|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Prosim hitro nekaj nasvetov glede dedovanja!!!
14.9.2008 22:36:44   
Marelica
Upam, da mi bo vedela katera kaj konkretnega povedat, lahko tudi na ZS in to najkasneje do torka zjutraj.

V torek imamo zapuščinsko in smo klicane mama, sestra in jaz kot zakonite dedinje po pokojnem očetu. Ker se res dobro razumemo in ni problem v kakšni kregariji, bi rabila enih par konkretnih odgovorov od takih, ki ste to že dajali skoz (nažalost). In sicer bi rade prišle najbolje skoz iz finančnega stališča... ker se baje neki zneski glede na vrednost premoženja plačujejo (2%), ampak nihče nam še ni konkretno povedal za kaj gre. Ker davka na dediščine smo kot dedinje 1. reda oproščene.
Dogovor med nami je, da mama obdrži hišo in parcelo okoli nje, kmetijsko zemljišče (2ha) pa se razdeli nama s sestro.( Lahko da bo nekoč možnost spremembe v gradbeno...) Jaz bi se najraje svojemu deležu odpovedala, ampak ne pa v imenu svojih potomcev. A potem se to kar mojima otrokoma napiše (kaj pa če bo recimo še eden, pa še ta sta tako mičkena) ali se prenese do polnoletnosti?? Pa dokler geodet ne odmeri in ni vpisano v zemljiško knjigi itak ne moreš biti lastnik? Mislim, a ve katera, kako to gre po kakih postopkih???
A bi bilo najboljše, da se kar obe s sestro vsemu odpoveva (tudi v imenu potomcev), se pravi, da vse obdrži mama in potem ona naredi oporoko ali pa z darilnimi pogodbami podari naprej... Kaj se bolj splača za naju in zanjo? Mama bi vsekakor rada vedela, da se vsaj po njeni smrti pravično razdeli med naju, da bo res črno na belem, kdo kaj dobi.
A bi potem ona plačala enako, kot bi plačale vse tri za obravnavo oz. karkoli se že računa?
Pa po pravici povedano sploh nerada sprašujem o tem in sem vse predolgo odlašala s spraševanjem. :oops: Zdaj pa se ne zanesem, da bi mi na kakem bolj ustreznem forumu tako hitro odgovorili. Iščem med vami tiste taprijazne in ki kaj veste, da mi svetujete. Prosim!!!
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Prosim hitro nekaj nasvetov glede dedovan...
15.9.2008 0:45:22   
Marelica
Sem zdaj malo googlala in izbrskala za kakšno plačilo gre ta 2 % od vrednosti premoženja. Je sodna taksa, ki jo moraš plačati. Madonca, kje si vse lastijo denaruser posted image ... Najhujše pa je, da bo morala moja mama plačati tudi sodno takso za skupaj privarčevani denar, ki je bil na banki položen na očetovo hranilno knjižico. user posted image

Se pravi, da se bolj splača delat darilne pogodbe v času življenja, ker pri dedovanju ti takoj to zaračunajo. Samo ko nikoli ne veš kdaj boš umrl pa kdo bo prejuser posted image ...

_____________________________

Moji trije sončki: aprilka Katarina, avgustovček Dominik in njun zlati ati
http://marelica79.moj-album.com/
http://www.mojvideo.com/uporabnik/marelica

(odgovor članu Marelica)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Prosim hitro nekaj nasvetov glede dedovan...
15.9.2008 4:29:28   
Kerensa*
IZVIRNO SPOROČILO: Marelica
Najhujše pa je, da bo morala moja mama plačati tudi sodno takso za skupaj privarčevani denar, ki je bil na banki položen na očetovo hranilno knjižico. user posted image

A mama ni pooblaščena za to hranilno knjižico?... namreč če je, jaz ne vidim problema... dvigne in položi na svojo... komu naj za to plačuje?... no, je pa res, da ste ta znesek najverjetneje prijavili v dediščino, torej sodišče ve, da ta denar obstaja... ampak vseeno mislim, da tukaj nekaj ni OK... ne vem, zakaj plačevati sodne takse za nekaj, kar je tvoje in do česar imaš prost dostop... nekaj mi tukaj ne gre v račun in skoraj prepričana sem, da se vsaj pri tem da plačilu izogniti... vsaj za polovico zneska, ki je že v osnovi mamin... druga polovica je pa dediščina... ampak ta druga polovica naj bi se uradno delila med vse tri vas... če se vidve s sestro odpovesta svojemu deležu, je avtomatsko mamin... na-a, ne razumem, kaj je tukaj za plačat.

(odgovor članu Marelica)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Prosim hitro nekaj nasvetov glede dedovan...
15.9.2008 8:21:38   
Naja31
Ja, sodna taksa se plača in se ji ne moreš izogniti. Obstaja pa neka zgornja meja,  vsaj 12 let nazaj je bila ko smo mi imeli zapuščinske razprave.

Glede denarja pa res škoda, da nista tega denarja dvignili z računa, če je mama pooblaščena. Midva z bratom sva to naredila še isti dan, ko je mama umrla in preložila na najina računa, drugače banka to zablokira in traja celo večnost, da dobiš denar. Pa še v dediščni ne zapade in ti ni treba plačevati takse.

(odgovor članu Kerensa*)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Prosim hitro nekaj nasvetov glede dedovan...
15.9.2008 8:27:31   
Kerensa*
Ne vem, no... moja mama je imela na svojem TRR en drobiž, ko je umrla... jaz za TRR nisem bila pooblaščena... ampak so mi v banki dali tisti denar... samo mrliški list od nje sem morala prinesti in svoj rojstni list... samo to je bila najbrž druga situacija, bi rekla.

(odgovor članu Naja31)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Prosim hitro nekaj nasvetov glede dedovan...
15.9.2008 8:56:30   
Anonimen
Dvigovanje denarja pokojnih nekak ni legalnouser posted image

Plačate 2% ja, ampak dajo minimalno ceno hiši in parcelam. Vsaj pri nas so. Zapuščina v gotovini pa ni obdavčena, vsaj pri nas ni blauser posted image
Plačali smo samo 2% vrednosti hiše in parcel ter gozda.

(odgovor članu Kerensa*)
  Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Prosim hitro nekaj nasvetov glede dedovan...
15.9.2008 10:48:44   
Marelica
Hvala za hitre odgovore!user posted image

Kernesa, na žalost mama ni solastnica gotovine, čeprav JE pooblaščenka (in je seveda prispevala zraven). Seveda smo na nelegalen način takoj po smrti dvignili iz bankomata kolikor se je dalo iz očetovega osebnega računa, ampak ti prihranki so na drugem računu -  vezani vlogi z odpovednim rokom 1 mesec (višje obresti, zato sta šla v to) in mama se seveda tega denarja ni mogla več niti pritaknit, ker so zablokirali račun. Tako da  SE NE SPLAČA varčevat na isto knjigo, bolje je imet 2 ločena računa pa brez odpovednih rokov. In ja, na žalost je res, da je tudi ta račun del dediščine. Midve s sestro se mu seveda v celoti odpovedujeva, ampak mama bo plačala 2% od polovičnega zneska na računu, ker bo to dedovala.





(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Prosim hitro nekaj nasvetov glede dedovan...
15.9.2008 10:51:03   
Anonimen
ampak mama bo plačala 2% od polovičnega zneska na računu, ker bo to dedovala.


Moja mami ni. 100%. Na denar ni plačevala.

(odgovor članu Marelica)
  Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Prosim hitro nekaj nasvetov glede dedovan...
15.9.2008 13:36:43   
Angelin
Marelica, iz lastnih izkušenj ti povem - osnova za sodno takso je samo nepremičnina - hiša oz. stanovanje, za denar, avtomobile, kmetijska zemljišča, gozdove nismo plačali takse. Sodna taksa znaša 2% od vrednosti dediščine, vendar je omejena na največ 1.200,00 EUR.

LP. 

(odgovor članu Marelica)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Prosim hitro nekaj nasvetov glede dedovan...
15.9.2008 13:47:30   
Marelica
Karin in Angelin , hvala!!! user posted image  Ja, upam, da je res tako, ker potem je mama dobila dezinformacijo od delavke na občini. Ravno za denar ji je še ekstra rekla, da se ji to zdi najbolj podlo, da bo morala za svoje prihranke še plačevat.

Poročam jutri, kako je šlo.

(odgovor članu Angelin)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   [Brisano sporočilo]
15.9.2008 14:00:18   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Angelin)
  Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Prosim hitro nekaj nasvetov glede dedovan...
15.9.2008 18:42:46   
robinzon
Kolikor se spomnim deset let nazaj, se plačuje le za nepremičnine, za denar in certifikate pa ne. Je tako, kot je ena predhodno napisala, da sodnik oceni na oko precej pod ceno, tako, da ni ne vem kako veliko, je pa res, da je v bistvu sramota  karkoli dajati državi, katera ni nič dala zraven.

Kar  se tiče delitve, sem pa v dilemi.  Poznam primere, ko so se otroci odpovedali v korist živečega starša , potem pa je  npr. mama spoznala šarmantnega gospoda in sta veselo vse zapravila. Svoj delež prevzemi, pozneje pa daruj otrokom. Danes se razumete in je vse lepo in prav, ne veš pa, kako bo čez leta.

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   [Brisano sporočilo]
15.9.2008 21:41:06   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu robinzon)
  Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Prosim hitro nekaj nasvetov glede dedovan...
17.9.2008 14:31:12   
Luni
Jaz ti predlagam takole: ko boste na zapuščninski obravnavi, lepo povejte, kaj ste se dogovorile: mami dobi to in to, midve s sestro pa to parcelo, vendar v NARAVI RAZDELJENO NA POL. Od sodišče zahtevajte, da vam izda delni sklep, za tisto, za kar ste se že zmenili, v zvezi s to parcelo, katero si bosta delili s sestro, pa bo sodišče odredilo, da bo po zaključenem geodetskem postopku, katerega naročnik bosta na podlagi tega delnega sklepa vidve s sestro, nadaljevalo z zapuščninsko, v bistvu samo za to parcelo. Če te zanima več, mi javi na z.s.

_____________________________



(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: Prosim hitro nekaj nasvetov glede dedovan...
17.9.2008 14:31:55   
Luni
Uf, šele zdaj vidim, da sem prepozna, pa drugič.....

_____________________________



(odgovor članu Luni)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: Prosim hitro nekaj nasvetov glede dedovan...
17.9.2008 21:41:03   
Marelica
Vsem lepa hvala za nasvete!

No, zdaj je že za nami... in iz našega primera zagotavljam, da se plača taksa tudi od vrednosti zemlje in denarja na hranilni knjižici!!! S sestro sva celo morali potrdit, da je polovica vloženega denarja res mamina in se v dedovanje vključi samo ena polovica. Še posebej je rekel, da je treba to vedet zaradi takse, ker denar je itak ves ostal mami.

Smo se pa kljub vsemu odločile, da deduje zdaj vse ona in nama v kratkem z darilno ali izročilno pogodbo da deleže zemlje. In to so v sklep tudi zapisali.

(odgovor članu Luni)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: Prosim hitro nekaj nasvetov glede dedovan...
4.12.2008 16:33:51   
kklara
Mene zanima samo nekaj glede te sodne takse 2%. Kdo mora plačati tole? A vsi dedovanci ali samo eden (npr.žena)??

hvala

(odgovor članu Marelica)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: Prosim hitro nekaj nasvetov glede dedovan...
4.12.2008 18:40:53   
Kerensa*
IZVIRNO SPOROČILO: Anonimen
Dvigovanje denarja pokojnih nekak ni legalnouser posted image

Meni se zdi popolnoma legalno, če si dedič. Saj je vseeno, ali si ga sam vzameš prej (ker ti itak pripada) ali pa, če počakaš, da nekdo, ki s tem nima nič, je pa pač pristojen za to, napiše, da je res tvoje in potem vzameš. Rezultat je enak, samo postopek je drugačen - in nisem še slišala, da bi bilo to kaznivo.

(odgovor članu Kerensa*)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: Prosim hitro nekaj nasvetov glede dedovan...
4.12.2008 19:33:29   
bingi
IZVIRNO SPOROČILO: Kerensa*

IZVIRNO SPOROČILO: Anonimen
Dvigovanje denarja pokojnih nekak ni legalnouser posted image

Meni se zdi popolnoma legalno, če si dedič. Saj je vseeno, ali si ga sam vzameš prej (ker ti itak pripada) ali pa, če počakaš, da nekdo, ki s tem nima nič, je pa pač pristojen za to, napiše, da je res tvoje in potem vzameš. Rezultat je enak, samo postopek je drugačen - in nisem še slišala, da bi bilo to kaznivo.


Kerensa - tu pišeš da si mamin denar dvignila, ker si pač dedič, na drugi temi pa kako si se odpovedala dediščini in ne misliš plačevat njenih dolgov, pa da kako je mol krivična.Nekak dvolično, ne?user posted image

(odgovor članu Kerensa*)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: Prosim hitro nekaj nasvetov glede dedovan...
7.12.2008 2:02:15   
hrchy
Kerensa, ne ni legalno. Dedicev je namrec lahko vec, pa banka za to ne ve, lahko se oporoka najde naknadno (ne vem, koliko je rok, da je treba predloziti oporoko na sodisce), ali pa, ceprav si dedic po oporoki ti, ostali zahtevajo nujni delez... pri nasi sodniji se taki postopki lahko ugotavljajo leta in leta, ti pa lahko denar ze zdavnaj zapravis... tako da moras imeti sklep o dedovanju, potem pa lahko urejas bancne zadeve pokojnika. 

(odgovor članu Kerensa*)
Neposredna povezava do sporočila: 20
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Smo po 35. letu res prestari za nosečnost?
Ne želite otroka po 35. letu? V redu, ampak ne recite, da ste stari! Razlogov, zakaj imeti otroke po petintridesetem, je...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Zgodbe malih junakov: 9 dni sem bila v ume...
Sprejeli so me v zelo kritičnem stanju na Infekcijsko kliniko, opravili nujen carski rez, intubirali. Potem sem bila v ...
Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
Prvomajske počitnice so najlepše ob morju
photo
Odkrijte popolno spomladansko harmonijo v Adrii Ankaran, zeleni mediteranski oazi. Napolnite se z energijo daleč stran o...




Plenice.
пеперутка16

Kdaj ste otroka začeli odvajati od plenic?