|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2 3 4 5   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Študiraj,da ti ne bo treba delat
7.4.2008 9:03:49   
Anonimen
Članek sem zasledila v reviji Jana in našla v njem,moje misli.
Moji trije so se vsi odločili za poklicno šolo in opažam,da so zaradi tega majn vredni.

Družine, v katerih imajo devetošolca ali devetošolko, so zadnje tedne gotovo premlevale, kam po končani osnovni šoli. Rok za oddajo prijave na želeno srednjo šolo se je namreč iztekel 25. marca. A že zdaj je jasno, da se trend pomanjkanja zanimanja za tehnične poklice, ki jih gospodarstvo najbolj potrebuje, nadaljuje. Tako kažejo tudi podatki o kadrovskih štipendijah – na voljo jih je veliko več, kot jih na koncu podelijo. V Savinjski regiji so podjetja za tekoče šolsko leto iskala 430 štipendistov, a podelila le 132 štipendij. Šolski svetovalci, ki se dnevno srečujejo z otroki, pravijo, da štipendije niso ključni dejavnik pri odločanju za nadaljnje šolanje. Starši želijo, da bi njihovi otroci dosegli čim višjo izobrazbo: »Študiraj, da ti ne bo treba delati tako kot meni!«
Slovenska mladež v šole, tujci v tovarne

Velikokrat prav starši precenijo sposobnosti svojega otroka in ga v goreči želji po čim višji izobrazbi nagovarjajo k vpisu na gimnazijo, kamor se po podatkih statističnega urada poda skoraj 40 odstotkov vseh srednješolcev. Tako je bilo vsaj zadnja leta. Po besedah Nade Duler, šolske svetovalke na Drugi osnovni šoli Slovenj Gradec, letos opažajo, da zanimanje za gimnazijske programe malce upada: »Na naši šoli se je za gimnazijo letos odločilo 36,2 odstotka učencev, medtem ko smo pretekla leta beležili že več kot 40-odstoten vpis. Opažamo večje zanimanje za štiriletne tehnične šole, kamor se bo letos vpisalo 50 odstotkov naših devetošolcev, za triletne poklicne programe pa se je odločilo le 13,8 odstotka učencev. Največ je vpisov v program zdravstveni tehnik, računalniški tehnik in zaradi uspešne promocije tudi v program turistični tehnik, v porastu je tudi vpis v program strojni tehnik, za katerega se pretekla leta niso odločali.« Neprestano ponavljanje, da je po strojnikih veliko povpraševanja, je naposled le začelo kazati rezultate.
Dulerjeva, ki ima za sabo že 14 let izkušenj na položaju šolske svetovalke, pri letošnji generaciji bodočih dijakov opaža trezna pričakovanja in izdelane želje. Treba pa je povedati, da si večina staršev ne more privoščiti izobraževanja otrok zunaj kraja bivanja, zato so mladi pri izbiranju izobraževalnih programov velikokrat omejeni. »Kaže se velika želja po izobrazbi – predvsem pri starših. Ti zaradi svojih izredno slabih izkušenj, nezadovoljstva z delom v proizvodnji, obremenjenosti in nezadostne plače priganjajo otroke čez njihove sposobnosti ter pravijo: otroci naj se šolajo, da jim ne bo treba delati tako kot nam! Takšno utemeljevanje srečujem zadnja leta še posebej pogosto. Poskušam jim razložiti, da moramo delati vsi – ne glede na to, ali imamo tri- oziroma štiriletno šolo ali fakultetno izobrazbo.«
Na omenjeni slovenjgraški šoli že tri leta opažajo, da se otroci ne odločajo za poklic natakarja – kuharja, zelo malo je tudi prodajalcev in ekonomskih tehnikov, lesar bo samo eden. Veliko se jih je odločilo za zdravstvenega tehnika, čeprav po tem kadru v koroški regiji ni povpraševanja. Imajo pa na Koroškem zaradi relativne bližine možnost delati v Avstriji, kamor iz podjetij množično odhajajo varilci. Ti pri nas zaslužijo od 400 do 500 evrov, pri sosedih pa od 1500 do 2000 evrov. Čeprav je po varilcih in tesarjih veliko povpraševanje, otrok omenjeni poklici ne zanimajo.

Kje bomo dobili natakarje?
Jadikovanje nam ne bo dosti pomagalo, če se razmere v vsakdanjem življenju ne bodo prav nič spremenile. Dokler bodo zaposlitve v gostinstvu tako negotove in plače tako nizke, starši svojih otrok zagotovo ne bodo pošiljali v srednjo gostinsko šolo. Tako bodo kavico še naprej stregli dijaki in študenti. Dulerjeva je nad tem ogorčena: »Po natakarjih in kuharjih je resnično povpraševanje, vendar v lokalih sploh ne opazimo več izučenih natakarjev. Četudi jih zaposlijo, jih plačujejo zelo slabo ali celo neredno. Kot mami mi lahko govorijo vse mogoče, a otroku bom tak poklic odsvetovala! Vsakokrat ko pridem v kakšen lokal, me postreže nekdo drug, tistega prejšnjega ni več.« Promocija poklicev bo tako izzvenela v prazno, če v resnici ne bodo primerno vrednoteni.
Da se v Sloveniji pri iskanju kadrov za nekatere poklice srečujemo z mnogimi težavami, se strinja tudi Darko Mali, vodja razvoja programov na Centru za poklicno izobraževanje RS. Po tem, kolikšen delež generacije je vključen v srednješolsko izobraževanje, sodimo v vrh držav Evropske unije. »Cilj slovenskih otrok in njihovih staršev je, da končajo vsaj štiriletno srednjo šolo, in večina to ambicijo uresniči. Vsako leto pa je manj dijakov na poklicnih šolah. Porast opažamo zgolj pri nekaterih poklicih, kot so zdravstvo ter v zadnjem času mehatronika in avtoremontna dejavnost. Pri tem opažamo tudi to, da je izbira triletne šole pogosto druga pot do štiriletne izobrazbe. Tako se dogaja, da se dijaki vpisujejo v katerikoli prosti triletni program, in imamo ne glede na zapolnjene programe pomanjkanje delavcev. Torej se mladi ne zaposlujejo na področju, za katero se usposabljajo,« je razložil Mali. Stremljenje po čim daljšem izobraževanju pa ne diši vsem delodajalcem, saj je bolje izobražen kader treba tudi bolje plačati.
Postal bom pečar
Mladi se za poklic odločajo tudi glede na plačilo in status, ki ga ima ta poklic v sodobni družbi. Mali je opozoril na poklice, kot je pečar ali polagalec inštalacij – ti dobro zaslužijo, a kljub temu zanje ni velikega zanimanja. »To pomeni, da takšno delo v družbi ni priznano in dovolj cenjeno, zato se ga mladi pri razmišljanju o prihodnosti ne oprimejo. Tukaj pogrešam sodelovanje delodajalcev in njihovih združenj, ki bi konkretneje predstavili možnosti za napredovanje, kariero, delovne razmere. Po drugi strani je opaziti, da podjetja na nekaterih področjih ne želijo zaposlovati slovenskih delavcev, ampak težijo k zaposlovanju cenejše delovne sile iz tujine,« je povedal Mali.
Kako pomembne so pri odločanju o bodočem poklicu izkušnje in informacije iz prve roke, smo se prepričali pri Luki iz Komende. Štirinajstletnik se je odločil, da bo pečar, in na srednji šoli v Ljubljani mu v programu pečar – keramik družbe ne bo delal nobeden od sedanjih sošolcev. »Pri sosedu so gradili hišo in med počitnicami, ko so delali kamin, sem bil ves čas zraven. Mojstra pečarja sem pri delu opazoval in mu tudi pomagal. Delo je bilo zelo zanimivo, postalo mi je všeč, zato sem se na enodnevno prakso v sklopu šole podal prav v pečarsko podjetje,« je pripovedoval Luka. V pečarski delavnici je sklenil, da bo tako tudi njegovo prihodnje delo. V družini so se z njegovo odločitvijo strinjali, šolska svetovalka pa je zanimivi izbiri sprva presenečeno in nato zadovoljno prikimala. Luka se nove šole veseli, v mislih pa se mu že poraja prihodnost: »Najprej bi se zaposlil v pečarskem podjetju, in če bom uspešen, ustanovil lastno.«
Štipendije so, zanimanja ni
Mlade je torej treba pravilno usmerjati, pravijo na Centru za poklicno izobraževanje. Vendar se stanje ne izboljšuje s takšnim tempom, kot bi si želeli. Zato je na mestu vprašanje, kako se bodo podjetja spopadala s pomanjkanjem ustreznih delavcev. Delodajalcem postaja vedno bolj jasno, da dober kader ne pride sam od sebe. »Štipendiranje je skoraj edina pot, da si podjetje zagotovi primeren kader,« pravi Majda Lampret, vodja kadrovske službe v Premogovniku Velenje, kjer so razpisali 20 štipendij za rudarja in 34 za rudarskega tehnika. Vendar jim štipendije ostajajo – nekaj tudi zaradi strogih zdravstvenih meril, saj vsak ni primeren za delo v jami. Zadnja leta opažajo, da so sedanje generacije manj primerne za težko rudarsko delo kot prejšnje.
Eno izmed takih podjetij, ki imajo na razpisane štipendije zelo malo odziva, je angleško podjetje z izpostavo v Zrečah GKN Driveline Slovenija. Vera Beškovnik, ki vodi tamkajšnjo kadrovsko službo, nam je povedala, da so razpisali 13 štipendij, a doslej kljub aktivni promociji in sodelovanju s šolami ni bilo nobenega odziva. »Naše štipendije so precej atraktivne – še posebej za tiste z boljšim uspehom. Vsak, ki šolsko leto konča kot odličnjak, dobi nagrado v vrednosti 300 evrov. Sicer dijak z dobrim uspehom in bivanjem na stalnem naslovu prejme 83 evrov na mesec, tisti, ki med šolanjem živi zunaj domačega kraja, pa 125 evrov. Odličnjak bi dobil 116 oziroma 166 evrov, na tekoči račun študenta s povprečno oceno 7 pa bi vsak mesec prikapljalo 104 oziroma 145 evrov. K omenjenim zneskom je treba prišteti še dodatke za prevoz,« je pojasnila Beškovnikova. Najbolj veseli bi bili, če bi v vrste tega hitro razvijajočega se podjetja (na leto zaposlijo od 30 do 50 sodelavcev) pridobili kovinarje, orodjarje, rezkalce, strojne tehnike in tudi nekaj inženirjev strojništva. Za poseben uspeh si štejejo, da jim doslej ni bilo treba zaposlovati tujcev. A če bo širitev proizvodnje še naprej tako silovita, se zna zgoditi, da bodo morali po delovno silo na tuje.
Za starše je pomemben denar
Četudi se nekaterim zdi, da bi si lahko z napačno izbiro poklica za vedno zapečatili usodo, le ni tako hudo. Znane so zgodbe o mladih moških, ki so se v tridesetih letih naposled le odločili prisluhniti notranjemu glasu in se iz tehničnega poklica preusmerili na primer za vzgojitelja predšolskih otrok. Matej je eden izmed njih: »Že od nekdaj je bil ta poklic v meni. A povejte mi, kateri fant se bo po koncu osnovne šole odločil za srednjo vzgojiteljsko? Se mu bodo ja smejali!«
Zagotovo pa se nekaj mladostnikov pri odločanju o nadaljnjem šolanju spopada s precejšnjimi težavami. Skupina petih dijakov 3. letnika splošne gimnazije v Velenju mi je priznala: »Ja, grozno težko se je odločiti, kaj bi radi delali vse življenje.« Karkoli že menimo o današnji mladini, za vse očitno ni na prvem mestu denar. Moji sogovorniki Marko, Tomaž, Arnela, Lana in Sara so bolj poudarjali dvom, ali bodo izbrana poklic in delo opravljali z veseljem. Bojijo se zdolgočasenosti in zamorjenosti na delovnem mestu.
Lani so starši dejali, da bo denarja veliko, če bo zdravnica. Najstnica jim je odvrnila, da je zanje očitno pomemben zgolj denar, a jo je mama izzvala: »A ti nimaš rada denarja?« Tudi Marko je pritrdil, da starši poklic zdravnika dojemajo kot poklic zanesljivega in obilnega zaslužka. »Prav zaradi tega me silijo, da bi se vpisal na medicinsko fakulteto. Ne bi rekel, da se njihovemu prigovarjanju upiram – bolj ga ignoriram. Če nočem biti kirurg, pač ne bom. Študiral bom to, kar me veseli in zanima.« Podpora staršev jim kljub temu veliko pomeni in je marsikdaj tudi odločilna. Sara je razložila, kako so se stvari odvijale proti koncu osnovne šole. »Vedno sem govorila: ko bom velika, bom igralka. Po koncu osnovne šole sem nameravala na igralsko gimnazijo v Novo Gorico, a so nastala trenja s starši. Saj ne rečejo, da ne smeš. Izrečejo še odločilnejši stavek: jaz ti pustim, ampak se sama odloči. Tako ti dajo znak, da niso popolnoma na tvoji strani. Vate se naseli dvom, zavedaš se svoje nezrelosti – in na koncu sem ostala doma, v Velenju.«
Zavedajo se, da tudi fakultetna izobrazba ne pomeni zanesljive zaposlitve. »Drugje je že normalno, da v življenju zamenjaš dva ali tri poklice. Zato me ni strah – se bomo pač prilagajali. Ni panike!« so optimistično sklenili pogovor.
Kam po osnovni šoli?
Jure iz Ljubljane: »Vsi imamo že neko vizijo, kam bomo šli po osnovni šoli in tudi kaj bomo šli študirat. Nekateri z nižjimi ocenami se odločajo sproti. S prijatelji ciljamo na pravo, FDV, medicino. Drugi recimo na avtomehanične šole itn. Eden izmed sošolcev bi rad v življenju risal, drugi pa bi rad postal modni oblikovalec.«
Nika iz Ljubljane: »Če bi vedela, kaj hočem biti v življenju, bi šla na srednjo poklicno, tako pa ne vem in grem na gimnazijo. Sošolci, ki gredo na poklicne šole, izbirajo frizersko, gostinsko, precej jih gre tudi na oblikovno.«
Miha iz Gornjega Grada: »Veseli me poklic prodajalca, zato bom šel na to šolo. Pri odločanju so mi svetovali starši, predvsem mama. Bilo je težko, a sem zdaj odločen. Po koncu srednje šole se bom najbrž zaposlil.«
Tekst: MARIJA JEVNIŠEK
Foto: Stockxpert
  Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Študiraj,da ti ne bo treba delat
7.4.2008 9:10:38   
Anonimen
Dober naslovuser posted image .....škoda da ni resničenuser posted image

Dejstvo je da so sedaj najbolj iskani tehnični poklici, se da z njimi dobro zaslužit. Recimo en keramičar, električar, vodovodar...ipd. lahko dosti bolje služi k jst k sm študirala.

Vsi pač ne morejo študirat. Niti niso vsi za študij.

Moreš pri sebi zgruntat kaj hočeš počet, kaj te veseli....
Tudi s srednjo šolo, z voljo in vztrajnostjo si lahko zelo uspešen, pa še uživaš v svojem delu.

Na žalost pa veliko poklicev izumira, oz. veliko šol zapira oddelke, ker noben noče tega delat. Vsi bi študirali pa mislijo da jim bo pol vse v roke položeno, da jim ne bo treba nič delat, da bodo super plače....

Za primerjavo, jaz s 7.stopnjo zaslužim isto kot en moj brat z 5, in manj kot drugi brat, isto z 5.
Moja prijateljica, univ.dipl. ekon.......500€ neto plače, dela kot budalo. Tisti k misljo da bodo doštudirali, takoj dobili šiht pa super plačo.....živijo v pravljici.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Študiraj,da ti ne bo treba delat
7.4.2008 10:36:12   
ThinkPink
Se strinjam z Karin24! Moj fant, ki ima 8 stopnjo izobr. zasluži manj kot kolega, ki je računalniški tehnik in ima 5.stopnjo izobrazbe. Pa še bi lahko naštevala, saj poznam x takih, ki naju prekašajo v plači, pa so manj izobraženi. Tako da...ni res, da se uči, ker boš manj delal...Višja izobrazba prinaša tudi večje odgovornosti. Najboljše je izbrati poklic v katerem se da dobiti dobro plačano službo. Pred kratkim nama je vodovodar za 5 minut dela (zamašen odtok, midva pa vsak dve levi roki) zaračunal 25 eur. Toliko mislim da ne dobi zdravnik na uro.

Treba je spoštovati vsak poklic (si predstavljate življenje brez smetarjev?) in vsakogar, ki dela. Ker je prevč tistih, ki "študirajo" v pozna leta, živijo pri mamici in atiju in vlečejo socialno podporo. Potem vsekakor bolj cenim poštene mladiče, ki se odločijo za poklicne šole in jih vsaj končajo kot pa večne študente.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Študiraj,da ti ne bo treba delat
7.4.2008 10:53:59   
Anonimen
Avtor članka je zadel v črno z naslovom.take besede sem že velikokrat slišala nalastna ušesa.Gibam se v krogu prijateljev,ki so vsi čisto mahnjeni na študiranost.Kar samiv toku življenja niso dosegli sedaj prenašajo na potomce.
Ko se tako vsedemo za mizo na klepet,vam povem mi ni prijetno.razpravljajo na veliko o otrocih,ki študirajo na fakultetah,kakšne ocenekakoso že daleč itd.
Jaz pa sem raje tiho.In zakaj?Čeprav sem ponosna na moje tri,saj so dva od njih že zaposlena,ena pa je na poti,nekako omalovažujejo izbiro mojih otrok,nekako so majn vredni.Pa ne,da se mi dozdeva, iz njihovih mlačnih odgovorov izluščiš občutke.Pa način kako te prekinejo med pogovorom in poveličujejo le svoje.Nisem fouš,bolijo pa take razlike.Počutiš se majnvrednega,če tvoj otrok izbere le pokicno šolo,kot naprmer frizer ali kuhar.
Mnenja so,da za to niso potrebni možgani in preveč intiligence.
Sprašujem pa se,koliko od tistih,ki naredijo visoke šole je tudi spretnih in odličnih v svojem "čistem" poklicu.To,da znajo delat dobro ,delo za kar so toliko študirali in uporabljali intiligenco?

(odgovor članu ThinkPink)
  Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Študiraj,da ti ne bo treba delat
7.4.2008 11:06:36   
košuta
Res je, da tehničnih poklicov primanjkuje oz. primanjkuje mladih, ki bi  bili pripravljeni tak poklic opravljati. Moje mnenje - veliko so krivi starši (motivacija je cenjenost poklica), veliko pa tudi svetovalci na šolah. Na moji bivši OŠ je svetovalka vse odličnjake in prav dobre rinila na gimnazije, čeprav s(m)o imeli drugačne ambicije. In marsikdo je podlegel pregovarjanju. Po končani gimnaziji pa ti tako ne ostane drugega, kot nadaljevati s študijem, čeprav ti ni všeč.
Moje izkušnje in nasveti so taki: otroci naj se vpišejo na tisti (poklicni, tehniški) program, ki jih veseli. Kasneje še vedno lahko poskusijo nadaljevati šolanje, če bodo želeli. Na tak način bodo spoznali več poklicev, ki jih bodo lahko tudi opravljali.

(odgovor članu ThinkPink)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Študiraj,da ti ne bo treba delat
7.4.2008 11:30:46   
dory
Uf če bi naslov držal :)...žal je v realnosti drugače...če se ne znajdeš,ti tud kup papirja ne bo pomagalo....večinoma se srečujem s takimi, ki pridejo na razgovor, polni sebe in izpostavljajo izobrazbo, konkretnega dela pa še od blizu ni videl...tko da...
kakor se znajdeš tko pa maš :)

(odgovor članu košuta)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Študiraj,da ti ne bo treba delat
7.4.2008 11:35:37   
Anonimen
Ko se tako vsedemo za mizo na klepet,vam povem mi ni prijetno.razpravljajo na veliko o otrocih,ki študirajo na fakultetah,kakšne ocenekakoso že daleč itd.
Jaz pa sem raje tiho.In zakaj?Čeprav sem ponosna na moje tri,saj so dva od njih že zaposlena,ena pa je na poti,nekako omalovažujejo izbiro mojih otrok,nekako so majn vredni.Pa ne,da se mi dozdeva, iz njihovih mlačnih odgovorov izluščiš občutke.Pa način kako te prekinejo med pogovorom in poveličujejo le svoje.Nisem fouš,bolijo pa take razlike.Počutiš se majnvrednega,če tvoj otrok izbere le pokicno šolo,kot naprmer frizer ali kuhar.
Mnenja so,da za to niso potrebni možgani in preveč intiligence.


Vidiš pr nas je pa glih obratno. Sem glih včeri poslušala staro mamo kako je men lušno k sm v pisarni, bratranec pa bogi k je sam osnovno naredu(pa je res ful pameten, sam len k ****s), pa more delat za 400€, pol jih pa od hudga še zapijeuser posted image
V mojem okolju pač misljo da smo šli študirat tisti k se nam ne da delatuser posted image

(odgovor članu dory)
  Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Študiraj,da ti ne bo treba delat
7.4.2008 16:07:29   
Anonimen
Neva veš kaj ti povem....
Taki ljudje, ki so polni sami sebe in svoje naštudiranosti, se meni smilijo.

Jaz si res želim, da bi šla v kakšno poklicno šolo, da bi danes imela poklic. Sej verjetn, bi vseen šla naprej študirat. Ampak bi mi bilo lažje v življenju.

Ne pa da prideš tik pred diplomo na zavod pa te prvo minuto postavijo na trda tla: Za vas z diplomo na našem koncu ni dela. Bi pa bili zelo veseli kakšnih kovinarjev (Sš izobrazba seveda).


(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Študiraj,da ti ne bo treba delat
7.4.2008 16:35:57   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: karin24
Tisti k misljo da bodo doštudirali, takoj dobili šiht pa super plačo.....živijo v pravljici.


Se strinjam. Sicer pa, zakaj bi se sekirala jaz, kako jo bodo odnesli moji otroci, če bodo imeli neizobrazbo in še dve levi roki. Imam dva primera v sorodstvu, pa so partnerje dobili z veliko "mani, mani" in glej ga zlomka, privoščijo si več kot jaz (tudi avto, cunje) ki imam izobrazbo in delam, delam....

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Študiraj,da ti ne bo treba delat
7.4.2008 16:40:00   
bumerang
Ja tako je to pri nas, v tujini pa še zdaleč ne.
Ne dvomim, da bo v roku ene, dveh generacij tudi pri nas držal zgornji rek, zato bom svojemu sinu rekla enako.

_____________________________

Ustavi se in prišel boš!

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Študiraj,da ti ne bo treba delat
7.4.2008 17:52:34   
Anonimen
Malo cuden naslov clanka.

Ravno tako je treba delat, samo ne fizicno, ponavadi.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Študiraj,da ti ne bo treba delat
7.4.2008 18:02:31   
Anonimen
Študij je dvorezen meč. Poglejte...

Oseba A porabi najprej 9 let za osnovno šolo (na račun staršev in države, recimo). Potem porabi 4 leta za gimnazijo ali srednjo šolo (še vedno na račun staršev in države, delno pa lahko že pomaga z delom preko študentskega servisa). Potem porabi še 4 leta za višjo/visoko šolo ali fakulteto (recimo, da starši tukaj prispevajo samo še delno, večinsko pa država in študent sam). In če potem dodamo še 2 leti kakšne specializacije ali prakse, je oseba A na koncu (če vse opravi v rednih rokih, brez ponavljanj in pavziranj) šolanja stara 26 let. Živi ali pri starših ali pa v dragem tržnem najemu, za katerega plača večino zaslužka od svojega dela preko študentskega servisa. Morda ima še partnerja, ki je na istem (študij) in po možnosti tudi otroka (ker se je "zgodil"). Torej mlada družina, stara 26 let, takorekoč brez vsega (samo z dvema diplomama in z ravno toliko delovnimi izkušnjami za svojo stroko, da ne more reči, da jih nima).

Oseba B naredi osnovno šolo (potrebuje enako - 9 let). Potem začne delati preko študentskega servisa (in vmes živi pri starših, saj je še mladoletna). Ker je popolnoma realno, da lahko zasluži 500€ na mesec, lahko v 4-ih letih (do polnoletnosti ali do končanja srednje šole ali gimnazije) prihrani 24.000€ (+ obresti). S kakšnim pretiranim učenjem se v srednji šoli ni potrebno obremenjevati, če nimaš namena iti študirat naprej. Pri 18-ih letih hitreje najde službo kakor študent. Če ne zaradi česa drugega, potem že zato, ker ljudej z nižjo izobrazbo vedno hitreje dobijo službo, saj delodajalce stanejo manj kakor doktorji in magistri. In če službo najde v enem letu (kar je tudi realno), potem ima pri 19-ih letih v žepu spričevalo o končani poklicni izobrazbi, pogodbo o zaposlitvi in plačan polog za stanovanje. Razlika gre na hipoteko staršev ali na kredit, jasno. Pri študentu to odpade, saj se ne more redno zaposliti, če redno študira. Lahko ima pa tudi študent tistih 24.000€ za polog, ampak od česa bo pa obroke kredita plačeval?

In potem sta A in B stara 26 let. Sta na istem? Niti pod razno.

A ima diplomo, sobo pri starših in mesto na RZZ (ter možnost dela preko ŠS še eno leto, če se ne motim). B ima poklicno izobrazbo, najbrž že pogodbo za nedoločen čas, 7 let delovnih izkušenj (in posledično že višjo plačo) ter že 3/4 odplačano lastniško stanovanje. In četudi A dobi službo takoj po študiju, bo njegova začetniška plača enaka ali celo manjša kakor od B-ja (v tistem trenutku).

Tukaj pa pride potem do debate, kako nekdo s 7. stopnjo izobrazbe pri 30-ih letih zasluži manj kakor nekdo s 4. stopnjo izobrazbe pri isti starosti.

Moja primera sta extrema, da se ne bo kdo zapičil vanju user posted image , ampak sta pa vseeno zelo realna v Sloveniji. Tudi sama sem primer za to (če se že primerjam s kom, ki ga poznam). Moj kolega ima 7. stopnjo upravne izobrazbe in  je bil pred časom tista zadnja živina na UE Ljubljana, ki ti je dal štampiljko za državljanstvo. Njegova plača (če preračunam v €) je bila cca. 600€ netto (7. stopnja + več let delovnih izkušenj). Če bi ostal tam, bi imel danes recimo 700€. Jaz imam "samo" OŠ in moja aprilska plača bo znašala 824€ (ali več - bomo videli). Pa je moja služba prav tako stabilna, kakor je bila njegova, ugodnosti imam pa še več.

Ne trdim, da se ne splača študirati. SE splača. Še celo sama imam nekega dne to v planu, ker brez uradne izobrazbe pač nikoli ne bom mogla postati to, kar si želim. Trdim pa, da študij NI edina možnost (in še manj garancija), da boš dobil službo in to celo dobro plačano. Kamorkoli se obrnete, boste videli primere, ki dokazujejo nasprotno - vsak keramičar, ki odpre s.p., ima netto več kakor referentka v javni upravi. Zidar zasluži 800€ na mesec, pa ima samo OŠ. Natakarica enako. In podobno in tako dalje. Pa natakaričina pogodba o zaposlitvi za nedoločen čas ni nič manj vredna in nič manj zakonita od npr. sodnikove. Ona je v prednosti samo pri tem (ampak ta "samo" je bistven), da se ji niti okrog ni potrebno obrniti, pa bo lahko zamenjala službo (izkušene natakarice so plačane tudi po 10€ na uro). Sodnik tega ne more. Če ne drugega, že zato ne, ker se mu bo zdelo izpod časti prijeti metlo v roke s takšno izobrazbo. Pa čeprav poznam tudi čistilko, ki zasluži 1.500€ mesečno (s privat pospravljanjem).

Tako, da... dvorezen meč, ja, kakor sem rekla.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Študiraj,da ti ne bo treba delat
7.4.2008 18:45:41   
Felicita
Naslov je odličen in zadnji čas opažam pri 'svežih' diplomantih točno to miselnost. Pride na razgovor za službo, brez dneva delovnih izkušenj (ker pač študentsko delo iz njegove stroke ni dobro plačano, pa je raje delal kot natakar/prodajalec...), in poln teorije in bullshita (se oproščam izrazu), s katerim te napihajo na faksih ('vi ste bodoči intelektualci, steber družbe, vi boste premikal meje sveta ...') in seveda s čudežnim papirčkom (diplomo) v žepu. In potem bi on rad svojo pisarno, 40 dni dopusta, služben avto in 2000€ bruto plače. PROSIM?! Pa dobro, a z diplomo v žepu pa misliš da si boga za jajca prjel al kaj? Al sem samo jest tok čudna, da bom hvaležna za vsako službo, ki jo bom (upam) dobila, pa čeprav za minimalno plačo? A sem edina, ki se zaveda, da pri dvaset-nekaj letih in brez delovnih izkušenj, je dejansko treba delat za plačo in bit prekleto srečen da imaš službo in redno plačo?
Ja, sej se strinjam, diploma kljub vsemu nekaj pomeni, je stopnja, je dobra odskočna deska. Ampak mislim da je v sloveniji samo to - odskočna deska in ne neka podlaga oz. zagotovilo za službo in 'odlično' plačo (karkoli to že je).


_____________________________

Accept certain inalienable truths: prices will rise, politicians will
philander, you too will get old. And when you do you’ll fantasize
that when you were young prices were reasonable, politicians were
noble and children respected their elders.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Študiraj,da ti ne bo treba delat
7.4.2008 20:24:48   
nejcko
Na to temo sem že parkrat pisala, zato bom sedaj samo citirala dejatva, ki so kriva za to, da določenih kadrov primanjkuje:

Jadikovanje nam ne bo dosti pomagalo, če se razmere v vsakdanjem življenju ne bodo prav nič spremenile. Dokler bodo zaposlitve v gostinstvu tako negotove in plače tako nizke, starši svojih otrok zagotovo ne bodo pošiljali v srednjo gostinsko šolo. Tako bodo kavico še naprej stregli dijaki in študenti. Dulerjeva je nad tem ogorčena: »Po natakarjih in kuharjih je resnično povpraševanje, vendar v lokalih sploh ne opazimo več izučenih natakarjev. Četudi jih zaposlijo, jih plačujejo zelo slabo ali celo neredno. Kot mami mi lahko govorijo vse mogoče, a otroku bom tak poklic odsvetovala! Vsakokrat ko pridem v kakšen lokal, me postreže nekdo drug, tistega prejšnjega ni več.« Promocija poklicev bo tako izzvenela v prazno, če v resnici ne bodo primerno vrednoteni
 
Torej, eden ključni problemov pri nas - določeni poklici so mnogo mnogo premalo plačani, marsikdaj plača sploh ne zagotavlja nekega normalnega preživetja; človek je tako kljub poštenemu in trdemu delu revež!!! In zakaj bi bil revež, če ni treba?
Poleg tega so v določenih poklicih delovni pogoji čedalje bolj nemogoči in mladi to vidijo; vidijo tiste v pisarnah, ki so vse sobote, nedelje in praznike lepo fraj, med tednom pa imajo kar fino plačane nadure ali pa jih lahko fino izkoristijo. In potem gledajo svojo mamo natakarico, prodajalko, kuharico ..., ki dela petek in svetek, ima kakšen dan med tednom sicer fraj, a ga ne more preživeti z družino, ker so ostali pač v šoli ali službi - torej takrat ko drugi uživajo, ona dela, potem jo pa še kakšen prenapeti izobraženec pošlje v pm, na koncu pa dobi žepnino in ne plačo.
In če je otrok le količkaj pri pameti, res ne bo šel po materinih stopinjah, kajne?

Po drugi strani pa spet plača ni vse - res je, da en vodovodar ali keramičar ali parketar prav fino zasluži. Ampak pogoji dela so pa ubitačni: delajo praktično cele dneve, cele dneve na kolenih, cele dneve vdihavanja raznoraznih kemikalij, tvegajo poklicne deformacije določenih sklepov (ko je enkrat fuč, grejo lahko samo še v penzijo) itd. In priznajte - mar niste ponosne, ko pridete skupaj v vrtec po otroka z možem v lepem gvantu in lepim topijem v aktovki, že na daleč izžarevata nobleso ... bi se tako ponašale tudi z zašmiranim, zapackanim in "smrdljivim" možem ... aja, tak po navadi niti nima časa po otroke priti, ker delauser posted image

Malo ironično, ampak resnično. Najprej se moramo sami pri sebi vprašati, kakšen odnos imamo do ljudi z nižjo izobrazbo. In nazadnje, čisto iskreno - kaj boste pa ve svetovale svojim otrokomuser posted image

(odgovor članu Felicita)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: Študiraj,da ti ne bo treba delat
7.4.2008 20:34:23   
Anonimen
kaj boste pa ve svetovale svojim otrokom


Če bodo mel gene po meni me sploh vprašal ne bodo za mnenjeuser posted image .

Dejstvo je da bi bilo vse drugače, če ne bi bli tolk požrešni. Da ne bi bilo miljon izrednih na ekonomiji, upravi, fdvju ipd. ki ne bodo nikoli v svojem fohu šihta najdl, ker pač šihtov ni, vpis je pa vsako leto višji.
Kot prvo bi bilo potrebno omejiti vpis na fakultete, povečat tam kjer je velika možnost zaposlitve, zmanjšat tam kjer ni. Izreden študij samo za ljudi k so že zaposleni, ne pa za mularijo k je z dvojkami srednje delala, pa jim tastari zdej izredno plačujejo kjer itak ni omejitve-sam da daš keš.
Kot drugo pa plačat ljudi dostojno.

(odgovor članu nejcko)
  Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: Študiraj,da ti ne bo treba delat
7.4.2008 20:35:46   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: karin24

kaj boste pa ve svetovale svojim otrokom


Če bodo mel gene po meni me sploh vprašal ne bodo za mnenjeuser posted image .


Jaz tudi na nekaj takega racunam....user posted image .

Drugace pa....tisto, kar jo bo veselilo.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: Študiraj,da ti ne bo treba delat
7.4.2008 20:37:43   
Anonimen
Da ne bi bilo miljon izrednih na ekonomiji, upravi, fdvju ipd. ki ne bodo nikoli v svojem fohu šihta najdl, ker pač šihtov ni, vpis je pa vsako leto višji.


Ma dela je dovolj...ze dolgo ga ni bilo toliko.

Stopnja brezposelnosti je bila konec leta 4,9%. Nizja je bila samo se v socializmu.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: Študiraj,da ti ne bo treba delat
7.4.2008 20:46:49   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: Mič II

Da ne bi bilo miljon izrednih na ekonomiji, upravi, fdvju ipd. ki ne bodo nikoli v svojem fohu šihta najdl, ker pač šihtov ni, vpis je pa vsako leto višji.


Ma dela je dovolj...ze dolgo ga ni bilo toliko.

Stopnja brezposelnosti je bila konec leta 4,9%. Nizja je bila samo se v socializmu.


Ja pa ne na račun tega da vsi delajouser posted image
Sam pač dost so jih iz zavoda pometal.
Pa dost ekonomistov ipd. so po trgovinah nametal....ker ti pač lahko najdejo šiht za dve stopnji nižjo izobrazbouser posted image

Drgač pa povprečje prijavljenih na razpisu za ekonomista pri nas v firmi - 1.200 prošenj!
2/3 iskalcev prve zaposlitve

Ko je bil razpis za moje delovno mesto se jih je prijavilo nekaj čez 1000. Pa so bili taki pogoji da resno dvomim da jih je kdo izpolnjeval(tehnična znanja k nimajo nobene veze z ekonomijo in nek certifikat k ga ne moreš nikjer drugač k v naši firmi narest), ker so pač nalašč tak raspis naredili, sam folk se je vseeno prijavljal....

Drugač pa večina mojih sošolcev iz faksa, pa kolegov z EFja dela po trgovinah, so tajnice, v gostilnah, kot knigovodje za 400€, tisti k majo srečo so celo v bankah na okencih, jaz recimo delam nekaj k sploh nima veze z mojo izobrazbo(ok, sam men je kul, je bla to moja odločitev).....

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: Študiraj,da ti ne bo treba delat
7.4.2008 20:53:13   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: karin24

Drgač pa povprečje prijavljenih na razpisu za ekonomista pri nas v firmi - 1.200 prošenj!


A tolk? Pri nas je cca. 200, se mi zdi, Ljubljana. Verjetno se ustrasijo, da je treba delat....user posted image , vsaj tako sem jih enkrat poslusala na kavi po razgovoru.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: Študiraj,da ti ne bo treba delat
7.4.2008 20:55:51   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: karin24

Drugač pa večina mojih sošolcev iz faksa, pa kolegov z EFja dela po trgovinah, so tajnice, v gostilnah, kot knigovodje za 400€, tisti k majo srečo so celo v bankah na okencih, jaz recimo delam nekaj k sploh nima veze z mojo izobrazbo(ok, sam men je kul, je bla to moja odločitev).....


A to ljubljanska EF?

Ne vem, kam vse zajadrajo....mi se ni sosolka stregla kave...user posted image , drugace pa verjetno vse sorte.

Zgleda, da imam kar sreco, kar se tega tice. Vsaj v osnovi je potrebna moja izobrazba. Kaj je pa v praksi....so pa ze nianse...user posted image

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: Študiraj,da ti ne bo treba delat
7.4.2008 20:56:44   
nejcko
IZVIRNO SPOROČILO: karin24


Dejstvo je da bi bilo vse drugače, če ne bi bli tolk požrešni. Da ne bi bilo miljon izrednih na ekonomiji, upravi, fdvju ipd. ki ne bodo nikoli v svojem fohu šihta najdl, ker pač šihtov ni, vpis je pa vsako leto višji.
Kot prvo bi bilo potrebno omejiti vpis na fakultete, povečat tam kjer je velika možnost zaposlitve, zmanjšat tam kjer ni. Izreden študij samo za ljudi k so že zaposleni, ne pa za mularijo k je z dvojkami srednje delala, pa jim tastari zdej izredno plačujejo kjer itak ni omejitve-sam da daš keš.
Kot drugo pa plačat ljudi dostojno.



Se absolutno strinjam. In ko gledam razpise na faksih (sploh družboslovnih) in celo na gimnazijah, se sprašujem, kje se bo ves ta folk zaposlil.
Res niso gladki. Ampak, saj vidiš, zdaj je celo trend, da vsak bivši poslanec ali minister ustanovi svojo fakulteto ali pa celo univerzo. Za bruhat.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: Študiraj,da ti ne bo treba delat
7.4.2008 21:01:41   
Anonimen
ko gledam razpise na faksih (sploh družboslovnih) in celo na gimnazijah, se sprašujem, kje se bo ves ta folk zaposlil.


Mi smo se kar, kolikor se s sosolci vidimo oz. kolikor imamo stike :)

Ja, druzboslovci brezvezniki, ce uporabim besede ene od vrlih gimnazijskih profesoric. Dobro, da smo ze v tistih letih imeli smisel za humor...user posted image .

(odgovor članu nejcko)
  Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: Študiraj,da ti ne bo treba delat
7.4.2008 21:13:15   
Anonimen
Mi smo se kar, kolikor se s sosolci vidimo oz. kolikor imamo stike :)


No kot mlajša generacijauser posted image (se oproščam), ti povem da se sedaj z EF sploh VPŠ zelo težko zaposliš v svoji smeri. Zelo težko. Da se dobit delo na kakšni zavarovalnici, v kakšnem računovodstvu....pol se pa že skor počas konča. Za vse ostale razpise za ekonomiste pa je večinoma potrebnih 5-10 let izkušenj.

Pa gre se za to da naj bi se na fakultete vpisovali "tapridni" srednješolci, sam sedaj se pa lahko vpiše vsak k ma dnar, pač izredno. Ko sem se jaz vpisovala na EF je bilo za redne 400mest, za izredne 800 ker jih več ne smejo razpisat, sam pazi....so pa uvedli študij na daljavo(kar je isto sranje kot izredni sam da ma pač drug ime)user posted image , kjer se jih je vpisalo še 1.200! Koliko je razpisanih sedaj menst ne vem, resnično dvomim da manj, se upam jit pa stavit da več. Ker pri študiju na daljavo sploh niso gledali ne pik, še maturo so sam preletel....sam da daš keš pa si vpisan. Prosim te no. Res da jih pol ne naredi, sam še vedno recimo da jih samo tretjina diplomira.....to je 800 diplomiranih ekonomistov letno. Samo z VPŠ. Samo iz ljubljanske EF. Pol pa prišti še univerzitetne. Pa mariborske, pa primorske, pa organizacijo v kranju k je isto sranje, pa upravno k tud ni neki ekstremno drugačno, pa management, pa razne višje šole k rastejo k gobe na dežju zadnje čase za računovodje, za komercialiste, za poslovne sekretarje.....

No, zdaj mi pa najdi za vse te ljudi primerno delovno mestouser posted image

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 23
   RE: Študiraj,da ti ne bo treba delat
7.4.2008 21:13:39   
Dashenka
Trdim pa, da študij NI edina možnost (in še manj garancija), da boš dobil službo in to celo dobro plačano


Univerzitetna izobrazba ni nič drugega, kot vstopnica v svet boljših možnosti.

Kamorkoli se obrnete, boste videli primere, ki dokazujejo nasprotno - vsak keramičar, ki odpre s.p., ima netto več kakor referentka v javni upravi. Zidar zasluži 800€ na mesec, pa ima samo OŠ. Natakarica enako.


Ja in? Vendar ti, ki si jih naštela žal ne bodo nikoli zaslužili kaj dosti več.
Za tistega 26 letnega mulca (z nerešenim stanovanjskim problemom) z doktoratom v žepu, za katerega praviš, da v življenju ni naredil še nič koristnega, pa zgornji limit praktično ne obstaja.




(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 24
   RE: Študiraj,da ti ne bo treba delat
7.4.2008 21:15:56   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: karin24

No, zdaj mi pa najdi za vse te ljudi primerno delovno mestouser posted image


Nisem kadrovnik...user posted image .

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2 3 4 5   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2 3 4 5   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Glivična okužba nožnice – pogost vzrok nep...
Čeprav večinoma mine brez posebnosti, je glivična okužba nožnice ali bakterijska vaginoza precej pogost vzrok za neplodn...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Zgodbe malih junakov: 9 dni sem bila v ume...
Sprejeli so me v zelo kritičnem stanju na Infekcijsko kliniko, opravili nujen carski rez, intubirali. Potem sem bila v ...
Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
Živilo, ki preprečuje pojav alergij pri ot...
Znanstveniki iz Nove Zelandije so prišli do zanimivega odkritja, da lahko samo z enim samim živilom v prehrani otroka zm...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?