|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2 3   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Epiduralna a..- da ali ne?
24.4.2008 10:22:40   
julči
Punce živjo!


Približuje se moj PDP in do sedaj nisem razmišljala o drugačnem porodu kot je "običajno", sedaj pa mi je moj ginekolog predlagal in ponudil epiduralno, ker bom rodila pri njem in kok je to fajn ker se ženska pač ne matra,..

MENE PA JE STRAH, po eni strani itak da si vse želimo rodit v čim manjših bolečinah in čimhitreje, ampak določen rizik je , pa še ker bom rodila prvič si niti ne znam predstavljat kakšne so porodne bolečine- kok sem sposobna prenest,... če bi šla v drugo bi blo mogoče lažje.

Kakšne izkušnje mate, kok dejansko pri nas rodi žensk z epiduralno, kaj to pomeni za otročka,...?

Hvala in lp

< Sporočilo je popravil Teni RR -- 26.4.2008 7:50:36 >
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: EPIDURALNA A.- da ali ne?
24.4.2008 10:27:10   
pety78
Tiste, ki so rodile z EA so zelo zadovoljne z njo. Jaz je prvič nisem imela, se bom pa verjetno probala zmeniti za njo sedaj v drugo.

Se moraš pa sama odločiti ali jo želiš ali ne. Menda zelo olajša porod. user posted image

_____________________________



(odgovor članu julči)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: EPIDURALNA A.- da ali ne?
24.4.2008 10:55:16   
mihaelao
Živjo! Jaz sem rodila brez vsakršnih kemičnih dodatkov in sem ponosna nase user posted image . Nisem še zasledila, da bi kakšno mamico pri porodu 'pobralo' zaradi bolečin ... Lahko preneseš, v to moraš pa seveda sama verjeti. V kolikor pride do kakšnih zapletov - Bog ne daj - pa tudi zdravnik ne ve vsega v naprej, ti bodo pa v tistem trenutku pomagali, brez skrbi ... Lahko pa si samo predstavljaš, kako to učinkuje na otročka, če že nate toliko, da ne čutiš bolečin ... Kar pogumno, pa ne glede na to, kako se odločiš ... bo odločitev prava.
Imej neizmerno rada svojega otročka in veliko veselja v materinstvu ...

_____________________________

Nič ni lepšega od današnjega dne ...

(odgovor članu julči)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: EPIDURALNA A.- da ali ne?
24.4.2008 11:11:00   
Anonimen
Sem rodila z EA in ti predlagam, da se zanjo odločiš. Boljše, da si dogovorjena za EA, na koncu še jo vedno lahko odkloniš.Ne vem zakaj bi mogla trpet in prenašat bolečine. Pa še ne boš toliko utrujena. Zadnje pol ure pred izstisom mi je epidurala popustila in ker sem bila že toliko odprta, da sem bila pripravljena rodit, mi niso dali več dodatne doze, da bi bil še izstis neboleč. Pa rekli so, da bom tako lažje sodelovala. Si ne predstavlam, da bi 6 ur in pol (toliko je trajal porod) trpela neznosne bolečine popadkov. Imam nizek prag bolečine.Ko so prišli moji starši v porodno naju pogledat, so rekli, da ful dobro zgledam, da se verjetno sploh nisem namučila.user posted image  Aja: nobeni težav ni bilo zaradi EA. Niti med, niti po porodu.
Vso srečo in vse dobro!

(odgovor članu mihaelao)
  Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: EPIDURALNA A.- da ali ne?
24.4.2008 11:12:18   
BUŠICA
prvič bom rodila in sem se odločila da z EA.
pri nas to še ni rutina, od tod tudi določeni strahovi. poznam mamice ki so rodile z EA in so zadovoljne, tiste, ki niso pa jim je dobesedno žal.
verjetnost komplikacij obstaja ampak minimalna če je pravilno izvedena (komplikacije pa lahko pričakuješ tudi pri porodu brez EA)
sicer imam zmenjeno, da se poskuša prvo brez, potem z protibol.sredstvi, in na koncu EA-vse odvisno od mojega bolečinskega praga.
moje mišljenje je da se izplača imeti to opcijo, nekak sem bolj pomirjena, glede na to , da nimam pojma kako to izgleda!
dobro odločitev!

(odgovor članu mihaelao)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: EPIDURALNA A.- da ali ne?
24.4.2008 11:19:23   
sharona
tudi jaz se zanimam za epiduralno, bi pa rada rodila v Ljubljani, tu pa mislim, da je ne delajo

ali boste ve vse šle rodit v Postojno?

(odgovor članu BUŠICA)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: EPIDURALNA A.- da ali ne?
24.4.2008 11:21:08   
Anonimen
Ojla nosečke!
Še mene zanima ta epiduralna, a to se moras v naprej dogovorit, ne morem jest ko pridem tja rečt da bi jo rada?Vprašam,ker ne vem kako to gre.

Lep dan

(odgovor članu BUŠICA)
  Neposredna povezava do sporočila: 7
   [Brisano sporočilo]
24.4.2008 11:24:20   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: EPIDURALNA A.- da ali ne?
24.4.2008 11:25:02   
mika
Menda zelo olajša porod.



huuuuuuuuuh, pa še kakouser posted image .

glede stranskih učinkov oz. zapletov pa je tako....anestezist te mora o tem obvestit, do ohromelosti pa zaradi ea ni prišlo že 10let ali več...ne spomnim se več. nam je rekla anestezistka, da bi do tega prišlo, bi moral bit anestezist popolnoma nesposoben.
user posted image  vstavljajo kateter samo usposobljeni anest. in se nihče na njih ne uči.

priporočam ti, da se za EA dogovoriš, če pa bolečine ne bodo neznosne, pa lahko zavrneš. ne moreš vedet kako dolgo se bo porod zavlekel, zato je dobro da greš na predavanja, v nasprotnem primeru se ti lahko zgodi, da ea ne dobiš, ker med hudimi popadki ženska ni razsodna in njena odobritev za ea ne velja.
je pa to tudi odvisno od anestezista, tako da lahko dobiš ea, tudi brez predhodnega podpisa. sam jaz ne bi reskirala.

(odgovor članu pety78)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: EPIDURALNA A.- da ali ne?
24.4.2008 11:28:49   
smejčica
Pozdravljena.

No, jaz epiduralne pri prvem porodu nisem imela. Sama si nisem znala predstavljat, kakšne bolečine so pri porodu. Sem si mislila, pa saj ne more bit tak hudo. Pol sem pa vidla, kako je ... ti vedno nekaj hudo dol pritiska. Apak sem preživela. :) Pa zdaj lahko rečem, da je pa tak blo za vzdržat, čeprav sem takrat malo pred iztisom govorila partnerju, da ne morem več. Pa je šlo. In kak se otročiček rodi, je konec vseh bolečin. Za drugo še ne vem, kako se bom odločila. Morda se bom zmenla za epiduralno...ni pa rečeno, da jo bom potem res potrebovala. Pravijo sicer, da je res ful boljše, če jo imaš. Ampak naj ti povem, da pa tak huda bolečina spet ni. Meni so zaradi pritiska sprožili porod in sem bila od jutra v porodni sobi, rodila pa sem šele naslednji dan zjutraj ob štirih. Ampak, ne se vstrašit. Pri meni je dolgo, dolgo trajalo, da se je sploh začelo kaj dogajat. Najprej so mi dali gel in svečko za mehčanje mat. vratu, nato so mi predrli mehur in šele pozno v noč se je začelo. Je pa res, da so mi dajali umetne popadke in so vsako uro povečevali dozo. Tako da sem imela od polnoči že kar močne in pogoste popadke. Sedaj se temu še samo smejem....Jaz ti predlagam, da se za epiduralno dogovoriš in jo potem po potrebi izkoristiš. Saj boš vidla, ni tak hudo. Znajo včasi pregledi bolj bolet!

Lp

(odgovor članu julči)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: EPIDURALNA A.- da ali ne?
24.4.2008 11:30:33   
pety78
Znajo včasi pregledi bolj bolet!


O, hudiča, kake preglede pa si potem ti imela? user posted image

_____________________________



(odgovor članu smejčica)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: EPIDURALNA A.- da ali ne?
24.4.2008 11:33:56   
CIPRESA
No meni je ta tema zelo zanimiva. Našega Žiga sem rodila brez EA, porod je trajal 13 ur in pol,  umetni popadki so se začeli ob 9 zjutraj  in ob 4h popoldne nisem mogla več, bolečine so bile neznosne zato sem dobila veliko dozo  nekega mamila ki je bil toliko močan da sem v trenutku zaspala in se mi je bledlo. Po 15 min. so se popadki začeli naprej še hujše in še bolj boleče do pribl.23 ure ko sem končno rodila.

Nevem kaj naj rečem glede EA, mislim da je bila tista injekcija bolj rizična ki sem jo dobila za otročka, zaradi težkega poroda in ker se je tudi otroček matral z mano so mu upadli trombociti skoraj na nulo in bi skoraj izkrvavel.........nevem mislim da se bom jaz v drugo odločila za EA, nevem pa še ne točno, ker sem tudi trmasta in mogoče bom spet šla čez 13 uruser posted image

Kako vpliva EA na otroka me najbolj zanima?


_____________________________

09.08.2005 - ŽIGA
04.12.2008 - ANJA

(odgovor članu mika)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: EPIDURALNA A.- da ali ne?
24.4.2008 11:34:47   
triglav
jaz bom šla rodit z EA in tudi na predavanja nameravam it drugi mesec v PO, zaenkrat sem od kolegic,ki so rodile z EA slišala samo pohvale

(odgovor članu mika)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: EPIDURALNA A.- da ali ne?
24.4.2008 11:39:56   
ejša1
Jaz sem imela pred porodom vse dogovorjeno za EA, čeprav sem rekla, da bom probala brez. Ko sem bila odprta 3-4 cm, so mi jo prvič ponudili, pa sem rekla, da še ni tako hudo in da je še ne potrebujem. Uro za tem sem pa že rekla možu naj gre reč za epiduralno, ker je že vse skupaj preveč bolečeuser posted image

Ob epiduralni sem nato"uživala" eno uro, ko se je že začela faza iztisa. Takrat so mi sicer ustavili dovajanje, vendar mi je še vseeno vredu "držalo", tako da tudi faza iztisa ni bila boleča. Nekateri pravijo, da če imaš epiduralno do konca ne moreš tako potiskat, vendar se meni to sploh ni zdel problem. Ko je prišel popadek (ki sem ga čutila kot rahlo črvičenje in sploh ni bilo boleče), sem pač po navodilu babice potiskala.

Skratka, porod z EA je bil super, tudi lepo sem se odpirala z njo in jaz samo priporočamuser posted image

(odgovor članu julči)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: EPIDURALNA A.- da ali ne?
24.4.2008 11:45:24   
Gordana-3
če imaš težave s hrbtenico, se epiduralna odsvetuje.

(odgovor članu ejša1)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: EPIDURALNA A.- da ali ne?
24.4.2008 11:54:38   
smejčica
Mah, veš kaj. Sem mela na začetku kar neko grobo babico.  Tako da je znalo fajn bolet. S samim pregledom me je tudi odpirala in mi predrla mehur. Tako da...

(odgovor članu pety78)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: EPIDURALNA A.- da ali ne?
24.4.2008 12:07:09   
pety78

IZVIRNO SPOROČILO: smejčica

Mah, veš kaj. Sem mela na začetku kar neko grobo babico. Tako da je znalo fajn bolet. S samim pregledom me je tudi odpirala in mi predrla mehur. Tako da...


Aja, ja, to v sklopu poroda pa verjamem, ja. Jaz sem jo prosila, da ne več, ko mi je tipala vrat, kolk sem že odprta...

Sem mislila, da si imela tako zelo boleče preglede v nosečnosti. user posted image

_____________________________



(odgovor članu smejčica)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: EPIDURALNA A.- da ali ne?
24.4.2008 12:08:53   
ZmajTolovaj
Nisem mela in tudi naslednjič ne bom. Rodila sem v LJ. Vse je bilo super in bp, ja sej boli, ampak tako zelo pa tud ne. Od cimre v porodnišnici sem pa slišala negativno kritiko EA, prvič je rodila z EA v Postojni, drugič pa potem v LJ brez EA. Veš, vsak bo povedal svojo izkušnjo, odloči se pa glede na svoje zmožnosti prenašanja bolečine in same psihične priprave na porod. Jaz sem se ful veselila prihoda svoje punčke in me ni bilo strah, pa sicer nisem ne vem koliko trpežna z bolečinami. Meni je bilo huje poporodno obdobje in tisti blesavi šivi, ki se niso in niso zacelili.



_____________________________

The only man who had his work done by Friday was Robinson Crusoe.

(odgovor članu smejčica)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: EPIDURALNA A.- da ali ne?
24.4.2008 12:10:39   
Neli1
Jaz sem se prvič odločila za EA in mi je res lajšala bolečine. Bilo je super, ker sem ob sebi imela takšen gumbek in sem si lahko sama regulirala. Tako, da sem imela res blage bolečine.
Je pa tudi odvisno kakšen prag bolečine imaš...

Za drugič pa še ne vem... pravijo, da je v Celjski porodnišnici ni možno vedno dobiti,
jaz pa se nebi rada preveč zanašala na nekaj kar ni možno...

(odgovor članu smejčica)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: EPIDURALNA A.- da ali ne?
24.4.2008 12:28:43   
smejčica
Ne, ne...nisem mislila v nosečnosti. Pri porodu, ja.  :)

(odgovor članu pety78)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: EPIDURALNA A.- da ali ne?
24.4.2008 13:58:03   
Anonimen
Včeraj sem bila na predavanju za EA v Kranju, kjer jo je anesteziologinja zelo pohvalila. Njeno mnenje je bilo, da je boljša od npr. ultive, ki je v bistvu opioid (droga) in prehaja v posteljico otročka. EA pa praktično nima vpliva na otročka, če že, ima pozitivnega, ker se tudi otrok manj utrudi tako kot se manj utrudi mamica. Ultiva pa recimo uradno sploh še ni registrirana v svetu, čeprav jo povsod uporabljajo. Pri EA so tudi 3kratno zmanjšali odmerek analgetika (ne gre za anestezijo-kjer nič ne čutiš, ampak za analgezijo, kjer čutiš, ampak imaš olajšane bolečine). EA v Kranju je na voljo 24 ur in jaz sem kar navdušena. Prav tako naj bi v zadnjem času zaćeli prakticirati "Walking Epidural", kjer imaš epiduralno pa hkrati vmes še hodiš, ker se zaradi gravitacije otroček hitreje spušča navzdol-vse to pa skrajša porod. Zapleti so baje že zelo redki, če pa že, pa bolj blagi. EA je posebej še primerna za porodnice s srčnimi in pljučnimi problemi, pa tudi z visoko dioptrijo. Recimo pri ultivi lahko pade vrednost kisika v krvi, zato sploh ni primerna za astmatike. Baje je pa ultivo bolj priporočajo babice, ker jo je lažje dajati (ni toliko predpriprav), je pa tudi cenejša. No, to so najbolj sveže informacije, odločite se pa seveda same!   

(odgovor članu smejčica)
  Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: EPIDURALNA A.- da ali ne?
24.4.2008 14:02:44   
sayuri
Prvič je nisem imela in tudi sedaj drugič je ne bom imela.
Prvi porod je bil kratek - v eni uri je bilo vsega konec in imam res čudovito izkušnjo. Bolečine so bile, vendar ni bilo to nič v primerjavi s kakšnim zobobolom ali čem podobnim. Sem velikokrat rekla v hecu, da raje še 5x tkole rodim, kot grem 1x k zobarju. user posted image

Mogoče bi drugače razmišljala, če bi imela hud in dolg porod. Tko sem se pa komajda na tisto mizo ulegla, pa sem že mogla vstat.user posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: EPIDURALNA A.- da ali ne?
24.4.2008 14:05:05   
pety78

IZVIRNO SPOROČILO: Anonimen

Včeraj sem bila na predavanju za EA v Kranju, kjer jo je anesteziologinja zelo pohvalila. Njeno mnenje je bilo, da je boljša od npr. ultive, ki je v bistvu opioid (droga) in prehaja v posteljico otročka. EA pa praktično nima vpliva na otročka, če že, ima pozitivnega, ker se tudi otrok manj utrudi tako kot se manj utrudi mamica. Ultiva pa recimo uradno sploh še ni registrirana v svetu, čeprav jo povsod uporabljajo. Pri EA so tudi 3kratno zmanjšali odmerek analgetika (ne gre za anestezijo-kjer nič ne čutiš, ampak za analgezijo, kjer čutiš, ampak imaš olajšane bolečine). EA v Kranju je na voljo 24 ur in jaz sem kar navdušena. Prav tako naj bi v zadnjem času zaćeli prakticirati "Walking Epidural", kjer imaš epiduralno pa hkrati vmes še hodiš, ker se zaradi gravitacije otroček hitreje spušča navzdol-vse to pa skrajša porod. Zapleti so baje že zelo redki, če pa že, pa bolj blagi. EA je posebej še primerna za porodnice s srčnimi in pljučnimi problemi, pa tudi z visoko dioptrijo. Recimo pri ultivi lahko pade vrednost kisika v krvi, zato sploh ni primerna za astmatike. Baje je pa ultivo bolj priporočajo babice, ker jo je lažje dajati (ni toliko predpriprav), je pa tudi cenejša. No, to so najbolj sveže informacije, odločite se pa seveda same!


Anonimna, jaz bi šla tudi na predavanje v Kranj. A si se naročila? Lahko mi pišeš tudi na ZS.

LP

_____________________________



(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 23
   RE: EPIDURALNA A.- da ali ne?
24.4.2008 14:10:30   
julči
Punce hvala vam za vse odgovore, vidim da so izkušnje pozitivne user posted image .

Me pa še neki zanima- a je res da se velik porodov z EA konča z vakuumom, ker kao ne čutiš dobr kako iztisnit? Kakšne posledice ima lahko vakuum na otroka- a so v današnjem času še možne kšne možganske poškodbe?

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 24
   RE: EPIDURALNA A.- da ali ne?
24.4.2008 14:13:51   
julči
se mi zdi da vas je kar enkaj rodilo z EA, čeprav se zdi da se o tem bolj malo govori?! Zakaj je tako? A mogoče ktera ve kje bi se dal dobit kako statistiko npr. koliko je takih porodov v Slo. oz drugod po svetu?

Mi je pa zanimivo to, da mi je moj ginekolog sam predlagal in ful pohvalil EA. Ste ve kej govorile o tem s svojimi G?

(odgovor članu julči)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2 3   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2 3   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Porodna zgodba: Moj dojenček je doživel mo...
Mali Tim je bil težko pričakovano dete. Veselili smo se ga vsi, tako mami in ati, kot njegova velika sestrica Tia.




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?