|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

RINGARAJIN KLEPET: Zvezdana Mlakar - Sedaj potrebujemo zaupanje in povezanost

Helena Primic, 23.1.2021
Naša družina se v bistvu težko sooča s to koronasituacijo, saj je tričetrt družinskih članov izgubilo delo. Toda vsi držimo skupaj in si pomagamo, tako da se vsak nekako znajde. Poleg tega pa znamo živeti skromno in nikoli ne obupamo.

image
Zvazdano najbolj sprošča in umirja stik z zemljo, rastlinami in živalmi ter naravo na splošno. (Foto: Osebni arhiv)
/11


Za motiviran in veliko bolj povezan začetek leta 2021 smo se v Ringarajinem klepetu tokrat pogovarjali z igralko in voditeljico številnih televizijskih oddaj, ponosno mamo treh sinov in avtorico učilnice življenja Zvezdina skrivnost - Zvezdano Mlakar.

 

Zvezdana Mlakar

 

Čeprav nam je leto 2020 veliko stvari odneslo, nam je veliko novih reči tudi prineslo. Kaj je minulo leto prineslo vam?

Leto 2020 mi je prineslo sodelovanje v  izjemni predstavi z naslovom 2020, ki je pravzaprav že napovedovala vse to, kar se dogaja. To posebno leto mi je prineslo tudi streznitev in nova znanja, za katera sem hvaležna. Pa tudi igranje pred redkimi gledalci v na pol praznih dvoranah je nepozabno doživetje, ko se zaveš, kako se ljudje potrebujemo.

Leto 2020 mi je prineslo tudi moj nov projekt Zvezdina skrivnost - mojo štirimesečno spletno učilnico, v kateri nastopajo tudi moje živali in kjer sem zbrala vsa svoja znanja ter jih spletla v pogovore, ki zdravijo.

Minulo leto mi je prineslo nekaj dragocenih novih prijateljev in iz mojega življenja pometlo vse tiste, ki me nimajo radi! Pa podarilo mi je čas za vse tisto, za kar prej nisem imela časa, tako da sem prebrala mnogo več in točno toliko knjig, kot sem si ves čas želela.

 

Kako pa se Zvezdana in njena družina pravzaprav sooča s to koronasituacijo?

V bistvu težko, saj je tričetrt družinskih članov izgubilo delo. Toda vsi držimo skupaj in si pomagamo, tako da se vsak nekako znajde. Poleg tega pa znamo živeti skromno in delovno ter smo že od nekdaj usmerjeni k rešitvam, ki jih vedno iščemo in nikoli ne dvignemo rok.

 

Katere so vaše metode in prakse, s pomočjo katerih se sproščate in globoko umirjate?

Sama nimam posebnih tehnik, moje največje veselje - in s tem tudi sproščanje - je stik z zemljo, rastlinami in živalmi. Tega imam na kmetiji v obilju, samo dvakrat ali trikrat vdihnem in sem že povezana. Sonce, fizično delo ... to je tisto, kar mene najbolj sprošča, medtem ko me povezava z naravo pomirja. Neskončno veliko sem se naučila na njivah, v gozdovih in v družbi živali.  

 

Zvezdana Mlakar

 

Kaj menite, česa bi v Sloveniji poleg stika z naravo, ki je imamo Slovenci v izobilju, potrebovali več, da bi se lažje soočili in izvlekli iz te težke koronasituacije?

Ljudje potrebujemo zaupanje in zavedanje, da drug brez drugega ne moremo. Potrebujemo znanje, da se spoštovanje začne pri nas samih, in da je različnost nujna, saj je del življenja! Čisto zares se moramo spomniti zgodovine človeštva ter ne pozabiti na hvaležnost in ljubezen, ki nista samo besedi. 

 

Če bi v tej situaciji imeli v rokah čarobno palčko z le eno željo, kaj bi si zaželeli?

V tem trenutku bi si zaželela, da se Slovenci povežemo in se nehamo prepirati, da bomo lahko speljali ta koronačas k visoki vibraciji ter končno pometli s  pokvarjenimi politiki in lažnivimi, izločevalnimi ter pohlepnimi nagoni. Da bomo lahko končno zrasli in odrasli v državo, ki ima vse - srce tako v imenu kot v bogastvih, ki jemljejo dih.

 

Greva še malo k materinstvu. Kako se pravzaprav spremeni vloga mame, ko otroci odrastejo in se spremenijo v odrasle osebe?

Ah, to je dober čas, predvsem za ženske, ki se spet spomnimo sebe. Hormoni poskrbijo, da nehaš letati po svetu v skrbi za svoje mladiče, tako da je biti mama odraslim sinovom pravzaprav skupen skok v svobodna in topla razmerja, kjer se ves čas zavedaš, da si pripadaš tako v bližini kot življenjskih razdaljah. S sinovi postajamo vse večji prijatelji, mama pa seveda ostajam, ko je kdaj hudo.

 

Kateri vzgojni izziv pa vam je delal največ težav, ko so bili otroci majhni, in kaj bi danes, ko je to že za vami, svetovali staršem?

Če danes pogledam nazaj na čas, ko so bili otroci majhni, vem, da sem kdaj preveč komplicirala, se preveč bala zanje in predvsem preveč poslušala druge vzgojne nasvete.

Tega mi je danes res žal, zato vsem staršem toplo polagam na srce, naj poslušajo edino sebe. Mama zares vse ve! Seveda, če je zdrava in cela osebnost. Kajti tvoj otrok je samo tvoj, ti veš in ga poznaš najbolje in ni recepta na tem svetu, ki bi bil boljši.

In še to: nikoli se ne boj postavljanja meja, toda najprej jih postavi sebi. Vzgoja je namreč težka le takrat, ko sam nisi "pospravljen"!

 

Vas je življenje obdarilo s tremi sinovi. Če bi imeli hčerko in bi vas vprašala, katera so tri zlata pravila za srečno življenje v ženskem telesu, kaj bi ji svetovali?

Ah, s hčerko bi se pa imela kaj za pogovarjati. Toda, ker je žal nimam, se lahko samo vživim v situacijo, kaj bi rekla sama sebi, ko sem bila mlada, torej mladenki Zvezdani.

Najprej bi ji rekla: "Bodi to, kar si. Ne sramuj se svojega telesa, svojih misli in sposobnosti ter spoštuj in se zavedaj svoje enkratnosti. Ter obvezno najdi svoje poslanstvo!"

Potem bi ji zaupala vse skrivnosti, ki jih ženske nosimo globoko zakopane v srcih in telesih, šepetala bi ji o ženski senzualnosti, o ženski ustvarjalnosti in o tem, da ženske lahko razumemo, povezujemo in rojevamo nove svetove, saj smo me tiste, ki rojevamo nove rodove.

 

Zvezdina skrivnost

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Stike lahko omejuje izključno sodišče!
Varuh človekovih pravic starše opozarja, da lahko stike med starši in otroki omejuje izključno sodišče, četudi jih je ce...
30
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
5
"Nosečnost me je pomladila."
Z Manco Izmajlovo smo se pogovarjali o nosečnosti pri 46tih letih, o tem, kakšna mama je bila prej in kakšna je zdaj ter...
4
Očetje, častite žensko, ki vam je rodila o...
Dragi očetje, tole je za vas: pomembni razlogi, zakaj morate postaviti spomenik ženski, ki vam je rodila otroka oziroma ...
4



Priložnosti in izzivi bonus družin
Kaj, če me partnerjevi otroci iz prejšnjega zakona ne bodo sprejeli? Ali se ne bodo ujeli z mojimi otroki? Jih kot bonus...
Kaj zares pomeni "delati na sebi"?
Zakaj je delo na sebi pomemben del starševstva? Kako ob natrpanem družinskem urniku najti čas za intenzivno poglabljanje...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?