010
Oktobra je Zveza potrošnikov Slovenije objavila rezultate testiranja medu 13 različnih vzorcev.
Ključne besede:

image
/11


Podrobne rezultate testiranja si lahko ogledamo na povezavi Cvetlični med na testu. Zveza potrošnikov Slovenije je ocenjevala fizikalno-kemične lastnosti in senzorične lastnosti za slovenski med, pa tudi uvoženega. 

Skupna ocena fizikalno-kemičnih analiz
V laboratoriju so izmerili vsebnost vode, HMF, fruktoze, glukoze in saharoze ter določili diastazno število in električno prevodnost.
Glede na fizikalno-kemične lastnosti sta bila med vsemi preverjenimi vzorci dva ocenjena z oceno "zelo dobro". Skoraj vse možne točke (5,4 od 5,5 točk) je dobil "cvetlični med Božnar" (Božnar čebelarstvo), za njim pa se je uvrstil "cvetlični med Berg-Gold" (Hofer) s 4,6 točkami. Dobre kemične lastnosti so določili pri izdelkih: "cvetlični med" (Gregor Jere), "Zlati panj "(Medex), "kraški med z geografskim poreklom" (Ivan Atelšek), "točeni slovenski cvetlični med" (Medex) in "Nektar, cvetlični med" (Čebelarska zadruga Nektar, Seražin Boris).

Senzorične lastnosti (ocene štiričlanske komisije šolanih preizkuševalcev)
"Zelo dobre" senzorične lastnosti so ugotovili pri treh izdelkih: "kraški med z geografskim poreklom" (Ivan Atelšek), "Marlene" (Lidl) in "Berg-gold" (Hofer). "Dobre" senzorične lastnosti so ugotovili pri izdelkih: "cvetlični med Božnar" (Čebelarstvo Božnar), "Marque Repere" (E.Leclerc), "Zlati panj" (Medex), "cvetlični med Tuš" (Tuš) in "cvetlični med" (Gregor Jere).

Če obe oceni združimo dobimo naslednji vrstni red:

Ime izdelka

Poreklo

Skupna ocena

Cvetlični med Božnar (Mercator)

Slovenija

4,8

Berg-Gold (Hofer)

EU in izven

4,6

Kraški med (Kraševka - Ivan Atelšek)

Slovenija

4,5

Cvetlični med (Čebelarna Lukovica - Gregor Jere)

Slovenija

4,1

Marlene (Lidl)

EU in izven

4,1

Zlati panj (Interspar - Medex)

Slovenija

4,1

Marque Repere (E.Leclerc)

Francija

3,7

Nektar (Interspar - Seražin Boris)

Slovenija

3,5

Tuš, cvetlični med (Tuš)

EU in izven

3,5

Mercator, cvetlični med (Mercator)

EU

3,4

Točeni slovenski cvetlični med (Interspar - Medex)

Mešano

3,2

Spar, cvetlični med (Spar)

EU in izven

3,1

Eco+ (E.Leclerc)

EU in izven

2,9


Pri hitrem pregledu lahko ugotovimo, da je slovenski med uvrščen v zgornjo polovico rezultatov in je nedvomno bolj kakovosten od uvoženega.

Na izpitu je padel le Točeni slovenski cvetlični med podjetja Medex, za katerega se je ugotovilo, da ne vsebuje zgolj slovenskega medu, temveč je bil v njem tudi tuj med, domnevno argentinski.

Medex bo pri teh zadevah v bodoče zagotovo bolj pazil, slovenskim čebelarjem pa za dosežen rezultat čestitam. Kakovost medu, ki ga z veseljem vsak dan mažem na kruh, je bila potrjena tudi s strani Zveze potrošnikov Slovenije.

Vir: www.sveze.si

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ideje za praznovanje dneva Zemlje z otroki
22. aprila praznujemo svetovni dan Zemlje, planeta, ki ga starši zapuščamo otrokom in njihovim otrokom. Preverite nekaj ...
4
Klepet: Urška Božič
Na klepet smo povabili Urško Božič, učiteljico joge za otroke, v šoli Mali Buda. Otroci med vadbo joge jogijsko dihajo, ...
4
Postani ambasador čistih gora!
Ambasador lahko postane vsak, ki bo osveščal svoje kolege planince v gorah s tem, da jim bo razdeljeval vrečke za smeti ...
3
Divja permakultuna delavnica v Žuničih
Divja hrana in še bolj divja kuhinja, permakultura v prvi osebi in permakulturna načela, doživljanje neokrnjene narave, ...
3



Dnevnik: 10-dnevni post na Jezerskem
photo
Med potjo se mi poraja cel kup pomislekov, mi je res tega treba, po stresu še en stres zaradi odpovedovanja hrani. Bom z...
Ko se zberejo krokodili
photo
Pridružite se nam v nedeljo, 06.junija v Kinodvoru od 11. do 13. ure na Sezamovi delavnici za otroke!




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?