|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   "Uradno" in krstno ime?
20.8.2006 2:45:36   
Anonimen
Tamle na temi IZVIRNA SLOVENSKA IMENA sem zasledila en post, daje ena od RR-ovk želela svojo hči krstiti za AJDO, potem pa so si zaradi neke svetnice ALDEHAJDE premislili in so jo krstili za KATARINO.
Zdaj mi pa nekaj ni čisto jasno.
Otroka npr. poimenuješ AJDA. Tako ji piše tudi v rojstnem listu in dokumentih (kar je v 99%-ih urejeno pred krstom). Potem pa prideš v cerkev in hčerko krstiš za KATARINO.
A sta "uradno" in krstno ime dve različni stvari? Po čem se določa krstno ime? Po lastni volji? Po kakšnem svetniku? Po dnevu krsta? Ali po kakšni "tretji" logiki? In kaj je potem otrok? Ajda, Ajda-Katarina, Katarina?

Se opravičujem za morda malce smešno vprašanje (pa tudi za izpostavljen primer), ampak jaz in cerkvene zadeve nekako ne gremo skupaj, pa... no, saj veste, kaj hočem, a ne?... Upam... user posted image
  Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: "Uradno" in krstno ime?
20.8.2006 3:20:41   
Anonimen
Stvar je taka nekaka.

Nekoč so se otroci poimenovali po svetnikih oz. je oče ali glava familije dal ime otroku. Če ni bilo boljših idej so ga poimenovali po svetniku na kterega god se je otrok rodil ali pa po svetniku ki je godoval na dan krsta.
Če je bil otrok nezakonski je ime dal (določil) ali boter ali župnik. Ker so take otroke precej 'postrani' (milorečeno) gledali so taki otroci dobili za svoj čas čudna imena (Gaber, Bor in podobno).

Danes je tako, da pač daš otroku ime kakršno ti je pač všeč. Če je to Pinkponk je pač tako. Pri krstu je otrok  otrok 'sprejet v naročje matere Cerkve' (da se poetično izrazim) in seveda dobi tudi svojega zavetnika, to je svetnika na katerega naj bi se v molitvi obračal in naj bi ta 'skrbel' zanj (kokr neka oblika angela varuha). Ta svetnik je lahko katerikoli, navadno pa izhaja iz imena. Če je ime tako, da ni nobenega svetnika, pol si starši pač izberejo enega izmed svetnikov, ali pa se določi najbližji svetnik. God otrok potem praznuje takrat ko je na koledarju napisan tisti svetnik na katerega ime je otrok krščen.

Recimo primer Andreja - Ženske svetnice (se mi zdi nisem pa zihr) ni. Zato je zavetnik moškega spola, to je Andrej, ki goduje 30.11., tako da ima punčka god na praznik sv. Andreja. Recimo, da bi starši punčki dali ime Avenija. Svetnika, ki bi pokrival to ime ni (upam, ker sem si ime gladko izmislila), recimo, da je bila rojena ali krščena nekje konec ali sredi novembra in je stršem všeč zavetnik Andrej. Pa se odločijo da bo otrokov zavetnik sv. Andrej. V tem primeru imata oba otroka istega zavetnika.

Načeloma je pa tako, da vsako ime 'pokriva' kak svetnik. Če ga ni se določi po izbiri staršev ali datumu.

Upam, da sem razložila. Sicer bo pa še katera kaj dodala.


(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: "Uradno" in krstno ime?
20.8.2006 7:04:10   
anajmad
Ajda je sigurno izpeljanka iz kakšnega imena. Medtem,ko jim je župnik rekel,da ima god po Aldehajdi.Ampak oni niso razumeli. Ona ne bo Aldehajda,to je samo njena zavezniaca oz. svetnica po kateri bi praznovala god.
Jst bom mojo Ulo tudi dala krstit. Ima pa svojo svetnico po kateri bo imela god,to pa je Uršula.
en lpuser posted image D.

_____________________________

* na žalost , štirje jurji so že tukaj.....smrk*

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: "Uradno" in krstno ime?
20.8.2006 13:45:21   
Pingvinčica
Tudi Tia nima ženske svetnice, in sva ji zato dala krstno ime Marija. Za Marijo sva se odločila, ker je bila krščena blizu 15. avgusta, pa še njeni prababici sta Marijiuser posted image user posted image user posted image . Kličemo jo pa samo Tia. 

(odgovor članu anajmad)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: "Uradno" in krstno ime?
20.8.2006 13:46:30   
Jessy
Naši je ime Neja in ima zavetnika Jerneja, ker je najbližji njenemu roj. dnevu.

(odgovor članu anajmad)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: "Uradno" in krstno ime?
20.8.2006 14:10:53   
vesna.com
Ja Ajda je izpeljanka iz Aldehajde.Preverjeno tudi v knjigi.Takrat bi imela god in njeno krstno ime bi bilo Aldehajda.Kar pa sicer ne pomeni nič in ni v nobenem dokumentu zapisano.Sam zdelo se nam je pač zlo adijo pa še če se ne motim je bla to ena "čudna" mučenica in smo se pač odločili za Katarino,ki goduje za njenim rojstnim dnevom v tekočem letu.Lahko pa si zbereš karkoli si hočeš.Jaz sem tudi krščena Valentina,ker vesne ni svetnice ali mučenice ali karkoli.

(odgovor članu Jessy)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: "Uradno" in krstno ime?
20.8.2006 14:19:01   
sonjasunny
Jaz sem pa v vseh dokumentih napisana kot Sonja, krstili so me pa za Sonjo Marijo. Ampak imena Marija ne uporabljam, niti ga ne uporablja kdo drug. Dan za mojim rojstnim dnem goduje Marija in so mi pač dali pri krstu še to ime.

Stvar odločitve staršev.



(odgovor članu vesna.com)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: "Uradno" in krstno ime?
20.8.2006 14:25:04   
vesna.com
Aja,anajmad, mi čist razumemo za kaj gre pri krstu in da takrat samo izbereš otrokovega zavetnika/co,sam ker so roke pri izbiri proste in ker nam Aldehajda pač ni bla "všeč",smo se odločili za drugo.Mamo vsi zakramente+cerkvena poroka.To je bla čist osebna odločitev.Če bi bilo to striktno določeno bi bla pač njena (v tem primeru)mučenica Aldehajda.
Kerensa otrok je v vsakem primeru Ajda in nič drugega.Oba imena ima le če ti tako določiš tudi v rojstnem listu.

(odgovor članu vesna.com)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: "Uradno" in krstno ime?
20.8.2006 15:49:47   
KIRA
ma jaz mam tud 2. moje in "krstno", ker pater na moje ime ni hotel krstiti. ni krščansko - izvira iz indije. krstno pa imam marija. user posted image če bi vsaj marija magdalena bla ali pa kaj drugega.user posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: "Uradno" in krstno ime?
20.8.2006 19:45:07   
Anonimen
kako trapasto user posted image

(odgovor članu KIRA)
  Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: "Uradno" in krstno ime?
20.8.2006 20:52:11   
Adelina
Vesna.com, pa si prepričena da bi bila krščena kot Aldehajda ali bi bila to samo njena zavetnica, krščena pa bi bila Ajda. Ker mi imamo Žana in je bil tudi krščen kot Žan, le njegov zavetnik je Janez Krstnik.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: "Uradno" in krstno ime?
20.8.2006 23:05:20   
vesna.com
Ja.Je mel župnik že tako pripombe na ime Ajda,pa mi sprva ni pridelalo zakaj.Pol pa ,da ajd pomeni pogan-brezbožnik.

(odgovor članu Adelina)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: "Uradno" in krstno ime?
20.8.2006 23:08:52   
rija
Bi jaz že pokazala takemu župniku: če jaz hočem Ajdo, bom Ajdo tudi imela! Pa če je to njemu všeč ali pa ne....pa saj ni edini župnik pod tem soncem. Ali?

Kakšne brezvezne....in starši si dovolijo to delatuser posted image

(odgovor članu vesna.com)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: "Uradno" in krstno ime?
20.8.2006 23:11:48   
Anonimen
Čakite zdej mal, babe... Meni je ime Darja in sem rojena 25.10... in na koledarju je 25.10. tudi napisana Darija... sicer s črko i, ki je ni v mojem imenu, pa vseeno... krščena pa nisem... a če se zdaj jaz odločim in se odpeljem krstit (ja, samo sebe, ja - kdo me pa bo drug), a je potem ta moja zavetnica kr ta Darija?... Torej bi bla jst sama svoj angel varuh? user posted image

(odgovor članu rija)
  Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: "Uradno" in krstno ime?
21.8.2006 7:33:53   
Anonimen
Kerensa, saj ti si sama sebi največja zavetnicauser posted image user posted image user posted image ...

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: "Uradno" in krstno ime?
21.8.2006 7:34:46   
Anonimen
Kva a je kkšna Kerensa tut na tistmu koledarju svetnikov al česa že? Mejčkn dvomm, no. user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: "Uradno" in krstno ime?
21.8.2006 11:49:26   
tehnofil
IZVIRNO SPOROČILO: Kerensa
a je potem ta moja zavetnica kr ta Darija?... Torej bi bla jst sama svoj angel varuh? 

Angel varuh je angel. Ne mešaj ga s svetniki oz. nebeškimi zavetniki. Nebeški zavetnik LAHKO NI popolnoma nič povezan z imenom. In god imaš takrat, ko goduje tvoj zavetnik. Navadno je povezano z menom, lahko pa si nebeškega zavetnika izbereš čisto katerega hočeš (navadno tistega, ki ti je všeč - iz opisov njegovega življenja). Torej zavetnica ti je lahko Daria, Matija ali Neža...

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 17
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Tudi tako lahko zanosite, čeprav tega nist...
Nosečnost vas lahko doleti tudi na načine, na katere niti pomislili niste, recimo z analnim spolnim odnosom, odnosom v v...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Zgodbe malih junakov: 9 dni sem bila v ume...
Sprejeli so me v zelo kritičnem stanju na Infekcijsko kliniko, opravili nujen carski rez, intubirali. Potem sem bila v ...
Pesmi o mami in za mamo
Mama je nekaj posebnega, je popolna in ena sama. Ko ne najdemo besed, kako bi se ji zahvalili za vse, kar nam je dala, z...
Živilo, ki preprečuje pojav alergij pri ot...
Znanstveniki iz Nove Zelandije so prišli do zanimivega odkritja, da lahko samo z enim samim živilom v prehrani otroka zm...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?