|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Ekološki detergenti – prednosti in pomanjkljivosti

Uredništvo Ringaraja.net, 21.5.2010
Kot vsi detergenti, so tudi ekološki detergenti več komponenti sistem, sestavljen iz površinsko aktivnih snovi – tenzidov (aktivnih snovi, ki perejo) ter vode, lahko so pa dodani še mila, barvila, parfumi, konzervansi, encimi, mehčalci vode.

image
/31


 

Problemi klasičnih oz. neekoloških detergentov so naslednji:


Uporaba biološko slabo razgradljivih tenzidov


Posledice se kažejo kot kopičenje biološko nerazgradljivih snovi v naravi, obremenjevanje talnih, podtalnih (onesnaževanje pitne vode) in morskih voda. Nekatere aktivne čistilne snovi so tudi strupene za živali, ekosistem in človeka, vendar se še vedno uporabljajo v številnih čistilnih sredstvih.

Uporaba umetnih barvil

Nekatera umetna barvila povzročajo alergijske reakcije na koži.

Uporaba naravnih eteričnih olj in parfumov

Mnoga naravna eterična olja in sintetični parfumi vsebujejo potencialno alergijske komponente in lahko povzročajo reakcije na koži in na sluznici.

Konzervansi

Konzervansi se v detergentih uporabljajo za preprečevanje razgradnje komponent detergenta in oksidacijskih procesov (staranje) komponent detergenta, torej za podaljševanje roka trajanja detergenta.

Konzervansi so naravne in sintetične kemijske spojine. V večini primerov so to zelo strupene snovi za človeka, živali in celoten ekosistem.

Encimi

Encimi se v detergentih uporabljajo za izboljšanje pralnih učinkov. Pomagajo razkrojiti trdovratne madeže, predvsem tiste, ki bazirajo na maščobah, beljakovinah in sladkorjih.

Problem encimov je obremenjevanje okolja in potencialni alergeni učinki.

Mehčalci vode

Uporabljajo se v detergentih za zmehčanje trde vode (vodni kamen) pri pranju in s tem povečujejo učinkovitosti aktivnih čistilnih snovi v detergentu.

Najbolj znani mehčalci vode so razni fosfati, katerih uporaba v detergentih se striktno zmanjšuje, saj povzročajo nekontrolirano razmnoževanje nekaterih mikroorganizmov (v vodah) in s tem povzročajo težko popravljivo neravnovesje v vodnem ekosistemu. Koncentracija fosfatov v vodi je eden izmed glavnih indicev onesnaženosti vode.

Kot mehčalci vode se sedaj večinoma uporabljajo razne soli citratov, zeoliti itd., ki manj oz. ne obremenjujejo okolja.

Belila

Belila se v detergentih uporabljajo za beljenje (oksidacija) madežev na tkanini.

Lahko se dozirajo posebej ali pa so formulirani v sam detergent, če je ta v prahu. Tekoči detergenti so večinoma brez belil.

Najbolj znano in najceneje belilo je varekina (natrijev hipoklirit), katere uporaba se striktno zmanjšuje, zaradi visoke vsebnosti strupenega klora, ki se pri uporabi sprošča v ozračje. Sedaj se večinoma uporabljajo belila na bazi peroksidov (vodikov peroksid, natrijev perkarbonat, natrijev perborat), ki se razgradijo v kisik, vodo in sol.

Optična belila

V detergentih se uporabljajo za doseganje učinka beline na belem perilu, ki pa je posledica optičnega efekta svetlobe na optičnem belilu, ki ostane na tkanini.

Optična belila veljajo za potencialno alergene snovi.

Embalaža

V industriji čistil (pa tudi industriji ustekleničenih vod) se danes večinoma uporablja polietilenska (PE) embalaža, ki je pa biološko slabo oz. ne razgradljiva.

Problem je torej v velikem obremenjevanju okolja s PE embalažo, zato se industrija usmerja v uporabo reciklirane embalaže (porabljeno plastenko se zdrobi, zmelje in naredi novo plastenko), proizvodnjo koncentriranih detergentov (manjša masa odpadne embalaže na eno pranje), uporaba večje embalaže pri polnitvi detergentov (manjša masa odpadne embalaže na eno pranje), nekateri proizvajalci pa uporabljajo princip ponovnega polnjenja uporabljene embalaže.

 

Industrija, ki se ukvarja s proizvodnjo ekoloških detergentov, se poizkuša čim bolj izognit škodljivim vplivom na človeka in okolje, o katerih smo predhodno govorili.

Torej, ekološki detergenti morajo imeti zmanjšan vpliv na vodno okolje, morajo biti visoko biološko razgradljivi, ne smejo vsebovati določenih strupenih substanc, porabiti morajo manj embalaže, informirati morajo potrošnika o bolj ekonomičnem in ekološkem pranju, hkrati pa morajo biti enako učinkoviti kot konvencionalni detergenti.

Dejstvo je, da imajo ekološki detergenti nekoliko manjšo pralno moč in relativno visoko proizvodno ceno zaradi uporabe dražjih aktivnih čistilnih snovi oz. tenzidov, ki so visoko biološko razgradljivi in ne vsebujejo strupenih komponent za človeka, živali in okolje.

Stopnja biološke razgradljivosti je določena s strani Komisije Evropske Skupnosti za okolje, ki podeljuje Eco-Label certifikate.

Za ta certifikat je zaprosilo tudi slovensko podjetje Matokem d.o.o., ki pri proizvodnji izdelkov za pranje Mana, uporablja izključno naravna barvila (zeleno barvilo izolirano iz špinače), eterična olja in parfume, ki ne povzročajo alergij.

Pri proizvodnji ne uporabljajo nikakršnih konzervansov, kar se odraža na relativno kratkem roku uporabe – 4 mesece. Neuporabo encimov kompenzirajo z višjo koncentracijo tenzidov, kar se odraža na višji proizvodni ceni. Za mehčanje vode uporabljajo soli citronske kisline, ki so ekološko neoporečne in človeku ter živalim popolnoma neškodljive. V samih detergentih ne uporabljajo niti belil niti optičnih belil. Belilo, ki ga prodajajo, je na bazi peroksidov. Pri embalaži uporabljajo večinoma večje in lažje embalaže iz tankega PE (4L ), proizvajajo koncentrirane detergente, razmišljajo pa tudi o možnosti čiščenja in ponovnega polnjenja uporabljene embalaže.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Čebelji ples
Pisateljica Alenka Klopčič je pod okriljem Eko knjige izdala novo knjigo z naslovom Čebelji ples. Del sredstev od prodaj...
4
Klepet: Dušan Mamut Badovinac Zupanjič
Na klepet smo povabili Duška Mamuta, ki se že vrsto let ukvarja s širjenjem zvoka, izvaja zvočne kopeli, zvočne masaže, ...
4
Ozaveščeni državljani
Slovenija je bila na podnebni konferenci ZN razglašena za državo s podnebno najbolj ozaveščenimi državljani
3
Uresničujmo, z energijo varčujmo!
Projekt Uresničujmo, z energijo varčujmo! poziva vse odjemalce in uporabnike elektroenergetskega sistema v Sloveniji k v...
3



Eko igre za prosti čas
photo
Vrtec Miškolin, Enota BLOK, vzgojiteljici Mojca Košmrlj in Tatjana Žinko
Post z Marjanom Videnškom
Pogovarjali smo se z Marjanom Videnškom, ki se že skoraj 20 let ukvarja s postenjem, svoje znanje pa uspešno prenaša na ...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?